|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Studia. Co wybrać?
Witam!
W tym roku będę pisała maturę (polski- podstwa, angielski- podstawa, biologia- rozszerzenie, chemia- rozszerzenie). Czy ktoś orientuje się gdzie mogę studiować i na jakich kierunkach z takimi przedmiotami. Sprawdzałam Akademie Medyczne (wydział lekarski, lekarsko-stomatologiczny, farmacja) w Lublinie, Poznaniu, Białymstoku, Gdańsku i Katowicach. Również jestem zapozana z porpozycjami SGGW w Warszawie (kierunki np; budownictwo, inżynieria środowiska, weterynaria). Czy ktoś zna jesze jakieś kierunki, które są dostępne dla maturzystów z chemią i bilogią? (nie chodzi mi w tym momecnie o zainteresowania, wybrałam takie przedmioty, ponieważ je lubie i chciałbym się dowiedzieć jakie dają mi możliwości) Bardzo dziękuję za jakąkolwiek pomoc. [jeżeli taki temat już się pojawił, to bardzo przepraszam, ale nie znalazłam ]
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Studia. Co wybrać?
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Zdawalam na maturze te same przedmioty a teraz studiuje chemie
. Generalnie z takimi przedmiotami mozna studiowac poza tym co wymienilas wlasnie chemie lub technologie chemiczna, inzynierie materialowa no i pewnie inne kierunki zwiazane z biologia.
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Może kosmetologia?!
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Ja polecam stomatologię w Poznaniu!
Sama studiuję w innym mieście, ale z tego co mi wiadomo, w Poznaniu wystarczą te 2 przedmioty. No albo farmację.Biotechnologia na polibudzie też jest ciekawa.
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
Ja zdawałam w tym roku to samo i miałam ten sam problem tym bardziej że zdałam za slabo aby móc się dostać na studia na akademii medycznej. Mozesz składać jeszcze na wetwrnarie, tyle że trzeba tam mieć najlepiej to ponad 160 punktów aby móc się dostać, czyli niezłe wyzwanie
. Pozostaje jeszcze uniwersytet przyrodniczy a tam wiele kierunków związanych (przynajmniej we Wrocławiu - skąd pochodzę), że tak się wyrażę albo ze środowiskie m albo z jedzeniem http://www.ar.wroc.pl/polish/index.html . Ja dostałam się na Uniwersytet ekonomiczny na zarządzanie i inżynierię produkcji, potrzebna tam mi była chemia lub biologia lub matma lub fizyka oraz język obcy. Myśle że jest to przyszłościowy kierunek, mogłam iść jeszcze na czysą chemię lub biologie, ale po tym to się chyba najczęściej w szkole kończy... Nie wiem co cię interesuje, ja chciałam studiować najbardziej weterynarie, ale niestety nie powiodło mi się ...
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
wyjęłaś mi to z ust
![]() autorko wątku - może poczytaj coś o studiowaniu np. chemii kosmetycznej albo farmacji?
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
Dziekuje bardzo. Co do kosmetologii to nie jestem zbyt przekonana, o biotehcnologii też myślałam, ale zbytnio nie wiem co potem z tym robić. Zarządzanie i inzynieria- o tym nie wiedziałam. Jeszcze raz bardzo dziekuję za małą, ale jak znaczącą pomoc. Może kots wie jeszcze coś wiecej? A wracając do chemii kosmetycznej- równie ciekawe.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Konto usunięte
|
moja koleżanka zdawała te same przedmioty i studiuje teraz technologię żywności na SGGW, możesz ewentualnie spróbować na architekturze krajobrazu, ale tam trzeba dodatkowo zdać egzamin z rysunku
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
po prostu poczytaj fora studenckie, lub sama zadaj tam pytanie odnośnie interesujących Cię studiach a studenci powiedzą Ci jakie mają perspektywy na przyszłość po danym kierunku
|
|
|
#11 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Po biotechnologii już jest chyba coraz lepiej w kraju. Parę lat temu kolega mówił, że jego znajomy skończył bio i teraz jest przedstawicielem w jakiejś firmie farmaceutycznej - w sensie, że wozi do aptek leki i o nich nawija. :/ Ale to już raczej przeszłość. Teraz to raczej branża spożywcza. A studia są bardzo interesujące - modyfikacje genetyczne i te sprawy.
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
Hmmm ja zdawałam biologię zeby isc na psychologię.
Jestem na prawie
|
|
|
#14 |
|
Przyczajenie
|
Hejka
W tym roku szkolnym czeka mnie matura (strasznie sie boje). Chcem zdawac polski-podstawowy angielski podstawowy i wos rozszerzony. Zawsze myslalam ze bede zdawac matematyke podstawowa ale mi nie pasuje do studii. Wszedzie tam gdzie chce isc trzeba zdawac wos lub historie. A z historia sobie nie poradze. Nie wiem co robic czy zdawac ta matematyke, jak i tak mi nic nie da?? Pomozcie Mysle o studiach o kierunku socjologia lub administracja. Wiecie moze czy są to dobre kierunki?? |
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
ale chyba na uczelni nie zaznaczyli,że trzeba mieć ocenę na świadectwie maturalnym z historii?prawda?Jeżeli nie to powinnaś zdawać spokojnie to co umiesz,zawsze lepiej mieć dobre oceny nawet z przedmiotów niezwiązanych z kierunkiem studiów niż kiepskie właśnie z takich przedmiotów z którymi są studia związane.Administracja to dosyć dobry kierunek bo taki ogólnorozwojowy natomiast z historią....to tak sobie chyba,bierz pod uwagę że nie wiesz gdzie i jak będziesz potem pracować
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#17 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#18 |
|
Zadomowienie
|
Ja myślę ze to róznie bywa, nastawisz sie bardzo na cos i będziesz zdawac mature własnie pod te studia, w róznie to bywa. Może nie wyjsc, tak było w moim przypadku ehh...
Ale życze zeby poszła Ci dobrze matura
|
|
|
#19 |
|
Przyczajenie
|
Białystok, Poznań, Lublin, Gdańsk i ŚUM fizyki nie wymagają na rok 2009/2010. Wiem, sparwdzałam. Warszawa wymaga podstawowej, a Bydgoszczy czy Szczecin już na rozszerzeniu. Między innymi dlatego zrezygnowałam ze zdawania podstawowej fizyki, która poza Warszawą tak naprawdę nic mi nie daje.
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Proszę o wypowiedź w tym wątku na temat nowego działu " edukacja" pomożecie nam przekonać że to dobry pomysł??
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...95#post8819795 |
|
|
|
|
#21 |
|
Przyczajenie
|
Mysle o pojsciu na UMCS na socjologie.
Ale wszyscy mi mowia ze po tym nie mozna pracy znalesc. A na administracje do lublina zaocznie na WSEI to niepubliczna szkola |
|
|
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
Polecam technologię żywności
![]() Sama studiuje i jest super
|
|
#23 |
|
Przyczajenie
|
Mam ważne pytanie?
Chce zdawać WOS rozszerzony. Sorka nastraszyla mnie ze jest bardzo trudny i zebym sie zastanowila. A ja słyszalam od znajomych ze wlaśnie jest prosty, prostrzy od podstawowego bo wiekszość to wykresy i dzialania z tekstem. Orientujecie sie moze czy Wos rozszerzony a podstawowy roznia sie tak bardzo?? |
|
|
|
|
#24 |
|
Przyczajenie
|
Szukam współlokatorki na stancję w Lublinie
Studentka 1 roku stomatologii szuka współlokatorki na stancję w Lublinie. Mieszkanie 2 pokojowe, po remoncie. 350zl/mies. W pobliżu sklepy, Lidl, przystanek autobusowy. Kontakt pod nr. tel. : 517398725.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:21.

]

. Generalnie z takimi przedmiotami mozna studiowac poza tym co wymienilas wlasnie chemie lub technologie chemiczna, inzynierie materialowa no i pewnie inne kierunki zwiazane z biologia.
. Pozostaje jeszcze uniwersytet przyrodniczy a tam wiele kierunków związanych (przynajmniej we Wrocławiu - skąd pochodzę), że tak się wyrażę albo ze środowiskie m albo z jedzeniem ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Ale wszyscy mi mowia ze po tym nie mozna pracy znalesc. A na administracje do lublina zaocznie na WSEI to niepubliczna szkola