telefon w kałuży... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-15, 17:17   #1
theMonique
Zakorzenienie

telefon w kałuży...

hej!
dziś wpadł mi telefon do kałuży... wyciągnęłam go od razu i powycierałam, a potem wysuszyłam farelką
co jeszcze mogę zrobić a czego nie robić żeby nie było gorzej?

po farelce działał, potem jeden przycisk się zaciął i telefon się wyłączył. odczekałam ze 2 godziny i znów się włączył na pół godziny i potem nagle się wyłączył... czy to znaczy, że już nic z niego nie będzie? a może w jakimś salonie mi go wysuszą i powycierają głębiej?

telefon to SE C902

ja UMIEM
ja ROZUMIEM

BLOG http://themonique-girlsjustwant.blogspot.com/
theMonique jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 17:19   #2
kenio26
Rozeznanie

Dot.: telefon w kałuży...

Jak mi kiedyś się zalał to kazali mi położyć pionowo na parapecie(oparłam o doniczkę postawić telefon) i bodajże trzymać tak cały dzień.Mój został uratowany może też spróbuj?

Odwyk kosmetyczny od jutra
kenio26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 17:21   #3
theMonique
Zakorzenienie

ale lepiej wyciągnąć kartę i baterię? do suszenie wyciągnęłam co mogłam

ja UMIEM
ja ROZUMIEM

Stary 2010-11-15, 17:23   #4
kenio26
Rozeznanie

Tak wyciągnij i niech stoi pionowo na oknieD

Odwyk kosmetyczny od jutra
kenio26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 17:26   #5
Nektaryna
Zadomowienie

Wyciągnij baterię i kartę, niech się suszy cała noc, jak jutro się nie włączy lub od razy wyłączy to zanieś na gwarancję.
Stary 2010-11-15, 17:27   #6
bezpaniki
Zadomowienie

wyciągnij jak najszybciej baterię, kartę też (ale ona sama od wilgoci się nie zepsuje, z baterią gorzej), połóż w miejscu, gdzie wyschnie i zostaw na jakąś dobę. baterię dokładnie sprawdź, jeśli jest zawilgnięta to sie "rozpulchni" - będą wybrzuszenia i nierówności - wtedy trzeba ją wymienić.
w tym czasie nie włączaj telefonu, jeśli dobrze wyschnie powinien działać.
bezpaniki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 17:30   #7
theMonique
Zakorzenienie

dzięki!!!
mam nadzieję, że bateria się zbytnio nie zmoczyła, bo bardzo szybko ją wyciągnęłam i wytarłam. bardziej boję się o te dziury na ładowarkę, tam się trochę dostało...

ja UMIEM
ja ROZUMIEM

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-11-15, 17:31   #8
Słodkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nektaryna Pokaż wiadomość
Wyciągnij baterię i kartę, niech się suszy cała noc, jak jutro się nie włączy lub od razy wyłączy to zanieś na gwarancję.
Na gwarancje?? A niby dlaczego??

Gwarancja nie obejmuje zalania telefonu z winy uzytkownika
Słodkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 17:35   #9
Hortencja
Zadomowienie

Nie wolno suszyć telefonów ani suszarką, ani farelką ani niczym podobnym.

2 more months...
Hortencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 17:39   #10
Ninlil
Wtajemniczenie

Mnie telefon wpadł do wanny. Należy go rozebrać na części i zostawić żeby sobie spokojnie wysechł. Mój sie po takiej operacji uratował, tylko klawsz z s nie działa.Gwarancja nie obejmie kąpieli w kałuży.
Ninlil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 17:39   #11
theMonique
Zakorzenienie

spoko... tak mi poradzili znajomi w pracy...

ja UMIEM
ja ROZUMIEM

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-15, 17:40   #12
Nektaryna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Słodkaaa Pokaż wiadomość

Tyle, że to nie jest uszkodzenie mechaniczne. Bardzo często ktoś zaleje telefon i pójdzie zwarcie na płycie głównej czy wysiądzie głośnik i oni nie dojdą, że jest to spowodowane zalaniem czy czymś innym i telefon przechodzi na gwarancji. No chyba, że tel wpadł do kałuży i tam trochę poleżał to tak jak ktoś pisał bateria nasiąkła itd. to widać, że telefon był w wodzie to nie wymienią.
Sama miałam zalany telefon i mikrofon mi wysiadł i naprawili mi na gwarancji. Teraz mój tata miał wymienianą płyte główną bo podobno telefon zawilgotniał..
Stary 2010-11-15, 17:42   #13
muszynianka
Zakorzenienie

rozkręciłam wszystko zostawiłam na parapecie żeby słoneczko ogrzewało no i potem skręciłam i było ok ale to dawno temu jak miałam stary telefon jeszcze czarno biały :P
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 17:46   #14
cholernarejestracja
Copyraptor

Szczerze mówiąc gdybyś go tylko zamoczyła, a w domu rozkręciła, położyła na suchych gazetach i zostawiła na parę dni do wyschnięcia, to by było ok.

Ale ty delikatną elektronikę podgrzałaś do temperatury kilkudziesięciu stopni, prawdopodobnie. Więc jeżeli teraz są jakieś problemy to raczej w związku z tym, że coś się przegrzało i uszkodziło. Zanieś telefon do serwisu
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 17:47   #15
martynusia222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Słodkaaa Pokaż wiadomość

Dokładnie, mój brat zalał telefon i mu gwarancji nie uznali, dodam, że nic im nawet nie powiedział, myślał, że się nie wyda, ale oni zczaili
Stary 2010-11-15, 17:55   #16
theMonique
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Ale ty delikatną elektronikę podgrzałaś do temperatury kilkudziesięciu stopni, prawdopodobnie. Więc jeżeli teraz są jakieś problemy to raczej w związku z tym, że coś się przegrzało i uszkodziło. Zanieś telefon do serwisu
nie, aż tak bardzo to nie
telefon był trochę oddalony od farelki i nie nastawiłam na maxa (bo jeden pan mi powiedział żeby nie było za gorąco, bo lutowania mogą puścić)

---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ----------

kurde, gdybym miała wtedy jakiś telefon pod ręką to obdzwoniłabym znajomych co mogą się na tym znać, a tak to może faktycznie sama zaszkodziłam mu bardziej

ja UMIEM
ja ROZUMIEM

Stary 2010-11-15, 17:56   #17
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez theMonique Pokaż wiadomość
nie, aż tak bardzo to nie
telefon był trochę oddalony od farelki i nie nastawiłam na maxa (bo jeden pan mi powiedział żeby nie było za gorąco, bo lutowania mogą puścić)

---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ----------

kurde, gdybym miała wtedy jakiś telefon pod ręką to obdzwoniłabym znajomych co mogą się na tym znać, a tak to może faktycznie sama zaszkodziłam mu bardziej
Wiesz, temperatura wcale nie musi się wydawać wysoka, ale to są metalowe części, więc szybciutko kumulują ciepło i się nagrzewają. Ale nie ma co gdybać - wybierz się do serwisu.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 18:07   #18
drielka
Raczkowanie

TŻ ostatnio uratował telefon po zalaniu mocząc go całą dobę w wodzie destylowanej (można nabyć w aptece i w supermarkecie w dziale samochodowym) Jony się w taki sposób wypłukują i wszystko działa bez zarzutu
drielka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 18:23   #19
gramwzielone
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez theMonique Pokaż wiadomość
hej!
dziś wpadł mi telefon do kałuży... wyciągnęłam go od razu i powycierałam, a potem wysuszyłam farelką
co jeszcze mogę zrobić a czego nie robić żeby nie było gorzej?

po farelce działał, potem jeden przycisk się zaciął i telefon się wyłączył. odczekałam ze 2 godziny i znów się włączył na pół godziny i potem nagle się wyłączył... czy to znaczy, że już nic z niego nie będzie? a może w jakimś salonie mi go wysuszą i powycierają głębiej?

telefon to SE C902
A po co go tak usilnie próbowałaś włączyc? trzeba było go rozlożyc zeby polezal tak co najmniej 2 doby i wysuszył się i dopiero próbowac. Bo jeśli gdzieś jest wilgoc to przez uruchomienie telefonu możesz poprzepalac go.

Bo tak na poważnie na dłuższą metę kapiel w niczym nie zaszkodzi (moj przeżył kapiel w bardzo garącej i bardzo słodkiej herbacie), problem powoduje za wczesne włączenie. Sama go zniszczyłaś.

Edytowane przez gramwzielone
Czas edycji: 2010-11-15 o 18:30
gramwzielone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-15, 18:48   #20
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Wysusz i tyle. Nie martw się, mojemu mężowi do kibelka wpadł kiedyś i działał
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 19:02   #21
theMonique
Zakorzenienie

oby, dzieki
na przyszlosc bede madrzejsza, to moj pierwszy telefon w kaluzy i w plynie ogolnie...

ja UMIEM
ja ROZUMIEM

Stary 2010-11-15, 19:09   #22
ola_gie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gramwzielone Pokaż wiadomość
A po co go tak usilnie próbowałaś włączyc? trzeba było go rozlożyc zeby polezal tak co najmniej 2 doby i wysuszył się i dopiero próbowac. Bo jeśli gdzieś jest wilgoc to przez uruchomienie telefonu możesz poprzepalac go.

Bo tak na poważnie na dłuższą metę kapiel w niczym nie zaszkodzi (moj przeżył kapiel w bardzo garącej i bardzo słodkiej herbacie), problem powoduje za wczesne włączenie. Sama go zniszczyłaś.
Jak on wylądował w tej herbacie?

Autorko, zgłoś się do serwisu, mnie kiedyś osuszali na gwarancji telefon, bo od rozmów na deszczu itp. zawilgotniała matryca pod przyciskami - Tobie pewnie na gwarancję nie wezmą, ale przynajmniej zrobią to porządnie

Tak właśnie.
ola_gie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 19:13   #23
theMonique
Zakorzenienie

a duzo to kosztuje? telefon ma juz grubo ponad rok wiec gwarancji juz raczej nie ma tak czy inaczej

ja UMIEM
ja ROZUMIEM

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-15, 20:29   #24
alufa
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23260994]Wysusz i tyle. Nie martw się, mojemu mężowi do kibelka wpadł kiedyś i działał [/QUOTE]

mi też

jeszcze się z 112 łączył a ja nie byłam w stanie wyjąć baterii bo się wszystko zassało

jakimś cudem wyjęłam baterie, wysuszyłam telefon na ręcznikach papierowych i działa. telefon chodzi bez zarzutu, za to kartę SIM trafił szlag
alufa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 22:32   #25
agnes188
Zakorzenienie

Cytat:
Tyle, że to nie jest uszkodzenie mechaniczne. Bardzo często ktoś zaleje telefon i pójdzie zwarcie na płycie głównej czy wysiądzie głośnik i oni nie dojdą, że jest to spowodowane zalaniem czy czymś innym i telefon przechodzi na gwarancji. No chyba, że tel wpadł do kałuży i tam trochę poleżał to tak jak ktoś pisał bateria nasiąkła itd. to widać, że telefon był w wodzie to nie wymienią.
Sama miałam zalany telefon i mikrofon mi wysiadł i naprawili mi na gwarancji. Teraz mój tata miał wymienianą płyte główną bo podobno telefon zawilgotniał..

no to na jakiegos marnego elektronika trafilas zalania zazwyczaj widac golym okiem kiedy otworzy sie klapke od batei i wyjmie baterie.chyba ze to pare kropel kapnelo plynu.moj tz jest elektronikiem. naprawia tel,,wiec...na gwaracje on ci raczej nie pojdzie chociaz cuda sie zdarzaja a jak oddasz i zobacza to stracisz gwarancje

agnes188 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 23:29   #26
skazana_na_bluesa
.

trzeba bylo go wylaczyc, rozlozyc na czesci i pozwolic schnac bez wspomagaczy przez kilka dni
skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-16, 00:09   #27
Nektaryna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agnes188 Pokaż wiadomość
no to na jakiegos marnego elektronika trafilas zalania zazwyczaj widac golym okiem kiedy otworzy sie klapke od batei i wyjmie baterie.chyba ze to pare kropel kapnelo plynu.moj tz jest elektronikiem. naprawia tel,,wiec...na gwaracje on ci raczej nie pojdzie chociaz cuda sie zdarzaja a jak oddasz i zobacza to stracisz gwarancje
Haha to wy mało wiecie. Jeżeli uszkodzicie tel np. upuścicie i pęknie wyświetlacz czy się wyleje to nikt na gwarancje telefonu nie przyjmie. Ale zalany tel przyjmą bo jak wylejesz na niego szklankę wody czy wpadnie ci na chwile do np. zlewu z wodą to nie zdązy nasiąknąć i w serwisie nie stwierdzą od czego poszło zwarcie (mogą podejrzewać czy się domyślać). Nie stwierdzą czy zalałaś telefon czy leżał w wilgotnym miejscu czy w czasie deszczu rozmawiałaś i się gdzieś woda dostała (już ktoś wyżej napisał że tel mu zawilgotniał od deszczu i przyjęli na gwarancję). Nie wiem czy to był marny elektronik bo nie wiem gdzie odsyłają telefony firmy Nokia, ja zaniosłam na gwarancje swój do salonu Plusa i wymienili mikrofonik, tak samo jak mojemu tacie teraz całą płytę główną - tu telefon zawilgotniał tak powiedzieli i widać "zawilgotnienie" ulega gwarancji albo oni po prostu domyślili się od czego zwarcie poszło.
No oczywiście jak tel długo w wodzie poleży i tam wszystko nasiąknie to wiadomo, że na gwarancje nie przyjmą bo tu winę widać Ale jak zanosiłam mój tel do salonu to babka mówiła, że zawsze warto spróbować oddać tel na gwarancję bo nawet niekiedy telefon po upadku potrafią naprawić (jak nie ma pęknięcia, uszkodzenia mechanicznego) jak nie potrafią udowodnić, że z winy użytkownika to muszą zrobić.
Stary 2010-11-16, 07:14   #28
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Ja juz zalalam kilka telefonów przewaznie utopił sie w WC No ale to dałam na grzejnik na ręcznik i tak na caly dzien albo dwa dni zostawiłam i wysechł i działał bez problemu. Niskimi temperaturami susz go, nawet jak wydaje ci sie ze jest suchy. A najlepiej wlasnie zanies na gwarancje jak najszybciej bo jak dostalo sie wody do srodka do plyty głownej i nie wyschlo dobrze to moze zardzewiec no i wtedy sie juz domyslą o co chodzi w serwisie.
Stary 2010-11-16, 07:54   #29
SOCKI
Zakorzenienie

Cytat:
Haha to wy mało wiecie. Jeżeli uszkodzicie tel np. upuścicie i pęknie wyświetlacz czy się wyleje to nikt na gwarancje telefonu nie przyjmie. Ale zalany tel przyjmą bo jak wylejesz na niego szklankę wody czy wpadnie ci na chwile do np. zlewu z wodą to nie zdązy nasiąknąć i w serwisie nie stwierdzą od czego poszło zwarcie (mogą podejrzewać czy się domyślać). Nie stwierdzą czy zalałaś telefon czy leżał w wilgotnym miejscu czy w czasie deszczu rozmawiałaś i się gdzieś woda dostała (już ktoś wyżej napisał że tel mu zawilgotniał od deszczu i przyjęli na gwarancję). Nie wiem czy to był marny elektronik bo nie wiem gdzie odsyłają telefony firmy Nokia, ja zaniosłam na gwarancje swój do salonu Plusa i wymienili mikrofonik, tak samo jak mojemu tacie teraz całą płytę główną - tu telefon zawilgotniał tak powiedzieli i widać "zawilgotnienie" ulega gwarancji albo oni po prostu domyślili się od czego zwarcie poszło.
No oczywiście jak tel długo w wodzie poleży i tam wszystko nasiąknie to wiadomo, że na gwarancje nie przyjmą bo tu winę widać Ale jak zanosiłam mój tel do salonu to babka mówiła, że zawsze warto spróbować oddać tel na gwarancję bo nawet niekiedy telefon po upadku potrafią naprawić (jak nie ma pęknięcia, uszkodzenia mechanicznego) jak nie potrafią udowodnić, że z winy użytkownika to muszą zrobić.
Kochanie. W nowszych telefonach jest taki wskaźnik który zabarwia się na różowo jak wilgoć się dostanie do telefonu. Także proszę nie pleć bzdur, bo to, że Tobie naprawili nie znaczy, że naprawią każdemu. Ten gość z serwisu Twojego telefonu albo miał za dobre serce albo był niekompetentny. Jeden przypadek na 100.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post44413363
SOCKI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-16, 10:19   #30
kitkulka
Zakorzenienie

kiepsko zrobiłaś, że chciałaś go tak szybko włączyć, najlepiej byłoby go rozłożyć, wyjąć baterię i niech schnie, teraz to nie wiem czy coś z niego będzie, próbuj
kitkulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości