|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Bierzmowanie
Witajcie wizażanki!
Mam pewne pytanie , ponieważ stało się i zaręczyłam się ![]() Aaale nie mam bierzmowania a chce ślub kościelny, Czy znacie może sposób jak to rozwiązać w miare szybko? Czy któraś z Was miała lub ma ten sam problem? Doradźcie Proszę ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Bierzmowanie
przystapic do bierzmowania w najblizszym terminie ;p czyli na poczatku nastepnego roku [o dokladna date pytaj w swojej parafii]
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
no tak ale chodzi mi o przygotowanie do bierzmowania... które w mojej parafii trwa ok 2 lat, a chodzi mi o to czy można to zaatwić szybciej
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
A pytalas sie juz u siebie w parafii o bierzmowanie dla doroslych? Bo 2 lata to moze trwac dla mlodziezy. A jesli nie ma dla doroslych to powinnas przystapic do sakramentu bierzmowania razem z mlodzieza, ale przygotowanie to oddzielnie. Jesli bedziesz miala problemy w swojej parafii to najlepiej idz do katedry, tam bierzmowania sa raz na kwartal.
pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
zapytaj księdza w swojej parafii
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
To pewnie zależy od parafii i księdza ale moja znajoma jest w takiej sytuacji jak Ty i jej ksiądz powiedział że nie musi mieć bierzmowania - tzn. przymknie na to oko, że go nie ma a ślub kościelny dostanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Powinnaś się udać do swojej parafii, jeżeli nie będą mogli udzielić Ci sakramentu z jakichkolwiek względów ( a może być ich niemało) to zapewne Ci doradzą gdzie możesz zostać bierzmowana w przyspieszonym trybie... Trzeba iść i zapytać
![]()
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Dzięki ..zapytam w parafii u siebie
![]()
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Zapytaj w Św. Annie na Krakowskim Przedmieściu - bo chyba mieli skrócone. A jakby co to moja koleżanka prowadzi grupę w kościele przy Czerniakowskiej (taki duży ceglany, a przy nim szkoła - kiedyś obrośnięta bluszczem, prawie na przeciw Bartyckiej)
przejrzyj wątek dziewczyn Warszawskich tak gdzieś od marca do maja - był poruszany ten temat .
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
pytałaś już proboszcza? Czasem "przymyka oko" na przygotowania, ważne żebyś przeszła rozmowę (nauczyła się wymagań) i przyjęła sakrament.
Polecam Ci jeszcze te wątki: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=228524 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=118449 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=283557 Edytowane przez Taverney Czas edycji: 2009-07-29 o 11:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Dziękuje za pomoc
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
hmmn wiem ze w Krk jest cos takiego i to chyba w Mariackim...niech sie dziewczyny z Krk wypowiedza
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
na pewno sie da to zalatwic szybciej, moj brat tez nie mial bierzmowania, za tydzien slub koscielny biewrze a wszystko z bierzmowaniem zwiazane zalatwil w pare miesiecy. Trzeba isc do kosciola i tam sie zapytac bo podejrzewam ze i tak wszystko od ksiedza zalezy i wszedzie inaczej bedzie
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
fatalnie ..bo byłam w kościele i powiedzieli mi żę do tego wszystkiego musze miec akt chrztu..najgorsza sprawa że 15 lat temu sie przeprowadziłąm ..i musze pojechać 300km po ten własnie dokument.
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
A jesteś pewna ze ci to potrzebne?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
w zasadzie wg prawa kanonicznego nie jest bierzmowanie potrzebne bo to sakrament dojrzalosci chrzescijanskiej i nie ma nic wspolnego z malzenstwem i ksieza nie maja prawa go wymagac od Państwa Młodych
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Hej
![]()
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
co do bierzmowania, w warszawie...
jest plac 3 krzyży - tam trzeba mieć akt chrztu oraz pozwolenie ze swojej parafii na bierzmowanie w innym kościele. Ja mieszkam na pradze i miałam takiego farta, że jak poszłam po owe pozwolenie, okazało się, że zaczynają się zaraz spotkania ponieważ bierzmowanie dla dorosłych odbywa się w mojej parafii ![]() Warto się dowiedzieć w swoim kościele - tam pomogą, podpowiedzą co zrobić. Co do osób z poza Polski - są przecież Polskie kościoły teraz niemal wszędzie. Byłam jakiś czas za granicą a obecnie mam w UK siostrę. Ma iść do Polskiego kościoła dowiedzieć się, jak to wygląda za granicą. Przecież musi być jakiś sposób. Np. Na placu 3 krzyży, jeśli ma się zaświadczenie, że odbyło się kurs przygotowujący do bierzmowania oraz akt chrztu - pozwalają przystąpić do bierzmowania w najbliższym terminie. Jeśli ma ktoś polski kościół niedaleko, niech pogada z księdzem. Kilka indywidualnych spotkać i takie zaświadczenie można uzyskać a do PL przylecieć na urlop i obierzmować się w tym czasie ![]() Zawsze warto spróbować... myślę, że się uda ![]()
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Mój brat nie miał bierzmowania, poszedł do naszego księdza kazał mu się nauczyć pytań i potem miał sie zgłosić i odpowiedziec, ksiądz mu podpowiadał i przymknął oko na to że dużo nie umie i potem dostał bierzmowanie w katedrze, był tylko on i świadek i te osoby które chciał zaprosić. Dodam że on bierzmowanie takie miał ok 5 lat temu a załatwił to bardzo szybko
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:03.