|
Notka |
|
Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
czy mozna zawrzec zwiazek malzenski bez bierzmowania?
Czesc dziewczyny
![]() Mam problem jak w pytaniu. Ja mam biezmowanie ale moj Tz nie. Chial bardzo isc ale ksiadz mu nie pozwala bo mieszkamy razem. Slyszalam ze biezmowanie jest zalecane ale nie konieczne czy moglybyscie napisac o waszych przypadkach. Kurcze mozemy sklamac ze nie mieszkamy razem ale to sie chyba mija z celem. Wiec w tego punktu widzenia Tz wolalby prjac biezmowanie ale dopiero po slubie z czystym sumieniem . Czekam na wasze odpowiedzi. Pozdrawiam
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: czy mozna zawrzec zwiazek malzenski bez bierzmowania?
Hmm wedłóg mnie to raczej nie mozna wziąć ślubu bez bierzmowania.
A co do księży to może idzcie do innego! a jak to nie pomoże to na do widzenia powiedz księdzu żeby swoje dzieci pozdrowił ![]()
http://abcslubu.pl/suwak/11_06_2008_31_12_2007_68.png http://suwaczki.waszslub.pl/img-2009082201801830.png http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73lazf6xwo.png Edytowane przez Daysy85 Czas edycji: 2008-10-07 o 13:59 Powód: błąd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
To zależy od księdza. Jak mój brat się hajtał jego żona nie miała bierzmowania, ale miała "niepisaną" umowę, że po ślubie zajmie się tą "sprawą". I takj też się stało.
A jeśli ja coś mogę dodać, to ja "załatwiałam" moje bierzmowanie dokładnie 2 tygodnie. Poszłam do księdza, on mi dał katechizm, za tydzień miałam przyjść na taką luźną rozmowę na temat katechizmu a w następnym tygodniu miałam już bierzmowanie. U nas w mieście bierzmują jakoś raz na miesiąc czy coś. Zorientuj się jak często u Was się to dzieje i niech TŻ pójdzie do innej parafii pogadać. Ja byłam nie w swojej. Edytowane przez popscene Czas edycji: 2008-10-07 o 14:04 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
z jakiego miasta jestes? My jestesmy za granica ale Tz jest z Poznania i tez myslalam o tym zeby pojechac specjalnie do Pl.
Mozna znales innego ksiedza, inny kosciol le czy o to chodzi? Nie rozumiem czemu kosciol odpycha mlodych ludzi w taki sposob. Idziesz chcesz byc szczery i okazuje sie ze trzeba klamac , i on do tego zmuszaja.
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
bierzmowanie jest konieczne
![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie jestem z Poznania ![]() Bierzmowanie nie jest konieczne. To jest wola księdza. Natomiast mało księży godzi się na ślub bez bierzmowania - to prawda. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
czyli jest potrzebne...
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
O tym decyduje ksiądz, nieliczni się godzą na ślub bez bierzmowania więc nie można tak jednoznacznie napisać, że jest potrzebne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
raczej trzeba być bierzmowanym
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Z tego co ja się orientuje (taki temat już tu był na wizażu) to jest to tak, że bierzmowanie jest konieczne do zawarcia związku małżeńskiego, natomiast istnieje możliwość "warunkowego" (celowo to słowo w cytacie, bo to jest bardzo uproszczone stwierdzenie i nie można go brać dosłownie) zawarcia ślubu bez bierzmowania- warunkowego w tym sensie, że zaraz po ślubie należy zacząć starania o bierzmowanie.
Tak to powinno odbyć się w Waszym przypadku. Natomiast nie rozumiem postępowania księdza, na zasadzie- ślub będzie jak będzie bierzmowanie, bierzmowania nie będzie jak mieszkacie razem. Czyli w skrócie- ślubu nie będzie i nawet nie próbuje rozwiązać tego problemu. Moja rada jest taka, żebyście udali się do innego księdza, najlepiej w innej parafii. Jak to nic nie da pozostaje kuria. Powodzenia!
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
dziekuje wam kochane. Dzis na spotkaniu dla narzeczonych ksiadz mowil ze jest zalecane ale nie jest konieczne. I wolalby uniknac przyjecia sakramentu biezmowania ze wzgledu na chec zawarcia malzenstwa
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
jasne,ze sie da, ale tu chodzi raczej o twoje podejscie do malzenstwa od strony duchowej. jezeli jestes osoba wierzaca t takie swiadecto powinno byc dla ciebie czyms waznym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
bierzmowanie nie jest wymagane.
tylko jedna ze stron musi miec bierzmowanie. np. u mnie ani ja ani tz nie ma bierzmowania ale jak tz bedzie mial to ja nie musze. poprostu w czasie slubu koscielnego ksiadz wymawia troche zmieniona formulke i nei przysiega sie na boga tylko po prostu.
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
jestem w trakcie nauk przedślubnych i nam ksiądz powiedział, że
"bierzmowanie nie jest konieczne u obu partnerów, dobrze by było jakby oboje je mieli ale nie jest to warunkiem koniecznym do zawarcia sakramentu małżeństwa. Co prawda wszystko zależy od księdza, którego macie w parafii, czy ma on ludzkie podejście do sprawy czy jest służbistą.". Ksiądz, który nam udziela nauk jest bardzo fajny, wyrozumiały i ma zdrowe podejście do ludzi, żałuję tylko, że nie będzie nam udzielał ślubu. A ja mieszkam ze swoim narzeczonym już od 5 lat i ponieważ w mojej parafii niestety księża są straszni to nie zamierzam się przyznawać, że razem mieszkamy. Z tym "podejściem do małżeństwa od strony duchowej" to tak nie do końca się zgadzam, bo tak jak Daysy85 napisała (zresztą słusznie ![]() Kiedyś przyszedł do nas ksiądz po kolędzie i oczywiście wyjął zestaw pytań ![]() Takie zachowanie to chyba raczej nie pasuje do księdza, powinien zostać i porozmawiać z nami normalnie tym bardziej, że mu powiedzieliśmy, że mamy w planach ślub. Nawet na Wielkanoc jak poszłam do kościoła, to ksiądz już po poświęceniu koszyczków powiedział "a tam jest ołtarz, zachęcam do obejrzenia, trochę mały, chciałem zrobić dwa razy większy, ale musicie zacząć hojniej dawać na tace to w przyszłym roku taki zrobię" aż mnie zamurowało. Kolejnym razem byliśmy na mszy w intencji naszego kolegi bo był strasznie chory i ksiądz raczył przytoczyć opowieść z jakiejś podróży po Białorusi, że bardzo biedne małżeństwo wygrało na loterii 20 tysięcy dolarów i 5 tysięcy oddali na kościół i dzięki takiej łasce doznali zbawienia. Popatrzyliśmy na siebie z moim TŻ i nam szczęki opadły, czyli co jakby nie dali to by nie doznali zbawienia?, potem spojrzeliśmy na ludzi w kościele i wiecie co nikt nie zareagował, tak jakby wogóle nie słuchali. Ja uważam, że jakby księża mieli normalne rodziny i nie musieli się ukrywać, to byliby bardziej wyrozumiali dla ludzi, bo nie oszukujmy się nikt nie jest doskonały a ksiądz to tylko człowiek i ma takie same potrzeby i popełnia takie same błędy jak inni. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
nasze podejscie bylo takie zeby biezmowanie Tz przyjal ale klamac nie widze sensu
![]() A co do wypowiedzi powyzej to naprawde macie niezle jazdy ![]() Chyba teraz trzeba po 5 tys dolarow wplacac ![]() ![]() ![]()
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
tak mozna
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Można wziąść. Moja ciocia tak brała, jej mąż jest bez bierzmowania. Tylko ciężko się z księżami dogadać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Powiem tak, jak się Księdzu zapłaci odpowiednią kwotę to jak najbardziej można bez bierzmowania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
U mnie w parafii musi być bierzmowanie i też mamy z TŻ z tego powodu problemy, bo niestety on nie posiada. Właśnie szukamy jakiegoś skróconego przygotowania do bierzmowania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Znacie jakis sposob zeby przekonac ksiedza do zawarcia malzenstwa bez bierzmowania?
Chodzi mi o jakis "akt" czy cos takiego gdzie napisane jest ze bierzmowanie do slubu nie jest potrzebne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
jeśli masz bardzo zawziętego księdza to chyba jedynie zgoda z kurii może tu pomóc
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Wybierzcie inny kościół.
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
sa nimi -choroby psychiczne, bezplodnosc, zbyt bliskie pokrewienstwo ja juz spisalam te papiery u ksiedza i bez biezmowania tz, choc robi je aktualnie ale protokul i tak jesyt wazny
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Kan. 1065 - § 1. Katolicy, którzy nie przyjęli jeszcze sakramentu bierzmowania, powinni go przyjąć przed zawarciem małżeństwa, gdy jest to możliwe bez poważnej niedogodności.
Prawo Kanoniczne tę kwestię reguluje w bardzo oczywisty sposób. Małżeństwo można zawrzeć bez sakramentu bierzmowania, tylko wtedy gdy są rzeczwiste trudności z jego przyjęcim. Trudnosci - czyli dokonując interpretacji tego przepisu nalezy rozumieć jako niedogodności natury fizycznej (np.niemożnośc udania sie do biskupa lub księdza z powodu duzej odległości) oraz moralnej (przyjęcie tego sakramentu może wywołać przykre skutki a nawet niebezpieczeństwo dla życia dla stron badź dla szafarza sakramentu - np. w krajach w których panuje monizm religijny, gdzie religia chrześcijańska jest zakazana). Ponieważ w Polsce tego typu niedogodności w zasadzie nie występują, można przyjąć że wszyscy katolicy przystępujący do sakramentu małżeństwa powinni być bierzmowani.
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:59.