|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Etyczne i moralne aspekty współczesnej biotechnologii.
Witajcie
![]() Trochę już pisałam w wątku "Wszystko, co chcielibyście.." i miałam ułożyć ankietę, ale raczej mi to nie idzie, wolę formę wątku ![]() Postawię parę pytań, na które odpowiedzi wykorzystam w swoim referacie ![]() 1) Czy mamy prawo do bezwarunkowego posiadania dzieci? 2) Czy, komu i w jakim zakresie wolno dysponować komórkami rozrodczymi i embrionami człowieka? 3) Czy klonowanie niesie za sobą więcej skutków pozytywnych czy negatywnych? 4) Jaki jest Wasz stosunek do zapłodnienia in vitro? 5) Czy myślicie, że Kościół Katolicki niejako blokuje powszechność nowych odkryć biotechnologicznych? Proszę o wypowiedzi ![]() Edytowane przez mircia14 Czas edycji: 2010-10-17 o 12:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Etyczne i moralne aspekty współczesnej biotechnologii.
1) Czy mamy prawo do bezwarunkowego posiadania dzieci? absolutnie nie jestem nawet zdania że posiadanie dzieci powinno być trudniejsze niż zalanie foremki, zazwyczaj najbiedniejsi lub chorzy mnożą się bez opamiętania (chorzy to mój skrót myślowy; alkoholicy narkomani rodziny bardzo dysfunkcyjne)
2) Czy, komu i w jakim zakresie wolno dysponować komórkami rozrodczymi i embrionami człowieka? nie mam zdania 3) Czy klonowanie niesie za sobą więcej skutków pozytywnych czy negatywnych? pozytywnych ale może dojść do uprzedmiotowienia człowieka w sumie do tego już powoli dochodzi więc nie wiem czy klonowanie ma na to aż taki wpływ 4) Jaki jest Wasz stosunek do in vitro? pozytywny, jednak nie uważam że powinien być to zabieg refundowany i nie wszyscy mają prawo do dziecka. to kosztuje. świat jest niesprawiedliwy, nie stać nas by ocierać łzy każdego człowieka. z resztą, bez przesady to nie jest aż tak drogi zabieg by zebranie pieniędzy czy uzyskanie kredytu było nierealne. 5) Czy myślicie, że Kościół Katolicki niejako blokuje powszechność nowych odkryć biotechnologicznych? tak. mam wrażenie że kościół bardzo często odzywa się niepytany. ostatni akcja przy okazji nagrody była wysoce żenująca. potrzebujemy silnej ręki która rozdzieli państwo od kościoła i pozwoli rozwijać medycynę, pójść o krok do przodu. póki co temat zamiatany jest pod dywan - jeśli zakażemy, źle dla Polski. Jeśli zezwolimy - źle dla KK który imo nawet nie powinien brać głosu w tej sprawie, może wśród swojej śmiesznej społeczności która przestrzega wszystkich zasad że hło hło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2.Myślę, że w ważnych celach powinny być wykorzystywane, ale tylko od kobiet, które dziecka nie posiadają i tak czy owak poddają się aborcji. Konkretnych celów, ani osób, który powinny mieć do tego prawo nie umiem określić. 3.To zależy o klonowaniu w jakim celu mówimy i czy owe klony posiadały by własny mózg, w pełni rozwinięte uczucia itd.Jeśli byliby to ludzie tak jak my - w pełni myślący, posiadający całą gamę uczuć i emocji to jestem przeciw.Nie można byłoby wykorzystać klonów np. do oddawania krwi czy narządów, bo byliby ludźmi w czystej postaci i byłoby to wysoce nieetyczne. Jednak jeśli klonowalibyśmy ich i potrafiliby powiedzieć tylko "jeść" czy "pić" uważam, że przyczyniłoby się to do postępu technologicznego. 4.Moim zdaniem in vitro powinno być w 100 % dozwolone. Jednak skąd i czy miałoby być finansowane to nie wiem. 5.Uważam, że KK w bardzo wielu przypadkach blokuje postęp i nowe odkrycia technologiczne, zwłaszcza podczas rządów jego fanatyków. Ma idiotyczne zdanie w wielu kwestiach, choćby w in vitro, czy badaniach na komórkach macierzystych. Jestem za całkowitym rozdzieleniem państwa od kościoła, to też za rozdzieleniem medycyny i wszystkich spraw z nią związanych od KK.
![]() |
![]() |
#4 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
czy za wszelką cenę? nie ,nie za wszelką cenę.za cenę swojego cierpienia-TAK,NIE- cierpienia innych Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
EDIT-do siebie dodam,że nie podoba mi się ratowanie noworodków / wczeniaków za wszelką cenę Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2010-10-16 o 19:14 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
1) Czy mamy prawo do bezwarunkowego posiadania dzieci?
Prawo mamy, ale czy to dobrze, to nie. Ludzie najpierw robią, a potem myślą, a jeszcze potem się czyta o domach, gdzie - owszem - panuje wszechmogąca miłość, ale bida aż piszczy. Albo rozmnażanie się z wadami genetycznymi... ![]() 2) Czy, komu i w jakim zakresie wolno dysponować komórkami rozrodczymi i embrionami człowieka? Czy - tak ![]() ![]() ![]() 3) Czy klonowanie niesie za sobą więcej skutków pozytywnych czy negatywnych? Po równo. 4) Jaki jest Wasz stosunek do in vitro? Jestem na tak. Tylko czasami wydaje mi się, że jeśli para nie ma może mieć dzieci, to są ku temu jakieś powody, przez które organizm ustawił się na nie-rozmnażanie. Ale co do samego faktu in vitro - nie mam nic przeciwko temu. 5) Czy myślicie, że Kościół Katolicki niejako blokuje powszechność nowych odkryć biotechnologicznych? To oczywiste, nie ma co się tu zastanawiać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
dopoki nie krzywdzi sie innych to tak . Cytat:
Cytat:
![]() ludzkośc i tak sie stacza i prędzej czy póżniej doprowadzi do zagłady. sprawa kazdego czlowieka,indywidualna i nie mam nic przeciwko Absolutnie nie co potwierdza nobel dla twórcy in vitro. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
1. Wydaje mi się że nie. Dzieci powinny posiadać osoby tylko umiejące się nimi zaopiekować i zapewnić im wystarczające warunki. Czyli po pierwsze osoby psychicznie chore, upośledzone. Po drugie rodziny patologiczne, gdzie kolejne życie poczyna się w pijackim amoku. 2. Naukowcy pod warunkiem, że TYLKO do celów naukowych. Żadnej taśmy produkcyjnej, cos w tym rodzaju. Oraz jak wiadomo, rodzice poddający się in vitro itp. 3. Klonowanie jak produkcja nowych narządów do przeszczepów jak najbardziej, jednak klonowanie ludzi - nigdy. Mogło by dojść do strasznych nadużyć. 4. In vitro to kolejny krok nauki dla ludzi - ominięcie kolejnej ułomności ludzkiego organizmu. Mrożenie zarodków, komórek jajowych, spermy i dysponowanie nimi za zgodą dawców też nie budzi we mnie wątpliwości. Gdy zachowa się procedury nikomu nie powinna się krzywda stać, 5. KK od wieków blokowała medycynę wymyślając coraz bardziej chore tłumaczenia. W in vitro dali popis, aż się boję co będzie dalej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Myślę, że powinno by to uregulowane prawnie, ale bez czynienia z embrionu człowieka. Jak powiedział Raczkowski, że jeśli poseł Gowin uważa, że embrion jest człowiekiem, to niech sam się zanurzy i przeżyje w ciekłym azocie. 3. Skutki pozytywne klonowania to ratowanie zagrożonych gatunków zwierząt, roślin przed wyginięciem. Ale nie podoba mi się pomysł klonowania ludzi. Chociaż...na przykład ciekawym byłoby sklonowanie geniuszy takich jak Einstein. 4. Jestem za. Widziałam dramat ludzi, którzy mają problemy z zajściem w ciążę. 5. Tak. W dodatku czyni to, krzywdząc ludzi bardzo głęboko, na przykład wypowiadając się na temat in vitro jako wyrafinowanej aborcji. Trzeba byc bardzo okrutnym, żeby takie farmazony wygadywac, bo oczywiste jest, że własne zdanie może w tej kwestii miec. Cytat:
To bardzo kontrowersyjny temat, ale kiedy słysze w telewizji, że uratowano dziecko wielkosci ludzkiej dłoni, to zawsze nasuwają mi się pytania o to, jakim kosztem to zostało dokonane, czy to dziecko będzie zdrowe. A szanse na to są naprawdę niewielkie, po coś ta ciąza trwa właśnie 9 miesięcy. Pamiętam opowieść lekarki, która uratowała takie właśnie niemowlę. Za rok przyszła zrozpaczona matka z dzieckiem ślepym, głuchym i umysłowo opóźnionym, pytając, co ona właściwie ma z tym dzieckiem zrobic. Już nie wspominając o kosztach takiego ratowania i potem długiego leczenia. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dokladnie ale to jest właśnie cena postępu medycznego,technologiczne go ,albo ratuje za wczesne życie albo podtrzymuje już odchodzące za wszelką cene w imię czego ? tego abyśmy mogli sie lepiej poczuć jako ludzie ,że mamy gest ?,że jesteśmy bogiem?przeznaczeniem ,itd? temat trudny i nikt nie odwazy się poruszyć go publicznie poodbnie jak temat usypiania zwierzaków bezpańskich,chorych wyrwanych z rzeżni. i żeby nie było kocham zwierzaki ale nie jestem fanatykiem,staram sie stawac w takich kwestiach gdzieś pośrodku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
2. Dla celów naukowych, rozwijania się medycyny- wykorzystywanie komórek rozrodczych powinno mieć miejsce. Niemniej jednak badania nad embrionami w celu osiągnięcia "idealnego" człowieka powinny być zakazane. Tak samo jak kombinowanie z genami, bo rodzicom wymarzyła się niebieskooka blondynka. 3. Nie wiem jakie skutki może nieść za sobą klonowanie, bo w zasadzie nie ma żadnych doniesień na ten temat. Jednak skoro wszystko w przyrodzie dąży do jak największej różnorodności, to widocznie tworzenie czegoś z takich samych genów nie jest dobre. 4. Chodzi o zapłodnienie in vitro? Jeśli tak, to mam podzielone zdanie na ten temat. Z jednej strony np. - jestem całkowicie przeciwna aborcji, nawet tej wczesnej; z drugiej jednak myślę, że osoby niemogące mieć dzieci powinni mieć łatwy dostęp do tej metody (znowu, oprócz par homo...)- i wiem, że wiąże się to ze "śmiercią" iluś tam innych zarodków. Każdy ma swoje sumienie. Gdybym była kiedykolwiek w takiej sytuacji, że nie mogę mieć dzieci (tfu tfu, wypluć), a in vitro miałoby pomóc, to zdecydowałabym się na nie, jeśli tylko bym podołała finansowo. 5. Nie wiem w jakim sensie rozpatrujesz te nowe odkrycia biotechnologiczne ![]()
..::Nie szukaj szczęścia: nie pozwoli się odnaleźć. Przygotuj się do przyjęcia go, a nadejdzie::.. Edytowane przez zuczek89 Czas edycji: 2010-10-16 o 23:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
dziękuję Wam bardzo za wypowiedzi
![]() jak to biotechnologia to nie in vitro, klonowanie ?? To mam zawrzeć w swoim referacie, a tytuł był narzucony z góry ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Niektorzy, to jakby mogli, to by wprowadzili jakis cenzus majatkowy do posiadania dzieci
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Tytuł brzmiał tak jak w temacie? Biotechnologia to bardzo szerokie pojęcie a in vitro i klonowanie to zaledwie niewielki ułamek z tego...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
tak, tytuł jest jak w temacie
![]() wiem, ale miałam takie wytyczne, gdyż cała lekcja to za mało, żeby poruszyć wszystkie tematy - wybrane są te najbardziej popularne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Jestem dopiero w liceum, więc na zajęcia z biologii
![]() Wiem co oznacza termin in vitro, powinnam była napisać - zapłodnienie in vitro. Wiadomo jak z referatami w szkole, nie znam się na tym za bardzo. Dzięki za rady, dodam coś o GMO ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym lekarz ma byc robotem bez sumienia, ktory ocenia na chlodno czyje zycie warto ratowac,a czyje nie? Rozwijanie technologii zobowiazuje |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
... to miała być ankieta a nie dyskusja, Wyrak, pani wyżej, po co podważacie zdanie i opinię innych ludzi? nie temu służy wątek zaraz tu się burdel zrobi
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że to ogólnie w temacie jest biotechnologia, ale chodzi o moralne i etyczne aspekty w ogóle właśnie biotechnologii, inżynierii genetycznej i tego typu dziedzin. Referat ma być formą ciekawostki, nie przekazania konkretnej wiedzy naukowej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Obecnie definicja terminu biotechnologia odnosi się (bardzo trafnie) do zastosowania metod naukowych oraz inżynieryjnych do obróbki materiałów czynnikami biologicznymi w celu pozyskania dóbr i usług. Edytowane przez tiramisu_ Czas edycji: 2010-10-17 o 16:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#24 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
To jest forum dyskusyjne ![]() ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję Wam wszystkim za wypowiedzi, bardzo mi się przydały
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:33.