365 dni mojego odchudzania - zaczynam - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-12-26, 10:18   #1
BrownOrchid
Przyczajenie

365 dni mojego odchudzania - zaczynam

Hej,
Postanowiłam założyć takowy dziennik. Będę każdego dnia lub przy każdej możliwej okazji wpisywała co danego dnia dokonałam w kierunku schudnięcia. Będzie to dla mnie dużą motywacją

Mam 161 wzrostu i ważę obecnie 58kg. Jak na moją figurę to sporo.
W przeciągu roku przytyłam 7kg.
Moim celem jest 52kg. Marzeniem 50, ale będzie trudno.

Nie zdecydowałam się na żadną konkretną dietę, bowiem boję się skutków ubocznych. Wiem, że teraz bardzo modna i dość skuteczna stała się dieta Dunkana.
Ale nie namawiajcie mnie na nią i tak się nie skuszę

Postanowiłam jeść mniejsze posiłki, odstawię słodycze, gazowane napoje oraz piwko
Nie będę jadła kolacji.

Dodatkowo zrobię użytek z mojego orbitreka. Cel - min. 4x w tygodniu 30-60 min.

Zaczynam od jutra
BrownOrchid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-26, 11:14   #2
morphine88
Zadomowienie

Dot.: 365 dni mojego odchudzania - zaczynam

Dobrze, że nie porywasz się na żadne ' diety cud ', ale pomysł z niejedzeniem kolacji jest kiepski. Prowadzi to bowiem do spowolnienia metabolizmu.
Jeśli teraz spożywasz - załóżmy - 2500 kcal, to odejmij od tego kilkaset i zacznij jeść np. 2000. Jeśli jesz 2000 kcal, to jedz 1700 itd.
Kolacje koniecznie jedz, ale białkowe ok. 1-2h przed snem. Dobrym pomysłem jest jajko, serek wiejski, twarożek z warzywami, tuńczyk w sosie własnym i inne rybki (tuńczyka nie można jeść za często ze względu na dużą zawartość rtęci).
Najbardziej syte jedz śniadania i dbaj o posiłki okołotreningowe (poczytaj o nich na innych wątkach wizażu).
Ale dobrym pomysłem jest niejedzenie słodyczy, niepicie gazowanych napoi oraz piwa i jedzenie mniejszych posiłków . Przeczytaj jeszcze 10 Przykazań Żywieniowych! Dowiesz się z nich m.in. tego, że 10% Twojego jedzenia mogą stanowić potrawy niedozwolone w diecie, żeby się całkiem do niej nie zniechęcić . Jednak trzeba dbać o pozostałe 90%. Powodzenia! ;-)

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler
morphine88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-26, 11:23   #3
zakochana19
Wtajemniczenie

GG do zakochana19

Nie wiem, czy ciągłe liczenie kalorii jest dobrym rozwiązaniem. Jeżeli ktoś robi to "obsesyjnie" może doprowadzić do choroby.

PS. uważam, że wcale nie jesteś gruba ale rób jak uważasz.

zakochana19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-26, 13:23   #4
BrownOrchid
Przyczajenie

morphine88 dziękuję za rady z tą kolacją chodzi mi o to, że potrafię objeść się np. kanapkami około 21. Chcę ostatni posiłek jest około godziny 19. Z tym nabiałem może masz rację. Kiedyś przez pół roku nie jadłam kolacji i ta metoda bardzo mi służyła zobaczymy w praniu.
Nie chcę drastycznej diety, chcę sama sobie udowodnić, że można zmienić nawyki żywieniowe, nie rezygnując ze wszystkiego, ale nauczyć się jeść w mniejszych ilościach i zwracać uwagę na to co jem. Będę pisała mniej więcej co jem, żeby ktoś mógł mi ew. zwrócić uwagę w czym popełniam błędy i żebym sama widziała efekty.

zakochana19 masz rację. Ja nie jestem gruba. Ale niska i widać wszystkie nadprogramowe kilogramy. Czasem to nie waga stanowi wyznacznik "grubości". Ja czuję się jak klopsik w swoim ciele, nauczyłam się źle jeść i bardzo się to na mnie odbija.
Mam 25 lat, z roku na rok coraz trudniej zachować ładną sylwetkę.
Duży nacisk chcę również postawić na ćwiczenia

http://mamzdrowie.pl/10-przykazan-zywieniowych/ będę miała w pamięci

Edytowane przez BrownOrchid
Czas edycji: 2010-12-26 o 13:24
BrownOrchid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-26, 14:41   #5
nurek119
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BrownOrchid Pokaż wiadomość
morphine88 dziękuję za rady z tą kolacją chodzi mi o to, że potrafię objeść się np. kanapkami około 21. Chcę ostatni posiłek jest około godziny 19. Z tym nabiałem może masz rację. Kiedyś przez pół roku nie jadłam kolacji i ta metoda bardzo mi służyła zobaczymy w praniu.
Nie chcę drastycznej diety, chcę sama sobie udowodnić, że można zmienić nawyki żywieniowe, nie rezygnując ze wszystkiego, ale nauczyć się jeść w mniejszych ilościach i zwracać uwagę na to co jem. Będę pisała mniej więcej co jem, żeby ktoś mógł mi ew. zwrócić uwagę w czym popełniam błędy i żebym sama widziała efekty.

zakochana19 masz rację. Ja nie jestem gruba. Ale niska i widać wszystkie nadprogramowe kilogramy. Czasem to nie waga stanowi wyznacznik "grubości". Ja czuję się jak klopsik w swoim ciele, nauczyłam się źle jeść i bardzo się to na mnie odbija.
Mam 25 lat, z roku na rok coraz trudniej zachować ładną sylwetkę.
Duży nacisk chcę również postawić na ćwiczenia

http://mamzdrowie.pl/10-przykazan-zywieniowych/ będę miała w pamięci
mogę się przyłączyć?
mam 20 lat i moja waga to 70kg chciała bym schudnąć tak do 58-55kg mam wzrostu 167cm i źle się czuje z tą wagą jaką mam teraz
narazie chciałabym ograniczyć słodycze, wykluczyć napoje gazowane, pieczywo białe i do sylwestra pozbyć się jakiś 2 kg chociażby nawet jeśli miałaby to być sama woda a potem już powoli i regularnie reszte

Edytowane przez nurek119
Czas edycji: 2010-12-26 o 15:30
nurek119 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości