![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Ludzie po 60 roku życia.
Witam. Piszę prace na temat kontaktów między klientem a usługodawcą. Potrzebuję charakterystyki ludzi po 60 roku życia. I tutaj proszę was o pomoc. Jakie są wg. was charakterystyczne cechy dla tej grupy wiekowej.
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ludzie po 60 roku życia.
Tylko, że wiesz: jest wielu ludzi po 60. no i trudno tak uogólniać, chociaż jeśli chodzi o mohery to na pewno przesadna religijność (właściwie fanatyzm) i wścibstwo. Ah, no i brak tolernacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Pierwsze co przyszło mi do głowy to oszczędność
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
mi przychodzi do głowy nieufność wobec rozwoju technologii, np internetowe konta bankowe, komórki, opłacanie rachunków przez internet. Oczywiście nie mówię że wszyscy tacy są ale myślę że więcej takich osób na pewno jest po 60 roku życia niz przed
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Wg mnie ogólnie są negatywnie nastawieni do rozwoju i kultury, mają "swój" pogląd na tematy seksu, antykoncepcji, aborcji i eutanazji. Nie lubią tvn. Czasem skąpia, ale zdarzają się i tacy, co wspierają swoich wnuczków w potrzebie
![]() Jeśli o nie chodzi, to brak tolerancji, uwielbienie dla Ojca Rydzyka, fanatyzm, sekta (tak, dla mnie to sekta!). Edytowane przez lily92920 Czas edycji: 2011-01-01 o 22:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ciężko wrzucić wszystkich do jednego worka. Wg mnie starsze osoby mają więcej cierpliwości, są bardziej uparte - trudno je przekonać do własnego zdania, oszczędność też rzuca się w oczy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem zbierając takie wypowiedzi prędzej napiszesz pracę na temat stereotypów i poglądów młodych ludzi dotyczących osób po 60 roku życia. Do charakterystyki trzeba poszukać jakichś porządnych źródeł, a nie pytać o opinie innych. Już prędzej zrobić jakieś ankiety/wywiady z paroma starszymi osobami.
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
więc... może wypadałoby przeprowadzić ankietę wśród interesujących cię usługodawców bo nie wiem w jaki sposób chce zawrzeć dane stąd w pracy.. napiszesz - według 2 wizażanek osoby po 60 roku życia są nietolerancyjne, według 5 kolejnych biegają ale w autobusie muszą usiąść na przejazd jednego przystanku a według 3 następnych to mohery i w związku z tym ich kontakty z usługodawcami są utrudnione... ?? Nie bardzo trochę co nie?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Szczerze mowiac, jak widze takie opinie jak tutaj sa nt. osob starszych, to wychodzi, ze problemy z tolerancja i kultura glownie ma, mlodziez z forum. Naprawde zenujace teksty leca
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Cenią wartości takie jak rodzina bardziej niż młodzi ludzie
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Mi te wasze charakterystyki to bardziej pasuja do ludzi w wieku 75 i wiecej lat.
Znam sporo ludzi w wieku 60- kilku lat i ani nie sa oszczedni, ani nie boja sie techniki. Wszyscy ( no moze za wyjatkiem 1 osoby) lataja po internecie, rachunki placa przez internet, czesto kupuja w necie. Lubia sie spotkac w gronie przyjaciol, powydurniac jak dzieciaki ![]() ![]() Mam wrazenie ze dziewczyny ktore pisaly te charakterystyki o moherach sa bardzo mlodziutkie i 60-latek to dla nich juz dinozaur ![]()
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() to że Ty znasz takich 60ciolatków nie znaczy że wszyscy tacy są ![]() Spośród niespełna 13 mln obywateli po pięćdziesiątce ponad 10 mln (78%) nie korzysta z internetu. Tymczasem wśród osób w wieku 16-49 lat użytkowników jest o 50 punktów procentowych więcej. Do generacji 50+ należy tylko 18% internautów i aż 65% spośród niekorzystających dorosłych. Pod względem korzystania z sieci przez starsze grupy wiekowe zajmujemy ostatnie pozycje wśród krajów Unii Europejskiej. więc chyba spotkałaś fajne wyjątki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Takie jakieś ciepło rodzinne potrafią wytworzyć, są rodzinni. I zamartwiają się ciągle.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Moi rodzice są po 60. Nadążają w miarę za nowoczesnością, używają komórek, mają konto bankowe, nie korzystają tylko z internetu ale żyją w miarę "normalnie". Mama czyta gazety w stylu "Viva", często komentuje moje ubrania że coś jest modne albo nie. Orientuje się jeżeli chodzi o gwiazdy szołbiznesu. Tata ma żarty na poziomie 20 latka - na prawdę często potrafi rozśmieszyć mnie i moich znajomych. Oglądają TVN
![]() Niektórzy z Was mają bardzo stereotypowe poglądy i nie wypowiadają się na podstawie własnych obserwacji i wniosków tylko bazują na stereotypach. Nie dobrze. Aha, tata faktycznie jest oszczędny. Chociaż nie muszą oszczędzać to tata woli iść ulicę dalej do sklepu w którym jest coś 10 groszy tańsze ![]() Edytowane przez leffe Czas edycji: 2011-01-02 o 00:25 Powód: coś mi się przypomniało :) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
... leffe ale my właśnie MAMY stworzyć stereotyp, model, więc jak tu nie myśleć stereotypowo
![]() Akashka śmiem zasugerować że zarówno 75 i powyżej to nadal jest po sześćdziesiątce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
No wlasnie jest dlatego wedlug mnie trudno jest taka charakterystyke stworzyc. Mysle ze czlowieka w wieku 61 lat i czlowieka w wieku 75 lat dzieli przepasc.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
no, dzieli przepaść, dzieli. dlatego trzeba wyłowić ogólniki nie wiem, ważna jest rodzina, oszczędność, takie osoby pamiętają ciężkie czasy dla Polski więc można podciągnąć pod to patriotyzm czy coś.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
zdarza się, że będąc emrytem ma się więcej czasu i brak osób w okół siebie i lubią sobie pogadać\poopowiadać sprzedawcy w sklepie.
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
DLACZEGO MODERATOR NIE REAGUJE NA NIEWYBREDNE EPITETY POD KIERUNKIEM OSÓB STARSZYCH, JAKIE POJAWIŁY SIĘ NA TYM WĄTKU?? AGEIZM TO TEŻ RODZAJ UPRZEDZENIA I DYSKRYMINACJI. jeżeli nie ma się nic konkretnego do powiedzenia na pytanie postawione w poście, to chyba nie trzeba od razu lecieć hasłami jak spod gimnazjum.
W ogóle z tego całego wizażu niedługo zrobi się "budka z piwem". Proszę o REAKCJĘ i kulturę wypowiedzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
eee.... spokojnie, kilka oddechów.
moim zdaniem charakterystyka dużej grupy osób /powyżej 60 to naprawdę duża grupa/ która ma ze sobą niewiele wspólnego będzie się tak czy siak opierać na stereotypach i będzie mówić ogólnikami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Wyrak, ja się nie obrażam, może faktycznie głupio to ujęłam słowem "fajne". Po prostu uważam że to bardzo dobrze że są tacy ludzie, cieszy mnie to że ludzie starsi są otwarci na technologię i nowoczesność, jednak jak pisałam, niestety jest to wciąż niewielki odsetek. Ja np takich nie znam wielu, ale to może dlatego że "starsza część" mojej rodziny mieszka na wsi i bardziej są zainteresowani swoją gospodarką i życiem rodzinnym niż np spędzaniem czasu w internecie. Mają swoje przyzwyczajenia i nawyki i nie są zbyt otwarci na to co nowe, bo dobrze się czują z tym co mają. Jest znajoma pani na poczcie i listonosz co przynosi zawsze listy więc nie interesują się np bankowością internetową
![]() ![]() Nie miałam nic złego na myśli i nie chciałam nikogo tym obrazic, ale jak można sie było spodziewać zaraz odezwały się głosy "a nieprawda bo ja znam kogoś kto... " ![]() Chyba jednak faktycznie ciężko scharakteryzować taka grupę, bo zupelnie inne będzie np starsze małżeństwo przywiązane do swojej gospodarki na wsi, od osób mieszkających w mieście, jeszcze aktywnych zawodowo, będących na bieżąco ze wszystkim, osoby religijne od niewierzących itp itd. To tak samo jakby powiedzieć że wszyscy gimnazjaliści to dzieciaki co nic nie mają w głowach, tylko imprezy, pierdoły, dziewczyny wyglądają jak plastiki, agresywni i chamscy itp.. a przecież wiadomo że to tylko głupi stereotyp oparty na tym co się najbardziej (niestety) rzuca w oczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie rozumiem tych oczekiwan ludzi mlodych, ba, bardzo mlodych jeszcze, zeby osoby o pokolenie/dwa wyzej podzielaly ich zachowania. Te osoby moze i sa niechetne zmianom, ale po co im te zmiany ![]() Pierwsze pokolenie wychowane z komputerem pod reka i sie nagle wydaje, ze z dobrodziejstw tego komputera kazdy musi korzystac.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Okazuje się, że starsi ludzie mają przewagę intelektualną nad młodymi w niektórych zadaniach. Na przykład lepiej rozumują w sytuacji wyboru.
W pewnym eksperymencie proszono, aby młodzi i starzy ludzie wybrali lody, które będą im najbardziej smakować. Mieli do wyboru dwie możliwości (np. lody waniliowe i czekoladowe) lub trzy (np. waniliowe, czekoladowe i jeszcze truskawkowe). Okazało się, że młodzi ludzie zachowują się nielogicznie: jeśli wybierali spośród dwóch smaków, decydowali się na np. waniliowy, odrzucając czekoladę, a gdy dochodziła jeszcze jedna opcja do wyboru, to decydowali się na smak czekoladowy i odrzucali wanilię, o której byli wcześniej przekonani, że będzie im najbardziej smakować. Starsi ludzie byli spójni w swoich wyborach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
oj Wyrak, nie chce mi się z Tobą polemizować czy oni mają być otwarci na nowe czy nie
![]() Powiedziałam też skąd wzięło się moje wyobrażenie na temat ludzi po 60 roku zycia a Ty dorabiasz sobie do tego jakąś ideologię i zaczynasz jakiś bezsensowny offtopic ![]() ![]() A dla Twojej wiadomości, wychowałam się z książką pod ręką a nie z komputerem, nie jestem z tego pokolenia które bawiło się komputerem od przedszkola i utożsamia go z grami / zabawą / siedzeniem w necie dla rozrywki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chodzi juz nawet o to, czy maja byc otwarci czy nie, tylko, ze ludzie w tym temacie pisza, ze nie sa otwarci, jakby to byla wada. Cytat:
Bez obrazy, ale charakterystyka jakiej ona poszukuje, a to, co sobie tu ktos na forum wyraza to wg mnie zupelnie inne sprawy.
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja z kolei widzę jedno ważne zdanie napisane przez autorkę: "Jakie są wg. was charakterystyczne cechy dla tej grupy wiekowej." Wg. nas - to chyba chodziło o to, że my mamy się wypowiedzieć, a nie wkleić formułkę z z jakiejś strony o konsumentach 60+... ![]() Nie bardzo rozumiem o co Tobie chodziło ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:48.