|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Wyjazd zarobkowy...
Przeglądam podforum emigrantki, no i z tego co widzę... Mało jest dziewczyn które wyjechały tylko i wyłącznie by zarobić, na mieszkanie. Przeglądam temat o powrotach, ale nadal nie wiem...
Czy to dobry pomysł taki wyjazd zarobkowy? Do osób które się zdecydowały: jaki kraj? I dlaczego? Czy język jest dużą przeszkodą? Przeglądam na emigrantkach tematy o krajach takich bardziej że tak powiem dostępnych... No ale czemu akurat tam? Czy to się opłaca? Ile realnie pieniędzy można odkładać? Czy to nie jest jak kilka lat wyciętych z życia w sensie, kilka lat młodości zmarnowanych by za granicą być niewykwalifikowanym pracownikiem podczas gdy w Polsce ukończyło się studia? Czy to nie są cenne lata które powinno się poświęcić na zdobywanie doświadczenia zawodowego? Praca nastawiona na zarobek, zbieranie na własne mieszkanie. Po prostu próbuję rozwiać własne wątpliwości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wyjazd zarobkowy...
Cytat:
wybrałam Wielką Brytanię, ale nadmieniam, że był to rok 2008, kiedy funt jeszcze jako tako stał, kiedy jeszcze trochę pracy było (dowiedziałam się później, że wiele miejsc mojego zatrudnienia padło w 2009r.). czy się opłaca? wiele zależy od szczęścia. na początek trzeba wyłożyć jakąś sumę - bilet, czynsz za 1 miesiąc, kasa na przeżycie. pytanie jak szybko znajdzie się pracę (znam ludzi, którzy czekali miesiąc, a to już dużo). jeśli od razu pójdziemy pracować, to zależnie oczywiście od "stanowiska" ![]() oczywiście dużo lepiej wychodzą osoby, które zatrudniają się bezpośrednio u pracodawcy, bez pośrednictwa agencji. ale o to nie jest wcale tak łatwo.. standardowy tydzień pracy zamykał się w ok 250 funtach (zdarzały się tygodnie po 50funtów, ale i po 400). 50 funtów tygodniowo kosztował mnie wynajem pokoju. na jedzeniu można duuużo przyoszczędzić, pytanie tylko czy warto (po miesiącu oszczędzania zdrowie mocno podupadło ![]() będąc tam uznałam, że formą oszczędzania będzie też zakup ubrań i odświeżenie szafy. z prostej przyczyny - w polsce nie kupię butów nike za 15 funtów ![]() Cytat:
na pewno większe doświadczenie mają osoby, które spędziły tam więcej czasu. jakbyś jednak miała jakieś pytania, to spróbuję odpowiedziec (w miarę możliwości ![]() aha, język. uwazam, ze bez angielskiego nie ma się co ruszać za granicę w ogóle (tudzież bez języka miejsca docelowego). ja bym się nie odważyła ![]() ![]()
![]() Edytowane przez rnm Czas edycji: 2011-01-22 o 10:55 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że wybór miejsca zależy od popytu na kwalifikacje, które posiadamy.
Np. kilka lat temu był bym w Irlandii na zatrudnianie pielęgniarek i położnych. Mnóstwo kobiet wyjechało. Miały wyjechać tylko na chwilę, żeby dorobić, żeby na mieszkanie zaoszczędzić, jednak komfort życia tak różny od tego w Polsce przemawiał za tym, ażeby tam pozostać. Wiadomo, że jak idzie się na zmywak, czy jako sprzątaczka na dobrą sprawę nie gra to roli - tutaj jest sęk w znajomości języka.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
No ale wyjazd zarobkowy za granicę też nie musi koniecznie wiązać się z niezdobywaniem doświadczenia.
Ja np. mam zamiar kiedyś wyjechać zarówno w celu zarobkowym, jak i w celu zdobycia międzynarodowego doświadczenia w finansach
![]() |
#5 |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Emiraty Arabskie (obecnie, wcześniej inne kraje)
"Upolowana" przez firmę headhunterską, skuszona nie tyle zarobkami, co stanowiskiem i możliwościami podniesienia swoich kwalifikacji w zawodzie. W moim przypadku żadną.
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Masz racje jest to niezły sposób zdobycia doświadczeń ,które w przyszłości w 100% procentuje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
No
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Wyrak, też myślę, że nie o takie wyjazdy chodzi, ale tylko chciałam zasugerować, że takie coś można połączyć
![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
No można, tylko mówię... Biorąc pod uwagę kraje anglojęzyczne - tam nie odłożę tyle ile harując w kraju o którym myślę najczęściej (zachęta taka jest że mielibyśmy gdzie mieszkać, koszty wyszłyby minimalne) ALE nie znam języka
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
|
Cytat:
Cytat:
Wydawało mi się, że odpowiadam za zadane w pierwszym poście pytania.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
No mówię, wyjazd na zarobek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Eva, chyba chodziło o prace sezonowe, prace w pubie, zbieranie owoców itp, wykorzystując różnice w zarobkach w innych państwach
![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja wyjechałam w innych celach niż zarobkowe, ale siedzę tutaj juz ponad 10 lat a Ty myślisz o Niemczech, dobrze rozumiem?
No to nie radzę. Tutaj jest całkiem inaczej niż na Wyspach, oni tu mają Turków do sprzątania, na zmywak czy tam innych takich. Poza tym ta praca nie jest tak dobrze płatna, żeby coś odłożyć. Przynajmniej ja sobei tego nie wyobrażam (może ja mam ograniczona wyobraźnie ![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Nie, o krajach skandynawskich
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
A to wiesz co, na 30+ widziałam taką wizażankę Iskierka71 (chyba nie pomyliłam nicka), która gdzieś tam siedzi, możesz do niej napisac, to jest chyba taka osoba, o jaką podejrzewam, Ci chodzi.
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
O dziękuję, poszukam jej, może odnajdę jej historię na emigrantkach.
(ajć odnalazłam ją, wpisaną ma Holandię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
A, to coś mi się pomyliło. Jakoś mi się z Danią kojarzyła. Ale pisze bloga, poczytać można
![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-01-22 o 15:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
|
Cytat:
Dziękuję, trochę nie zrozumiałam,według mnie, ktoś może mieć wykształcenie barmana i pracować jako barman, być inżynierem, lekarzem, psychologiem, przedszkolanką, pielęgniarką itp. i pracować w swoim zawodzie.
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
jezyk owszem jest przeszkoda jak nie znasz - ale o ile to nie chinski, czy jakis inny naprawde skomplikowany, to mysle ze mozesz sie tam na miejscu douczyc - bedziesz nim zbobardowana na codzien, plus pewnie znajdziesz jakis intesywny kurs, bywa ze sa zupelnie za darmo przy jakis instytucjach. Jak przylozysz poly, nie jestes jakims absolutnym beztalenciem, a w ogole znasz juz jakis jezyk obcy (to naprawde pomaga) to powinnas to nadrobic w kilka miesiecy. Tym samym na poczatku mozesz miec mniej ambitna prace, ale pozniej jak to nadrobisz to juz mozesz zmienic na lepsza. Poza tym czesc korporacji wymaga glownie angielskiego, a i bywaja rodzynki takie, ze wlasnie Twoj polski bedzie Twoim atutem (do mojej firmy kiedys zglosila sie angielska firma i pytala czy przeszkole ich pracownikow wlasnie po polsku, bo maja pracownikow Polakow, z ktorych sa zadowoleni, ale boja sie ze angielskiego szkolenia nie zrozumieja tak szybko jak w jezyku ojczystym).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:16.