|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, co jecie na kolację???
Dziewczyny, co jecie na kolację i o której godzinie??
Proszę o jakieś podpowiedzi, dowiedziałam się że mam nietolerancję białka - nie mogę jeść sera białego, serka wiejskiego, fety, mleka, jogurtów, mięsa - to co zawsze jadłam na kolacje, po prostu nie mam pojęcia czym mogę to teraz zastąpić...mam też wątrobę w ciężkim stanie i muszę jeść bardzo lekkostrawne rzeczy, coś wam przychodzi do głowy?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Dziewczyny, co jecie na kolację???
Nie napisałaś, czy jesteś na diecie i chcesz schudnąć
![]() Jeśli nie, to jedz to, na co masz ochotę. Ja zwykle jem kanapki (ze 3-4 kromki ![]() Jednak jeśli jesteś na diecie.. cóż, polecałabym białko. Masz nietolerancję białka czy nabiału? Bo wymieniłaś tylko produkty nabiałowe, a jeśli możesz jeść białko to może jakąś jajecznicę czy w ogóle jajka w jakiejkolwiek postaci? Albo pierś z kurczaka duszona/grillowana/gotowa na bukietem warzyw? Jeśli jednak nie możesz też jeść białka (co byłoby nieco dziwne ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:13 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ---------- EDIT: teraz doczytałam, że nie możesz jeść mięsa, czyli jednak nietolerancja białka.. cóż, to jest problem.. więc chyba pozostaje Ci jeść kanapki ![]() Jednak nie jedz z nimi tłuszczy ani cukrów (np. miód, dżemy), bo utrudnia to chudnięcie (to pierwsze ze względu na połączenie ww+tłuszcze, a to drugie z tego względu, że cukru na redukcji w drugiej połowie dnia nie jemy). Oczywiście jeśli masz nietolerancję białka, to przez cały dzień żyjesz na węglowodanach, więc musisz gdzieś w tym jeść tłuszcze.. ogólnie nie powinno się jeść ich z węglami na redukcji, ale jak Ty nie masz wyboru, to może Ci to nie utrudni chudnięcia, ale na noc mimo to staraj się unikać tego połączenia. : )
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ze swej strony - w przypadku, gdy jest Pani na diecie (zresztą i nie tylko wtenczas) - polecam gęste - i dzięki temu (z założenia) bardzo sycące - warzywne zupki puree... oczywiście te ziemniaczane to raczej nie! Prędzej, dla przykładu, brokułowe czy dyniowe...
Ewentualnie jakieś właśnie lekkostrawne parowane warzywka z chlebkiem razowym. ![]() Edytowane przez AiShinigami Czas edycji: 2011-01-12 o 14:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
OOO dziękuję kochane!!!
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Jestem na redukcji
dziś na kolacje było - jogurt owocowy mały (70 kalorii) - wafelek ryżowy z serkiem a la topiony (60 kalorii) - szklanka soku pomidorowego (56 kalorii) wczoraj - szejk buraczany około 250 kalorii (2 buraczki, pół cebuli, pół opakowania jogurtu naturalnego Linessa i przyprawy) - sporo jak na kolacje ale na redukcji też można czasami pozwolić sobie na małe grzeszki ![]() close18 Bobo-vita to chyba ma sporo kalorii nie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
ja przeważnie na kolację jem kanapki z masłem i wędliną/żółtym serem + serek wiejski 200g z piątnicy z warzywami (wkrawam do niego pomidora i szczypiorek lub ogórka, paprykę itp.) no i herbata z sokiem malinowym do picia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ---------- Cytat:
Bobo-vita wcale nie jest kaloryczna. Jeśli autorka je tylko to na śniadanie, to żeby dostarczyć średnią śniadaniowego limitu kalorycznego (który ma dawać kopa na cały dzień) to musiałaby zjeść ok. 2/3 całego wielkiego opakowania 180g. Poza tym takie kaszki nie mogą być kaloryczne. Są dla dzieci, które mają zapotrzebowanie ok. 1000 kcal.
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2011-01-13 o 09:44 Powód: literówka. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Nic poza tym iż zawierają dużo skrobi, którą należy raczej ograniczyć - w przypadku, gdy akurat jest się na diecie redukcyjnej...
lecz i na stabilizacyjnej ziemniaczki na kolację nie są polecane - ponieważ choć co prawda takie gotowane czy pieczone, bez dodatku tuczących sosów są niskokaloryczne, to jednak owa skrobia może się czasem odłożyć, gdzie nie trzeba... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
No cóż, ale ziemniaki zawierają bardzo dużo cennych minerałów. Niepodawane z sosami, tłuszczem etc., wspomagają nawet metabolizm.
EDIT: poza tym nasza autorka nie jest ani na diecie redukcyjnej, ani na stabilizacyjnej, więc może jeść na kolację co jej się żywnie podoba. Nawet te nieszczęsne ziemniaki.
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2011-01-14 o 10:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Raczkowanie
|
Nie przeczę ^^ (choć inne warzywka zawierają ich znacznie więcej i dlatego... lecz to oczywiście moja osobista opinia, której nie mam tu zamiaru forsować) Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Radzę pójść na kurs czytania ze zrozumieniem ;-).
Chyba, że po prostu dla Ciebie "dieta stabilizacyjna" i "utrzymanie wagi" to jedno i to samo. ---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ---------- Może i zawierają ich znacznie więcej, ale, żadne inne warzywo nie zawieraj TAKICH minerałów i składników w TAKIEJ kompozycji, jak w ziemniakach.
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Ja często pomijam kolację bo mi się nie chce jeść wieczorami ale jeśli jem to przeróżnie:
np. twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką + ciemna bułeczka tosty z szynką i serem;p płatki z mlekiem kanapki parówka z ćwikłą owoce |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
ja bardzo lubię na kolację tosty z miodem/dżemem, albo warzywa z patelni
![]()
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Ja na kolację czasami zjem bułeczkę, ale od jakiegoś czasu przestawiłam się, żeby jeść płatki z mlekiem/jogurtem naturalnym. Taka porcyjka płatków jest pycha, w dodatku jest dość "lekka", więc z trawieniem przed snem nie ma problemów.
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
A ja lubię taką capletę na gorąco z różnych otrębów (owsiane, pszenne, żytnie) z mlekiem i jogurtem i do tego rodzynki, albo migdały, albo słonecznik
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Wydaje mi się że każdy organizm reaguje indywidualnie, jeżeli chodzi o redukcję. Jedni mogą jeść nawet o 23 same słodkości i tłuste rzeczy i nie tyją, ale zdrowie tak samo tracą jak osoby które przybierają. Każdy powinien dobrać do siebie, po czym się czuje dobrze, a podstawową zasadą jest nie jedzenie późno. Oczywiście należy jeść jak najlżejsze rzeczy, ja czasem o godz. 18 robię sobie rybę na parze, czasem jem kanapkę, pozwalam sobie nawet na zapiekanki z dużą ilością sera
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:34.