Dziewczyny, co jecie na kolację??? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-11, 21:10   #1
close18
Przyczajenie

Dziewczyny, co jecie na kolację???

Dziewczyny, co jecie na kolację i o której godzinie??
Proszę o jakieś podpowiedzi, dowiedziałam się że mam nietolerancję białka - nie mogę jeść sera białego, serka wiejskiego, fety, mleka, jogurtów, mięsa - to co zawsze jadłam na kolacje, po prostu nie mam pojęcia czym mogę to teraz zastąpić...mam też wątrobę w ciężkim stanie i muszę jeść bardzo lekkostrawne rzeczy, coś wam przychodzi do głowy??
close18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-11, 22:13   #2
morphine88
Zadomowienie

Dot.: Dziewczyny, co jecie na kolację???

Nie napisałaś, czy jesteś na diecie i chcesz schudnąć .
Jeśli nie, to jedz to, na co masz ochotę. Ja zwykle jem kanapki (ze 3-4 kromki ), ale zdarzą mi się odstępy od tego od czasu do czasu, np. pierogi.
Jednak jeśli jesteś na diecie.. cóż, polecałabym białko. Masz nietolerancję białka czy nabiału? Bo wymieniłaś tylko produkty nabiałowe, a jeśli możesz jeść białko to może jakąś jajecznicę czy w ogóle jajka w jakiejkolwiek postaci? Albo pierś z kurczaka duszona/grillowana/gotowa na bukietem warzyw?
Jeśli jednak nie możesz też jeść białka (co byłoby nieco dziwne ), to chyba jedynym wyjściem jest węglowa kolacja 3 godziny przed snem. Na diecie można jeść kanapki i tym podobne produkty, ale 3-4h przed pójściem spać. Myślę, że takie rozwiązanie byłoby dobre, jeśli ostateczne. A żeby było lekkostrawne? To już musisz sobie sama dobrać dodatki . Jednak na noc staraj się unikać połączenia węglowodany+tłuszcze, bo przed snem może to utrudniać chudnięcie, nawet jeśli zjesz kolację te 3 godziny wcześniej.

---------- Dopisano o 23:13 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ----------

EDIT:
teraz doczytałam, że nie możesz jeść mięsa, czyli jednak nietolerancja białka.. cóż, to jest problem.. więc chyba pozostaje Ci jeść kanapki .
Jednak nie jedz z nimi tłuszczy ani cukrów (np. miód, dżemy), bo utrudnia to chudnięcie (to pierwsze ze względu na połączenie ww+tłuszcze, a to drugie z tego względu, że cukru na redukcji w drugiej połowie dnia nie jemy).
Oczywiście jeśli masz nietolerancję białka, to przez cały dzień żyjesz na węglowodanach, więc musisz gdzieś w tym jeść tłuszcze.. ogólnie nie powinno się jeść ich z węglami na redukcji, ale jak Ty nie masz wyboru, to może Ci to nie utrudni chudnięcia, ale na noc mimo to staraj się unikać tego połączenia. : )

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler
morphine88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-12, 14:33   #3
AiShinigami
Raczkowanie

Ze swej strony - w przypadku, gdy jest Pani na diecie (zresztą i nie tylko wtenczas) - polecam gęste - i dzięki temu (z założenia) bardzo sycące - warzywne zupki puree... oczywiście te ziemniaczane to raczej nie! Prędzej, dla przykładu, brokułowe czy dyniowe...

Ewentualnie jakieś właśnie lekkostrawne parowane warzywka z chlebkiem razowym.

Edytowane przez AiShinigami
Czas edycji: 2011-01-12 o 14:38
AiShinigami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-12, 15:13   #4
close18
Przyczajenie

OOO dziękuję kochane!!! Bardzo mi pomogłyście . Swoją drogą nie jestem na redukcji, ale chciałabym utrzymać wagę Na śniadanko jem płatki owsiane z owocami, placuszki owsiane, sałatke warzywną lub kaszke dla niemowląt bobo-vita heh nie ma innego wyjścia
close18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-13, 02:43   #5
Amira_
Wtajemniczenie

Jestem na redukcji

dziś na kolacje było
- jogurt owocowy mały (70 kalorii)
- wafelek ryżowy z serkiem a la topiony (60 kalorii)
- szklanka soku pomidorowego (56 kalorii)

wczoraj
- szejk buraczany około 250 kalorii (2 buraczki, pół cebuli, pół opakowania jogurtu naturalnego Linessa i przyprawy) - sporo jak na kolacje ale na redukcji też można czasami pozwolić sobie na małe grzeszki

close18 Bobo-vita to chyba ma sporo kalorii nie
Amira_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-13, 08:40   #6
lanvin
Raczkowanie

ja przeważnie na kolację jem kanapki z masłem i wędliną/żółtym serem + serek wiejski 200g z piątnicy z warzywami (wkrawam do niego pomidora i szczypiorek lub ogórka, paprykę itp.) no i herbata z sokiem malinowym do picia
lanvin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-13, 09:42   #7
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AiShinigami Pokaż wiadomość
Ze swej strony - w przypadku, gdy jest Pani na diecie (zresztą i nie tylko wtenczas) - polecam gęste - i dzięki temu (z założenia) bardzo sycące - warzywne zupki puree... oczywiście te ziemniaczane to raczej nie! Prędzej, dla przykładu, brokułowe czy dyniowe...

Ewentualnie jakieś właśnie lekkostrawne parowane warzywka z chlebkiem razowym.
Co złego w ziemniakach?

---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ----------

Cytat:
Napisane przez Amira_ Pokaż wiadomość
Jestem na redukcji

dziś na kolacje było
- jogurt owocowy mały (70 kalorii)
- wafelek ryżowy z serkiem a la topiony (60 kalorii)
- szklanka soku pomidorowego (56 kalorii)

wczoraj
- szejk buraczany około 250 kalorii (2 buraczki, pół cebuli, pół opakowania jogurtu naturalnego Linessa i przyprawy) - sporo jak na kolacje ale na redukcji też można czasami pozwolić sobie na małe grzeszki

close18 Bobo-vita to chyba ma sporo kalorii nie
Beznadziejne przykłady na redukcyjne kolacje. Jogurt - cukry, wafel ryżowy - węgle, serek topiony - jeden z największych syfów (podobnie jak parówka).
Bobo-vita wcale nie jest kaloryczna. Jeśli autorka je tylko to na śniadanie, to żeby dostarczyć średnią śniadaniowego limitu kalorycznego (który ma dawać kopa na cały dzień) to musiałaby zjeść ok. 2/3 całego wielkiego opakowania 180g.
Poza tym takie kaszki nie mogą być kaloryczne. Są dla dzieci, które mają zapotrzebowanie ok. 1000 kcal.

Steven Tyler

Edytowane przez morphine88
Czas edycji: 2011-01-13 o 09:44 Powód: literówka.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-01-14, 07:59   #8
AiShinigami
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez morphine88 Pokaż wiadomość
Co złego w ziemniakach?
Nic poza tym iż zawierają dużo skrobi, którą należy raczej ograniczyć - w przypadku, gdy akurat jest się na diecie redukcyjnej...
lecz i na stabilizacyjnej ziemniaczki na kolację nie są polecane - ponieważ choć co prawda takie gotowane czy pieczone, bez dodatku tuczących sosów są niskokaloryczne, to jednak owa skrobia może się czasem odłożyć, gdzie nie trzeba...
Stary 2011-01-14, 10:36   #9
morphine88
Zadomowienie

No cóż, ale ziemniaki zawierają bardzo dużo cennych minerałów. Niepodawane z sosami, tłuszczem etc., wspomagają nawet metabolizm.

EDIT: poza tym nasza autorka nie jest ani na diecie redukcyjnej, ani na stabilizacyjnej, więc może jeść na kolację co jej się żywnie podoba. Nawet te nieszczęsne ziemniaki.

Steven Tyler

Edytowane przez morphine88
Czas edycji: 2011-01-14 o 10:38
Stary 2011-01-14, 10:57   #10
AiShinigami
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez morphine88 Pokaż wiadomość
No cóż, ale ziemniaki zawierają bardzo dużo cennych minerałów.

Nie przeczę ^^ (choć inne warzywka zawierają ich znacznie więcej i dlatego... lecz to oczywiście moja osobista opinia, której nie mam tu zamiaru forsować)

Cytat:
Napisane przez morphine88
EDIT: poza tym nasza autorka nie jest ani na diecie redukcyjnej, ani na stabilizacyjnej, więc może jeść na kolację co jej się żywnie podoba. Nawet te nieszczęsne ziemniaki.

Cytat:
Napisane przez close18
Swoją drogą nie jestem na redukcji, ale chciałabym utrzymać wagę
Stary 2011-01-15, 16:01   #11
morphine88
Zadomowienie

Radzę pójść na kurs czytania ze zrozumieniem ;-).
Chyba, że po prostu dla Ciebie "dieta stabilizacyjna" i "utrzymanie wagi" to jedno i to samo.

---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ----------

Cytat:
Napisane przez AiShinigami Pokaż wiadomość

Nie przeczę ^^ (choć inne warzywka zawierają ich znacznie więcej i dlatego... lecz to oczywiście moja osobista opinia, której nie mam tu zamiaru forsować)

Może i zawierają ich znacznie więcej, ale, żadne inne warzywo nie zawieraj TAKICH minerałów i składników w TAKIEJ kompozycji, jak w ziemniakach.

Steven Tyler

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-19, 16:05   #12
pocokomunazwa
Rozeznanie

Ja często pomijam kolację bo mi się nie chce jeść wieczorami ale jeśli jem to przeróżnie:
np.
twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką + ciemna bułeczka
tosty z szynką i serem;p
płatki z mlekiem
kanapki
parówka z ćwikłą
owoce
pocokomunazwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-19, 16:08   #13
ada_85
Raczkowanie

ja bardzo lubię na kolację tosty z miodem/dżemem, albo warzywa z patelni
ada_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-31, 15:54   #14
Amortentia
Raczkowanie

Ja na kolację czasami zjem bułeczkę, ale od jakiegoś czasu przestawiłam się, żeby jeść płatki z mlekiem/jogurtem naturalnym. Taka porcyjka płatków jest pycha, w dodatku jest dość "lekka", więc z trawieniem przed snem nie ma problemów.

Matura 2014

"Dzieła sztuki wywodzą się z nieskończonej samotności... Tylko miłość może je pojąć, przechować i sprawiedliwie ocenić."
Amortentia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-01, 10:55   #15
Creepy Ginger Watcher
Raczkowanie

A ja lubię taką capletę na gorąco z różnych otrębów (owsiane, pszenne, żytnie) z mlekiem i jogurtem i do tego rodzynki, albo migdały, albo słonecznik Pewnie na wieczór niezbyt się nadaje, ale pycha
Creepy Ginger Watcher jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-01, 11:55   #16
monika9999
Przyczajenie

Wydaje mi się że każdy organizm reaguje indywidualnie, jeżeli chodzi o redukcję. Jedni mogą jeść nawet o 23 same słodkości i tłuste rzeczy i nie tyją, ale zdrowie tak samo tracą jak osoby które przybierają. Każdy powinien dobrać do siebie, po czym się czuje dobrze, a podstawową zasadą jest nie jedzenie późno. Oczywiście należy jeść jak najlżejsze rzeczy, ja czasem o godz. 18 robię sobie rybę na parze, czasem jem kanapkę, pozwalam sobie nawet na zapiekanki z dużą ilością sera i przez ostatnie 2 miesiące schudłam 5 kg. Teraz trzeba zrobić wszystko żeby nie przytyć, czyli chyba podstawą wszystko ale nie w nadmiarze, co czasem jest ciężkie.
monika9999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-01, 20:41   #17
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez close18 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, co jecie na kolację i o której godzinie??
Proszę o jakieś podpowiedzi, dowiedziałam się że mam nietolerancję białka - nie mogę jeść sera białego, serka wiejskiego, fety, mleka, jogurtów, mięsa - to co zawsze jadłam na kolacje, po prostu nie mam pojęcia czym mogę to teraz zastąpić...mam też wątrobę w ciężkim stanie i muszę jeść bardzo lekkostrawne rzeczy, coś wam przychodzi do głowy??
A bardziej konkretnie? Bo stwierdzenie mam nietolerancje na bialko, brzmi troche jak mam nietolerancje na powietrze.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości