|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
Buty- mała stopa vs masywna łydka POMOCY !
Witam Was dziewczyny.
Od wielu lat mam ten sam problem. Mam bardzo małą stope tzn. w półbutach mogę nosić rozmiar nawet 35 (o ile taki dostanę), adidasy noszę 36 bo wiadomo jakaś skarpetka i są w sam raz. Natomiast wieelkie problemy zaczynają się przy kozakach. Już bardzo dawno temu kupiłam sobie kozaki bo nie miałam już innego wyjścia tylko do połowy łydki, teraz już od 2 lat szukam kozaków choćby przed kolano, niestety na moja małą stopę i grubą łydkę nie pasują żadne ! wchodzac do sklepu z kozakami czuję się jak słoń! to koszmar dla mnie W najgrubszym mijscu w łydce mam 38 cm.) I uwierzcie żadne ale to zadne kozaki nie pasują na mnie Może któraś z Was ma podobny problem ? Gdzie mogłabym kupić dla siebie buty ? Teraz to już chyba nawet cena nie gra roli ![]() Bardzo proszę o pomoc Calineczka z zapaśniętą łydką
|
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Buty- mała stopa vs masywna łydka POMOCY !
też mam ten problem. chodze do nie firmowych sklepów i tam coś zawsze znajduje. np. dzisiaj dorwałam kozaki na zime w takim sklepie. szukać i przymierzać.
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
38 cm w łydce to jest jeszcze w normie. Choć faktycznie przy tak małej stopie pewnie nie możesz dopiąć zamka. Mam ten sam problem, tylko mam więcej w obwodzie łydki. Dwa lata temu kupiłam skórzane, porządne kozaki w Deichmannie. Średnio wysoki obcas, gruba podeszwa, pluszowy kożuszek w środku. Z boku zamek, z tyłu sznurowane od kostki do samej góry. Bardzo kobiece, a przy tym można to sznurowanie poluźnić. Ostatecznie mam nawet mocno związane, bo najwyraźniej buty są do noszenia z wpuszczonymi do środka nogawkami spodni. Jestem z nich bardzo zadowolona.
PS: Ja próbowałam schudnąć z łydek, ale tam prawie nie mam tłuszczyku. Są twarde jak skała i instruktorka aerobiku powiedziała mi, że taką mam masywną budowę mięśni i nic z tym nie zrobię
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
też mam ten problem, dlatego całą zimę przechodziłam w normalnych botkach na obcasie..
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Po pierwsze - mierzyć, mierzyć i jeszcze raz mierzyć. Większość butów, może się tylko wydawać, że nie będą pasowały. A z tego co wiem, to klientki z góry mówią "to nie będzie na mnie" i nawet nie chcą zobaczyć. A później wielkie zdziwienie. Sprzedawca jest od tego żeby pomóc.
Po drugie - próbuj wybierać buty wciągane (nie na zamek) lub z zamkiem takim kruciutkim, a góra wciągana. Sprawdza się
|
|
|
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
Ja też mam taki problem
Na dodatek ostatnio miałam takie szczęście, że co rok rozwalały mi się buty i musiałam szukać nowych![]() Zgadzam się z Teczowaa, że najlepiej w naszym przypadku szukać wciąganych butów, najlepiej żeby miały jeszcze jakieś sprzączki czy coś takiego na górze, które można poluźnić |
|
|
|
|
#7 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#9 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
A może kozak musiałby być wyższy, tzn. nie do pół łydki, tylko za kolano, bądź przed samo kolano. |
||
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam stopę 36 też i szeroką łydkę. W zeszłą zimę kupiłam buty pod kolano które cudem mi na łydkę weszły ale rozmiar chyba 38 ale się rozwaliły :/
a tym roku już dla spokoju kupiłam takie nie dużo nad kostkę bo wiedziałam że ciężko będzie znaleźć odpowiednie buty do moich nóg a nie chciało mi się latać po sklepach.
|
|
|
#11 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zadomowienie
|
Ja tez mam ten problem! Powiem wam, ze bardzo mnie to krepuje, bo ide do sklepu, biore buta i zwyczajnie nie moge go zapiac do konca
troche tak jakbym przymierzala na sile za male ubranie. Pamietam, ze kiedys nie mialam z tym problemu, ale od czasu gdy zaczelam duzo cwiczyc na rozne sposoby to przytylo mi sie w lydkach :P
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że wolę iść do mniejszego sklepu, gdzie na pewno będzie mniejszy wybór, ale też i sprzedawca zorientowany. Więc może warto tam się wybrać na zakupy? A jeśli chodzi o duże sieci to mogłam szukać igły w stogu siana, w przeciwieństwie do Was mam tak szczupłe łydki, na dodatek rozmiar 40 lub 41, i znaleźć dopasowane kozaki to cud. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Rozeznanie
|
Myslalam ze jestem sama
a tutaj widze ze to nie tylko moj problem ![]() Dla mnie wciagane kozaki napewno nie wiejda, tyle z tym roboty i w zyciu by mi nie weszy na noge. Piszecie ze wolicie mniejsze sklepy gdzie sprzedawca jest zorientowany ja natomiast nie cierpie kiedy sprzedawca stoi nademna a ja siluje sie z kozakiem a na koniec jeszcze zamka nie moge dopiac to takie zenujace jest a moze jakis sklep internetowy jest gdzie beda buty na nasze nogi ?
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Sprzedawca jest żeby Ci pomóc. Nie będzie się z Ciebie śmiał czy nie wiadomo co robił, bo buta nie możesz dopiąć. Jego zadaniem jest znalezienie odpowiedniego fasonu. Zmień nastawienie, tak jak większość - kupuję to wymagam. A sklep internetowy myślisz, ze będzie dobrym rozwiązaniem? Nawet tego buta nie przymierzysz. Fakt, możesz go oddać, ale koszt przesyłki i strata kasy to już inna bajka. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Wtajemniczenie
|
Botki jedynie jeszcze bardziej pogróbią łydki. Szukajcie kozaków do połowy łydki lub wyższe. Teraz są modne i fajne kozaki z doszytą wełnianą cholewką ( wyglada jak skarpetka tylko jest doszyta do buta).
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam w łydce 40cm.
Odwieczny problem z dobraniem butów... W tamtą zimę wkurzyłam sie i kupiłam ocieplane Reebok'i za kostkę. W tym roku w zwykłym sklepie upatrzyłam dwie pary kozaków firmy Jana. Wzięłam obydwie bo nie wiem kiedy znowu powtórzy się taka sytuacja, że znajdę kozaki przed kolano ![]() ---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ---------- Cytat:
|
|
|
#18 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
BigGirlsDontCry2 - Mamy tak samo male stopy. Tez wejde w 35, czasem dla zabawy przymierzam buty w sklepach z obuwiem dla dzieci.
Lydki wchodza w kozaki bez problemu, ale mam wysokie podbicie stopy, wiec tez jest czasem problem. Jezeli but nie jest odpowiednio wyprofilowany, stopa w niego nie wejdzie i juz. Widze, ze moje dziecko ma to samo. Probowalam dla niej kupic ocieplane kozaczki na zime. I siedzialam pochylona nad jej stopa w sklepie Bartek, czerwona i spocona, usilujac zalozyc jej buta na noge. Panie doradzily, zebym sprobowala numer za duze na nia. Nic z tego ![]() Ale nie mam z tego powodu kompleksu, mam nadzieje, ze moje dziecko tez nie bedzie miec. Zycze powodzenia w szukaniu kozakow. |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#20 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
BigGirls, szukaj kozaczków z gumką na górze cholewki.
Ja właśnie takie kupiłam A drugie kozaczki mają z boku klamerki. Mogę wkleić zdjęcia jak znajdę
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie doskonale rozumiem, gdyż mam ten sam problem tylko w drugą stronę. Jakby któraś chciała oddać 5 cm w obwodzie to chętnie przyjmę
A tak na poważnie to właśnie dlatego mam swój sklep, bo nigdy nigdzie nie mogłam nic dla siebie znaleźć. I teraz wiem, że jak taki właściciel pojedzie sam po towar i wie czego szuka, to w hurtowni znajdzie. Jak nie w jednej to w innej. A wielkie sieci (jak dla mnie przynajmniej) robią wszystko "na jedno kopyto".
|
|
|
|
|
#23 | |||||
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I wierzcie mi, ja umiem "na oko" ocenić czy jakiś but zapnę czy nie. Zawsze jak ocenię na "nie ma szans" (co jest dość jasne, jak się widzi wąziutkie buty), to faktycznie się nie zapną. |
|||||
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
Te są na klamerki
Załącznik 3507441 Załącznik 3507442 A te mają gumkę na górze cholewki. Na początku musiałam wręcz nogę wpychać na siłę (pani ekspedientka-moja ulubiona, bardzo cierpliwa i pomocna- pomagała mi sposobem zasunąć ). Pani zapewniała mnie, że buty się rozciągną i dopasują do nogi. Miała rację Załącznik 3507443 Załącznik 3507444
dirrtyKatrina ![]() Moonwalker Edytowane przez Kasieńka_666 Czas edycji: 2010-11-02 o 17:40 |
|
|
|
|
#25 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Bo jak widzę takie przypadki (poniżej) to aż mnie trzęsie ![]() Dla przykładu z dzisiaj: Pani szuka butów na szeroką łydkę, rozmiar 39 lub 40 (już nie pamiętam). Pokazuję jej kilka modeli, a ona tylko odrzuca, te nie, te nie, te nie. A ja pytam, czy się nie podobają czy co? A ona mi na to, że wszystko wąskie. To jej odpowiadam, że wszystkie, które widziała to wystawione rozmiary 36. Na to Pani, no i co, i tak za wąskie. Kurczę no i nie dociera, że większy rozmiar = szerszy w łydce
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
Mam ten sam problem!!!
Rozmiar buta 35-36 i za szeroka łydka zmierzyłam już chyba tysiące butów i nie dopinają się te na zamek, a te wsuwane po prostu nie wchodzą. Dramat! Z tego powodu kolejną zimą przechodzę w emu, bo nic innego jesienno-zimowego mi na nogę nie wchodzi
|
|
|
|
|
#28 |
|
Raczkowanie
|
Mam podobny problem, mała stopa i szeroka, umięśniona łydka. W zeszłym sezonie spotkała mnie miła niespodzianka, a mianowicie kierowniczka sklepu zaproponowała uszycie butów na miarę, zadzwoniła do producenta, pokazała mi kilka modeli do wyboru, potem zmierzyła łydkę i za dopłatą 20 zł po 2 tygodniach buty były gotowe.
Innym rozwiązaniem są buty z regulowanym zapięciem, kupiłam takie z firmy Rieker, drogie ale wygodne i zmieściłam się
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
ja z moimi 41 cm w łydzie kupiłam tydzień temu w ccc kozaki lasockiego, dokładnie drugie od lewej: http://files.students.ch/uploads/a/2...uty_kozaki.jpg [te na zdjęciu chyba są zielone, tak czy siak moje są czarne :P] i mieszczę w nich nawet spodnie, więc polecam, tyle że cóż, ja noszę 40
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W konsekwencji raz kupiłam (wciśnięto mi) kowbojki w rozmiarze 41, podczas gdy noszę 37,5 Ty jednak tego nie zrozumiesz, bo mieć szczupłe łydki to żaden wstyd...
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:05.

W najgrubszym mijscu w łydce mam 38 cm.) I uwierzcie żadne ale to zadne kozaki nie pasują na mnie

A tak na poważnie to właśnie dlatego mam swój sklep, bo nigdy nigdzie nie mogłam nic dla siebie znaleźć. I teraz wiem, że jak taki właściciel pojedzie sam po towar i wie czego szuka, to w hurtowni znajdzie. Jak nie w jednej to w innej. A wielkie sieci (jak dla mnie przynajmniej) robią wszystko "na jedno kopyto".