![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
![]() Dziecko w obsłudze jest...
Ot, z przymrużeniem oka
![]() Jakie Wasze dzieci są w obsłudze - łatwe, trudne? Zmienne? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dziecko w obsłudze jest...
Szaja,a Tobie się nudzi?
![]() A se napiszę-a co ![]() Moja córka (młodsza) jest kochana oczywiście i słodka....ale ma chrakterek od zawsze (ma 2 lata).Korzystając z opisów osobowościowych Tracy Hogg (choc nie pamiętam dokladnie definicji),nazwałabym swoja Emilkę-Poprzeczniakiem ![]() Jeśli chodzi konkretnie o "obsługę",to jest super-dopóki daje się jej to,co chce...czyli w rozliczeniu dość często wyraża swoje niezadowolenie ![]() No ale potrafi być słodka i rozbrajająca-więc jeszcze jej nie zamknęliśmy w klatce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
W kwestii obsługi jedzeniowej -bylo super,wszytskożrące dziecko mam
![]() w kwesti higieny-roznie bywalo ale jak trzeba bylo zmienic pieluchę czy póżniej siadac na nocnkiu-to nie bylo zmiłuj,trzeba czy sie podoba czy nie -oczywiscie żadnej przemocy nie stosowałam ale chytre wybiegi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
moja jest prosta jak mam cos do jedzenia i toy story w zasiegu
![]() (pola zostaw ten plotek, chodz buzz na nas czeka w domu) (polka, a jak dam ci jablko to pojdziesz ze mna?) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Moje dzieci są skrajnie różne
![]() Starszy był ugodowy bardzo, jadł zawsze ładnie, ładnie spał, szybko się wszystkiego uczył, dobrze adaptował. Nie płakał po wyjściu na świat i w domu też nigdy nie był płaczliwy. Za to teraz chyba nadrabia i lubi sobie popłakać, jak coś mu się nie udaje (ma 6 lat). Młodszy ma silny charakterek i jest bardzo uparty. Urodził się rozkrzyczany i długo nie można było go uspokoić i do dziś (ma 10,5 miesiąca) jak coś mu się nie podoba, to się drze na pół bloku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja mam chyba Aniołka w domu ale czasem sie zmieni w malego diablika :P Ogolnie jest grzeczna, nie przeszkadza jej mokra pielucha, kupa nie przeszkadza wiec nawet niewiem kiedy zrobi bo nic nie krzyczy tylko czuje to potem
![]() Zabawi sie troche sama wiec nie musze siedziec 12/h przy niej i sie bawic i zabawiac. Uwielbia za to jak trzymam ja na rekach i sie gonimy z mezem, smiechu jak diabli ![]() ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Moje dziecko było proste w obsłudze całe 2 tygodnie. Potem już masakra.
![]() A teraz to już w ogóle. Przy jedzeniu łazi, przewijać się nie chce, w wannie stoi... Szału można dostać. ![]() Jak będzie dalej w tym kierunku szedł to podetnę sobie żyły na piętach szarym mydłem. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Moja Mysza jest grzeczniutka, aż czasem się zastanawiam po kim to dziecię takie kochane
![]() ![]() Choć już zaczyna pokazywać charakterek...np jak nie chce czegoś zjeść to tak zaciska szczęki,że aż robi się czerwona hihihi. Ale ogólnie jest b. pogodna i potrafi się długo zająć sobą-bawi się grzecznie sama (metki od ubrań i plastikowe butelki to ulubione zabawki ![]() Cytat:
![]()
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu ![]() Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
normalne...ani za bardzo rozkrzyczane, ani za grzeczne
![]() ![]() z jedzeniem, spaniem, samodzielną zabawą nie było większych problemów - wiadomo, zdarzały się lepsze i gorsze dni, ale generalnie nie ma powodów do narzekań zbytnich teraz już cwaniaczy aż miło- ale to zasługa babć ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
starsza corka dramat..... ja nie daje sobie rady od poczatku trudna w obsludze
mlodsza istny aniol.... gdyby nie musiala jesc to bym pomyslala ze nie mam dziecka...
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie to moje dziecko jest super bezproblemowe nie licząc chwil, kiedy postanawia, że nie je i nie pije "bo tak"...
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
fajny wącik
![]() ![]() sytuacja 1 święta tegoroczne: po mniej więcej 2,5-3 godzinnej Wigilii moje Dziecko stwierdziło pas - zmęczony i bombardowany superprezentami babci/cioci/wujka podniósł ryk o jakąś duperele...komentarz Teściówki: no moje dzieci to i 4 godziny potrafiły się zająć w gościach ![]() sytuacja2 rozmowa ze szwagrem o jedzeniu: a, mój syn to nie jadł przez chyba pół roku jajek - oooo- szwagier na to - moja Aga to w życiu tak nie grymasiła przy jedzeniu ![]() sytuacja 3 wiesz co, to dziecko and nami płacze i płacze - w klatce bloku u mojej Mamy urodził się mały Stwór - mamo bo to noworodek przecież - mówię noo, Ty to nigdy tak nie płakałaś, co to za matka, co tak pozwala płakać maluszkowi ![]() Dzieci są tak różne i tym trzeba się cieszyć - no i zawsze jestem ciekawa, jak moja Mama czy Tesciówka pamięta coś sprzed 30 lat, a ja nie pamiętam, co było rok temu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Moja jest ukierunkowana na "nie"
![]()
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My pewnie też tak będziemy pamiętać ![]()
![]() |
![]() |
#16 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do włosów to też będę na bank łysa ![]() Co do zabaw to dziecię me uwielbia też jak jej dmucham na rączki i gram wydmuchiwanym powietrzem na paluszkach. SORRY ZA OFFTOP Co do tematu, to Mała jest nadal łatwa w obsłudze, tylko czemu o 3 w nocy stwierdza,że się wyspała, na potwierdzenie czego robiąc wieeelkąąąą i głooośnąąąą kupę ![]() ---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ---------- Cytat:
Lekarz na mnie popatrzył spojrzeniem mówiącym :"Tiaaa i pewnie jeszcze sama je nożem i widelcem" ![]()
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu ![]() Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ---------- Hehehe no ten wyścig jest wszechobecny. Chociaż sama zostałam potraktowana przez pediatrę jak przechwalająca się mamuśka mitomanka, gdy pochwaliłam się,że Mała ma 7 miesięcy a już sama ładnie staje w kojcu i łóżeczku i sprawnie raczkuje. Lekarz na mnie popatrzył spojrzeniem mówiącym :"Tiaaa i pewnie jeszcze sama je nożem i widelcem" ![]() no tak, tylko ja mówię o sytuacjach, kiedy nie ma zwykłej wymiany zdań, tylko "podbijanie wątku" typu nocnikowanie "kiedy, och kiedy mój wnunio będzie bez pieluchy? moje to już po roku latały bez tetry...na kawalerkę pójdzie z pampersem?" "no musisz go zacząć wychowywać, ty nigdy tak nie płakałaś" takie niby-rad dawanie, a tak naprawdę utwierdzanie matki w tym, że coś nie tak robi. No kto to widział, żeby 2-latek płakał i miał pampersa... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
emesjot wszystkie babcie tak gadają. Kiedyś mama mojego tż-ta tak się rozpędziła i wychwalała jak to mój małżonek szybko się rozwijał, jak szybko chodził, jak szybko na nocniczek itd. i w końcu teść nie wytrzymał i powiedział, że mój X to w ogóle od urodzenia korzystał z toalety, a od 4 miesiąca sam się sobą zajmował
![]() Od tamtego czasu teściowa nieco przystopowała ![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Tak, czasem mam ochotę spytać takiej babci, czy w wieku 5 miesięcy potrafiło dziecko już żonglować, bo jak nie, to phi, też mi rozwinięty maluch!
![]() Mnie do szewskiej pasji doprowadza jak babcia TŻ w kółko mówi "nooo niedługo Jerzyk będzie miał rok, to na pewno będzie już chodzić". Powtarzam, że nie sądzę, bo starszy miał 16 miesięcy, jak zaczął, a ona dalej swoje, bo mój TŻ na swoich pierwszych urodzinkach już chodził i jej dzieci też chodziły. Co dzwoni, to pyta, czy mały już chodzi, na co TŻ odpowiada, że pewnie, że nawet już biega, chodzi na zakupy i czyta gazetę ![]() Jak starszy nie chodził w wieku roku, to mnie z teściową obie do lekarza z dzieckiem wysyłały, na co nasza pediatra na kontroli pukała się w głowę i mówiła, że do 18 miesiąca nie ma co się stresować. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Moje dziecko jest łatwe w obsudze jeżeli chodzi o jedzenie ( wszytskożerne i nic nie odpuści), higiene, uwielbia się kąpać, myć ząbki, z ubieraniem nie mam też większych problemów, chyba że ma jakieś humorki.
Jeżeli chodzi o to czego mu nie wolno (robić, brać, ) czasami słucha tej komendy czasami robi na złość i specjalnie psoci. ![]() (dla ścisłości ma 1,5 roczku) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() he, he u mnie prym w wyścigu wiedzie rodzina TŻ np: "kupiłam zabezpieczenia na szafki, bo syn już zaczął dobierać się do szuflad" "eee, moje tam nigdy nie bałąganiły" odpowiada teść ![]() "jeszcze nie pójdzie do przedszkola? a Mikołajek już w wieku 2 lat chodził wyobraż sobie, w ogóle nie płakał! i na nocnik siadał od roku! szwagierka na moją odpowiedż, czy oddaję syna do przedszkola w wieku 2 lat 4 mcy ![]() córka szwagra płacze, bo ma tzw. wqrw niemowlęcy "eee, moje tam tak nie płakały" teść na to ![]() kiedyś szwagier nie wytrzymał i powiedział" No pewnie, że nie płakaliśmy i byliśmy grzeczni! Przecież Ty się nami w ogóle nie zajmowałeś!" ![]() Wkurza mnie to na maksa - rzadko kiedy można porozmawiać o dzieciach - nieważne, swoich czy obcych - bez tego cholernego porównywania i współzawodnictwa ![]() już po urodzeniu syna na pytanie teściowej, ile jej wnusio waży..."ooo, moje były większe...co to teraz za porody, wyjmą dziecko z Ciebie i już.." po prostu miałam ochotę rzucić telefonem o ścianę... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
o matko, uwielbiam
![]() ja to mam w ogole pod gorke - dziecko dwujezyczne, wiec jeszcze nie gada poprawnie (2 lata i 4 miesiace), o glowe wieksza od rowiesnikow (serio, jak zobaczylam na basenie poczulam ze powinnam zmienic jej imie na Helga ![]() i slysze od moich ciotek w polsce, ze co?! a jak sie pytalam w zlobie u nas to powiedzialy ze wszytskie matki polki maja z tym bzika ![]() no i polskie matki to czapki to 18roku zycia stosuja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Dzieci małe są trudniejsze w obsłudze technicznej
Dzieci starsze w obsłudze psychicznej ![]()
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"male dzieci pija mleko duze dzieci pija krew" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
o z tym dużym kłopotem dużego dziecka to chyba prawda - ja w wieku cielęcym dałam popalić rodzicom
![]() ![]() moja siostra to samo - w niemowlęctwie i wczesnym dzieciństwie anioł a od 14 roku życia się zaczęło... no i chyba teraz dziewczęta i chłopcy nieco trudniejsi w obsłudze "psychicznej"- ręce i nogi opadają, mózg na ścianie i tp. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
No własnie tego się obawiam..ja Młodą przy porodzie w takich bólach "wyciskałam" a ona mi kiedyś pyskówką strzeli, jak jej hormony zaczną szaleć (bo obawiam się,że w tym wypadku wychowanie, to nie wszystko). Ale nie ma co się martwić na zapas....chyba
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Ech, wiecie to już nawet nie chodzi o to, że dzieci pyskują, bo to jets w miare normalne i przewidywalne, serio, to jeszcze nie jest takie najgorsze. Da sie przeżyc, ja nie narzekam, moje dzieci nie są aniołami ale wydaje mi sie, ze mieszczą sie w normie
![]() Najgorsze, dla mnie przynajmniej, jest to, że dziecko małe miałam przy sobie, czuwałam nad nim, samo nigdzie nie łaziło. A mojego syna teraz to wiecznie w domu nie ma, wiem gdzie jest, ale i tak się martwię cichaczem, że coś mu sie stanie. Teraz się jeszcze zapisał na kurs prawa jazdy. Jak pomysle, ze będzie jeździł po tych drogach po których jeżdżą rózni idioci, to... Córka jedzie na tydzień do Londynu. Ze szkoły niby i będa ich pilnować. Ale już oczami duszy widzę co sie może jej stać... Oczywiście, człowiek nic nie mówi, dusi w sobie ten strach ale to wiele nie daje ![]() Serio, tęsknie za czasami, kiedy nie wysypiałam się w nocy ale przynajmniej byłam pewna, że moje dziecko jest ze mną i mogę je zawsze chronić ![]() O duże dzieci jest większy strach i męczy psychicznie własnie.
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:05.