|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak ubrać się do Kościoła Razi mnie to że do kościoła przychodzą panny ubrane jak dziwki!Przejżałam troszke wątków i niektóre z wizażanek twierdzą że "no to po to chodzisz do kościoła by ogladać jak ktos jest ubrany?" Nie rozumiem tego twierdzenia , mam oczy to widzę! i denerwuje mnie że taka lafirynda idzie do Komunii. np w Niemczech to jest nie do pomyslenia ....tak ubrana panna nie wpuszczana jest wogóle do kościoła![]() Sądzę że idąc do Świątyni nalezy ubrać się skromnie i przyzwoicie, tego wymaga powaga miejsca jak i rozum katolików ![]() Jak można iść się modlić z d.....ą nma wierzchu????? Zapraszam do dyskusji
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak ubrać się do Kościoła
Dla mnie to też niepojęte. Niby Bóg stworzył pierwszych ludzi nagich, ale potem czasy się zmieniły. Jezus przyszedł na świat i sam mówił, że trzeba być skromnym. Trzeba mieć szacunek dla kościoła.
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
Owszem, nagich stworzył, ale wraz z grzechem zaczęli się wstydzić
|
|
|
|
#4 |
|
keep calm and contour on
|
ja w kościele ostatni raz byłam z 10 lat temu na jakimś ślubie, więc nie wiem jak to wygląda teraz na normalnych mszach, natomiast nie rozumiem ludzi ,którzy mówią
o idę do kościoła, to nie pomaluję paznokci na czerwono, albo nie założę szortów w lipcu 35 stopni,bo nie wypada. Co to za różnica jak się wygląda w kościele? Tam się chodzi chyba po to,żeby się modlić,prawda? A nie wyglądać..
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
no mnie denerwuje jak latem kobiety przychodzą w sukienkach bez pleców
|
|
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
ale przez jedną godzinę raz na tydzień ....chyba mozna poświęcic się i załozyć spódnicę do kolan?
|
|
|
|
#7 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() idąc do koscioła chcę sie pomodlic z innymi katolikami...sadzę że jesli ktos sie tak ubiera to chyba miejsca pomylił.....plaża lub dyskoteka gdzie indziej. ![]() Sory ale albo wiesz w jakim miejscu sie znajdujesz albo pojecia otym niemasz
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem chodzi o to, by oddać należyty szacunek miejscu, jakim jest Kościół. Nie chodzi mi tu o spódnice do ziemi i golfy pod samą szyję, ale np. nie poszłabym nigdy do Kościoła w koszulce na ramiączkach albo krótkich spodenkach. Nawet do ślubu założyłam bolerko, bo jakoś tak bym się dziwnie czuła " goła " przed ołtarzem.
|
|
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
Nie chodzę często do kościoła, ale Uważam zasłonięte kolana i ramiona (jak to czasem narysowane jest na kościołach) za normę przyjętą obyczajowo
|
|
|
|
#11 |
|
keep calm and contour on
|
zasloniete kolana i ramiona?
a co nieprzyzwoitego jest w bluzce na ramiaczkach/sukience latem? albo spodnicy krotszej nad kolano?
|
|
#12 |
|
Zadomowienie
|
No chyba nie, skoro tak bardzo zajmuje Cię niezdrowe gotowanie się ze złości, przeżywanie w ogóle jak ta lafirynda śmie i ocenianie innych? Rozumiem, że robienie z kościoła jarmarku czy pokazu mody może się komuś nie podobać, ale kluczowy jest sposób wyrażenia tego. A Twój (zwłaszcza jak na katoliczkę) pozostawia wiele do życzenia.
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
Dla mnie brak wyczucia w ubiorze świadczy o "słomie w butach" i to w najgorszym wydaniu. Kościół, teatr, śluby, uroczystości..Pewnie, że idziemy się modlić/oglądać sztukę/cokolwiek, ale istnieją pewne przyjęte kanony, a już na pewno potrzebne jest wyczucie pomiędzy kontrolowanym luzem a zwykłą gafą. Przychodzenie w klapkach i z odkrytymi plecami do świątyni (pal licho jakiego wyznania) jest takie..polskie. W innych krajach normą jest uszanowanie miejsca kultu również swoją zewnętrzną postawą, na którą składa się także ubiór- akurat ten zwyczaj warto przyjąć na rodzimy grunt. Co zabawne nikt chyba nie wyobraża sobie wejścia do meczetu w butach (a także reakcji na taką zniewagę) , ale już bolerko do sukni ślubnej jest przedmiotem wielkich bulwersów
![]() Natomiast zgadzam się, że Autorkę powinno w pierwszej kolejności razić własne słownictwo
Edytowane przez kasiaen1 Czas edycji: 2011-02-19 o 22:12 |
|
|
|
#14 |
|
now or never
|
odpowiadając na pytanie z tytułu: Jak..?
skromnie, jest przyjęte na piśmie, że kobieta do kościoła idzie ubrana z zasłoniętymi ramionami, plecami, nerkami / pępkiem, spódnica w okolicy kolan - co oznacza, że jak się usiądzie to spódnica ma zasłaniać kolana. jeśli jest życzenie przyjścia w sukieneczce na ramiączkach, to prześwity odpadają, i należy mieć jakąś bluzeczkę z krótkim rękawkiem skąd te rygory? chodzi o to żeby nie rozpraszać innych swoim wyglądem, nie być obiektem zainteresowania. czy zgorszenia. ministranci to faceci, księżą niewątpliwie też, brat czy chłopak, mąż siedzący obok nas niewątpliwie też, więc niech i panowie skupią się na tym po co przyszli do kościoła, nas podziwiać mogą poza murami świątyni we Włoszech, Francji, Belgii w stroju o którym pisze Pilar1899 nie wejdziesz do żadnej bazyliki, czy kościoła, dostaniesz chustę (czasem trzeba dać 1E) albo nie wpuszczą, albo każą się ubrać - spotkałam sie nawet z tym, że język polski nie jest tym osobom obcy (!) zgodzę się z kasiaen1, skoro my chrześcijanie szanujemy kulturę innych uszanujmy i własną określenie "lafiryndy" nie jest może najtrafniejsze autorki postu, natomiast jest dość obrazowe i od razu wiemy o jaki mniej więcej strój chodzi. ![]()
|
#15 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja uważam, że kościół jako budynek pisze się małą literą, a Kościół jako wspólnotę wielką literą (apropos tytuły wątku).
Co do chodzenia do kościoła, to ludzie tam chyba chodzą, by się modlić, a nie nawzajem komentować swój ubiór i wyzywać się w myślach od najgorszych? Kwestia własnego sumienia, jak się kto ubiera do kościoła.
|
#16 |
|
now or never
|
i sumienia ludzi, których gorszysz ubiorem
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie
I dlatego właśnie, w myśl tych kanonów, do teatru na przykład, albo do opery ludzie nie chodzą w dresach, ale eleganckich strojach. W Kościele też istnieją pewne kanony, wg których powinno się postępować. |
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
Ale... że co?
Poszłaś do kościoła, a tam były jakieś lafiryndy, które zgubiły drogę na plażę? ![]() Zimą takie roznegliżowane poprzychodziły? Czy gromadzona złość od lata własnie znalazła swoje ujście? I wszystko można napisać z klasą i bez klasy. Ten wątek, chociaż porusza ważną kwestię, należy do drugiej kategorii. W zasadzie się z Tobą zgadzam, ale zupełnie się nie zgadzam ze sposobem wyrażenia odczuć. Pomijając, że obrażanie kogoś takie superekstra katolickie to nie jest...
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
w kościele nie byłam dość dawno ale zdarzało się że jeszcze za czasów szkolnych (7 lat temu) moje "równolatki" przychodziły na mszę ubrane np. w mini, w bluzce bez pleców, z dużym dekoltem (takim że było widać cały rowek aż do stanika, to sobie ministranci i ksiądz pooglądali np. podczas komunii
) a nawet w króciutkich szortach!nie raz takie dziewczyny "zabłysnęły" inwencją w ubiorze o kościele myślę co myślę (i dlatego teraz już praktycznie nie chodzę w ogóle) ale skoro już ktoś godzi się z tym co "kościół" wmawia ludziom to powinno się szanować miejsce w którym inni się modlą. |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#20 |
|
Rozeznanie
|
Wniosek jest jeden - trzeba zachować rozsądek. Mnie nie gorszą odkryte ramiona, gdy koszulka nie ma dużego dekoltu i jest na grubszych ramiączkach, albo szorty sięgające przed kolano. Warto też wziąć pod uwagę, że ludzie zmieniają plany i niejako spontanicznie idą czasem do kościoła.
Nikt nie lubi chyba niestosownych strojów w miejscach kultu - prócz samych zainteresowanych oczywiście ![]() Proponowałabym też, wzorem dobrego chrześcijanina, samemu być dobrym przykładem i do kościoła chodzić nie tylko dobrze ubraną, ale też nieco przychylniej nastawioną do innych
|
|
#21 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Chyba nie zdają sobie z tego sprawy.
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
Kościół teatr itp to miejsca do których obowiązuje się zakryć. Tak tak mówię to ja niechodząca do kościoła. jak mnie latem w Asyżu nie wpuścili do świątyni to nie miałam im tego za złe, wiedziałam że w szortach to nie wpuszczają. Istnieją pewne zasady, dziwne że ktoś się tego nie trzyma. Tym bardziej skoro jest wierzący.
|
|
|
|
#23 |
|
BAN stały
|
Najlepsze są wielkie "katoliczki" wyrażające się rynsztokowo. "Dziwki"? To nie przystoi.
A szczerze to mi wisi, nie chodzę do kościoła.
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
i w ogóle zgadzam się z kasiaen1
mnie historie o kościołach jako tako no nie rażą, co więcej nie obchodzą... bo do kościołów chodzę jako do zabytków, turystycznie do przeróżnych świątyń i tam obowiązują podobne zasady które szanuje. |
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
Te 'dziwki' w pierwszym poście mnie zniesmaczyły. Ktoś pomylił pojęcia. Co do tematu wątku to sprawę ubioru do miejsc typu kościół, teatr wynosi się z domu i zależy od danej osoby czy wie co wypada, a co nie. Pamiętam gdy byłam w Mediolanie to przy wejściu do światyni ochroniarze kazali zakrywać kolana i ramiona, większość ludzi w środku to ściągała, bo już nikt nie zwracał na to uwagi.
Za mądra dla głupich, a dla mądrych zbyt głupia. Zbyt ładna dla brzydkich, a dla ładnych za brzydka. Za gruba dla chudych, a dla grubych za chuda. Za łatwa dla trudnych, a dla łatwych za trudna. Zbyt czysta dla brudnych, a dla czystych za brudna. Spróbuj się domyślić gdzie to mam.
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
Dziwka to nie wulgaryzm, potoczne okreslenie na prostytutke; pewnie, ze pejoratywnie nacechowane, ale to nie znaczy od razu, ze rynsztokowe.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
#27 | |
|
now or never
|
Cytat:
![]() bo JEST widoczna różnica pomiędzy ładnym biuścikiem, pomiędzy cyckami wywalonymi na wierzch a starszą panią, która obok tej bluzki ma zazwyczaj jakiś żakiecik (czy coś w tym stylu) i długą spódnicę, nie rzadko już też spodnie. i zakryte buty
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#28 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pozdrawiam.
|
|
#29 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Za niestosowne uważam ubranie do kościoła: miniówki, krótkich szortów, sukienki na cienkich ramiączkach, bluzki bez pleców, japonek, dużego dekoltu. Nawet jak jest upał (w kościołach zazwyczaj jest dużo chłodniej), mogę się przemęczyć przez 2 godziny. Idąc na nabożeństwo staram się też zakrywać tatuaż, który mam na karku, który wystaje spod bluzki.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:19.

Razi mnie to że do kościoła przychodzą panny ubrane jak dziwki!
i denerwuje mnie że taka lafirynda idzie do Komunii. np w Niemczech to jest nie do pomyslenia ....tak ubrana panna nie wpuszczana jest wogóle do kościoła

o idę do kościoła, to nie pomaluję paznokci na czerwono, albo nie założę szortów w lipcu 35 stopni,bo nie wypada. Co to za różnica jak się wygląda w kościele? Tam się chodzi chyba po to,żeby się modlić,prawda? A nie wyglądać..

a co nieprzyzwoitego jest w bluzce na ramiaczkach/sukience latem? albo spodnicy krotszej nad kolano?

) a nawet w króciutkich szortach!