Jak ubrać się do Kościoła - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-19, 20:43   #1
tipsiara
Wtajemniczenie

Jak ubrać się do Kościoła

Razi mnie to że do kościoła przychodzą panny ubrane jak dziwki!
Przejżałam troszke wątków i niektóre z wizażanek twierdzą że "no to po to chodzisz do kościoła by ogladać jak ktos jest ubrany?"
Nie rozumiem tego twierdzenia , mam oczy to widzę! i denerwuje mnie że taka lafirynda idzie do Komunii. np w Niemczech to jest nie do pomyslenia ....tak ubrana panna nie wpuszczana jest wogóle do kościoła

Sądzę że idąc do Świątyni nalezy ubrać się skromnie i przyzwoicie, tego wymaga powaga miejsca jak i rozum katolików

Jak można iść się modlić z d.....ą nma wierzchu?????

Zapraszam do dyskusji
tipsiara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 20:50   #2
blackamor
Zakorzenienie

Dot.: Jak ubrać się do Kościoła

Dla mnie to też niepojęte. Niby Bóg stworzył pierwszych ludzi nagich, ale potem czasy się zmieniły. Jezus przyszedł na świat i sam mówił, że trzeba być skromnym. Trzeba mieć szacunek dla kościoła.
Stary 2011-02-19, 20:54   #3
tipsiara
Wtajemniczenie

Owszem, nagich stworzył, ale wraz z grzechem zaczęli się wstydzić
Stary 2011-02-19, 20:54   #4
Pilar1899
keep calm and contour on

ja w kościele ostatni raz byłam z 10 lat temu na jakimś ślubie, więc nie wiem jak to wygląda teraz na normalnych mszach, natomiast nie rozumiem ludzi ,którzy mówią o idę do kościoła, to nie pomaluję paznokci na czerwono, albo nie założę szortów w lipcu 35 stopni,bo nie wypada. Co to za różnica jak się wygląda w kościele? Tam się chodzi chyba po to,żeby się modlić,prawda? A nie wyglądać..

Oh, screw beautiful. I'm brilliant.
If you want to appease me, compliment my brain.
Pilar1899 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 20:54   #5
sara100
Raczkowanie

no mnie denerwuje jak latem kobiety przychodzą w sukienkach bez pleców
sara100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 20:57   #6
tipsiara
Wtajemniczenie

ale przez jedną godzinę raz na tydzień ....chyba mozna poświęcic się i załozyć spódnicę do kolan?
Stary 2011-02-19, 21:00   #7
whoaboa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tipsiara Pokaż wiadomość
Razi mnie to że do kościoła przychodzą panny ubrane jak dziwki!
Przejżałam troszke wątków i niektóre z wizażanek twierdzą że "no to po to chodzisz do kościoła by ogladać jak ktos jest ubrany?"
Nie rozumiem tego twierdzenia , mam oczy to widzę! i denerwuje mnie że taka lafirynda idzie do Komunii. np w Niemczech to jest nie do pomyslenia ....tak ubrana panna nie wpuszczana jest wogóle do kościoła

Sądzę że idąc do Świątyni nalezy ubrać się skromnie i przyzwoicie, tego wymaga powaga miejsca jak i rozum katolików

Jak można iść się modlić z d.....ą nma wierzchu?????

Zapraszam do dyskusji
A czy owy powaga miejsce i rozum katolików wymagają również by mszę spędzać gotując się w środku ze złości i (zapewne w imię miłości do bliźniego) analizować kogo by tu nazwać lafiryndą? No tak, ale przecież przychodzisz do kościoła odpowiednio ubrana...
whoaboa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-19, 21:09   #8
tipsiara
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez whoaboa Pokaż wiadomość
A czy owy powaga miejsce i rozum katolików wymagają również by mszę spędzać gotując się w środku ze złości i (zapewne w imię miłości do bliźniego) analizować kogo by tu nazwać lafiryndą? No tak, ale przecież przychodzisz do kościoła odpowiednio ubrana...
Czekałam na taka odpowiedź

idąc do koscioła chcę sie pomodlic z innymi katolikami...sadzę że jesli ktos sie tak ubiera to chyba miejsca pomylił.....plaża lub dyskoteka gdzie indziej.
Sory ale albo wiesz w jakim miejscu sie znajdujesz albo pojecia otym niemasz
Stary 2011-02-19, 21:11   #9
Nyaa
Zakorzenienie

GG do Nyaa

Moim zdaniem chodzi o to, by oddać należyty szacunek miejscu, jakim jest Kościół. Nie chodzi mi tu o spódnice do ziemi i golfy pod samą szyję, ale np. nie poszłabym nigdy do Kościoła w koszulce na ramiączkach albo krótkich spodenkach. Nawet do ślubu założyłam bolerko, bo jakoś tak bym się dziwnie czuła " goła " przed ołtarzem.

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87j44jq9d7lsxv.png
Nyaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 21:16   #10
impegata
Rozeznanie

Nie chodzę często do kościoła, ale Uważam zasłonięte kolana i ramiona (jak to czasem narysowane jest na kościołach) za normę przyjętą obyczajowo Faktycznie, średnio "wypada" ubrać sie w mini miniówkę i top bez ramiaczek. ALE nie nazwałabym nikogo lafiryndą przez to, ze tak się ubrał. Wolę żeby do Koscioła chodziły nawet na w pół nagie osoby niż takie, które chodzą tam tylko dlatego, ze ktoś tak kazał, nie z potrzeby serca.
impegata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 21:32   #11
Pilar1899
keep calm and contour on

zasloniete kolana i ramiona? a co nieprzyzwoitego jest w bluzce na ramiaczkach/sukience latem? albo spodnicy krotszej nad kolano?

Oh, screw beautiful. I'm brilliant.
If you want to appease me, compliment my brain.
Pilar1899 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-19, 21:33   #12
whoaboa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tipsiara Pokaż wiadomość
Czekałam na taka odpowiedź

idąc do koscioła chcę sie pomodlic z innymi katolikami...sadzę że jesli ktos sie tak ubiera to chyba miejsca pomylił.....plaża lub dyskoteka gdzie indziej.
Sory ale albo wiesz w jakim miejscu sie znajdujesz albo pojecia otym niemasz
No chyba nie, skoro tak bardzo zajmuje Cię niezdrowe gotowanie się ze złości, przeżywanie w ogóle jak ta lafirynda śmie i ocenianie innych? Rozumiem, że robienie z kościoła jarmarku czy pokazu mody może się komuś nie podobać, ale kluczowy jest sposób wyrażenia tego. A Twój (zwłaszcza jak na katoliczkę) pozostawia wiele do życzenia.
whoaboa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 21:38   #13
kasiaen1
Zadomowienie

Dla mnie brak wyczucia w ubiorze świadczy o "słomie w butach" i to w najgorszym wydaniu. Kościół, teatr, śluby, uroczystości..Pewnie, że idziemy się modlić/oglądać sztukę/cokolwiek, ale istnieją pewne przyjęte kanony, a już na pewno potrzebne jest wyczucie pomiędzy kontrolowanym luzem a zwykłą gafą. Przychodzenie w klapkach i z odkrytymi plecami do świątyni (pal licho jakiego wyznania) jest takie..polskie. W innych krajach normą jest uszanowanie miejsca kultu również swoją zewnętrzną postawą, na którą składa się także ubiór- akurat ten zwyczaj warto przyjąć na rodzimy grunt. Co zabawne nikt chyba nie wyobraża sobie wejścia do meczetu w butach (a także reakcji na taką zniewagę) , ale już bolerko do sukni ślubnej jest przedmiotem wielkich bulwersów

Natomiast zgadzam się, że Autorkę powinno w pierwszej kolejności razić własne słownictwo

Edytowane przez kasiaen1
Czas edycji: 2011-02-19 o 22:12
kasiaen1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 21:49   #14
juli_jka
now or never

odpowiadając na pytanie z tytułu: Jak..?
skromnie, jest przyjęte na piśmie, że kobieta do kościoła idzie ubrana z zasłoniętymi ramionami, plecami, nerkami / pępkiem, spódnica w okolicy kolan - co oznacza, że jak się usiądzie to spódnica ma zasłaniać kolana.
jeśli jest życzenie przyjścia w sukieneczce na ramiączkach, to prześwity odpadają, i należy mieć jakąś bluzeczkę z krótkim rękawkiem

skąd te rygory? chodzi o to żeby nie rozpraszać innych swoim wyglądem, nie być obiektem zainteresowania. czy zgorszenia. ministranci to faceci, księżą niewątpliwie też, brat czy chłopak, mąż siedzący obok nas niewątpliwie też, więc niech i panowie skupią się na tym po co przyszli do kościoła, nas podziwiać mogą poza murami świątyni

we Włoszech, Francji, Belgii w stroju o którym pisze Pilar1899 nie wejdziesz do żadnej bazyliki, czy kościoła, dostaniesz chustę (czasem trzeba dać 1E) albo nie wpuszczą, albo każą się ubrać - spotkałam sie nawet z tym, że język polski nie jest tym osobom obcy (!)

zgodzę się z kasiaen1, skoro my chrześcijanie szanujemy kulturę innych uszanujmy i własną

określenie "lafiryndy" nie jest może najtrafniejsze autorki postu, natomiast jest dość obrazowe i od razu wiemy o jaki mniej więcej strój chodzi.
Stary 2011-02-19, 22:35   #15
keine_angst
Wtajemniczenie

GG do keine_angst

A ja uważam, że kościół jako budynek pisze się małą literą, a Kościół jako wspólnotę wielką literą (apropos tytuły wątku).

Co do chodzenia do kościoła, to ludzie tam chyba chodzą, by się modlić, a nie nawzajem komentować swój ubiór i wyzywać się w myślach od najgorszych? Kwestia własnego sumienia, jak się kto ubiera do kościoła.

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

keine_angst jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 22:41   #16
juli_jka
now or never

Cytat:
Napisane przez keine_angst Pokaż wiadomość
Kwestia własnego sumienia, jak się kto ubiera do kościoła.
i sumienia ludzi, których gorszysz ubiorem
Stary 2011-02-19, 22:46   #17
Nyaa
Zakorzenienie

GG do Nyaa

Cytat:
Napisane przez kasiaen1 Pokaż wiadomość
istnieją pewne przyjęte kanony
Właśnie
I dlatego właśnie, w myśl tych kanonów, do teatru na przykład, albo do opery ludzie nie chodzą w dresach, ale eleganckich strojach. W Kościele też istnieją pewne kanony, wg których powinno się postępować.

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87j44jq9d7lsxv.png
Nyaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 22:48   #18
dzustam
Zakorzenienie

Ale... że co?

Poszłaś do kościoła, a tam były jakieś lafiryndy, które zgubiły drogę na plażę?

Zimą takie roznegliżowane poprzychodziły? Czy gromadzona złość od lata własnie znalazła swoje ujście?

I wszystko można napisać z klasą i bez klasy. Ten wątek, chociaż porusza ważną kwestię, należy do drugiej kategorii.

W zasadzie się z Tobą zgadzam, ale zupełnie się nie zgadzam ze sposobem wyrażenia odczuć. Pomijając, że obrażanie kogoś takie superekstra katolickie to nie jest...

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 22:53   #19
kadu87
Raczkowanie

w kościele nie byłam dość dawno ale zdarzało się że jeszcze za czasów szkolnych (7 lat temu) moje "równolatki" przychodziły na mszę ubrane np. w mini, w bluzce bez pleców, z dużym dekoltem (takim że było widać cały rowek aż do stanika, to sobie ministranci i ksiądz pooglądali np. podczas komunii) a nawet w króciutkich szortach!
nie raz takie dziewczyny "zabłysnęły" inwencją w ubiorze , jedna raz ubrała bardzo bardzo krótką mini i bluzkę bez pleców całą z prześwitującej koronki (oczywiście pod spodem tylko stanik) a druga sukienkę mega obcisłą, bardzo krótką i do tego z odkrytymi plecami. Bez urazy ale co innych obchodzi fakt że jest lato i upał? to chyba nie powód aby świecić bielizną?

o kościele myślę co myślę (i dlatego teraz już praktycznie nie chodzę w ogóle) ale skoro już ktoś godzi się z tym co "kościół" wmawia ludziom to powinno się szanować miejsce w którym inni się modlą.
kadu87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 23:49   #20
yousuck
Rozeznanie

Wniosek jest jeden - trzeba zachować rozsądek. Mnie nie gorszą odkryte ramiona, gdy koszulka nie ma dużego dekoltu i jest na grubszych ramiączkach, albo szorty sięgające przed kolano. Warto też wziąć pod uwagę, że ludzie zmieniają plany i niejako spontanicznie idą czasem do kościoła.
Nikt nie lubi chyba niestosownych strojów w miejscach kultu - prócz samych zainteresowanych oczywiście

Proponowałabym też, wzorem dobrego chrześcijanina, samemu być dobrym przykładem i do kościoła chodzić nie tylko dobrze ubraną, ale też nieco przychylniej nastawioną do innych
Stary 2011-02-19, 23:58   #21
Varicella
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kadu87 Pokaż wiadomość
bluzkę bez pleców całą z prześwitującej koronki (oczywiście pod spodem tylko stanik)
Cytat:
Napisane przez juli_jka Pokaż wiadomość
jeśli jest życzenie przyjścia w sukieneczce na ramiączkach, to prześwity odpadają, i należy mieć jakąś bluzeczkę z krótkim rękawkiem
A starsze panie ubierają białawe bluzki, a z pod nich prześwitują śnieżnobiałe stanyky.
Chyba nie zdają sobie z tego sprawy.
Stary 2011-02-20, 00:01   #22
muszynianka
Zakorzenienie

Kościół teatr itp to miejsca do których obowiązuje się zakryć. Tak tak mówię to ja niechodząca do kościoła. jak mnie latem w Asyżu nie wpuścili do świątyni to nie miałam im tego za złe, wiedziałam że w szortach to nie wpuszczają. Istnieją pewne zasady, dziwne że ktoś się tego nie trzyma. Tym bardziej skoro jest wierzący.
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-20, 00:02   #23
chryja_bez_ryja
BAN stały

Najlepsze są wielkie "katoliczki" wyrażające się rynsztokowo. "Dziwki"? To nie przystoi. A szczerze to mi wisi, nie chodzę do kościoła.
chryja_bez_ryja jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-20, 00:03   #24
muszynianka
Zakorzenienie

i w ogóle zgadzam się z kasiaen1
mnie historie o kościołach jako tako no nie rażą, co więcej nie obchodzą... bo do kościołów chodzę jako do zabytków, turystycznie do przeróżnych świątyń i tam obowiązują podobne zasady które szanuje.
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-20, 00:11   #25
Oleczka
Zakorzenienie

GG do Oleczka

Te 'dziwki' w pierwszym poście mnie zniesmaczyły. Ktoś pomylił pojęcia. Co do tematu wątku to sprawę ubioru do miejsc typu kościół, teatr wynosi się z domu i zależy od danej osoby czy wie co wypada, a co nie. Pamiętam gdy byłam w Mediolanie to przy wejściu do światyni ochroniarze kazali zakrywać kolana i ramiona, większość ludzi w środku to ściągała, bo już nikt nie zwracał na to uwagi.
Za łatwa dla trudnych, a dla łatwych za trudna.
Zbyt czysta dla brudnych, a dla czystych za brudna.
Spróbuj się domyślić gdzie to mam.
Oleczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-20, 00:12   #26
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chryja_bez_ryja Pokaż wiadomość
Najlepsze są wielkie "katoliczki" wyrażające się rynsztokowo. "Dziwki"? To nie przystoi. A szczerze to mi wisi, nie chodzę do kościoła.
Dziwka to nie wulgaryzm, potoczne okreslenie na prostytutke; pewnie, ze pejoratywnie nacechowane, ale to nie znaczy od razu, ze rynsztokowe.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-20, 00:14   #27
juli_jka
now or never

Cytat:
Napisane przez Varicella Pokaż wiadomość
A starsze panie ubierają białawe bluzki, a z pod nich prześwitują śnieżnobiałe stanyky.
Chyba nie zdają sobie z tego sprawy.
jeśli porównujesz się się do starszych pań, no to spoko Twój wybór

bo JEST widoczna różnica pomiędzy ładnym biuścikiem, pomiędzy cyckami wywalonymi na wierzch a starszą panią, która obok tej bluzki ma zazwyczaj jakiś żakiecik (czy coś w tym stylu) i długą spódnicę, nie rzadko już też spodnie. i zakryte buty

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-20, 00:24   #28
Varicella
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez juli_jka Pokaż wiadomość
jeśli porównujesz się się do starszych pań, no to spoko Twój wybór

bo JEST widoczna różnica pomiędzy ładnym biuścikiem, pomiędzy cyckami wywalonymi na wierzch a starszą panią, która obok tej bluzki ma zazwyczaj jakiś żakiecik (czy coś w tym stylu) i długą spódnicę, nie rzadko już też spodnie. i zakryte buty
Ale ja nie występuje w mojej wypowiedzi w pierwszej osobie liczby pojedynczej.
Pozdrawiam.
Stary 2011-02-20, 01:55   #29
Dagusiac
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiaen1 Pokaż wiadomość
Dla mnie brak wyczucia w ubiorze świadczy o "słomie w butach" i to w najgorszym wydaniu. Kościół, teatr, śluby, uroczystości..Pewnie, że idziemy się modlić/oglądać sztukę/cokolwiek, ale istnieją pewne przyjęte kanony, a już na pewno potrzebne jest wyczucie pomiędzy kontrolowanym luzem a zwykłą gafą. Przychodzenie w klapkach i z odkrytymi plecami do świątyni (pal licho jakiego wyznania) jest takie..polskie. W innych krajach normą jest uszanowanie miejsca kultu również swoją zewnętrzną postawą, na którą składa się także ubiór- akurat ten zwyczaj warto przyjąć na rodzimy grunt. Co zabawne nikt chyba nie wyobraża sobie wejścia do meczetu w butach (a także reakcji na taką zniewagę) , ale już bolerko do sukni ślubnej jest przedmiotem wielkich bulwersów
Zgadzam się całkowicie z twoim postem. Jeśli nie potrafisz się dostosować do zasad jakie panują w kościele nie chodź tam i nie narzekaj, że jest 35 stopni, a Ty musisz założyc szorty do kolan.
Za niestosowne uważam ubranie do kościoła: miniówki, krótkich szortów, sukienki na cienkich ramiączkach, bluzki bez pleców, japonek, dużego dekoltu. Nawet jak jest upał (w kościołach zazwyczaj jest dużo chłodniej), mogę się przemęczyć przez 2 godziny. Idąc na nabożeństwo staram się też zakrywać tatuaż, który mam na karku, który wystaje spod bluzki.
Stary 2011-02-20, 02:02   #30
sweetish
Zakorzenienie

To tak a propos
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg plakat-o-ubiorze.jpg (81,6 KB, 225 załadowań)

Dopóki robisz to, co zawsze, będziesz mieć to, co zwykle.
sweetish jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości