![]() |
#1 |
Killing me softly
|
Ulubiony twórca?
Przeglądałam dziś strony nt. perfum i zastanowiło mnie, jak wiele z zapachów, które mi się podobają, wyszło spod "nosa"
![]() ![]() EDIT: Dorzucam: Hot Couture ![]() ![]() Edytowane przez Lukrecja_Borgia Czas edycji: 2006-05-14 o 16:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Ulubiony twórca?
Póki co wiem, że moje nr 1, czyli Cerruti Image i nr 2 LAncome Miracle stworzył ten sam nos (tzn Miracle stworzył w duecie z Morillasem), tj Harry Fremont i też mnie to zaciekawiło! Bo to moje 2 ulubione zapachy! Ciekawy wątek..
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
A tak nawiasem mówiąc czy nie jest ciekawe, że twórcą tak podobnych do siebie D&G Light Blue i Moschino I love love jest ten sam nos?? I też bardzo mi się podobają choć nie posiadam. Ten sam człek (Olivier Cresp)tworzył jeszcze Nature Millenaire, które uwielbiam!
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Bardzo lubię większość zapachów Gucciego, nie wiem czy mają tego samego twórce
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
ostatnio Gucci
![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Dokladnie nie wiem jaka konkretna osoba stworzyla dany zapach, wiec moge jedynie operowac nazwami domow mody.
Nie znosze Gucciego. Wlasciwie zaden zapach mi sie nie podoba. Kiedys uzywalam Envy, ale mi calkowicie przeszlo. Najwiecej perfum mialam z Lancome. Teraz wg mnie troche sie zepsuly ich zapachy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Killing me softly
|
Na stronie www.basenotes.net można sprawdzić, kto wykreował dany zapach, oraz wyszukać zapachy konkretnego "nosa".
Co do firm- nie pasują mi zapachy Armaniego, Calvina Kleina, Hugo Boss- nie wszystkie oczywiście, ale te marki zdecydowanie nie należą do moich ulubionych. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Ja tez nie lubie zapachow Armaniego, szczegolnie tych damskich. A sa we Wloszech bardzo poplularne... ;-)
Niektorzy kupuja je nawet "w ciemno", kierujac sie tylko znanym i "cenionym" nazwiskiem... :P
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
A Jaques Guerlain?" Kiedy ja używam wanilli robię krem karmelowy,natomiast Jaques Guerlain tworzy Shalimar"
![]() ![]() ![]() Sophia Grojsman tworczyni min Eternity ,Paris i Tresor "Urodziłam się po wojnie i nie miałam zbyt wielu zabawek" cyt S. Grojsman."Wciąż bawi się kwiatami tyle ze teraz kwitną one w buteleczkach" Te kompozycje nie należą akurat do moich ulubionych ale znam i doceniam. Widze że moje ulubione Nu, czarną mańke i eau the blanc też stworzył Jacques Cavallier ![]() ![]() Zresztą alchimie, ultraviolet, vocalise, poeme , m7 , initial , kingdom też nawet lubie. Do jego dzieł nalezy tez słynne le feu. ![]() Ma facet talent ![]() Edytowane przez kizia mizia Czas edycji: 2007-02-06 o 13:48 Powód: pomyłka:) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Twórcą większości zapachów Serga Lutensa – w tym moich ukochanych Un Bois Vanille- jest Christopher Sheldrake.
Alfabetyczny spis twórców perfum: http://nowsmellthis.blogharbor.com/b...umersHtoZ.html ale o dziwo nie wiem kto stworzył moją pierwszą wielką miłość Escadę Collection ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Pamiętam, z jakim zaskoczeniem odkryłam jakiś czas temu, że większość perfum, które uwielbiam, stworzył jeden nos - wymieniany już w tym wątku Jacques Cavallier.
Jego Kingdom, Nu, Stella należą do moich ukochanych zapachów (zwłaszcza dwa pierwsze), od dawna czaję się na Classique i M7, a i Initial, Hot Couture oraz Opium pour Homme budzą moje uznanie ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
moglybyscie podrzucic watek do strony, gdzie mozna sprawdzic, spod jakiego nosa wychodzi dany zapach?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
niecnotliwa dziewica
|
Na basenotes jest w opcji "directory" jak wejdziesz na dany zapach to na ogół pokazuje się też kreator - a w linku podanym przez kijankę jest odwrotne wyszukiwane, wg. twórców
![]()
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Np. Un Bois Vanille Perfumer: Christopher Sheldrake http://www.basenotes.net/ID26123012.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
" Kiedys pracowałam nad czymś bardzo seksownym , bardzo uduchowionym.Spryskałam sie tym zapachem i wsiadłam do taksówki.Za kierownicą siedział Hindus i powtarzał "Nie moge prowadzic. Nie moge prowadzić. tak mu się te perfumy podobały ze był gotów dłuzej ze mną jezdzic" S. Grojsman
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Christine NAGEL:
- Christian Dior Miss Dior Cherie (Eau de Parfum, 2005) - J Del Pozo In Black (2005) - Morgan de Toi Women - Thierry Mugler Angel Lily (2005) Dorothée PIOT: - Morgan Love Love de Toi (2005) - Naomi Campbell Naomagic (2000) Francis KURKDJIAN: - Davidoff Silver Shadow (2005) - Emanuel Ungaro Appartion (2004, with Francoise Caron) - Ferragamo F de Ferragamo (2006) - Jean Paul Gaultier Fragile (1999) - Jean Paul Gaultier Gaultier2 (2005) - Lancome Miracle Homme (2001) - Lanvin Rumeur (2006) - Narciso Rodriguez for her (2003, with Christine Nagel) - Versace Jeans Couture Glam (2003) - Versace Versus Time for Pleasures (2002) Philippe ROMANO: - Escada Rockin Rio (2005) - Anna Sui Sui Dreams (2000) Dominique ROPION: - Alexander McQueen MyQueen (2005, with Anne Flipo) - Burberry Burberry London for women (2006) - Cacharel Amor Amor (2003, with Laurent Bruyere) - Calvin Klein Euphoria (2005, with Loc Dong & Carlos Benaim) - Christian Dior Pure Poison (2004, with Carlos Benaïm & Olivier Polge) - Escada Sentiment Pour Homme (2002, with Laurent Bruyere) - Givenchy Very Irresistible for women (with Sophie Labbe & Carlos Benaim) - Jennifer Lopez Live (2005) - Thierry Mugler Alien (2005, with Laurent Bruyere) - Vivienne Westwood Anglomania (2005) Maurice ROUCEL: - Donna Karan Be Delicious (2004) - Guerlain L'Instant (possibly with others) - Guerlain Insolence (2006) - Lolita Lempicka L (2006) Thierry WASSER: - Christian Dior Addict (2002) - Kylie Minogue Darling (2006) - Lancome Hypnose (2005, with Annick Menardo) To moje osobiste typy ![]() Fanki Lutków, wiedziałayście że twórca Lutensów - Christopher SHELDRAKE, wykreował też Perceive Avonu? Bardzo ciekawy temat... W moim odczuciu różne perfumy tego samego kreatora mają w sobie to nieuchwytne "coś" podobnego ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Zaciekawilo mnie bardzo, kto kryje sie za zapachami, ktore uwielbiam i okazuje sie, ze kilka osob, jednak prawie wygrywa Jean Claude ELLENA i jego Hermesy
![]() ![]() ![]() Jacques CAVALLIER Issey Miyake Le Feu d'Issey Yves Saint Laurent Nu Maurice ROUCEL Hermes 24, Faubourg Guerlain L'Instant Carlos BENAÏM Christian Dior Pure Poison (with Dominique Ropion & Olivier Polge) Prada Prada Eau de Parfum (2004, with Clement & Max Gavarry) Clement GAVARRY Sarah Jessica Parker Lovely ( with Laurent Le Guernec) Prada Prada Eau de Parfum ( with Carlos Benaim & Max Gavarry) Jean-Louis SIEUZAC Yves Saint Laurent Opium Jean Claude ELLENA Hermes Jardin en Mediterannee Hermes Jardin Sur Le Nil Hermes Hermessence Ambre Narguile Hermes Elixir des Merveilles Hermes Terre d'Hermes
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Mój ulubieniec to
Alberto Morillas ![]() Panthere Cartier PI Givenchy Smok Cartier Must II Cartier Infiniment Chopard Esencia Femme Loeve Intuition Estee Lauder a także Jacques Cavallier ![]() Terouble Boucheron Stella Stella McCartney Nu Eau de Toilette YSL Jill Sander Sander for men Nina Nina Ricci Serpentine Roberto Cavalli wspólne dzieło obojga: ![]() Intrusion Oscar de la Renta nadto : Martin Gras ![]() Libertine Vivenne Westwood Boudoir Vivenne Westwood i jeszcze Maurice Roucel ![]() Roberto Cavalli Woman Roberto Cavalli Oro L Lolita Lempicka L`Instant Guelain Sttrenesse Gabrielle Strehle Castelbajac Francoise Caron Escada Collection Gio Giorgio Armani Just Me Montana
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Jeszcze jeden cytat dla urozmaicenia wątku
![]() " Sztuka perfumeryjna to czary . Brzydki biały korzeń staje się delikatną srebrzysta bazą Chanel nr 19. Niestrawione resztki obiadu kaszalota intensyfikuja złoty blask Shalimar. Magia .Brzydkie kaczątko staje sie łabędziem" Jean Kerleo-główny perfumiarz Jean Patou |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Ulubiony twórca? Oczywiście Dominique Ropion. Uwielbiam Jego:
Słonika (bo jest jego twórcą) Amor Amor (bardzo lubię) Aliena (w którym ostatnio się zakochałam) Euphorię (nic dodać, nic ująć) ![]() ... no a poza tym zorientowałam się przed chwilą, że trzy z czerech próbek, które wylicytowałam na Allegro, są "spod jego nosa" ![]()
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
nikt jeszcze nie wymienił mojej ukochanej kreatorki, Olivii Giacobetti
![]() tu link do jej dzieł ![]() http://nowsmellthis.blogharbor.com/b...iviaGiacobetti na stronie dobrze opracowane i bardzo kompletne zestawienie nosów i ich kompozycji, imo czytelniejsze i lepsze niż to na basenotes. Edytowane przez elve Czas edycji: 2007-02-07 o 07:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Edmond Roudnitska
![]() ![]() Sophie Grojsman za Tresor, Sun Moon Stars, Sotto Voce, Black Pearl, Jaipur, Neblina i wiele wiele innych Jean Louis Sienzac Opium Ernest Beaux Chanel No 5 Jacques Polge za Cristalle,Egoiste,Coco,Al lure,Allure Sensuelle ![]() Vera Strubi za Angel |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Moje typy:z wszystkich stworzonych pogrubione/czerwone to to co lubię (ponad połowa)Evelyne BOULANGER
Annabella Rouge Bogner Wood Woman (2003) Comme des Garcons series 2, Red: Carnation (2001) Comme des Garcons series 3, incense: Jaisalme Comme des Garcons series 3, incense: Zagorsk E Coudray Givrine (reformulation) Esprit Life by Esprit (2003) Givenchy My Givenchy (2005) L'Artisan Patchouli Patch (2002, with Bertrand Duchaufour) Muelhens Bella Firenze Salvador Dali Dalistyle (2002) Van Cleef & Arpels First Jasmin de Chine (2004) Van Cleef & Arpels First Pour l'Ete (2002) Bertrand DUCHAUFOUR Acqua di Parma Cipresso di Toscana (2005) Acqua di Parma Colonia Assoluta (2003, with Jean Claude Ellena) Christian Dior Fahrenheit Fresh Christian Lacroix Bazar Femme (2002, with Emilie Copperman & Jean Claude Ellena) Comme des Garcons series 1, Leaves: Calamus & Mint (2000) Comme des Garcons series 2, Red: Harissa & Sequoia (2001) Comme des Garcons series 3, Incense: Avignon (2002) Comme des Garcons series 3, Incense: Kyoto (2002) Comme des Garcons series 5, Sherbet: Cinnamon & Peppermint Comme des Garcons series 5, Sherbet: Rhubarb (2003) Eau d'Italie Bois d'Ombrie (2006) Eau d'Italie Eau d'Italie (2005) Eau d'Italie Paestum Rose (2006) Eau d'Italie Sienne l'Hiver (2006) Givenchy Amarige d'Amour (2002, with Emilie Copperman) Givenchy Lucky Charms (2005) Lalique Flora Bella (2005) L'Artisan Aedes de Venustas (2006, home fragrance) L'Artisan Ambroisie Ararat (2005) L'Artisan Dzongkha (2006) L'Artisan Mechant Loup (1997) L'Artisan Patchouli Patch (2002, with Evelyne Boulanger) L'Artisan Piment Brulant (2002) L'Artisan Poivre Piquant (2002) L'Artisan Timbuktu (2004) Leonard Leonara (2002) Ozwald Boateng Parfum Bespoke Pour Femme (with Hugh Spencer) ST Dupont Dupont Femme (1998) ST Dupont Signature Femme (2000) Olivia GIACOBETTI Andree Putman Preparation Parfumee (2001) Cinq Mondes Eau Egyptienne Diptyque Essence of John Galliano[/url] (candle & room spray) Diptyque Ofresia (1999) Diptyque Philosykos D'Orsay Tilleul (reformulation) Frederic Malle En Passant (2000) Guerlain Baby Guerlain (2005) Guerlain Le Petit de Guerlain (source: interview with OG) Hermes Hiris (1999) Hotel Costes Costes (with Rami Mekdachi ) IUNX line L'Artisan Bottega Veneta Intreccio #1 (home fragrance) L'Artisan Bottega Veneta Intreccio #2 (home fragrance) L'Artisan Drole de Rose (1995) L’Artisan Dzing! (1999) L'Artisan Extrait de Songe / L'Ete en Douce (2005) L'Artisan Fou d'Absinthe (2006) L'Artisan L'Eau de L'Artisan (1993) L'Artisan Mandarine Tout Simplement (2006) L'Artisan Navegar (1998) L'Artisan Passage d' Enfer (1999) L'Artisan Premier Figuier (1994) L'Artisan Safran Troublant (2002) L'Artisan Tea for Two (2000) L'Artisan The Pour Un Ete (1996) L'Artisan The des Sables (2001) L'Artisan Un Boquet en Mai (2001) Lisa Simon Monsoon Season (2006) Lubin Idole de Lubin (2005) Michel Klein Cher Michel Klein (2005) Christine NAGEL Cartier Delices de Cartier (2006) Cartier Eau de Cartier (2001) Cartier Eau de Cartier Concentree Chopard Madness Christian Dior Miss Dior Cherie (Eau de Parfum, 2005) Fendi Theorema (1998) Giorgio Armani Prive Ambre Soie (2004) Givenchy Eau Torride (2002) Gloria Vanderbilt Reverie (2001, with Francis Kurkdjian) Jacomo Paradox for Men J Del Pozo In Black (2005) Lagerfeld Femme Lagerfeld Man Lancome 2000 et Une Nuit (1999) Lancome 2000 et Une Rose / Mille et Une Roses (1999) Mauboussin Histoire d'Eau Morgan de Toi Women Narciso Rodriguez for her (2003, with Francis Kurkdjian) Nina Ricci Memoire d'Homme (2002) Roberto Verino Mellow (2006, with Christiane Plos) Sergio Tacchini Feel Good Man (2006) Thierry Mugler Angel Lily (2005) Thierry Mugler B*Men (with Jacques Huclier) Versace Woman Yves Rocher Rose Absolue (2006) Christopher SHELDRAKE - za Lutki (te na czerwono znam (na nieboiesko chce koniecznie poznac)a reszte chce poznac bo jak dotad tylko 1 lutek mnie zadziwił) Avon Perceive (1999) Le Monde en Parfum Le Temps des Reines (1998) Rochas Tocadilly Serge Lutens A La Nuit (2000) Serge Lutens Ambre Sultan (2000) ![]() Serge Lutens Arabie (2000) ![]() Serge Lutens Bois de Violette (1992) Serge Lutens Bois et Fruits (1992) Serge Lutens Bois et Musc (1992) Serge Lutens Bois Oriental (1992) Serge Lutens Borneo 1834 (2005) Serge Lutens Cedre (2005) Serge Lutens Chene (2004) Serge Lutens Chergui (2001) ![]() Serge Lutens Chypre Rouge (2006) Serge Lutens Clair de Musc (2003) ![]() Serge Lutens Cuir Mauresque (1996) Serge Lutens Daim Blond (2004) ![]() Serge Lutens Datura Noir (2001) ![]() Serge Lutens Douce Amere (2000) Serge Lutens Encens et Lavande Serge Lutens Fleurs de Citronnier (2004) Serge Lutens Fleurs d'Oranger (2003) Serge Lutens Fumerie Turque (2003) ![]() Serge Lutens Gris Clair (2006) ![]() Serge Lutens La Myrrhe (1995) Serge Lutens Mandarine Mandarin (2006) Serge Lutens Miel de Bois (2005) Serge Lutens Muscs Koublai Khan (1998) (to ten zadziwiacz!!!) Serge Lutens Rahat Loukoum (1998) Serge Lutens Sa Majeste la Rose (2000) Serge Lutens Santal Blanc (2001) (bardzo chce poznac) Serge Lutens Santal de Mysore (2001) Serge Lutens Tubereuse Criminelle (1999) Serge Lutens Un Bois Sepia (1994) Serge Lutens Un Bois Vanille (2003) Serge Lutens Un Lys (1997) Serge Lutens Vetiver Oriental (2002) Shiseido Feminite du Bois (1992, with Pierre Bourdon) Space NK Blue (2005) Space NK Man Space NK Melodrama (2005) I to by było tego
... I chłodną żmiją świt dżunglowy Wpełza do jamy, A w dżunglach wilgoć mszy grobowej, Dym kadzidlany. ... czarne kredki Edytowane przez Eenax Czas edycji: 2008-04-19 o 15:05 Powód: Poznanie kolejnych zapachów SL |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Gdybym już musiała wybrac jednego ulubionego i tylko jednego twórcę - na pewno byłby to Christian Dior
![]() Chyba podoba mi się najwięcej zapachów Diora (mam na myśli to że z innych kreatorów mam tylko np po jednym ulubionym), a Christiana podoba mi się kilka zapachów. Oprócz tego podobają mi się niektóre projekty ubrań Diora, (choć wiadomo sama nigdy bym sobie czegoś takiego nie kupiła). Kiedyś, przeglądając chyba Vivę natknęłam się na ciekawy pokaz mody, stylistyką nawiązujący do Markiza De Sade... Od razu wyobraziłam sobie kłęby Poison unoszące się w gęstym powietrzu... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Z tego co kojarze stworzył też Noę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poison i Tendre Poison stworzył np. Eduard Flechier , a Hypnotic Annick Menardo , która stworzyła tez : Escadę Lovin Bouqet, Hypnose , Lolitkę oraz Bulgari Black ![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No to źle zrozumiałam :/ Miałam na myśli bardziej markę i raczej nie przeglądałam wątku wvcześniej. Teraz już wiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Moi ulubieni tworcy:
Nr 1 ![]() Serge Lutens Bois et Fruits (1992) Serge Lutens Bois Oriental (1992) Serge Lutens Chergui (2001) Serge Lutens Chypre Rouge (2006) Serge Lutens Datura Noir (2001) Serge Lutens Douce Amere (2000) Serge Lutens Fleurs de Citronnier (2004) Serge Lutens Rousse (2007) Serge Lutens Santal Blanc (2001) Serge Lutens Un Bois Vanille (2003) Serge Lutens Vetiver Oriental (2002) Shiseido Feminite du Bois (1992, with Pierre Bourdon) Nr 2 ![]() Comme des Garcons series 2, Red: Harissa & Sequoia (2001) Comme des Garcons series 3, Incense: Avignon (2002) Comme des Garcons series 3, Incense: Kyoto (2002) Comme des Garcons series 5, Sherbet: Cinnamon (2003) Comme des Garcons series 5, Sherbet: Rhubarb (2003) L'Artisan Dzongkha (2006) L'Artisan Mechant Loup (1997) L'Artisan Piment Brulant (2002) L'Artisan Poivre Piquant (2002) Nr 3 ![]() Diptyque Philosykos (1996) Hotel Costes Costes (with Rami Mekdachi ) L'Artisan Passage d' Enfer (1999) L'Artisan Premier Figuier (1994) L'Artisan Safran Troublant (2002) L'Artisan Tea for Two (2000) Lubin Idole de Lubin (2005) Miejsce 4 dziela ![]() Bond no. 9 New Haarlem (2003) Frederic Malle Musc Ravageur (2000) Lolita Lempicka L (2006) z Christine NAGEL ![]() Fendi Theorema (1998) Mauboussin Histoire d'Eau Thierry Mugler Angel Lily (2005) Armani Prive Ambre Soie (2006) Kolejne miejsca (kolejnosc przypadkowa): Françoise CARON Escada Collection (1997) Giorgio Armani Gio (1992) Thierry Mugler Angel Violet (2005) Alberto MORILLAS Cartier Le Baiser du Dragon (2003) Cartier Must de Cartier II Givenchy Pi (1998) Michel ALMAIRAC Chopard Casmir (1991) Ghost Ghost (2000) Giorgio Armani Prive Bois d'Encens (2004) Gres Cabaret (2002) Evelyne BOULANGER Comme des Garcons series 3, incense: Jaisalmer (2002) Comme des Garcons series 3, incense: Zagorsk (200) Za absolutnie genialny zapach musi sie tutaj rowniez znalezc: Rodrigo FLORES-ROUX Donna Karan Black Cashmere (2002) Tak oto wyglada moje osobiste rozdanie nagrod ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:18.