![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Do KSIĘGOWYCH - potrzebuję mini kursu!
Witam,
pracuję w pewnej firmie, jednak nie skończyłam nic w kierunku rachunkowości/księgowości/administracji/ekonomii. Dosłownie nic. A dostałam propozycję aby w tej firmie pracować w księgowości. Nie mam o tym pojęcia, gdy wystukuję frazy księgowość, moim oczom ujawnia się czarna magia Tu pytanie do księgowych - gdzie znajdę internetowe "kursy", dobre informacje, abym załapała szybko podstawy i je zrozumiała... Ew. jeśli któraś z was pracuje jako księgowa i może mi udzielć takiego małego kursu przez gg, będę ogromnie wdzięczna! Dziękuję za pomoc, google nie gryzie, ale trzeba dobrze sformułować pytania,a ja w sumie nie wiem czego szukać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Copyraptor
|
Dot.: Do KSIĘGOWYCH - potrzebuję mini kursu!
Daruj sobie tę pracę. Księgowość to nie jest jakieś hop-siup którego się można nauczyć w jeden wieczór przeglądając Internet
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
"daruj sobie tą pracę"
tak rzucę pracę bo nie da się jej nauczyć w jeden dzień? Co za odpowiedź... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Copyraptor
|
Cytat:
Napisałaś, że JUŻ pracujesz w tej firmie, więc założyłam, że zaproponowali Ci przeniesienie na stanowisko księgowej. Ja bym nie chciała, żeby np. moja dentystka okazała się uprzednią sekretarką, która nauczyła się zawodu w tydzień, czytając opisy w internecie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Też uważam, że nie nauczysz się księgowości od razu. Nawet jeśli poczytasz coś w internecie, to nie znając i rozumiejąc podstaw księgowości nic z tego nie wyniesiesz.
Uważam też, że wszystkiego można nauczyć się, tylko potrzeba czasu. Czy w tej firmie jest ktoś, kto będzie uczył Ciebie wszystkiego? Jeżeli tak, to na pewno jesteś w stanie wiele nauczyć się. Głowa do góry. Do odważnych świat należy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale porównanie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
maszyna, nie człowiek
|
Zaralu, ty chyba nie wiesz z jaką odpowiedzialnoscią karną wiąże się ksiegowosć.
Także porównanie do dentysty jednak coś w sobie ma.
![]() |
#8 |
BAN stały
|
zależy co miałaby robić; ciekawie wyglądająca sytuacja, bo przeciez księgowa musi mieć chyba uprawnienia, nie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
o ile pracodawca nie zamierza cię sam wysłać na kurs to się za to nie bierz
to, że ktoś ci oferuje pracę wcale nie oznacza, że musisz ją przyjąć.. niestety ale księgowość to branża w której można za głupi błąd a) straci dorobek życia i skończyć z długami b) skończyć z wyrokiem sądowym na karku albo w ogóle za kratkami więc skoro nawet nie zdajesz sobie sprawy z powyższych kwestii to w ogóle się to nie bierz a skoro pytasz co to za odpowiedź żebyś się nie brała za tą pracę to ci powiem - to najbardziej racjonalna i bezpieczna dla ciebie odpowiedź tak swoją drogą.. to dla mnie sama taka propozycja dla osoby bez odpowiednich kwalifikacji śmierdzi ewidentnie przekrętem bo żaden przedsiębiorca o zdrowych zmysłach albo uczciwych zamiarach nie próbował by nawet zatrudnić do tej pracy laika podsumowując - ten kto ci te prace w ogóle oferuje ale sam jest bardzo głupi albo chce cię w coś wrobić i wykorzystać fakt, że niewiele wiesz bo łatwiej będzie zrzucić przekręty na ciebie w życiu bym się w coś takiego nie władowała bo można sobie za parę wypłat życie zrujnować
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2011-03-07 o 23:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Jak czytam niektóre wypowiedzi to mi się same skarpetki filcują... Pracuję w księgowości więc może wypowiem się na ten temat, jako, że zaczynając pracę w tym zawodzie nie miałam nawet skończonych studiów licencjackich, a doświadczenia nie miałam praktycznie żadnego, no poza miesięcznym stażem w księgowości w firmie, w której teraz pracuję
![]() Jeżeli tylko będziesz miała kogoś, kto będzie mógł ci to wszystko wytłumaczyć i będzie czuwał nad Tobą to się nie obawiaj - człowiek wszystkiego jest się w stanie nauczyć. Fakt faktem na początku będzie Ci ciężej, będziesz musiała poczytać ustawy, aby wiedzieć "co z czym się je", ale pamiętaj też o tym, że inne księgowe podzielą się z Tobą wiedzą, którą posiadają. Ja miałam trochę łatwiej, bo będąc po technikum ekonomicznym i mając rachunkowość na studiach zdążyłam się co nieco nauczyć, ale i tak nauczyciele nie nauczyli mnie nawet w polowie tego, czego nauczyłam się od księgowych, z którymi pracuję ![]() Jeżeli jednak miałabyś sama pracować jako główna księgowa to ja bym Ci odradzała. Aczkolwiek wątpię, aby firma porwała się na zaproponowanie Tobie stanowiska samodzielnej księgowej wiedząc, że nie masz żadnego przygotowania ![]()
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
A to w ogóle tak można? Pracować w takim zawodzie bez uprawnień??
![]() |
![]() |
#12 |
BAN stały
|
Wszystko mozna
Koperek1987 ale po tym co pisze kolezanka ona ma -SAMA bez nikogo pomocy/przyuczania zajac sie ta ksiegowoscia. Dlatego szuka kursow albo /co straszne/zeby jej ktos to wytlumaczyl Powiem tak-posiadam swoja firme i w zyciu nie poprowadzila bym sobie/w tak malej/ firmie 1 os ksiegowosci poniewaz jestem odpowiedzielna i w zyciu nie chciala bym placic kar. Znasz sie na prawie?? Masz pojecie o skladkach do ZUS?? Poczekaj na kontrole bo to bedzie MASAKRA/Firme plus sklep maja tez moi rodzice i wiem co sie dzieje na kontrolach/ Wlozysz oryginał np swiadectwa/zamiast kopii i lezysz Myslisz, ze Twoj pracodawca bedzie tolerowal niekompetencje?? A pomysl o kursie przez gg jest boski ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny przesadzacie, jeżeli będzie miał Ci kto pomóc, to dasz radę i nie przejmuj się co tutaj dziewczyny pisały.
Ja przyszłam do pracy do biura rach. w trakcie studiów na ekonomii, która nic nie daje bo liczy się praktyka, nie miałam pojęcia na temat zusów, księgowości, a teraz jestem na mgr z FIR. Wg mnie dasz sobie radę.
![]() |
#14 |
Komplikatorka
|
Księgowość księgowością ale na jakie stanowisko byś miała iść ? Pewnie jakiś referent czy inny pomocnik. Dostaniesz zapewne rejestr VAT czy jakieś dekrety. Zresztą bez jakiegokolwiek doświadczenia nie dasz rady. Księgowa powie : " wypełnij ORD-u, wydrukuj ZUS RMUA czy to jest nkup a Ty zrobisz
![]() ![]()
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
A czemu niby nie można?
Uprawnienia trzeba mieć, aby otworzyć własne biuro rachunkowe.
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Ja na swoich studiach miałam dwa przedmioty, które wiązały się z księgowością... I dla mnie to wciąż czarna magia, więc powiem Ci, że to nie jest wcale takie proste, żeby można było się tego tak po prostu z jakiegoś internetowego kursu nauczyć.
Druga sprawa jest taka, że to, czego się uczysz na uczelniach wyższych zupełnie nie przekłada się na to, co należy robić w firmie ;P. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Praca jako KSIEGOWY a W KSIEGOWOSCI to moga byc dwie rozne rzeczy.
Moja kolezanka po historii zaczela pracowac W KSIEGOWOSCI, tyle ze to byla zwykla administracyjna praca. Tzn robila jakas papierkowa robote ktora zlecaly jej ksiegowe i w zasadzie zadnej wiedzy ktorej nie mogla posiasc w tydzien nie musiala miec... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Komplikatorka
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
To też, haha
![]() Ale ja miałam bardziej na myśli uczciwe zajęcia prawdziwej księgowej w prawdziwej firmie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tam bym nie była taka dumna jakbym pracowała na stanowisku na które brakuje mi kompetencji ![]() każdy i tak robi co chce ale ja dla paru groszy bym nie ryzykowała
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Bez przesady, moim zdaniem człowiek inteligentny, w miarę rozgarnięty, może nauczyć się wykonywania większości prac. Zapewne kardiochirurgiem nie zostanie, ale pomocnikiem kardiochirurga jak najbardziej
![]() Owszem można się pluć, ale tak serio, nawet po niektórych studiach, osoby są nieprzygotowane do wykonywania wyuczonego zawodu i uczą się w praktyce. Jednakże na wstępie nie doradzam: brania jakiejkolwiek odpowiedzialności prawnej uczenia się w internecie pracowania w miejscu, gdzie reszta pracowników nie będzie się chciała wiedzą dzielić
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
no niektorzy to maja fuksa. nie maja wyksztalcenia w danym kierunku i maja propozycje pracy. ja marze o pracy w kisegowosci na poczatek pomoc ksiegowej. mam studium rachunkowosci ukonczone potwierdzone zdanym egazminem z tytulem technik rachunkowosci, kurs z zakresu płac (160 h) 3-miesieczny staz. niestety nikt mnie nie chce zatudnic bo nie mam doswiadczenia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
maszyna, nie człowiek
|
No tak, bo jak się kogoś zmotywuje to pomimo ślepoty zostanie kierowca rajdowym, w końcu miał motywację by spróbować... W księgowości tak naprawdę bez porządnego kursu/przeszkolenia to na poważnie nie można robić chyba nic więcej jak segregowanie "papierów" i parzenie kawy, no może jeszcze kopiowanie plików... Jakby mi pracodawca nie zapewnił możliwości zdobycia wiedzy koniecznej do pracy w danym dziale, to bym się jednak jej nie podjęła.
Na basenie w sumie tez można pracować nie będąc ratownikiem - na szatni, albo sprzątając, aczkolwiek nic poza tym ![]()
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
może i byś się tam "motywacji" doszukała jakby jakąś próbowała tam zamieścić, nie wiem skąd Ci się w ogóle taki pomysł wziął no ale gratuluje inwencji twórczej na raptem kilkudziesięciu słowach
![]() Cytat:
![]() Zresztą - pisałam o sobie i za siebie, przecież Ty nie musisz czuć się dotknięta moimi opiniami o tym z czego ja sama byłabym lub nie byłabym dumna. Każdy sam sobie ustala z czego jest dumny. Ja mam o tym swoje zdanie a ktoś ma inne co w końcu nie dziwi - bo gdyby nikt nie popierał tego co ja potępiam to nigdy bym nie musiała spotykać nieodpowiednich osób na nieodpowiednich stanowiskach i wyrabiać sobie o tym opinii. dzustam wszystkiego można się nauczyć, pytanie tylko kto i jakie konsekwencji poniesienie kiedy ta nauka będzie polegała na błędach. Są branże gdzie błąd nikogo nie dotyka a są takie gdzie jest problem.
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2011-03-08 o 22:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Skoro autorce zaproponowano taka pozycje to jestem przekonana ze ktos to dokladnie przemyslal
![]() To zalezy juz od ambicji ale ja nie dalabym za wygrana tak latwo bo wiem ze takie oferty nie zdarzaja sie czesto a szczegolnie biorac pod uwage sytuacje na polskim rynku pracy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ciekawa jestem jaką decyzję podjęła autorka ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Komplikatorka
|
Istnieje jeszcze ryzyko że pracodawca potrzebuje "jelenia" do podłożenia się
![]()
![]() |
#30 |
BAN stały
|
Ja tam zycze jej powodzenia
Choc moim zdaniem za dobrze to nie bedzie Ale kazdy uczy sie na swoich "bledach" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:54.