Poród w pryatnej klinice - Femina / Lubin - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-05, 11:15   #1
Jaga137
Raczkowanie

Poród w pryatnej klinice - Femina / Lubin

Kochane Wizażanki,

W imieniu ciężarnej Kuzynki chciałabym założyć wątek o porodach (sn /cc) w prywatnych klinikach. Kuzynka mieszka we Wrocławiu, niestety z tego względu, że Ww nie dorobił się żadnej prywatnej kliniki położniczej, planuje urodzić Swoje pierwsze Maleństwo w klinice "FEMINA" w Lubinie (najprawdopodobniej przez cc). W związku z tym byłabym bardzo wdzięczna za jakiekolwiek opinie na temat tej kliniki - nie udało mi się niestety znaleźć żadnych informacji o Feminie na Wizażu, natomiast na innych forach opinie są skrajnie różne

Z góry ślicznie dziękuję i pozdrawiam!
Jaga137 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-06, 11:02   #2
precious_81
Wtajemniczenie

Dot.: Poród w pryatnej klinice - Femina / Lubin

Jak to zwykle bywa są plusy i minusy.
Oczywiście za pobyt płaci się całkiem spore pieniądze (taka niby "cegiełka") więc traktują Cię super, pielęgniarki i lekarze bardzo mili, sympatyczni, sale małe, czyste - zdecydowanie widać różnicę w traktowaniu pacjenta w tej klinice i w zwykłym szpitalu (pieniądze potrafią zdziałać cuda).
Są jednak i minusy - jeśli będzie przepełnienie to żeby nie wiem co i tak Cie nie przyjmą i odeślą do innego szpitala nawet jeśli chodziłaś tam do lekarza przez całe 9 m-cy no i najważniejsze - nie ma odpowiedniego sprzętu dla noworodków - w przypadku jakichkolwiek komplikacji wiozą dziecko do szpitala. Z tych dwóch względów zrezygnowałam z porodu w Feminie.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-06, 18:29   #3
iizabelaa
Zakorzenienie

Gdy moja siostra była w ciąży to czytałam trochę na forach o Feminie, i największym minusem tego szpital jest właśnie brak specjalistycznego sprzętu w razie gdyby coś się działo z dzieckiem.

Z drugiej strony niestety w pobliżu (tzn. wielkopolska i województwo dolnośląskie) z tego co się dowiadywałam nie ma innego prywatnego szpitala

A przydał by się taki porządnie wyposażony jak np. Damian w Warszawie.

Czy jeżeli w Feminie ktoś się umówi na cc to może być tak że przyjedzie w umówionym terminie i go nie przyjmą
Stary 2009-04-06, 20:15   #4
Jaga137
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
Gdy moja siostra była w ciąży to czytałam trochę na forach o Feminie, i największym minusem tego szpital jest właśnie brak specjalistycznego sprzętu w razie gdyby coś się działo z dzieckiem.

Z drugiej strony niestety w pobliżu (tzn. wielkopolska i województwo dolnośląskie) z tego co się dowiadywałam nie ma innego prywatnego szpitala

A przydał by się taki porządnie wyposażony jak np. Damian w Warszawie.

Czy jeżeli w Feminie ktoś się umówi na cc to może być tak że przyjedzie w umówionym terminie i go nie przyjmą
Śliczne dziękuję Dziewczyny za opinie

Doprawdy niepojęte żeby w tak wielkim mieście nie było porządnej (czyt. porządnie wyposażonej) prywatnej kliniki. Poza centrum Damiana w Wwie bardzo dobrą opinią cieszy się klinika Eskulap w Bielsko-Białej (sądząc po zaczerpniętych z innych stron opiniach), natomiast po przeczytaniu opinii o wrocławskich szpitalach Kuzynka nie pała do nich wielkim sentymentem...

Z czego wynika brak specjalistycznego sprzętu w prywatnych klinikach? Przecież tyle pieniążków zarabiają na wszystkich usługach...

Przykre, że w dzisiejszych czasach jedyną alternatywą (przynajmniej we Wwiu) dla nieciekawych szpitali (z nie zawsze kompetentną kadrą lekarską, że o położnych nie wspomnę) jest prywatna klinika, w której można rodzić za słoną opłatą (byle bez komplikacji!).
Stary 2009-04-06, 21:26   #5
iizabelaa
Zakorzenienie

Nie ma prywatnej kliniki ani w Poznaniu ani we Wrocławiu.
Bielsko-Biała to druga storna naszego kraju
Z tego co czytałam to w Feminie pobierają bardzo niskie opłaty za poród w porównaniu do np. Damiana, więc może dlatego nie mają takiego sprzętu. Z dwa lata temu w Feminie pojawiły się kwoty rzędu 2-3tys a w Damianie 8-10tys.
Stary 2009-04-14, 22:09   #6
agnieszkaanka
Rozeznanie

A ja rodziłam w Feminie i ogólnie jestem zadowolona. Oczywiście czytałam gdzie sie dało o nich zanim tam poszłam i jedyna rzecz, która mi chodziła po głowie to żeby nie było komplikacji żadnych. Komplikacji nie było tak więc ogólnie jest ok. Charakterystyczne rzeczy poniżej; dla jendych mogą być wadami, a dla innych zaletami, a więc:
1. Nie wiem czy Femina ma sprzęt do ratowania noworodków czy nie, ale wydaje mi się, że nie, bo 70% porodów w Feminie to cesarki. Chyba chcą uniknąć komplikacji związanych z porodami naturalnymi i rach ciach ciach - kroimy. Tak więc jak jakaś kobieta pragnie cesarki to niech z powodzeniem idzie tam rodzić, prawdopodobnie w ten sposób urodzi bez wielkich kosztów związanych z cesarką na życzenie (myślę o tych 2-3 tys które ma w Femina w cenniku, bo w takich cesarkach, o których decyduje lekarz to są one w ramach tego 1000 zł za poród, jaki tam się płaci). Być może to dla jednych zaleta szpitalika, dla innych wada. Ja przygotowałam się na poród drogą naturalną a miałam cc, bo dzecku tętno rosło na KTG. Myślałam że będzie oksytocyna czy inny diabeł na wywołanie, ale nie. Od razu cc.
2. Szpitalik nie ma miejsc na hospitalizowanie, więc jesli któraś myśli, że w wyznaczonym terminie zjawi się na porodówce i będą przez 2-3 dni wywoływać (co jest normalne w szpitalu) to się grubo myli. Dlatego większość dziewczyn rodzi tam grubo po terminach. Niby 2 tygodnie po terminie to też termin okołoporodowy, ale jak dla mnie to ryzykowne. Ja też byłam oczywiście po terminie, odesłał mnie mój ulubiony lekarz do domu zarówno w terminie porodu jak i wówczas gdy mi się skurcze zaczęły. Stwierdził że to przepowiadające bo szyjka jeszcze nie ruszyła do ataku. Przesiedziałam w domu cały dzień ze skurczami jak w zegarku regularnymi, których częstotliwość się zwiększała i czytałam w necie o przepowiadających. To nie były takie! Dopiero jak mój lekarz zszedł z dyżuru, przyjął mnie inny, bo już nie wytrzymywałam, a za 2 godziny była cc bo to tętno. A co z tętnem dziecka jak bym tak siedziała w domu? I to jest jedyny zarzut taki poważny, jaki mam do szpitalika. Taką mają logistykę, żadnych zapasowych łóżek, babki wchodzą na łóżko dokładnie w momencie porodu i schodzą z niego za 4 dni i następna. Jeśli w terminie porodu nie będzie żadnej akcji to siedzi w domu i na nią czeka. Jak doczeka do 2 tyg to dopiero wtedy wywoływanie.
3. Plusem jest to, że są tam najlepsi lekarze z okolic, większość z dr z przodu (no zakładam, że dziobactwo przekłada się na fachowość ), neonatolodzy też są, choć słyszałam że jest deficyt na tych lekarzy i nie wszystkie oddziały położnicze w szpitalach mają takich na stanie. Wykonują w Feminie też dużo badań dziecku na starcie, wiem, że za niektórymi po szpitalu trzeba by było samemu chodzić, a to jak wiadomo sprawa utrudniona zaraz po porodzie.
4. Obsługa fajna, miła, jedzenie pyszne, przyjemny wygląd sal sprawia że miło się leży, łóżka sosnowe (ale full wypas z automatycznym podnoszeniem do siedzenia, po porodzie przez cc trudno inaczej przejść do pozycji siedzącej z leżenia niż naciskając guzik na pilocie... ), pościel zielona w białe kwiatuszki sprawia, że człowiek czuje się trochę jak w domu. Pokoje 1 i 2 osobowe z pięknymi łazienkami .

Co tam jeszcze...

5. Dziecko jest pod bezpłatną opieką neonatologa przez miesiąc od dnia narodzin.
6. Nie mają znieczulenia zewnątrzoponowego, więc nie ma co liczyć na znieczulany poród naturalny. Jedynie do cc robią podpajęczynówkowe, czy jak tam się ono nazywa - w kręgosłup w każdym razie.

W sumie to poszłam tam za lekarzem, do którego chodzę, gdyby pracował w szpitalu to bym rodziła w szpitalu.
agnieszkaanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-15, 20:43   #7
Jaga137
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agnieszkaanka Pokaż wiadomość
A ja rodziłam w Feminie i ogólnie jestem zadowolona. Oczywiście czytałam gdzie sie dało o nich zanim tam poszłam i jedyna rzecz, która mi chodziła po głowie to żeby nie było komplikacji żadnych. Komplikacji nie było tak więc ogólnie jest ok. Charakterystyczne rzeczy poniżej; dla jendych mogą być wadami, a dla innych zaletami, a więc:
1. Nie wiem czy Femina ma sprzęt do ratowania noworodków czy nie, ale wydaje mi się, że nie, bo 70% porodów w Feminie to cesarki. Chyba chcą uniknąć komplikacji związanych z porodami naturalnymi i rach ciach ciach - kroimy. Tak więc jak jakaś kobieta pragnie cesarki to niech z powodzeniem idzie tam rodzić, prawdopodobnie w ten sposób urodzi bez wielkich kosztów związanych z cesarką na życzenie (myślę o tych 2-3 tys które ma w Femina w cenniku, bo w takich cesarkach, o których decyduje lekarz to są one w ramach tego 1000 zł za poród, jaki tam się płaci). Być może to dla jednych zaleta szpitalika, dla innych wada. Ja przygotowałam się na poród drogą naturalną a miałam cc, bo dzecku tętno rosło na KTG. Myślałam że będzie oksytocyna czy inny diabeł na wywołanie, ale nie. Od razu cc.
2. Szpitalik nie ma miejsc na hospitalizowanie, więc jesli któraś myśli, że w wyznaczonym terminie zjawi się na porodówce i będą przez 2-3 dni wywoływać (co jest normalne w szpitalu) to się grubo myli. Dlatego większość dziewczyn rodzi tam grubo po terminach. Niby 2 tygodnie po terminie to też termin okołoporodowy, ale jak dla mnie to ryzykowne. Ja też byłam oczywiście po terminie, odesłał mnie mój ulubiony lekarz do domu zarówno w terminie porodu jak i wówczas gdy mi się skurcze zaczęły. Stwierdził że to przepowiadające bo szyjka jeszcze nie ruszyła do ataku. Przesiedziałam w domu cały dzień ze skurczami jak w zegarku regularnymi, których częstotliwość się zwiększała i czytałam w necie o przepowiadających. To nie były takie! Dopiero jak mój lekarz zszedł z dyżuru, przyjął mnie inny, bo już nie wytrzymywałam, a za 2 godziny była cc bo to tętno. A co z tętnem dziecka jak bym tak siedziała w domu? I to jest jedyny zarzut taki poważny, jaki mam do szpitalika. Taką mają logistykę, żadnych zapasowych łóżek, babki wchodzą na łóżko dokładnie w momencie porodu i schodzą z niego za 4 dni i następna. Jeśli w terminie porodu nie będzie żadnej akcji to siedzi w domu i na nią czeka. Jak doczeka do 2 tyg to dopiero wtedy wywoływanie.
3. Plusem jest to, że są tam najlepsi lekarze z okolic, większość z dr z przodu (no zakładam, że dziobactwo przekłada się na fachowość ), neonatolodzy też są, choć słyszałam że jest deficyt na tych lekarzy i nie wszystkie oddziały położnicze w szpitalach mają takich na stanie. Wykonują w Feminie też dużo badań dziecku na starcie, wiem, że za niektórymi po szpitalu trzeba by było samemu chodzić, a to jak wiadomo sprawa utrudniona zaraz po porodzie.
4. Obsługa fajna, miła, jedzenie pyszne, przyjemny wygląd sal sprawia że miło się leży, łóżka sosnowe (ale full wypas z automatycznym podnoszeniem do siedzenia, po porodzie przez cc trudno inaczej przejść do pozycji siedzącej z leżenia niż naciskając guzik na pilocie... ), pościel zielona w białe kwiatuszki sprawia, że człowiek czuje się trochę jak w domu. Pokoje 1 i 2 osobowe z pięknymi łazienkami .

Co tam jeszcze...

5. Dziecko jest pod bezpłatną opieką neonatologa przez miesiąc od dnia narodzin.
6. Nie mają znieczulenia zewnątrzoponowego, więc nie ma co liczyć na znieczulany poród naturalny. Jedynie do cc robią podpajęczynówkowe, czy jak tam się ono nazywa - w kręgosłup w każdym razie.

W sumie to poszłam tam za lekarzem, do którego chodzę, gdyby pracował w szpitalu to bym rodziła w szpitalu.
Serdecznie dziękuję za szczegółową odpowiedź

Jeżeli chodzi o moją Kuzynkę to najprawdopodobniej również będzie miała cc (ze wzg. zdrowotnych). Całe szczęście Jej teściowie mieszkają w Lubinie, także najwyżej przed terminem cc ulokuje się u nich i będzie cierpliwie czekała na pojawienie się Maluszka.

Ciekawi mnie natomiast jak to jest z taką zaplanowaną cesarką - rozumiem, że jeżeli termin cięcia jest wyznaczony to nie ma możliwości żeby nie została w nim przyjęta?

Zmartwił mnie natomiast ten brak specjalistycznego sprzętu - nie orientuję się, jak to jest z powikłaniami podczas cc, ale na pewno ryzyko powikłań jest zawsze...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-16, 10:32   #8
agnieszkaanka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Jaga137 Pokaż wiadomość
Serdecznie dziękuję za szczegółową odpowiedź

Jeżeli chodzi o moją Kuzynkę to najprawdopodobniej również będzie miała cc (ze wzg. zdrowotnych). Całe szczęście Jej teściowie mieszkają w Lubinie, także najwyżej przed terminem cc ulokuje się u nich i będzie cierpliwie czekała na pojawienie się Maluszka.

Ciekawi mnie natomiast jak to jest z taką zaplanowaną cesarką - rozumiem, że jeżeli termin cięcia jest wyznaczony to nie ma możliwości żeby nie została w nim przyjęta?

Zmartwił mnie natomiast ten brak specjalistycznego sprzętu - nie orientuję się, jak to jest z powikłaniami podczas cc, ale na pewno ryzyko powikłań jest zawsze...
To znaczy jest ogólne taka opinia w Lubinie, że nie mają sprzętu ale słyszałam trochę przekonujących argumentów (chodziłam tam na szkołę rodzenia i laski zadawały takie pytanie wprost) no i odpowiadano, że Femina ma certyfikaty i gdyby nie miała tego sprzętu to by certyfikatów nie dostała.
Prawda jest taka, że każda sroczka swój ogonek chwali. Laski które poszły rodzić do szpitala a nie do Feminy, poszły tam ze wzgl na opinię gł o braku sprzętu i wypowiadają się negatywnie mimo, że w Feminie nie rodziły. Powodem takiej swoistej niechęci jest też fakt, że jak ktoś tam już rodził tzn że jest troszkę zamożniejszy.
Mi szpital w Lubinie nie pasił, mimo że sprawia wrażenie bezpieczniejszego, bo Femina zgarnęła mu samych najlepszych specjalistów i ostali się jeno emeryci i żółtodzioby. Poza tym tam jak ktoś zadecyduje że poród naturalny to chyba nie ma dyskusji. Poza tym leżałam w szpitali w 4 miesiącu i wkurza mnie, że do dzisiaj w szpitalach jest tak, że jak ordynator wchodzi to jak papież, a ta jego świta to jak biskupi. Cisza, on się wypowiada, tylko mruknij to zostaniesz zbesztana wzrokiem. Kolo może i dobry, ale dziadunio emeryt, wcześniej ordynatorem tam był współwłaściciel Feminy, ale podziękował za uwagę i ściągnęli emeryta.
Poza tym jak już wyczają w szpitalu, że jesteś z Feminy to masz przekichane, traktowanie jak za głębokiej komuny. No ale to są lubińskie smaczki
Kuzynce życzę szybkiego i bezbolesnego porodu
Pozdrawiam
Stary 2009-04-18, 16:50   #9
Jaga137
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agnieszkaanka Pokaż wiadomość
To znaczy jest ogólne taka opinia w Lubinie, że nie mają sprzętu ale słyszałam trochę przekonujących argumentów (chodziłam tam na szkołę rodzenia i laski zadawały takie pytanie wprost) no i odpowiadano, że Femina ma certyfikaty i gdyby nie miała tego sprzętu to by certyfikatów nie dostała.
Prawda jest taka, że każda sroczka swój ogonek chwali. Laski które poszły rodzić do szpitala a nie do Feminy, poszły tam ze wzgl na opinię gł o braku sprzętu i wypowiadają się negatywnie mimo, że w Feminie nie rodziły. Powodem takiej swoistej niechęci jest też fakt, że jak ktoś tam już rodził tzn że jest troszkę zamożniejszy.
Mi szpital w Lubinie nie pasił, mimo że sprawia wrażenie bezpieczniejszego, bo Femina zgarnęła mu samych najlepszych specjalistów i ostali się jeno emeryci i żółtodzioby. Poza tym tam jak ktoś zadecyduje że poród naturalny to chyba nie ma dyskusji. Poza tym leżałam w szpitali w 4 miesiącu i wkurza mnie, że do dzisiaj w szpitalach jest tak, że jak ordynator wchodzi to jak papież, a ta jego świta to jak biskupi. Cisza, on się wypowiada, tylko mruknij to zostaniesz zbesztana wzrokiem. Kolo może i dobry, ale dziadunio emeryt, wcześniej ordynatorem tam był współwłaściciel Feminy, ale podziękował za uwagę i ściągnęli emeryta.
Poza tym jak już wyczają w szpitalu, że jesteś z Feminy to masz przekichane, traktowanie jak za głębokiej komuny. No ale to są lubińskie smaczki
Kuzynce życzę szybkiego i bezbolesnego porodu
Pozdrawiam
Agnieszkaanko - bardzo dziękuję za pocieszające słowa i życzenia ) Kuzynka zapoznała się z wieloma opiniami i raczej na pewno zdecyduje się na poród w Feminie. W przyszłym miesiącu jedzie na pierwszą wizytę ) Kuzynka od zawsze bardzo bała się porodu (większość kobiet w naszej rodzinie miała bardzo ciężkie porody, jedynie poza moją Mamą - ale to z tego względu, że urodziła bliźnięta) i od początku liczyła na to, że będzie mogła rodzić w prywatnej klinice. W żadnym wypadku nie ze względów snobistycznych, lenistwa bądź przewrażliwienia, po prostu chce mieć miłe wspomnienia z tego ważnego (o ile nie najważniejszego ) ) dnia. Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję )
Stary 2009-10-06, 10:58   #10
wiewe
Przyczajenie

Jeżeli chodzi o "Feminę"to nigdy więcej tam nie pójdę i nikomu nie będę polecać wizyt tam.W 12 tyg. ciąży miałam tam wykonywane usg 3d i Pani dr o dwu członowym nazwisku była bardzo niemiła,z nonszalancją wypowiadała się o moim wieku ( mam 37 lat),i teksty typu po co mi ta ciąża,na podstawie podwyższonej przezierności karkowej stwierdziła,że prawdopodobnie urodzę dziecko z wadą genetyczną,że trzeba było myślec przed...Urodziłam w szpitalu w Legnicy zdrowego synka,może nie w warunkach extra ale nikt mi nie powiedział,że jestem za stara,wręcz zapewniano mnie,że wszystko będzie dobrze i było.Co do fachowości w "Feminie " to mam wątpliwości czego ma ona dotyczyć czy napewno chcą aby tam dzieci się rodziły czy może odwrotnie,a może żeby rodziły sie tylko same zdrowe ?Dzięki tej Pani zrezygnowałam z wizyt w "Feminie"i dobze mi z tym!!!
wiewe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-15, 07:13   #11
agnieszkaanka
Rozeznanie

Wiewe, powiem Ci że odkąd odszedł stamtąd Nowacki, Femina jest dla mnie niewiele warta i wróżę jej szybki koniec. A ta suka, o której piszesz, znana jest ze swego podłego charakteru i traktowania w ten sposób pacjentów. Ja też u niej miałam to USG i akurat mnie potraktowała ok, pewnie miała dobry dzień, ale moja kuzynka to latała na skargę na nią. Dobrze zrobiłaś, że pojechałaś do Legnicy. Moje koleżanka urodziła tam 3 chłopaków i jest zachwycona szpitalem.
Ja, gdy będę miała drugie dziecko, a sama mam 36 lat (pierwsze urodzone w 2008, więc też jestem wiekowa) to pójdę na Bema do szpitala, tam jest Nowacki a dla mnie to najlepisza konfiguracja - Nowacki + Bema . SZkoda że przy pierwszym dziecku tak nie bylo choć nic złego mi się nie stało w Feminie.
Stary 2010-01-19, 14:59   #12
Anusia479
Zakorzenienie

GG do Anusia479

Witajcie. Widzę,że dawno tu nikogo nie było. Ale chciałam spytać jak jest teraz w Feminie,ponieważ wypowiedzi,które przeczytałam są już troszkę stare,a wiadomo,że wszystko się z czasem zmienia. Jeśli ktoś nie dawno korzystał z usług Feminy to proszę o odpowiedź ,bo sama zastanawiam się nad porodem tam,a dużo czasu mi nie zostało,bo termin mam na marzec

Gracjanek

Fabianek
Anusia479 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-20, 10:36   #13
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Anusia479 Pokaż wiadomość
Witajcie. Widzę,że dawno tu nikogo nie było. Ale chciałam spytać jak jest teraz w Feminie,ponieważ wypowiedzi,które przeczytałam są już troszkę stare,a wiadomo,że wszystko się z czasem zmienia. Jeśli ktoś nie dawno korzystał z usług Feminy to proszę o odpowiedź ,bo sama zastanawiam się nad porodem tam,a dużo czasu mi nie zostało,bo termin mam na marzec
Ja bede rodzic we wrzesniu, ale na Bema. Na poczatku chcialam rodzic w Feminie, ale od kobiet, ktore tam ostatnio byly nasluchalam sie samych negatywnych opinii o personelu i braku pomocy z ich strony. Uwazam, ze na Bema jest o wiele bezpieczniej pomimo braku luksusow.
Luksusy to nie wszystko, fachowa opieka i pomoc tez jest bardzo potrzebna.
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-20, 10:39   #14
Anusia479
Zakorzenienie

GG do Anusia479

Nie mówię,że to nie jest ważne,dlatego właśnie staram się zaczerpnąć opini

Gracjanek

Fabianek
Stary 2010-01-20, 11:01   #15
Vedma
Zadomowienie

Moja bratowa rodzila w Feminie w 2007r. Bardzo sobie chwalila zarowno pobyt tam jak i opieke lekarsko-pielegniarska. Teraz jest w 3 miesiacu ciazy i twierdzi, ze Junior 2 rowniez urodzi sie w Feminie
I jestem jeszcze dalej poza tymi snami.
(...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba,
Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą.
Vedma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-20, 15:59   #16
Anusia479
Zakorzenienie

GG do Anusia479

Cytat:
Napisane przez Vedma Pokaż wiadomość
Moja bratowa rodzila w Feminie w 2007r. Bardzo sobie chwalila zarowno pobyt tam jak i opieke lekarsko-pielegniarska. Teraz jest w 3 miesiacu ciazy i twierdzi, ze Junior 2 rowniez urodzi sie w Feminie

Dzięki za odpowiedźwidzę,że opinie są poróżnione. Ale chyba również wybiorę Femine.
Prosze o dalsze opinie

Gracjanek

Fabianek
Stary 2010-02-11, 23:07   #17
aksa5
Przyczajenie

Jeśli chodzi o w miarę swieże informacje o CZK Femina to ja była tam ostatnio a dokładniej w grudniu 2009 roku już drugi raz bo pierwszy raz byłam w styczniu 2008 roku czyli róznica wieku między moimi dziecmi to około 23 miesiące choc planowałam by bło 2 latka ale nie wyszło idealnie.
Ale wracając do sprawy to ja miałam cc w obu przypadkach ze wskazaniem wiec nie wiem jak przebiega poród naturalny ale pobyt sobie chwalę i nie chodzi tu o pościel i ładną łazienke ale o atmosferę i podejście a te wszystkie opinie wyniakają z tego że każdy ma inne oczekiwania i wyobrażenie o prywanej klinice i czasem nawet w najlepszym szpitalu nie będą w stanie udzielic odpowiednie pomocy dziecku. Zresztą człowiek decydując się na szpital nie myśli że będzie źle. Ja akurat leżałam na sali z Pania której dziecko wymagało inkubatorowania przez chyba 2 jak nie 3 dni i nigdzie go nie zawozili wiem bo tam Pani całe dnie przy inkubatorze siedziała i razcej nie wychodziła poza klinike bo była w piżamie. Więc co do braku tego sprzętu to był się na innych miejscu nie wypowiadała jak dobrze nie wiem i nie straszyła innych kobiet. Ja była tam pierwszy raz to Pani menager gotowa była oprowadzic chętnych po klinice i pokazac sprzęt jakim dysponuję wie nie sądzę żeby mieli coś do ukrycia.
aksa5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-12, 10:01   #18
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aksa5 Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o w miarę swieże informacje o CZK Femina to ja była tam ostatnio a dokładniej w grudniu 2009 roku już drugi raz bo pierwszy raz byłam w styczniu 2008 roku czyli róznica wieku między moimi dziecmi to około 23 miesiące choc planowałam by bło 2 latka ale nie wyszło idealnie.
Ale wracając do sprawy to ja miałam cc w obu przypadkach ze wskazaniem wiec nie wiem jak przebiega poród naturalny ale pobyt sobie chwalę i nie chodzi tu o pościel i ładną łazienke ale o atmosferę i podejście a te wszystkie opinie wyniakają z tego że każdy ma inne oczekiwania i wyobrażenie o prywanej klinice i czasem nawet w najlepszym szpitalu nie będą w stanie udzielic odpowiednie pomocy dziecku. Zresztą człowiek decydując się na szpital nie myśli że będzie źle. Ja akurat leżałam na sali z Pania której dziecko wymagało inkubatorowania przez chyba 2 jak nie 3 dni i nigdzie go nie zawozili wiem bo tam Pani całe dnie przy inkubatorze siedziała i razcej nie wychodziła poza klinike bo była w piżamie. Więc co do braku tego sprzętu to był się na innych miejscu nie wypowiadała jak dobrze nie wiem i nie straszyła innych kobiet. Ja była tam pierwszy raz to Pani menager gotowa była oprowadzic chętnych po klinice i pokazac sprzęt jakim dysponuję wie nie sądzę żeby mieli coś do ukrycia.
Czesto sie slyszy, ze nie pomagaja poczatkujacym mama. Tzn wiadomo, taka mama nie wie na poczatku jak najlepiej zmienic pampersa czy przystawic dziecko do piersi. Slyszalam, ze strasznie tam nie chca pomagac, tlumaczyc. To jak z tym w koncu jest?
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-11, 19:26   #19
daglo
Przyczajenie

W zeszlym roku we wrzesniu rodzilam w feminie coreczke.
Pobyt wspominam bardzo dobrze i moge z czystym sumieniem femine polecic.
xxSHINeexx powiedz mi od kogo slyszlalas ze nie pomagaja w feminie poczatkujacym mamom bo napewno nie od kogos kto tam byl!???
W szpitalu zapewne tak jest, ale w feminie wrecz odwrotnie. Pomagaja i to bardzo, codziennie pokazuja jak przewinac, jak kapac, jak karmic, mozesz zadawac milion pytan a polozne z usmiechem ci na nie odpowiedza, polozne przychodza i pytaja sie czy cos pomoc, czy napewno umiesz karmic, sprawdzaja czy maluszek dobrze ssa, jesli sa problemy to polozna caly dzien z toba siedzi i przystawia dziecko az sie uda, w pierwszym dniu po porodzie polozne przewijaja dzidziusia, pokazuja jak to robic, codziennie przychodzi neonatolog, pyta sie czy masz jakies pytania, bada dziecko, w szpitalu nikt ci nie powie jak poradzic sobie z nawalem, jak zapobiec zastojowi pokarmu, w feminie powiedza ci wszystko, jak radzic sobie z kazdym problemem, jest darmowa poradnia laktacyjna... moglabym wymieniac i wymieniac, fachowa i mila obsluga, nikt mnie nie przekona ze lepiej rodzic w szpitalu.

Zauwazylam ze negatywne opinie o feminie pochodza od tych kobiet ktore wcale tam nie rodzily i wlasciwie nie maja pojecia jak tam jest...

Co do Pani z podwojnym nazwiskiem ktora robi usg, bylam u niej i nie byla niemila, aczkolwiek inny pan byl sympatyczniejszy Wiec na usg nie polecam tej pani tylko pana.
daglo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-07, 19:33   #20
iizabelaa
Zakorzenienie

Odświeżę wątek,
bo za kilka miesięcy zostanę ciocią,
moja siostra chce rodzić w Feminie, ponieważ chce mieć cc.

Pytanie do dziewczyn które tam rodziły,

czy jeśli się umówi na konkretny dzień na cc to czy jest możliwość, że jej nie przyjmą z powodu brak miejsc?

Bo rozumiem, że można się najnormalniej umówić na cc 2 tyg. przed terminem porodu?

Do jakiego lekarza tam pracującego warto się umówić na wizytę?
Stary 2010-06-21, 12:09   #21
itka22
Przyczajenie

witam

Jestem mamą z Lubina. W listopadzie będę rodzić kolenego maluszka. Mam teraz dylemat czy dam radę psychocznie wytrzymać pobyt w szpitalu na Bema:/
Porodówka na bema i pobyt na tym oddziale Ok. Jednak od chwili przeniesienia na oddział noworodkowy zaczął się mój koszmar.
Urodziłam za wcześnie i mały miał problemy- leżał w inkubatorku.Potem jak już mi go przynieśli na 3 dzień miałam problemy z karmieniem, bo nie umiał i nie chciał ssać. Chodziłam po mleko z butli- co było największym upokorzeniem mojego życia. Nasłuchałam się przy tym, że jestem wyrodną matką i że na nią się nie nadaję (bo nie karmię cycem). NIkt mi tm nie pomógł i nie pokazał jak przystawiać dziecko. wyliśmy oboje. gdybym nie wyszła w terminie wypisu napewno zrobiłabym to na żądanie, bo nie bylam w stanie tam dłużej wytrzymać psychicznie tej presji i tej nagonki (a dziecko karmić czymś musiałam).
Generalnie jeśli w Feminie jest lepiej i tam jest wieksze wsparcie dla matek i mają inkubatorki to polecam. Ja nie wybrałam feminy bo myślalam, ze sprzetu tam nie ma...

pozdrawiam
itka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-22, 19:46   #22
aspoke
Przyczajenie

Ja rodziłam 2 razy na Bema i powiem tak: na patologii ciąży było naprawę fajnie! Miłe położne, które się interesowały i zawsze podchoziły do mnie z uśmiechem na twarzy, natomiast gdy przeszłam na "drugą stronę" tj. na noworodki to się mocno zdziwiłam... Położne - koszmar, miny mają takie jakby pracowały tam za karę, a żeby coś pomogły to już w ogóle. W obu przypadkach poród zakończył się CC i gdy przeszłam na noworodki i nie bardzo mogłam jeszcze chodzić to od pierwszej nocy dziecko spało ze mną (choć byłam obolała i ciężko mi było wstawać w nocy) bo położne nie raczyły się zająć... Przy drugim pobycie było troszkę lepiej, ale nie zadowalająco... Myślałam nad Feminą niestety fundusz mi na to nie pozwalał...

Mam też do Was pytanie... Czy wiecie może, czy jest możliwość porodu naturalnego (nawet spróbowania) po dwóch cc? Pierwsze dziecko urodziłam w 2006 roku (CC spowodowane zagrożeniem zamartwicy płodu, zielone wody, tętno dziecka malało przy skurczach), poród po terminie, wywoływany oxy. Drugie dziecko urodziłam w 2009 roku pare dni przed terminem, akcja porodowa nastąpiła sama i ładnie postępowała, ginekolog do którego chodziłam jakiś tydzień przed porodem powiedział, że blizna bardzo ładnie się zagoiła i prawie jej nie widać, ale lekarz w szpitalu postraszył mnie (zupełnie nie wiem dlaczego), że blizna się może rozejść i że będzie za duże dziecko jak dla mnie (jestem bardzo szczupłą osobą) i powiedział, że najlepszym rozwiązaniem będzie kolejne cc (ja głupia się zgodziłam po całej nocy nie przespanej męcząc się ze skurczami). I tak oto miałam drugie CC, ale już nie pod narkozą, tylko w znieczuleniu podpajęczynkowym. Strasznie sobie teraz pluję w brodę, że się zgodziłam, bo bardzo chciałam urodzić SN... Tak więc przyczyną kolejnej cesarki była dysproporcja matczyno-płodowa.
Kolejne dziecko planuję na przełomie 2018 roku (więc jeszcze sporo czasu). Czy może ktoś wie coś na ten temat, bądź zna takie przypadki, że kobiety po dwóch CC rodziły bądź chociaż próbowały PN?

Przepraszam za dość długą wypowiedź
aspoke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-23, 13:37   #23
iizabelaa
Zakorzenienie

Czy nikt w tym roku nie rodził w Feminie
Chciałabym przeczytać aktulane opinie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-07-25, 20:09   #24
MissKatee
Przyczajenie

witam, moja kumpela rodziła już po raz trzeci w Feminie ostatni raz własnie w tym roku i jest naprawdę zadowolona. Opieka w czasie porodu i zaraz po jest naprawdę nieskazitelna. Ja mam jeszcze tydzien do porodu i najprawdopodobniej w tym tygodniu będe rodzić w Feminie jeśli wszytsko dobrze pójdzie. juz po wszytskich napewno udzielę najświeższych informacji. Wiadomo, że ile kobiet tyle będzie opinii, każdy ma inne oczekiwania i problemy.
Życzę powodzenia wszytskim "cieżarówką" i odezwe się po rozwiązaniu.
MissKatee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-26, 15:20   #25
hawea
Rozeznanie

GG do hawea

czy któraś z Was orientuje się, ile kosztuje cc na życzenie w Feminie?

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cwn152n2pkwo6.png

hawea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-15, 20:52   #26
luka111
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez daglo Pokaż wiadomość
W zeszlym roku we wrzesniu rodzilam w feminie coreczke.
Pobyt wspominam bardzo dobrze i moge z czystym sumieniem femine polecic.
xxSHINeexx powiedz mi od kogo slyszlalas ze nie pomagaja w feminie poczatkujacym mamom bo napewno nie od kogos kto tam byl!???
W szpitalu zapewne tak jest, ale w feminie wrecz odwrotnie. Pomagaja i to bardzo, codziennie pokazuja jak przewinac, jak kapac, jak karmic, mozesz zadawac milion pytan a polozne z usmiechem ci na nie odpowiedza, polozne przychodza i pytaja sie czy cos pomoc, czy napewno umiesz karmic, sprawdzaja czy maluszek dobrze ssa, jesli sa problemy to polozna caly dzien z toba siedzi i przystawia dziecko az sie uda, w pierwszym dniu po porodzie polozne przewijaja dzidziusia, pokazuja jak to robic, codziennie przychodzi neonatolog, pyta sie czy masz jakies pytania, bada dziecko, w szpitalu nikt ci nie powie jak poradzic sobie z nawalem, jak zapobiec zastojowi pokarmu, w feminie powiedza ci wszystko, jak radzic sobie z kazdym problemem, jest darmowa poradnia laktacyjna... moglabym wymieniac i wymieniac, fachowa i mila obsluga, nikt mnie nie przekona ze lepiej rodzic w szpitalu.

Zauwazylam ze negatywne opinie o feminie pochodza od tych kobiet ktore wcale tam nie rodzily i wlasciwie nie maja pojecia jak tam jest...

Co do Pani z podwojnym nazwiskiem ktora robi usg, bylam u niej i nie byla niemila, aczkolwiek inny pan byl sympatyczniejszy Wiec na usg nie polecam tej pani tylko pana.

Do Daglo
Słuchaj Dziewczyno, ja tam rodziłam swoje pierwsze dziecko i mogę poświadczyć z całą odpowiedzialnością-w Feminie nie pomagają pierworódkom. Pani położna przyszła do mnie po cc z maluszkiem, położyła mi go na przewijaku i poszła sobie PO chwili wróciła i powiedziała : co, jeszcze nie przewinięte??? Teraz mnie to śmieszy. Wtedy doprowadzało do rozpaczy. Oczywiście drugie dziecko też będę rodzić w Feminie, ale tylko z tego powodu, że umiem się już zająć niemowlakiem. Dziewczynom, które nic nie miały nigdy wspólnego z niemowlętami-szczerze odradzam- przeżyjecie traumę, taka jak ja przeżyłam- bałam się zostać z moim dzieckiem sama w pokoju, bo panie nie bardzo interesowały się tym, żeby nauczyć mnie obsługi. (dodam tylko, że chodziłam do szkoły rodzenia, ale przewijanie lalki jest niczym, w porównaniu do przewijania żywego dziecka). Sądzę, że zarząd Feminy powinien zainteresować się tym, co robi personel. Jeżeli nie wprost- to w formie ankiet , które będą wypełniały młode mamy tuż przed wypisem. To pomogłoby uniknąć takiej złej opinii o klinice i opiece poporodowej, a młodym mamom traumy związanej z porodem w Feminie. Jeżeli ktoś nie wierzy, że rodziłam w Feminie- chętnie na e-maila wyślę wypis poporodowy.- nie lubię niejasnych sytuacji.
luka111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-24, 11:50   #27
Anty_Femina
Przyczajenie

Aktualnie przeciwko Feminie toczy się sledztwo w Prokuraturze w Lubinie. W wyniku zaniedbania jednego z lekrzy podczas cesarskiego cięcia polegającego na pozostawiniu w ciele ciała obcego (nici chirurgiczne oraz gaza) powstał guz realnie zagrażający życiu pacjentki.
Tak więc trudno mówić o fachowym personelu w tej placówce.
Warto się więc zastanowić nad porodem w tym szpitalu.
Anty_Femina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-24, 12:20   #28
iizabelaa
Zakorzenienie

Jestem w ciąży i też planuje rodzić w Feminie Choć mam tam daleko.

Także podbijam wątek i czekam na kolejne opinie
Chętnie poczytam.
Stary 2010-09-24, 22:42   #29
Anty_Femina
Przyczajenie

Rodziłam tam 2 razy. W 2002 przy cesarskim cięciu lekarz zostawił mi w jamie otrzewnowej dwa ciała obce. Dla mnie Femina to otarcie się o śmierć 8 lat po cc, guz wielkości kilkunastu centymetrów, wycięte 30 cm jelita, blizna na cały brzuch.
Anty_Femina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-25, 12:54   #30
iizabelaa
Zakorzenienie

współczuje

coś takiego może zdarzyć się wszędzie,
w szpitalu w moim mieście co jakiś czas jest jakiś proces.

Chyba nie ma szpitala położniczego, który by nie miał choć jednego procesu

W każdym razie trzeba wybrać takie, który wydaje nam się najbezpieczniejszy dla nas i malucha

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości