|
Notka |
|
Moja mama jest NAJ Maj to miesiąc miłości, budzącego się życia i miesiąc naszych kochanych mam. W związku z tym przygotowaliśmy dla Was razem z marką Rossmann kolejne zadanie konkursowe, w którym prosimy Was o wątki poświęcone Waszym Drogim Mamom. |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Moja "Musiu"! ;)
...bo tak przecież się do Ciebie zwracałam kiedy uparcie uczyłam się mówić, prawda?
![]() ![]() Chociaż czasami ciężko mi to okazać mam nadzieję że wiesz, że dla mnie jesteś najlepszą Mamą na świecie. Wiem, że długo na mnie czekałaś, że cytując Violettę z "BrzydUli" bywało "różnie, kwadratowo i podróżnie", ale rzeczy, za które jestem Ci wdzięczna i które w Tobie tak lubię, mogę wyliczać w nieskończoność. Nie wyobrażam sobie innej mamy, która tak jak Ty zaszczepiłaby w dziecku radość, szacunek do siebie, innych, miłość. Która tak bardzo interesowałaby się jego pasjami, tym co się u niego dzieje. Już pomijając nasze czasy czytania książeczek, "Domowego przedszkola", "Mama i ja", piosenek dla dzieci (taaak, do dzisiaj się śmiejesz, że według mnie ogórek z piosenki miał zielony tutulek, ciapkę i butusie a Jabłuszko pełne snu zostało nazwane Usiukiem) uwielbiam u Ciebie to, jak radziłaś sobie i dalej radzisz ze swoją córą w czasach nastoletnich ![]() ![]() Z kolejnymi "miłościami" było podobnie, fińskie piosenki też są dla Ciebie wyjątkowo chwytliwe. Jakież było moje zdziwienie, kiedy po przyjściu do domu ze szkoły usłyszałam w kuchni "Pikkuveli" PMMP. Szwedzkie The Ark też przypadło Ci do gustu. Próbuję opisać każdą Twoją zaletę z osobna, ale wszystko wydaje mi się zbyt banalne. Cieszę się, że zawsze mogę na Ciebie liczyć, że nauczyłaś mnie odpowiedzialności, dałaś mi wolność którą dobrze wykorzystuję, choć nie zawsze zgadzasz się z moimi poglądami. Ale nigdy nie krytykujesz bezpodstawnie, starasz się zrozumieć. Lubię nasze długie rozmowy, te wszystkie wieczory, kiedy przesiadujesz przy komputerze, ja na kanapie obok, włączasz radio albo odkrywasz tajniki korzystania z youtube ( ![]() ![]() Nie wiem co jeszcze mogłabym napisać, bo nie chcę żeby wyszło zbyt wzniośle. Wiesz, że to do nas nie pasuje. Nasza codzienność jest najlepsza właśnie przez to, że oprócz bycia matką i córką, jesteśmy dla siebie najlepszymi przyjaciółkami i mimo ponad 30 lat różnicy dogadujemy się jak mało kto. Co ja bym bez Ciebie zrobiła, Mamo? ![]()
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Moja "Musiu"! ;)
Ależ mi się podoba to, jak piszesz
![]() Cudowna mama i cudowna córka - duet doskonały ![]() Super, że masz z nią taki kontakt mimo różnicy wieku ![]() Zostawiam (5), bo wątek przedni ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Super sie Ciebie czyta
![]() ![]() Bede tu zcesciej zagladac, ale dzis zostawiam ocenke i pozdrawiam Ciebie i Twoja Mame ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Wam za komentarze
![]() ![]() ____________
Dzisiaj niedziela. Zawsze śmieję się, że nasze domowe niedziele są jak jeden wielki rytuał, zwłaszcza od południa. Godzina 12 - zapach obiadu, radio ze śląskimi przebojami, pozdrowieniami, denerwującymi mnie reklamami (pizze, pizze duże jak słońce! -.-) i najważniejsze - Ty krzątająca się w kuchni, podśpiewująca wesoło wszystkie hity i podgłaśniająca co drugi, żeby sąsiadka, największa fanka Damiana Holeckiego usłyszała i też jak najszybciej włączyła go u siebie ![]() ![]() Popołudnia mijają często dalej z dźwiękiem radia w tle. Kawa, herbata, ciasto, czasami nachodzi nas na wspomnienia i włączamy stare kasety wideo albo płyty z różnych uroczystości. Komentujemy wszystko po kolei, śmiejemy z mojego stroju z wesela brata - czerwonego swetra z królikiem i marchewką, któremu dzielnie towarzyszyły getry z duszkiem Kacprem, tworząc niesamowicie, hm... wyrafinowany outfit (czemu wtedy nie było blogów modowych? xD). Ale co ja na to poradzę, że już po godzinie imprezy zrobiłam sobie wielką dziurę w rajstopach ![]() Wieczorami aktualnie zerkasz ze mną na X-Factor, chociaż tak jak w przypadku seriali najczęściej mówisz, że wcale Ci się to nie podoba. Mimo wszystko ciągle zastanawiamy się, czy wygra Gienek, czy może jednak Szpak, wsłuchujemy się w to co ma do powiedzenia Czesław. Jego też od razu nie polubiłaś, ale chyba coverem Dziś do Ciebie przyjść nie mogę, wzruszającą opowieścią o schabowym i "kłótniami" z Kubą zdobył Twoje serce ![]() Czasami nie bywa tak różowo. Mamy nasze małe spięcia, co z naszymi charakterami jest akurat do przewidzenia. Tata już za nami nie nadąża - on, taki cichy, tłumiący wszystko w sobie i my dwie, wyjaśniające sobie wszystko od razu - niekoniecznie cicho i bardzo dyplomatycznie ![]() ![]() Więc może takim kompromisem teraz zakończę - gdyby chodziło o mnie wybrałabym inną piosenkę, może kiedyś moja własna córka (rozpieszczana przez Babcię, już dzisiaj nie wiem jak sobie z nią poradzę ![]() ![]()
#5 |
Raczkowanie
|
![]()
Piękny i wzruszający wątek dla Mamy
![]() ![]() ![]() ![]()
#6 |
Zakorzenienie
|
Super mama i bardzo kochająca ją córka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
"tajniki korzystania z youtube"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
BAN stały
|
Fajna zdrobniała nazwa wątku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Wam
![]() Zastanawiałam się o czym dzisiaj pisać, tyle rzeczy chodzi mi po głowie... temat nasunął się sam, kiedy siedziałaś przy komputerze i wspomniałaś o bajkach. Przypomniały mi się Twoje opowieści o tym, jak z zachwytem poznawałam "Czerwonego kapturka" i na Twoje pytanie co miał w koszyczku odpowiadałam że "synę, masieko i dziem" (przekładając z justynowego na polski oczywiście szynkę, masełko i dżem xD). Każdy dzień zaczynałyśmy od śniadania któremu najczęściej towarzyszyły bajki. Do dzisiaj pamiętam zapach kakao, mleka, kanapek z moim "dziemem", dźwięki "Mama i ja" czy "Domowego przedszkola" i śpiewanie "Pokaż Justynko gdzie masz oczko, gdzie masz uszko a gdzie nos..." ;D Potem było nasze wspólne przesiadywanie na mojej kanapie ozdobionej postaciami z "Księgi Dżungli" i czytanie kolejnych bajek i baśni, czasami nawet tata słuchał z zaciekawieniem. Niekiedy wystarczyło żebyś po prostu siedziała obok i czytała jakąkolwiek gazetę,a od razu łatwiej było mi zasnąć.
Jeszcze później ta tradycja rozwinęła się w śledzenie pierwszych kreskówek chociażby na Cartoon Network... do dzisiaj śmiejemy się z mojej miłości do Johnny'ego Bravo, Alladyna, Księcia Cedryka czy Jasona z Power Rangers xD Koniecznie musiałaś czytać mi książeczki, nie było dnia bez przeczytania choćby jednej. W naszym pobliskim kiosku pani już dobrze wiedziała kiedy przyjdziemy, pokazywała mi dostępne bajki a ja wyliczałam, że "tą juś mam a tej nie", więc Mama musiała kupić kolejną i byłyśmy gotowe na następne popołudnie z Pingwinkiem Pi, Żabim Królem i innymi bohaterami. Lata mijały, rozmowy o bajkach zamieniły się w dyskusje na poważniejsze tematy, ze zbiorów książeczek korzystają młodsze dzieci w rodzinie a my pożyczamy sobie swoje książki. Chociaż i tak zdarza nam się oderwać od poważnej rzeczywistości ![]() ![]()
The only thing you can rely on Is that you can't rely on anything Don't go and sell your soul for self-esteem Don't be plasticine Edytowane przez spititout Czas edycji: 2011-05-17 o 23:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Dzisiaj znowu trochę wzięło mnie na wspomnienia...
![]() Wczoraj wieczorem znowu dotarło do mnie, jak bardzo się o mnie troszczysz. Już trzeci dzień mijał mi niezbyt ciekawie z migreną-gigantem, przespałam kolejne popołudnie i kto inny jak nie Ty (chociaż przecież się starzeję xD) znowu przykrył mnie kiedy spałam, wieczorem ułożył mi poduszki, bo przecież stwierdziłaś że pewnie śpię za nisko ![]() Dotarło do mnie też, że nieważne jak jesteśmy zmienne, zawsze się dogadamy i zrozumiemy. Przy wczorajszym śniadaniu małe spięcie, przy dzisiejszym znowu uświadomiłam sobie, że nikt mnie nie rozumie tak, jak Ty. Jedno spojrzenie, jedno słowo i już wiedziałaś, co chodziło mi po głowie. Cieszę się, że Ty ufasz mnie, ja mogę zaufać Tobie i tyle sobie mówimy. Chociaż właśnie - nie muszę mówić, sama się domyślasz i najwyżej na głos dokończysz moją myśl ![]() Ciągle uświadamiam sobie, jak mądrą i otwartą osobą jesteś i jak bardzo mogę być z Ciebie dumna. Interesujesz się sprawami, o których znajome w Twoim wieku nie mają pojęcia, uczysz mnie, żebym zawsze dążyła do swojego celu, nie bała się wyrażać swoich poglądów i żyła przede wszystkim w zgodzie ze sobą, a nie patrzyła na innych, którzy boją się wyjść z tłumu. Bo przecież wszystko zależy od nas, we can build a new tomorrow - today, jak w tej piosence którą Ci pokazałam, prawda? Wiesz, że ten koncert i ten dzień był jednym z najlepszych w moim życiu. A był prezentem osiemnastkowym od Ciebie i Taty. Za to zdrowe rozpieszczanie też Ci dziękuję - zawsze wiedziałaś, co mi się podobało, co chciałam mieć, zobaczyć i choć bywało ciężko, w miarę możliwości to dostawałam - jednak zawsze dzięki Tobie wiedziałam, że nie mogę tylko brać, liczyć w życiu tylko na innych, że zawsze muszę dawać coś od siebie. I to dawanie sprawia mi częściej większą przyjemność, niż branie. Mam nadzieję, że będę mogła dać Ci jeszcze dużo i za wszystko się odwdzięczyć, żebyś nie musiała się niczym martwić bardziej, niż jest to potrzebne. Bo chyba jednak Twojego zamartwiania się na zapas nie dam rady zwalczyć całkowicie... ale zrobię co mogę ![]()
#11 |
Raczkowanie
|
Dzisiaj był ten szczególny dzień... niespodzianki zaczęły się już wczoraj
![]() ![]() ![]()
The only thing you can rely on Is that you can't rely on anything Don't go and sell your soul for self-esteem Don't be plasticine Edytowane przez spititout Czas edycji: 2011-05-26 o 22:27 |
![]() ![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:37.