|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz siê trzymaæ tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co ciê interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 18
|
Studia - jakie miasto wybraæ? Dylemat
Hej, kobietki
![]() Mam problem, który ostatnio nie daje mi spaæ. Za kilka miesiêcy piszê maturê. Celujê na takie kierunki jak pedagogika specjalna lub psychologia. Wiem, ¿e jest du¿o absolwentów tych kierunków i mo¿e byæ ciê¿ko siê wybiæ, ale chcê spróbowaæ. Interesujê siê psychologi±, rozwojem dzieci. S± to kierunki, które bym studiowa³a zgodnie ze swoimi zainteresowaniami. A wola³abym robiæ to co lubiê ni¿ mêczyæ siê kilka lat na kierunku, który mnie zupe³nie nie interesuje ![]() Mam jednak dylemat. Jakie miasto wybraæ? Biorê pod uwagê najbardziej Toruñ, Poznañ lub Wroc³aw. Sama mieszkam w Bydgoszczy. 1) Toruñ - podoba mi siê wizualnie jako miasto, mam tam sporo znajomych z UMK, którzy chwal± sobie t± uczelniê. Mia³abym blisko do domu, do przyjació³. 2) Poznañ - nie tak daleko od domu, ale znam dwie osoby studiuj±ce na UAM'ie (wprawdzie na innych kierunkach) i wg nich Poznañ jako miasto jest przyt³aczaj±ce i nie s± zbytnio zadowoleni z atmosfery na UAM'ie. 3) Wroc³aw - nie mam punktu odniesienia, nikogo nie znam stamt±d. Piêkne miasto, ale bardzo daleko od domu. Co by¶cie mi doradzi³y wybraæ?
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Studia - jakie miasto wybraæ? Dylemat
Wszystko jest kwesti± Twoich priorytetów.
Widzê z tego co piszesz,¿e wa¿na jest dla Ciebie odleg³o¶æ od domu i przyjació³ oraz,¿e wybra³a¶ kierunek zgodnie z tym co Ciê interesuje, a nie zgodnie z panuj±cymi trendami. Na Twoim miejscu wybra³abym Toruñ, bo spe³nia Twoje oczekiwania - blisko do domu i jest wyk³adana psychologia i pedagogika jako kierunki studiów. A tak ju¿ od siebie dodam,ze wg mnie kierowanie siê blisko¶ci± przyjació³, domu je¶li chodzi o tak powa¿ny wybór jakim jest kierunek studiów jest bezsensem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
.
Wiadomo¶ci: 28 112
|
Ja bym brala Wroclaw, ale mieszkalam tam kilka lat i jestem zachwycona miastem.
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 30 163
|
Cytat:
Wroc³aw.
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 707
|
Zdecydowanie Toruñ. Blisko Bydgoszczy, renomowana uczelnia, studenckie ¿ycie a przy tym bezpieczne, historyczne i miasto z dziedzictwem kulturowym. W Toruniu nie mo¿na siê nudziæ, a gdyby¶ chcia³a odwiedziæ rodzinê, to wystarczy Ci na to 40 minut. Tylko trzeba siê zastanowiæ co po tych 3/5 latach, bo w Toruniu dobrej pracy nie ma.
Wys³ane z mojego Redmi 4A przy u¿yciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#6 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 7 488
|
Pedagogika to nie najlepszy wybór w dzisiejszych czasach, dzieci coraz mniej i wiêcej nie bêdzie. A do tego cz³owiek po pedagogice jest niemal skazany na pañstwow± robotê, a tam naprawdê marnie p³ac±. Ju¿ psychologia jest bardziej uniwersalna, jak nie wyjdzie z prac± z lud¼mi, to zawsze z t± wiedz± mo¿na i¶æ do komercyjnych firm.
A co do miasta, to odradza³abym ten Toruñ. Ma³e miasto, marny rynek pracy, spore bezrobocie. A jednak jak chcesz wyp³yn±æ po studiach spo³ecznych, to powinna¶ zacz±æ zdobywaæ jakie¶ do¶wiadczenia zawodowe ju¿ na studiach, a do tego potrzebny jest prê¿ny rynek pracy. Taki znajdziesz w Poznaniu i Wroc³awiu, ale nie w Toruniu (choæ niew±tpliwie to ³adne miasto). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 18 638
|
Wroc³aw.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 30 163
|
Cytat:
Dlatego Wroc³aw. Jedynym minusem jest odleg³o¶æ od rodziny. Ale ma do zaoferowania to samo, a nawet du¿o wiêcej ni¿ Toruñ, a potem jeszcze pracê.
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 300
|
Cytat:
Podpisujê siê obiema rêkami. Pedagogika mia³aby mo¿e sens, gdyby¶ mia³a na siebie konkretny pomys³, np. pedagogika specjalna i prywatna praktyka czy jaki¶ w³asny biznes oparty na w±skiej specjalizacji. Ale na to musi byæ popyt. Ja wybra³abym Wroc³aw bo uwa¿am, ¿e to miasto rozwija siê szybko i prê¿nie i daje najwiêksze mo¿liwo¶ci je¶li chodzi o pracê i karierê. poza tym mieszka³am i studiowa³am tam i uwielbiam jego atmosferê ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 036
|
Poznañ albo Wroc³aw.
w Poznaniu robi³am licencjat i polecam, bardzo ³adne miasto (nie wiem, dlaczego mia³oby byæ przyt³aczaj±ce ![]() o Wroc³awiu s³ysza³am du¿o dobrych rzeczy od znajomych, którzy tam mieszkali, natomiast na Toruñ nie zdecydowa³abym siê chyba nigdy z w³asnej woli. no ³adne miasto, tak na dwa dni. s³aba sytuacja na rynku pracy, atrakcji te¿ nie za wiele ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 604
|
Ja akurat Poznañ jako miasto lubiê. Na atmosferê na UAMie nie narzekam (przy czym nie mia³am do czynienia z interesuj±cymi Ciê wydzia³ami). Za to na chaos organizacyjny owszem.
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
.
Wiadomo¶ci: 28 112
|
Cytat:
![]() Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 4
|
Hej
![]() Mieszka³am w Bydgoszczy, w³a¶ciwie stamt±d pochodzê. Studiowa³am na UKW, nie my¶la³a¶ mo¿e o tej uczeni? Co prawda ja ju¿ dawno skoñczy³am studia, nie wiem jak teraz tam jest, ale by³am zadowolona je¿eli chodzi o studia. Mo¿esz zrobiæ w Bydgoszczy czy Toruniu licencjat, a mgr np we Wroc³awiu. Co do przysz³o¶ci i pracy to nie wiem, nie mogê siê wypowiedzieæ. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 122
|
Wroc³aw i pomy¶l nad innym kierunkiem (to nie z³o¶liwo¶æ)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Widzê, ¿e póki co Wroc³aw "wygrywa". A mo¿ecie co¶ wiêcej powiedzieæ w czym jest lepszy Wroc³aw od Poznania? ![]() I je¶li chodzi o kierunek to sama mam w±tpliwo¶ci. Co do psychologii to nie jest ³atwa droga, bo po studiach 5 letnich nadal trzeba siê kszta³ciæ w jakiej¶ konkretnej dziedzinie, a taka nauka kosztuje ju¿ wiele tysiêcy. Czy mnie na to bêdzie staæ za te kilka lat, to ja nie wiem.. Je¶li chodzi o inne kierunki to ja lubiê matematykê, or³em nie jestem, ale radzê sobie i uwielbiam liczyæ, my¶leæ. Tak¿e gdyby nie psychologias/pedagogika my¶la³abym nad matematyk± o specjalno¶ci finansowej (nie chcê byæ nauczycielk± :P ) albo FiR, czy ekonomia. Tylko nie jestem zbytnio zorientowana, je¶li chodzi o te kierunki. Kto¶ by pomóg³? Aha, i lepiej takie rzeczy finansowe studiowaæ na zwyk³ym uniwerku czy ekonomicznym? ---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ---------- Tak patrzê, to na UWr (nie myliæ z warszawskim!) jest matematyka o specjalno¶ci "matematyka w ekonomii i ubezpieczeniach". Co s±dzicie? Ponoæ ju¿ na 3 roku du¿o absolwentów znajdujê pracê w zawodzie, co uczelnia sama napisa³a.
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 56
|
To mo¿e jakie¶ bardziej "miêkkie" studia ale na uniwerku ekonomicznym? Sprawd¼, co maj± w ofercie, np. zarz±dzenie zasobami ludzkimi powinno byæ.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Killing me softly
Wiadomo¶ci: 5 576
|
Bierz Wroc³aw, ma najwiêcej McDonaldów.
A tak serio, nie wiem sk±d ten Wroc³aw, pojawi³ siê kompletnie od czapy i jedynym argumentem jest, ¿e ³adny. No, ³adny. Planujesz po studiach mieszkaæ we Wroc³awiu? Je¶li my¶lisz o studiach w mie¶cie, w którym chcesz potem ¿yæ, to Wroc³aw daje sporo mo¿liwo¶ci - ale nie wiem, czy w zawodzie, który bierzesz pod uwagê. Wybra³abym Toruñ - pod k±tem studiów. Je¶li chcesz wyrwaæ siê z domu, ale nadal mieæ blisko do rodziny i znajomych, to dobra opcja.
![]() |
#18 |
Lady in red.
Wiadomo¶ci: 67 023
|
Poznañ.
Bardzo komfortowe miasto do mieszkania, wygodne. Niskie bezrobocie.
![]() |
#19 |
hakuna matata
Wiadomo¶ci: 22 754
|
Tre¶æ usuniêta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-18 o 21:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
W³a¶nie problem w tym, ¿e chcia³abym zostaæ w tym mie¶cie, w którym bêdê studiowaæ. Mo¿e tam kogo¶ poznam, mo¿e za³o¿ê rodzinê. Trudno przewidzieæ. Ale raczej do Bydgoszczy nie chcê wracaæ. Gdyby by³o inaczej to bym sz³a do Torunia, ale mnie odstrasza te bezrobocie
![]()
![]() |
#21 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 20
|
Wszystko zale¿y od Twoich priorytetów. Je¶li zamierzasz wróciæ do Bydgoszczy bo masz tam rodzinê/przyjació³ to nie warto wyje¿d¿aæ daleko. Je¶li planujesz rozpocz±æ nowe ¿ycie to warto postawiæ wszystko na jedn± kartê i zaryzykowaæ. ja wybra³abym Wroc³aw
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
hakuna matata
Wiadomo¶ci: 22 754
|
Tre¶æ usuniêta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-18 o 21:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 5
|
tak jak dziewczyny napisa³y w Toruniu nie ma za bardzo szansy na rozwój zawodowy, wiêc to ewentualnie opcja na same studia. z drugiej strony wypada³oby zainteresowaæ siê jakimi¶ sta¿ami czy praktykami jeszcze na uczelni, a w Toruniu tego jak kot nap³aka³.
we Wroc³awiu i w Poznaniu sytuacja na rynku pracy jest znacznie lepsza.
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
W Poznaniu czasami bywa³am, miasto mi siê podoba. Je¶li chodzi o Wroc³aw to jedyne co dane by³o mi ujrzeæ to peron na dworcu g³ównym, bo tamtêdy przeje¿d¿a³am
![]()
![]() |
#25 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 7 488
|
Po psychologii nie trzeba koniecznie robiæ kursów i zostawaæ psychoterapeut±. Psychologowie pracuj± w wielu bran¿ach, najwiêcej spotka³am do tego pory w reklamie i badaniach rynku. Ale to nie jest oczywista droga. Trzeba samemu wymy¶liæ, co siê chce robiæ, samemu zdobyæ do¶wiadczenie. A wiêkszo¶æ ludzi toby chcia³a tylko skoñczyæ studia i bach, niech praca sama przyjdzie. Kierunków, które na to pozwalaj± jest niestety niewiele. Je¶li chcesz i¶æ t± ³atwiejsz± drog±, to wybierz finanse. Dzi¶ specjali¶ci ds. finansów maj± bardzo du¿e wziêcie. Wiêkszym powodzeniem cieszy siê chyba tylko IT i... robotnicy wykwalifikowani.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:38.