Studia - jakie miasto wybraæ? Dylemat - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz siê trzymaæ tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co ciê interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2018-12-02, 13:38   #1
Manroune
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 18

Studia - jakie miasto wybraæ? Dylemat

Hej, kobietki

Mam problem, który ostatnio nie daje mi spaæ. Za kilka miesiêcy piszê maturê. Celujê na takie kierunki jak pedagogika specjalna lub psychologia. Wiem, ¿e jest du¿o absolwentów tych kierunków i mo¿e byæ ciê¿ko siê wybiæ, ale chcê spróbowaæ. Interesujê siê psychologi±, rozwojem dzieci. S± to kierunki, które bym studiowa³a zgodnie ze swoimi zainteresowaniami. A wola³abym robiæ to co lubiê ni¿ mêczyæ siê kilka lat na kierunku, który mnie zupe³nie nie interesuje

Mam jednak dylemat. Jakie miasto wybraæ? Biorê pod uwagê najbardziej Toruñ, Poznañ lub Wroc³aw. Sama mieszkam w Bydgoszczy.

1) Toruñ - podoba mi siê wizualnie jako miasto, mam tam sporo znajomych z UMK, którzy chwal± sobie t± uczelniê. Mia³abym blisko do domu, do przyjació³.

2) Poznañ - nie tak daleko od domu, ale znam dwie osoby studiuj±ce na UAM'ie (wprawdzie na innych kierunkach) i wg nich Poznañ jako miasto jest przyt³aczaj±ce i nie s± zbytnio zadowoleni z atmosfery na UAM'ie.

3) Wroc³aw - nie mam punktu odniesienia, nikogo nie znam stamt±d. Piêkne miasto, ale bardzo daleko od domu.

Co by¶cie mi doradzi³y wybraæ?
Stary 2018-12-02, 15:15   #2
Olcia2402
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 185
GG do Olcia2402
Dot.: Studia - jakie miasto wybraæ? Dylemat

Wszystko jest kwesti± Twoich priorytetów.
Widzê z tego co piszesz,¿e wa¿na jest dla Ciebie odleg³o¶æ od domu i przyjació³ oraz,¿e wybra³a¶ kierunek zgodnie z tym co Ciê interesuje, a nie zgodnie z panuj±cymi trendami. Na Twoim miejscu wybra³abym Toruñ, bo spe³nia Twoje oczekiwania - blisko do domu i jest wyk³adana psychologia i pedagogika jako kierunki studiów.

A tak ju¿ od siebie dodam,ze wg mnie kierowanie siê blisko¶ci± przyjació³, domu je¶li chodzi o tak powa¿ny wybór jakim jest kierunek studiów jest bezsensem tak samo wybieranie psychologii czy pedagogiki. Zmarnowane lata na cos co nigdy Ci sie nie przyda i za 5 lat bedziesz w glowe zachodzila po co wybralas taki kierunek.
Olcia2402 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-12-02, 15:43   #3
skazana_na_bluesa
.

Wiadomo¶ci: 28 112

Ja bym brala Wroclaw, ale mieszkalam tam kilka lat i jestem zachwycona miastem.

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz

skazana_na_bluesa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-12-02, 16:22   #4
Limonka2738
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 30 163

Cytat:
Napisane przez Manroune Poka¿ wiadomo¶æ
Hej, kobietki

Mam problem, który ostatnio nie daje mi spaæ. Za kilka miesiêcy piszê maturê. Celujê na takie kierunki jak pedagogika specjalna lub psychologia. Wiem, ¿e jest du¿o absolwentów tych kierunków i mo¿e byæ ciê¿ko siê wybiæ, ale chcê spróbowaæ. Interesujê siê psychologi±, rozwojem dzieci. S± to kierunki, które bym studiowa³a zgodnie ze swoimi zainteresowaniami. A wola³abym robiæ to co lubiê ni¿ mêczyæ siê kilka lat na kierunku, który mnie zupe³nie nie interesuje

Mam jednak dylemat. Jakie miasto wybraæ? Biorê pod uwagê najbardziej Toruñ, Poznañ lub Wroc³aw. Sama mieszkam w Bydgoszczy.

1) Toruñ - podoba mi siê wizualnie jako miasto, mam tam sporo znajomych z UMK, którzy chwal± sobie t± uczelniê. Mia³abym blisko do domu, do przyjació³.

2) Poznañ - nie tak daleko od domu, ale znam dwie osoby studiuj±ce na UAM'ie (wprawdzie na innych kierunkach) i wg nich Poznañ jako miasto jest przyt³aczaj±ce i nie s± zbytnio zadowoleni z atmosfery na UAM'ie.

3) Wroc³aw - nie mam punktu odniesienia, nikogo nie znam stamt±d. Piêkne miasto, ale bardzo daleko od domu.

Co by¶cie mi doradzi³y wybraæ?

Wroc³aw.

Top secret Uczestnik ¶ci¶le tajnego rz±dowego programu badañ nad eksperymentaln± szczepionk± na malariê.
Limonka2738 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-12-02, 16:30   #5
expectation
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 707

Zdecydowanie Toruñ. Blisko Bydgoszczy, renomowana uczelnia, studenckie ¿ycie a przy tym bezpieczne, historyczne i miasto z dziedzictwem kulturowym. W Toruniu nie mo¿na siê nudziæ, a gdyby¶ chcia³a odwiedziæ rodzinê, to wystarczy Ci na to 40 minut. Tylko trzeba siê zastanowiæ co po tych 3/5 latach, bo w Toruniu dobrej pracy nie ma.

Wys³ane z mojego Redmi 4A przy u¿yciu Tapatalka

A Bóg map nie rozdaje, nie wiesz dok±d i¶æ...

expectation jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-12-02, 16:41   #6
megamag
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 7 488

Pedagogika to nie najlepszy wybór w dzisiejszych czasach, dzieci coraz mniej i wiêcej nie bêdzie. A do tego cz³owiek po pedagogice jest niemal skazany na pañstwow± robotê, a tam naprawdê marnie p³ac±. Ju¿ psychologia jest bardziej uniwersalna, jak nie wyjdzie z prac± z lud¼mi, to zawsze z t± wiedz± mo¿na i¶æ do komercyjnych firm.

A co do miasta, to odradza³abym ten Toruñ. Ma³e miasto, marny rynek pracy, spore bezrobocie. A jednak jak chcesz wyp³yn±æ po studiach spo³ecznych, to powinna¶ zacz±æ zdobywaæ jakie¶ do¶wiadczenia zawodowe ju¿ na studiach, a do tego potrzebny jest prê¿ny rynek pracy. Taki znajdziesz w Poznaniu i Wroc³awiu, ale nie w Toruniu (choæ niew±tpliwie to ³adne miasto).
megamag jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-12-02, 16:52   #7
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 18 638

Wroc³aw.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2018-12-02, 16:54   #8
Limonka2738
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 30 163

Cytat:
Napisane przez expectation Poka¿ wiadomo¶æ
Zdecydowanie Toruñ. Blisko Bydgoszczy, renomowana uczelnia, studenckie ¿ycie a przy tym bezpieczne, historyczne i miasto z dziedzictwem kulturowym. W Toruniu nie mo¿na siê nudziæ, a gdyby¶ chcia³a odwiedziæ rodzinê, to wystarczy Ci na to 40 minut. Tylko trzeba siê zastanowiæ co po tych 3/5 latach, bo w Toruniu dobrej pracy nie ma.

Dlatego Wroc³aw.

Jedynym minusem jest odleg³o¶æ od rodziny. Ale ma do zaoferowania to samo, a nawet du¿o wiêcej ni¿ Toruñ, a potem jeszcze pracê.

Top secret Uczestnik ¶ci¶le tajnego rz±dowego programu badañ nad eksperymentaln± szczepionk± na malariê.
Limonka2738 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-12-02, 17:24   #9
triss_k
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 300

Cytat:
Napisane przez megamag Poka¿ wiadomo¶æ
Pedagogika to nie najlepszy wybór w dzisiejszych czasach, dzieci coraz mniej i wiêcej nie bêdzie. A do tego cz³owiek po pedagogice jest niemal skazany na pañstwow± robotê, a tam naprawdê marnie p³ac±. Ju¿ psychologia jest bardziej uniwersalna, jak nie wyjdzie z prac± z lud¼mi, to zawsze z t± wiedz± mo¿na i¶æ do komercyjnych firm.

A co do miasta, to odradza³abym ten Toruñ. Ma³e miasto, marny rynek pracy, spore bezrobocie. A jednak jak chcesz wyp³yn±æ po studiach spo³ecznych, to powinna¶ zacz±æ zdobywaæ jakie¶ do¶wiadczenia zawodowe ju¿ na studiach, a do tego potrzebny jest prê¿ny rynek pracy. Taki znajdziesz w Poznaniu i Wroc³awiu, ale nie w Toruniu (choæ niew±tpliwie to ³adne miasto).

Podpisujê siê obiema rêkami. Pedagogika mia³aby mo¿e sens, gdyby¶ mia³a na siebie konkretny pomys³, np. pedagogika specjalna i prywatna praktyka czy jaki¶ w³asny biznes oparty na w±skiej specjalizacji. Ale na to musi byæ popyt.

Ja wybra³abym Wroc³aw bo uwa¿am, ¿e to miasto rozwija siê szybko i prê¿nie i daje najwiêksze mo¿liwo¶ci je¶li chodzi o pracê i karierê. poza tym mieszka³am i studiowa³am tam i uwielbiam jego atmosferê Poza tym wybieranie studiów pod k±tem "blisko do znajomych i domu" jest wed³ug mnie dziecinne i niedojrza³e.
triss_k jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-12-02, 17:31   #10
poppy seed
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 036

Poznañ albo Wroc³aw.

w Poznaniu robi³am licencjat i polecam, bardzo ³adne miasto (nie wiem, dlaczego mia³oby byæ przyt³aczaj±ce ), takie akurat - nie za du¿e, nie za ma³e, dobrze skomunikowane, jest te¿ gdzie wyj¶æ, dzieje siê sporo (masa wydarzeñ z bran¿y, która mnie interesuje, praktycznie co tydzieñ gdzie¶ chodzi³am), nie tylko je¶li chodzi o imprezy.

o Wroc³awiu s³ysza³am du¿o dobrych rzeczy od znajomych, którzy tam mieszkali, natomiast na Toruñ nie zdecydowa³abym siê chyba nigdy z w³asnej woli. no ³adne miasto, tak na dwa dni. s³aba sytuacja na rynku pracy, atrakcji te¿ nie za wiele ale podobno cenowo do¶æ przystêpnie, wiêc jest to jaki¶ plus.

poppy seed jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-12-02, 18:19   #11
theali
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 604

Ja akurat Poznañ jako miasto lubiê. Na atmosferê na UAMie nie narzekam (przy czym nie mia³am do czynienia z interesuj±cymi Ciê wydzia³ami). Za to na chaos organizacyjny owszem.

theali jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-12-02, 22:34   #12
skazana_na_bluesa
.

Wiadomo¶ci: 28 112

Cytat:
Napisane przez theali Poka¿ wiadomo¶æ
Ja akurat Poznañ jako miasto lubiê. Na atmosferê na UAMie nie narzekam (przy czym nie mia³am do czynienia z interesuj±cymi Ciê wydzia³ami). Za to na chaos organizacyjny owszem.

Chaos na uczelniach to norma i to akurat jest spotykane na wielu.

skazana_na_bluesa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-12-02, 23:57   #13
Melissa1234
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 4

Hej
Mieszka³am w Bydgoszczy, w³a¶ciwie stamt±d pochodzê.
Studiowa³am na UKW, nie my¶la³a¶ mo¿e o tej uczeni?
Co prawda ja ju¿ dawno skoñczy³am studia, nie wiem jak teraz tam jest, ale by³am zadowolona je¿eli chodzi o studia.
Mo¿esz zrobiæ w Bydgoszczy czy Toruniu licencjat, a mgr np we Wroc³awiu.
Co do przysz³o¶ci i pracy to nie wiem, nie mogê siê wypowiedzieæ.
Melissa1234 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-12-03, 08:15   #14
girl.of.glass
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 122

Wroc³aw i pomy¶l nad innym kierunkiem (to nie z³o¶liwo¶æ)
girl.of.glass jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-12-03, 09:56   #15
Manroune
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Melissa1234 Poka¿ wiadomo¶æ
Hej
Mieszka³am w Bydgoszczy, w³a¶ciwie stamt±d pochodzê.
Studiowa³am na UKW, nie my¶la³a¶ mo¿e o tej uczeni?
Co prawda ja ju¿ dawno skoñczy³am studia, nie wiem jak teraz tam jest, ale by³am zadowolona je¿eli chodzi o studia.
Mo¿esz zrobiæ w Bydgoszczy czy Toruniu licencjat, a mgr np we Wroc³awiu.
Co do przysz³o¶ci i pracy to nie wiem, nie mogê siê wypowiedzieæ.
Bydgoszcz to te¿ moje miasto rodzinne i dlatego to UKW dyskwalifikuje. Zawsze marzy³am, ¿eby wyjechaæ z rodzinnego miasta ni¿ buliæ 5 lat nadal z rodzicami Ale co do UKW s³ysza³am dobre opinie, mo¿e nie ma wielkiej renomy, ale du¿o ludzi sobie chwali

Widzê, ¿e póki co Wroc³aw "wygrywa". A mo¿ecie co¶ wiêcej powiedzieæ w czym jest lepszy Wroc³aw od Poznania?

I je¶li chodzi o kierunek to sama mam w±tpliwo¶ci. Co do psychologii to nie jest ³atwa droga, bo po studiach 5 letnich nadal trzeba siê kszta³ciæ w jakiej¶ konkretnej dziedzinie, a taka nauka kosztuje ju¿ wiele tysiêcy. Czy mnie na to bêdzie staæ za te kilka lat, to ja nie wiem..

Je¶li chodzi o inne kierunki to ja lubiê matematykê, or³em nie jestem, ale radzê sobie i uwielbiam liczyæ, my¶leæ. Tak¿e gdyby nie psychologias/pedagogika my¶la³abym nad matematyk± o specjalno¶ci finansowej (nie chcê byæ nauczycielk± :P ) albo FiR, czy ekonomia. Tylko nie jestem zbytnio zorientowana, je¶li chodzi o te kierunki. Kto¶ by pomóg³? Aha, i lepiej takie rzeczy finansowe studiowaæ na zwyk³ym uniwerku czy ekonomicznym?

---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ----------

Tak patrzê, to na UWr (nie myliæ z warszawskim!) jest matematyka o specjalno¶ci "matematyka w ekonomii i ubezpieczeniach". Co s±dzicie? Ponoæ ju¿ na 3 roku du¿o absolwentów znajdujê pracê w zawodzie, co uczelnia sama napisa³a.
Stary 2018-12-03, 09:57   #16
Ebba_M
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 56

To mo¿e jakie¶ bardziej "miêkkie" studia ale na uniwerku ekonomicznym? Sprawd¼, co maj± w ofercie, np. zarz±dzenie zasobami ludzkimi powinno byæ.
Ebba_M jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-12-03, 09:59   #17
Lukrecja_Borgia
Killing me softly

Wiadomo¶ci: 5 576

Bierz Wroc³aw, ma najwiêcej McDonaldów.

A tak serio, nie wiem sk±d ten Wroc³aw, pojawi³ siê kompletnie od czapy i jedynym argumentem jest, ¿e ³adny. No, ³adny.
Planujesz po studiach mieszkaæ we Wroc³awiu? Je¶li my¶lisz o studiach w mie¶cie, w którym chcesz potem ¿yæ, to Wroc³aw daje sporo mo¿liwo¶ci - ale nie wiem, czy w zawodzie, który bierzesz pod uwagê.
Wybra³abym Toruñ - pod k±tem studiów. Je¶li chcesz wyrwaæ siê z domu, ale nadal mieæ blisko do rodziny i znajomych, to dobra opcja.
Stary 2018-12-03, 11:16   #18
NocnaWiedma
Lady in red.

Wiadomo¶ci: 67 023

Poznañ.
Bardzo komfortowe miasto do mieszkania, wygodne.
Niskie bezrobocie.
Stary 2018-12-03, 11:28   #19
Timon i Pumba
hakuna matata

Wiadomo¶ci: 22 754

Tre¶æ usuniêta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2023-12-18 o 21:51
Timon i Pumba jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2018-12-03, 11:34   #20
Manroune
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Poka¿ wiadomo¶æ
Tre¶æ usuniêta
W³a¶nie problem w tym, ¿e chcia³abym zostaæ w tym mie¶cie, w którym bêdê studiowaæ. Mo¿e tam kogo¶ poznam, mo¿e za³o¿ê rodzinê. Trudno przewidzieæ. Ale raczej do Bydgoszczy nie chcê wracaæ. Gdyby by³o inaczej to bym sz³a do Torunia, ale mnie odstrasza te bezrobocie
Stary 2018-12-03, 11:35   #21
daria_24
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 20

Wszystko zale¿y od Twoich priorytetów. Je¶li zamierzasz wróciæ do Bydgoszczy bo masz tam rodzinê/przyjació³ to nie warto wyje¿d¿aæ daleko. Je¶li planujesz rozpocz±æ nowe ¿ycie to warto postawiæ wszystko na jedn± kartê i zaryzykowaæ. ja wybra³abym Wroc³aw
daria_24 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-12-03, 11:44   #22
Timon i Pumba
hakuna matata

Wiadomo¶ci: 22 754

Tre¶æ usuniêta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2023-12-18 o 21:52
Timon i Pumba jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-12-03, 11:57   #23
littlebambi
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 5

tak jak dziewczyny napisa³y w Toruniu nie ma za bardzo szansy na rozwój zawodowy, wiêc to ewentualnie opcja na same studia. z drugiej strony wypada³oby zainteresowaæ siê jakimi¶ sta¿ami czy praktykami jeszcze na uczelni, a w Toruniu tego jak kot nap³aka³.

we Wroc³awiu i w Poznaniu sytuacja na rynku pracy jest znacznie lepsza.
Stary 2018-12-03, 12:25   #24
Manroune
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Poka¿ wiadomo¶æ
Tre¶æ usuniêta
W Poznaniu czasami bywa³am, miasto mi siê podoba. Je¶li chodzi o Wroc³aw to jedyne co dane by³o mi ujrzeæ to peron na dworcu g³ównym, bo tamtêdy przeje¿d¿a³am Kompletnie nie znam Wroc³awia, nie widzia³am go na ¿ywe oczy. To jest dobry pomys³ wybraæ siê tam na weekend.
Stary 2018-12-03, 12:45   #25
megamag
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 7 488

Po psychologii nie trzeba koniecznie robiæ kursów i zostawaæ psychoterapeut±. Psychologowie pracuj± w wielu bran¿ach, najwiêcej spotka³am do tego pory w reklamie i badaniach rynku. Ale to nie jest oczywista droga. Trzeba samemu wymy¶liæ, co siê chce robiæ, samemu zdobyæ do¶wiadczenie. A wiêkszo¶æ ludzi toby chcia³a tylko skoñczyæ studia i bach, niech praca sama przyjdzie. Kierunków, które na to pozwalaj± jest niestety niewiele. Je¶li chcesz i¶æ t± ³atwiejsz± drog±, to wybierz finanse. Dzi¶ specjali¶ci ds. finansów maj± bardzo du¿e wziêcie. Wiêkszym powodzeniem cieszy siê chyba tylko IT i... robotnicy wykwalifikowani. A czy lepiej to robiæ na uniwerku zwyk³ym czy ekonomicznym, to ju¿ zale¿y od uniwerku. Mo¿esz sobie popatrzeæ na rankingi poszczególnych kierunków studiów na perspektywach. ¯adna to wyrocznia, ale jakie¶ rozeznanie daje. Akurat w Poznaniu i Wroc³awiu s± bardzo dobre uniwersytety ekonomiczne. Tylko nie id¼ na UKW. Dzi¶ jest ma³o chêtnych, ³atwo siê dostaæ na lepsze uniwerki, g³upio sobie papraæ CV s³ab± szko³±. I nie wierz w to, co uczelnie pisz± na swoich stronach internetowych. To tylko marketing, nie ró¿ni siê niczym od reklamy p³ynu do mycia naczyñ z Zygmuntem Chajzerem.
megamag jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Forum plotkowe

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2018-12-03 13:45:18

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:38.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.