|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Studia - jakie miasto wybrać? Dylemat
Hej, kobietki
![]() Mam problem, który ostatnio nie daje mi spać. Za kilka miesięcy piszę maturę. Celuję na takie kierunki jak pedagogika specjalna lub psychologia. Wiem, że jest dużo absolwentów tych kierunków i może być ciężko się wybić, ale chcę spróbować. Interesuję się psychologią, rozwojem dzieci. Są to kierunki, które bym studiowała zgodnie ze swoimi zainteresowaniami. A wolałabym robić to co lubię niż męczyć się kilka lat na kierunku, który mnie zupełnie nie interesuje ![]() Mam jednak dylemat. Jakie miasto wybrać? Biorę pod uwagę najbardziej Toruń, Poznań lub Wrocław. Sama mieszkam w Bydgoszczy. 1) Toruń - podoba mi się wizualnie jako miasto, mam tam sporo znajomych z UMK, którzy chwalą sobie tą uczelnię. Miałabym blisko do domu, do przyjaciół. 2) Poznań - nie tak daleko od domu, ale znam dwie osoby studiujące na UAM'ie (wprawdzie na innych kierunkach) i wg nich Poznań jako miasto jest przytłaczające i nie są zbytnio zadowoleni z atmosfery na UAM'ie. 3) Wrocław - nie mam punktu odniesienia, nikogo nie znam stamtąd. Piękne miasto, ale bardzo daleko od domu. Co byście mi doradziły wybrać?
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Studia - jakie miasto wybrać? Dylemat
Wszystko jest kwestią Twoich priorytetów.
Widzę z tego co piszesz,że ważna jest dla Ciebie odległość od domu i przyjaciół oraz,że wybrałaś kierunek zgodnie z tym co Cię interesuje, a nie zgodnie z panującymi trendami. Na Twoim miejscu wybrałabym Toruń, bo spełnia Twoje oczekiwania - blisko do domu i jest wykładana psychologia i pedagogika jako kierunki studiów. A tak już od siebie dodam,ze wg mnie kierowanie się bliskością przyjaciół, domu jeśli chodzi o tak poważny wybór jakim jest kierunek studiów jest bezsensem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
.
|
Ja bym brala Wroclaw, ale mieszkalam tam kilka lat i jestem zachwycona miastem.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wrocław.
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Zdecydowanie Toruń. Blisko Bydgoszczy, renomowana uczelnia, studenckie życie a przy tym bezpieczne, historyczne i miasto z dziedzictwem kulturowym. W Toruniu nie można się nudzić, a gdybyś chciała odwiedzić rodzinę, to wystarczy Ci na to 40 minut. Tylko trzeba się zastanowić co po tych 3/5 latach, bo w Toruniu dobrej pracy nie ma.
Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Pedagogika to nie najlepszy wybór w dzisiejszych czasach, dzieci coraz mniej i więcej nie będzie. A do tego człowiek po pedagogice jest niemal skazany na państwową robotę, a tam naprawdę marnie płacą. Już psychologia jest bardziej uniwersalna, jak nie wyjdzie z pracą z ludźmi, to zawsze z tą wiedzą można iść do komercyjnych firm.
A co do miasta, to odradzałabym ten Toruń. Małe miasto, marny rynek pracy, spore bezrobocie. A jednak jak chcesz wypłynąć po studiach społecznych, to powinnaś zacząć zdobywać jakieś doświadczenia zawodowe już na studiach, a do tego potrzebny jest prężny rynek pracy. Taki znajdziesz w Poznaniu i Wrocławiu, ale nie w Toruniu (choć niewątpliwie to ładne miasto). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Wrocław.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego Wrocław. Jedynym minusem jest odległość od rodziny. Ale ma do zaoferowania to samo, a nawet dużo więcej niż Toruń, a potem jeszcze pracę.
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Podpisuję się obiema rękami. Pedagogika miałaby może sens, gdybyś miała na siebie konkretny pomysł, np. pedagogika specjalna i prywatna praktyka czy jakiś własny biznes oparty na wąskiej specjalizacji. Ale na to musi być popyt. Ja wybrałabym Wrocław bo uważam, że to miasto rozwija się szybko i prężnie i daje największe możliwości jeśli chodzi o pracę i karierę. poza tym mieszkałam i studiowałam tam i uwielbiam jego atmosferę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Poznań albo Wrocław.
w Poznaniu robiłam licencjat i polecam, bardzo ładne miasto (nie wiem, dlaczego miałoby być przytłaczające ![]() o Wrocławiu słyszałam dużo dobrych rzeczy od znajomych, którzy tam mieszkali, natomiast na Toruń nie zdecydowałabym się chyba nigdy z własnej woli. no ładne miasto, tak na dwa dni. słaba sytuacja na rynku pracy, atrakcji też nie za wiele ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja akurat Poznań jako miasto lubię. Na atmosferę na UAMie nie narzekam (przy czym nie miałam do czynienia z interesującymi Cię wydziałami). Za to na chaos organizacyjny owszem.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
.
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() Mieszkałam w Bydgoszczy, właściwie stamtąd pochodzę. Studiowałam na UKW, nie myślałaś może o tej uczeni? Co prawda ja już dawno skończyłam studia, nie wiem jak teraz tam jest, ale byłam zadowolona jeżeli chodzi o studia. Możesz zrobić w Bydgoszczy czy Toruniu licencjat, a mgr np we Wrocławiu. Co do przyszłości i pracy to nie wiem, nie mogę się wypowiedzieć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Wrocław i pomyśl nad innym kierunkiem (to nie złośliwość)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Widzę, że póki co Wrocław "wygrywa". A możecie coś więcej powiedzieć w czym jest lepszy Wrocław od Poznania? ![]() I jeśli chodzi o kierunek to sama mam wątpliwości. Co do psychologii to nie jest łatwa droga, bo po studiach 5 letnich nadal trzeba się kształcić w jakiejś konkretnej dziedzinie, a taka nauka kosztuje już wiele tysięcy. Czy mnie na to będzie stać za te kilka lat, to ja nie wiem.. Jeśli chodzi o inne kierunki to ja lubię matematykę, orłem nie jestem, ale radzę sobie i uwielbiam liczyć, myśleć. Także gdyby nie psychologias/pedagogika myślałabym nad matematyką o specjalności finansowej (nie chcę być nauczycielką :P ) albo FiR, czy ekonomia. Tylko nie jestem zbytnio zorientowana, jeśli chodzi o te kierunki. Ktoś by pomógł? Aha, i lepiej takie rzeczy finansowe studiować na zwykłym uniwerku czy ekonomicznym? ---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ---------- Tak patrzę, to na UWr (nie mylić z warszawskim!) jest matematyka o specjalności "matematyka w ekonomii i ubezpieczeniach". Co sądzicie? Ponoć już na 3 roku dużo absolwentów znajduję pracę w zawodzie, co uczelnia sama napisała.
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
To może jakieś bardziej "miękkie" studia ale na uniwerku ekonomicznym? Sprawdź, co mają w ofercie, np. zarządzenie zasobami ludzkimi powinno być.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Killing me softly
|
Bierz Wrocław, ma najwięcej McDonaldów.
A tak serio, nie wiem skąd ten Wrocław, pojawił się kompletnie od czapy i jedynym argumentem jest, że ładny. No, ładny. Planujesz po studiach mieszkać we Wrocławiu? Jeśli myślisz o studiach w mieście, w którym chcesz potem żyć, to Wrocław daje sporo możliwości - ale nie wiem, czy w zawodzie, który bierzesz pod uwagę. Wybrałabym Toruń - pod kątem studiów. Jeśli chcesz wyrwać się z domu, ale nadal mieć blisko do rodziny i znajomych, to dobra opcja.
![]() |
#18 |
Lady in red.
|
Poznań.
Bardzo komfortowe miasto do mieszkania, wygodne. Niskie bezrobocie.
![]() |
#19 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-18 o 21:51 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Właśnie problem w tym, że chciałabym zostać w tym mieście, w którym będę studiować. Może tam kogoś poznam, może założę rodzinę. Trudno przewidzieć. Ale raczej do Bydgoszczy nie chcę wracać. Gdyby było inaczej to bym szła do Torunia, ale mnie odstrasza te bezrobocie
![]()
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Wszystko zależy od Twoich priorytetów. Jeśli zamierzasz wrócić do Bydgoszczy bo masz tam rodzinę/przyjaciół to nie warto wyjeżdżać daleko. Jeśli planujesz rozpocząć nowe życie to warto postawić wszystko na jedną kartę i zaryzykować. ja wybrałabym Wrocław
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-18 o 21:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
tak jak dziewczyny napisały w Toruniu nie ma za bardzo szansy na rozwój zawodowy, więc to ewentualnie opcja na same studia. z drugiej strony wypadałoby zainteresować się jakimiś stażami czy praktykami jeszcze na uczelni, a w Toruniu tego jak kot napłakał.
we Wrocławiu i w Poznaniu sytuacja na rynku pracy jest znacznie lepsza.
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
W Poznaniu czasami bywałam, miasto mi się podoba. Jeśli chodzi o Wrocław to jedyne co dane było mi ujrzeć to peron na dworcu głównym, bo tamtędy przejeżdżałam
![]()
![]() |
#25 |
BAN stały
|
Po psychologii nie trzeba koniecznie robić kursów i zostawać psychoterapeutą. Psychologowie pracują w wielu branżach, najwięcej spotkałam do tego pory w reklamie i badaniach rynku. Ale to nie jest oczywista droga. Trzeba samemu wymyślić, co się chce robić, samemu zdobyć doświadczenie. A większość ludzi toby chciała tylko skończyć studia i bach, niech praca sama przyjdzie. Kierunków, które na to pozwalają jest niestety niewiele. Jeśli chcesz iść tą łatwiejszą drogą, to wybierz finanse. Dziś specjaliści ds. finansów mają bardzo duże wzięcie. Większym powodzeniem cieszy się chyba tylko IT i... robotnicy wykwalifikowani.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:04.