|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Optymistka
|
![]() Pozycja ciała podczas mycia włosów a zawroty głowy
Może troszkę głupie pytanie.. Ale tak się ostatnio zastanawiałam..
![]() Kiedyś myłam włosy podczas wieczornych kąpieli, ale od jakiegoś czasu myję rano, bo później lepiej mi się układają. Na stojąco, nad wanną, pochylam głowę na dół, namocze włosy, nałożę szampon, płukam, później odżywka i znów płukanie - całkiem normalne czynności. Później zawijam włosy w turban. Jednak co mnie niepokoi - otóż praktycznie za każdym razem po myciu włosów zaczyna mi się strasznie kręcić w głowie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pozycja ciała podczas mycia włosów a zawroty głowy
Nie jest to normalne, zwłaszcza jeśli trwa tak długo (30 min) i w dodatku połączone jest z nudnościami. Sama mam problemy z zawrotami głowy natury neurologicznej. Myślę, że powinnaś porozmawiać o tym z lekarzem.
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
U mnie było to spowodowane stresem/przemęczeniem itp. Ale nigdy nie trwało to aż 30 min, raczej sekund i bez nudności. Do lekarza, ale już!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Mycie głowy nad wanną jest niesamowicie obciążające dla kręgosłupa, to po pierwsze, a po drugie nienaturalne ułożenie ciała i głowy może dawać takie efekty tzn. zawroty głowy i omdlenia, wiele osób tak ma. Nie wiem czy to jest problem do rozwiązania przez lekarza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Zawsze myję włosy w takiej pozycjii i zawroty głowy, mroczki przed oczami i ogólne złe samopoczucie pojawiały się okresowo tylko wtedy, gdy akurat moje zdrowie było w gorszej kondycji. Na codzień mi się to nie zdarza...
Więc coś w tym jest... Może nie jest to od razu problem natury neurologicznej ale warto przyjrzeć się bliżej swojemu zdrowiu czy nie jesteś ostatnio bardziej przemęczona, zestresowane, przeziębiona. Inna sprawa, że zawroty głowy to też częsty problem przy problemach z ciśnieniem-a taka pozycja ciała wywołuje napływ krwi do mózgu. Jak masz w domu aparat do mierzenia ciśnienia to zmierz w chwili takiego ataku, przypomnij sobie czy nie zdarza Ci się to też w innych sytuacjach, czy nie wywołuje tego określony typ pogody (który nasila zmiay ciśnienia krwi)
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Również myję włosy w opisanej przez Ciebie pozycji i nigdy nie zdarzyły mi się zawroty głowy.
Jak napisała poprzedniczka w takiej pozycji krew napływa do mózgu, a kiedy się gwałtownie prostujemy - odpływa i być może wtedy mogą wystąpić zawroty głowy, które trwają kilka sekund (ja tak mam czasami kiedy np. gwałtownie wstanę z łóżka), ale w Twoim przypadku (zawroty trwające 30 minut + nudności)... nie wydaję mi się to normalne ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja rowniez myje tak jak opisalas i problemow nie mialam nigdy. a czy zdarza sie to tylko i wylacznie przy myciu wlosow? jak sie schylasz wkladac buty np. to juz nie? Moze warto byloby wyniki sobie zrobic? A byc moze to kwestia cisnienia.
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli odpowiednio się stanie, środek ciężkości przesuwa się i cały ciężar ciała nie spoczywa na kręgosłupie.
![]() |
![]() |
#9 |
goniąca własny ogon..
|
Przez kilka ładnych lat codziennie myłam włosy w ten sposób. Zero problemów z kręgosłupem i zero zawrotów głowy.
Zdecydowanie - sio do lekarza! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Jeśli myjesz włosy rano, to pewnie jesteś jeszcze przed śniadaniem. Może za bardzo przemęczasz głodny organizm? Czasem zdarza mi w ten sposób myć głowę, ale nie miewam takich dolegliwości...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:45.