praca wakacyjna i problem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-20, 17:03   #1
jolkamolka
Przyczajenie

praca wakacyjna i problem

Witam!
Mam taki problem otóż właśnie skończyłam liceum i chciałabym iść do jakiejś pracy na wakacje ale nikt mnie nigdzie nie chce przyjąć nawet na głupią pomoc kuchenną bo nie mam doświadczenia bo niby skąd mam mieć jak dopiero skończyłam szkołę?? nie wiecie co mogę zrobić w takiej sytuacji? mam niby jakies doświadczenie przy pracy na zmywaku czy tez jako sprzedawczyni ale to jest doświadczenie niezawodowe, pracowałam 1-2 dni bez żadnej umowy, dokumentu czy czegokolwiek więc do cv tego wpisac nie mogę?? czy może da się to jakoś zaznaczyć w inny sposób??
jolkamolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-20, 19:14   #2
jolkamolka
Przyczajenie

praca wakacyjna i problem

witam wszystkich mam taki oto problem właśnie skończyłam LO i szukam pracy na wakacje ale nikt nigdzie nie chce mnie przyjąć bo nie mam doświadczenia (niby skąd mam mieć skoro dopiero skończyłam szkołę?), nawet na pomoc kuchenną czy sprzątaczkę nie chcą mnie przyjąć. Co mogę z tym zrobić? mam pewne doświadczenie ale niezawodowe tzn pracowałam już na zmywaku czy w sklepie jako sprzedawca ale nie miałam żadnej umowy czy dokumentu itd. bo to było tylko 1-2 dni załatwione po znajomości i w żaden sposób nie odnotowane więc nie mogę wpisać tego do cv... nie ma jakiegoś sposobu żeby zawrzeć te informacje w cv jakoś inaczej??
jolkamolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-21, 11:21   #3
33owieczka
Zadomowienie

Dot.: praca wakacyjna i problem

Szukałas pracy w rozdawaniu ulotek? przy promocjach? układaniu towaru?

Powodzenia! Trzymam kciuki byś coś znalazła!

Wiem, że pisze długie posty, jednak skracając je w cytatach postaraj się nie zgubić sensu.
Przykład:
"Monika nie jest zwolennikiem kary śmierci"
Cytat
Cytat:
Monika jest zwolenikiem kary śmierci"

33owieczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-21, 11:23   #4
tigrinha
Zadomowienie

Dot.: cv, praca wakacyjna

Napisz że była to praca jako pomoc w firmie rodzinnej czy coś takiego, na ewentualnej rozmowie powiesz dokładnie o co chodziło, raczej nikt nie będzie od Ciebie żądał nie wiadomo jakich zaświadczeń. A nie myślałaś o byciu hostessą? Jak studiowałam to czasami dorabiałam na jakichś targach, po prostu stałam z ulotkami i informowałam zainteresowanych jak dotrzeć na stanowisko firmy. Pamiętam że płacili ok. stówy za dzień, więc nie było źle. Poszukaj ogłoszeń na gumtree na przykład.
tigrinha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-21, 11:38   #5
a298662d510bb0f537bc3b0c2466fe273199e5e8_64a898f2369c4
Konto usunięte

Nie trzeba od razu zakładać dwóch wątków

Musisz być 'wygadana' i powiedzieć, że mimo iż nie masz doświadczenia:
- chętnie i szybko się uczysz
- jesteś dyspozycyjna
- masz silną motywację do pracy

Ja bym Ci może nie radziła zaczynać od ulotek, bo możesz szybko się zrazić. Popróbuj poszukać pracy jako hostessa
a298662d510bb0f537bc3b0c2466fe273199e5e8_64a898f2369c4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-21, 11:51   #6
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jolkamolka Pokaż wiadomość
Witam!
Mam taki problem otóż właśnie skończyłam liceum i chciałabym iść do jakiejś pracy na wakacje ale nikt mnie nigdzie nie chce przyjąć nawet na głupią pomoc kuchenną bo nie mam doświadczenia bo niby skąd mam mieć jak dopiero skończyłam szkołę?? nie wiecie co mogę zrobić w takiej sytuacji? mam niby jakies doświadczenie przy pracy na zmywaku czy tez jako sprzedawczyni ale to jest doświadczenie niezawodowe, pracowałam 1-2 dni bez żadnej umowy, dokumentu czy czegokolwiek więc do cv tego wpisac nie mogę?? czy może da się to jakoś zaznaczyć w inny sposób??
Napisz w liście, ze nie masz doświadczenia (niby skąd masz je mieć) za to podkreślił bym na Twoim miejscu to, że jesteś osobą pracowitą i zależy Ci również na zdobyciu doświadczenia.
Najlepiej nie pisać CV tylko zadzwonić i się umówić, lub "wejść z ulicy", takie sposoby często są skuteczniejsze i lepiej oceniane przez wielu pracodawców, ponieważ dobrze świadczą o Twojej aktywności i chęci do podjęcia pracy.
leuwen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-21, 16:05   #7
Narrhien
Zakorzenienie

Znalezienie pracy to ciężki orzech do zgryzienia. Ty dopiero co skończyłaś LO i nie masz doświadczenia, a osoby po studiach, z doświadczeniem potrafią miesiącami szukać pracy.

Najważniejsza zasada to nie zniechęcać się. Szukać pracy wszędzie - jak cię drzwiami wyrzucą, to wskocz oknem by zostawić CV. Nie szukaj tylko po ogłoszeniach, zrób sobie kilka rundek po lokalach, sklepach itd, zostawiaj swoje CV nawet jak nigdzie nie ma informacji, ze kogoś szukają. Pytaj znajomych, rodziny, a nuż ktoś zna kogoś kto zna kogoś kto szuka kogoś do pracy
I nie ustawaj w poszukiwaniach Powodzenia!

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-21, 16:52   #8
kocim
Rozeznanie

Ludzie pamiętają takie osoby, które przychodzą i zostawiają CV. To na pewno większy wysiłek niż wysłanie maila
Bardzo ważny jest wygląd CV i listu motywacyjnego bo większość osób ściąga z internetu, a potem się dziwią, że nikt nie traktuje ich poważnie...
kocim jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-21, 16:58   #9
juuuleczkaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kocim Pokaż wiadomość
Ludzie pamiętają takie osoby, które przychodzą i zostawiają CV. To na pewno większy wysiłek niż wysłanie maila
Bardzo ważny jest wygląd CV i listu motywacyjnego bo większość osób ściąga z internetu, a potem się dziwią, że nikt nie traktuje ich poważnie...
Zgadzam się z koleżanką , przede wszystkim nie zniechęcaj się...
I pamiętaj , że w dzisiejszych czasach w Polsce naprawdę jest ciężko znaleść jakąś prace...
Spytaj może rodziców , a może jacyś ich znajomi potrzebują opiekunki dla dziecka...
juuuleczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-21, 17:12   #10
bsia
Rozeznanie

a hostessa? kelnerka? ulotki? pracy jest naprawdę mnóstwo, tylko trzeba dobrze poszukać
bsia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-21, 20:51   #11
mbamboo
Wtajemniczenie

Jestem w tym samym wieku i mam ten sam problem. CV roznoszę już od ponad dwóch miesięcy i zupełnie niczego nie znalazłam, nie chcą mnie nawet do ulotek. Zawsze mi się zdawało, że jest tyle pracy dookoła.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-21, 20:51   #12
hanutka88
Raczkowanie

mozesz jeszcze sprobowac w call center
hanutka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-21, 23:06   #13
juuuleczkaaa
Raczkowanie

[1=a298662d510bb0f537bc3b0 c2466fe273199e5e8_64a898f 2369c4;27652764]Nie trzeba od razu zakładać dwóch wątków [/QUOTE]

No właśnie...
juuuleczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości