|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
praca wakacyjna i problem
Witam!
Mam taki problem otóż właśnie skończyłam liceum i chciałabym iść do jakiejś pracy na wakacje ale nikt mnie nigdzie nie chce przyjąć nawet na głupią pomoc kuchenną bo nie mam doświadczenia bo niby skąd mam mieć jak dopiero skończyłam szkołę?? nie wiecie co mogę zrobić w takiej sytuacji? mam niby jakies doświadczenie przy pracy na zmywaku czy tez jako sprzedawczyni ale to jest doświadczenie niezawodowe, pracowałam 1-2 dni bez żadnej umowy, dokumentu czy czegokolwiek więc do cv tego wpisac nie mogę?? czy może da się to jakoś zaznaczyć w inny sposób?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
praca wakacyjna i problem
witam wszystkich mam taki oto problem właśnie skończyłam LO i szukam pracy na wakacje ale nikt nigdzie nie chce mnie przyjąć bo nie mam doświadczenia (niby skąd mam mieć skoro dopiero skończyłam szkołę?), nawet na pomoc kuchenną czy sprzątaczkę nie chcą mnie przyjąć. Co mogę z tym zrobić? mam pewne doświadczenie ale niezawodowe tzn pracowałam już na zmywaku czy w sklepie jako sprzedawca ale nie miałam żadnej umowy czy dokumentu itd. bo to było tylko 1-2 dni załatwione po znajomości i w żaden sposób nie odnotowane więc nie mogę wpisać tego do cv... nie ma jakiegoś sposobu żeby zawrzeć te informacje w cv jakoś inaczej??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Dot.: praca wakacyjna i problem
Szukałas pracy w rozdawaniu ulotek? przy promocjach? układaniu towaru?
Powodzenia! Trzymam kciuki byś coś znalazła! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Dot.: cv, praca wakacyjna
Napisz że była to praca jako pomoc w firmie rodzinnej czy coś takiego, na ewentualnej rozmowie powiesz dokładnie o co chodziło, raczej nikt nie będzie od Ciebie żądał nie wiadomo jakich zaświadczeń. A nie myślałaś o byciu hostessą? Jak studiowałam to czasami dorabiałam na jakichś targach, po prostu stałam z ulotkami i informowałam zainteresowanych jak dotrzeć na stanowisko firmy. Pamiętam że płacili ok. stówy za dzień, więc nie było źle. Poszukaj ogłoszeń na gumtree na przykład.
![]()
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Nie trzeba od razu zakładać dwóch wątków
![]() Musisz być 'wygadana' i powiedzieć, że mimo iż nie masz doświadczenia: - chętnie i szybko się uczysz - jesteś dyspozycyjna - masz silną motywację do pracy Ja bym Ci może nie radziła zaczynać od ulotek, bo możesz szybko się zrazić. Popróbuj poszukać pracy jako hostessa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Najlepiej nie pisać CV tylko zadzwonić i się umówić, lub "wejść z ulicy", takie sposoby często są skuteczniejsze i lepiej oceniane przez wielu pracodawców, ponieważ dobrze świadczą o Twojej aktywności i chęci do podjęcia pracy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Znalezienie pracy to ciężki orzech do zgryzienia. Ty dopiero co skończyłaś LO i nie masz doświadczenia, a osoby po studiach, z doświadczeniem potrafią miesiącami szukać pracy.
Najważniejsza zasada to nie zniechęcać się. Szukać pracy wszędzie - jak cię drzwiami wyrzucą, to wskocz oknem by zostawić CV. Nie szukaj tylko po ogłoszeniach, zrób sobie kilka rundek po lokalach, sklepach itd, zostawiaj swoje CV nawet jak nigdzie nie ma informacji, ze kogoś szukają. Pytaj znajomych, rodziny, a nuż ktoś zna kogoś kto zna kogoś kto szuka kogoś do pracy ![]() I nie ustawaj w poszukiwaniach ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Ludzie pamiętają takie osoby, które przychodzą i zostawiają CV. To na pewno większy wysiłek niż wysłanie maila
![]() Bardzo ważny jest wygląd CV i listu motywacyjnego bo większość osób ściąga z internetu, a potem się dziwią, że nikt nie traktuje ich poważnie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I pamiętaj , że w dzisiejszych czasach w Polsce naprawdę jest ciężko znaleść jakąś prace... Spytaj może rodziców , a może jacyś ich znajomi potrzebują opiekunki dla dziecka... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
a hostessa? kelnerka? ulotki? pracy jest naprawdę mnóstwo, tylko trzeba dobrze poszukać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Jestem w tym samym wieku i mam ten sam problem. CV roznoszę już od ponad dwóch miesięcy i zupełnie niczego nie znalazłam, nie chcą mnie nawet do ulotek. Zawsze mi się zdawało, że jest tyle pracy dookoła.
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
mozesz jeszcze sprobowac w call center
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
[1=a298662d510bb0f537bc3b0 c2466fe273199e5e8_64a898f 2369c4;27652764]Nie trzeba od razu zakładać dwóch wątków
![]() No właśnie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:10.