![]() |
#1 | |
Zadomowienie
|
lingwistyka stosowana
Był podobny temat, jednak odpowiedzi mnie nie usatysfakcjonowały
![]() ![]() ![]() Ja myślę głównie o angielskim, niemieckim i hiszpańskim. Niemiecki umiem już tak dobrze, że sobie go odpuszczę, angielski jeszcze lepiej (lepiej od mojej szkolnej nauczycielki oO), ale za to bardzo lubię ten język, hiszpańskiego znam podstawy, właśnie dlatego myślę głównie o angielskim+hiszpańskim. Może być też rosyjski, w sumie... wszystkie języki obce, które są ciekawe, no! ![]() Podsumowując w kilku punktach ![]() a) czy istnieje uczelnia, nauczająca 3 języków na lingwistyce? b) jeśli tak, to jaka c) jeśli nie, to czy istnieje dobra uczelnia w Warszawie, gdzie mogę studiować angielski+hiszpański? d) jeśli ktoś z was uczęszcza na podobne studia lub wie coś na ich temat, może podzieli się informacjami, wrażeniami? ![]() W ogóle chciałabym znaleźć więcej informacji na ten temat (na temat lingwistyki, ogólnie), szczególnie zależy mi na opiniach osób, które mają jakieś doświadczenie lub chociaż orientują się, co i jak. A, no i jeszcze w wątku https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post20128877 zainteresowała mnie wypowiedź pewnej dziewczyny, zacytuję: Cytat:
![]() a główne informacje o tym kierunku zaczerpnęłam z tej http://www.uczelnie.info.pl/index.ph..._studiow&id=87 strony ![]() a, no i jeszcze... na maturze będę zdawać rozszerzony angielski, rozszerzony niemiecki, rozszerzoną matematykę (może mi się nie przyda, ale lubię) i nie wiem właśnie, jaki polski - podstawa czy rozszerzenie? Proszę, pomóżcie mi to wszystko ogarnąć! Edytowane przez Rose Madder Czas edycji: 2010-07-04 o 10:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: lingwistyka stosowana
Język biznesu na Uniwersytecie Opolskim - rosyjski+angielski/niemiecki (z przewagą tego pierwszego), zawsze możesz zapisać się na dodatkowe zajęcia z innego języka, bo wybór jest naprawdę bogaty. Poczytaj o UO, bo jeśli chodzi o języki obce, ma bardzo ciekawą i rozbudowaną ofertę. Oczywiście jeśli chodzi o tryb dzienny, bo zaoczny odradzam. Jeśli chodzi o poziom, to na studiach dziennych, gwarantuję, jeśli chodzi o j.rosyjski zaczynając od postaw po pierwszym semestrze jesteś na poziomie około B1-B2
![]() ![]() Też chciałam iść kiedyś na lingwistykę stosowaną, ale w końcu poszłam na JB ![]() Aha, co do angielskiego, to jest to głównie tematyka biznesowa, więc nie wiem jak mocna się w niej czujesz ![]() Maturę pisałam rozszerzoną z angielskiego (88%) i z wosu (wstyd się przynać :P), podstawę z polskiego (76%) i się dostałam jeszcze jak przyjmowali tylko 40 osób na rok (teraz dwa razy więcej, więc nie powinno być problemów).
Edytowane przez Amani Czas edycji: 2010-07-05 o 09:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
jasne, że istnieje. W Gdańsku na UG jest Lingwistyka z 3 językami obcymi, w tym angielski i niemiecki, trzeci do wyboru (hiszpanski, rosyjski, włoski, itp)
Na UO też jest, jak wyżej. Praktycznie wszędzie są 3języki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
na UG jest niemiecki + angielski i do tego lektorat (2h tygodniowo chyba) francuskiego, nie ma do wyboru innego języka póki co
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Studiujesz tam? Mogłabyś coś więcej napisać?
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
A czy któraś z Was studiuje na Uniwersytecie Warszawskim?
Warto się wybrać na UW? Planuję angielski+niemiecki, ewentualnie trzeci język od podstaw. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
https://irk.uw.edu.pl/katalog.php?op...ILS&kategoria= proszę bardzo, mój kierunek
![]()
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wszystkie te informacje można znać na pamięć, ale na przykład ja chciałabym mimo wszystko poznać opinię osoby, która tam studiuje, "siedzi w tym", zna to wszystko trochę, jest w stanie ocenić i opisać, podzielić się wrażeniami ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() To takie wybieganie w przyszłość ohoho, tylko że miałam zamiar pisać rozszerzony hiszpański w przyszłym roku i przenosić się na ILS, ale jeżeli byłaby taka możliwość to, hmm ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wiesz co, ja jestem teraz na magisterskich i ja miałam 2 licencjaty z ang i franc i też miałam A z CPE (nadal mam ![]() Ja mam FCE,CAE i CPE. CAE nie wiem po co robiłam,lepiej zrobić CPE od razu. Zależy od umiejętności ang.
The only way to get rid of a temptation is to yield to it Problem niektórych kobiet polega na tym,że ekscytują się byle czym,a potem biorą z tym ślub. Nie subskrybuję wątków. Edytowane przez himym Czas edycji: 2011-07-20 o 11:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Ja też mam FCE i CAE, zdane na A. Żałuję, że zaraz po zdaniu CAE (w 2009r.) nie zaczęłam CPE ;/ mało motywacji miałam, a w moim miasteczku takich kursów nie prowadzą. A jesteś zadowolona? Bo ja bardzo chciałabym być tłumaczką kiedyś tam ![]() co do TEGO serialu ![]() ![]() ![]() ![]() a tu mój ukochany: http://www.youtube.com/watch?v=-6N8rTuXaPI hahaha, umieram jak to widzę ![]() i jeszcze Wilde'a masz w podpisie, jej jej ![]() Edytowane przez sugarcane Czas edycji: 2011-07-20 o 14:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
http://www.youtube.com/watch?v=2DSPU...eature=related moje ulubione ![]() Najpierw to musisz skończyć licencjat. Dostałaś się gdzieś? Bo wnisokuję,że zdawałaś maturę teraz. Ile miałaś % z PP? Wiesz,są nikłe szanse że z podstawowym hiszpańskim zdasz na iber. Ja bym poczekała rok,zrobiła w tym czasie CPE i poprawiała maturę z hiszpańskiego PR i ang na PR i spoko na iber i potem magisterka na ILS.
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() dałaś radę zrobić dwie filologie na UW jednocześnie ?! brak emotikonki wyrażającej mój podziw i zdziwienie ![]() ![]() najpierw postudiuję na iber, ale ta magisterka na ILS jest taką fajną perspektywą! ![]() a słyszałaś o tłumaczeniach specjalistycznych? kurczę, wydaje się to ciekawe, ale nie ma sekcji z hiszpańskim. a nóż widelec zrobią do moich studiów II stopnia. HAHAHA a pamiętasz: It's gonna be legend-... wait for it... and I hope you're not lactose intolerant because the second half of that word is DAIRY! <33333333333333333 i jeszcze jak przyrodni brat Barney'a znalazł ojca, a Barney tak biegał po ogródku "look papa, i'm flyin'" XDDDD |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja miałam z zng PR 98% a z franc PR 100%. Cięzko było bo często egzaminy mi się nakładały i pisałam w innych terminach,ale jakoś się dało-prawie w ogóle życia towarzyskiego bo jeszcze miałam pracę. Ja ogólnie jestem na translatoryce, teraz pracuję w branży i tłumaczę z francuskiego albo angielskiego teksty prawno-ustrojowe,analizuje i interpretuje rózne książki,dokumenty etc. Jeszcze zadawłam hiszpański PR bo nie wiedziałam co robić i skończyło się z 97% ![]() http://www.youtube.com/watch?v=FKSdPfucDQA LEGENDARY! Tłumaczenia specjalistyczne to fajny kierunek,ale można wziąć angielski,niemiecki,włosk i i rosyjski co dla mnie masakra bo tylko angielski lubię. Też fajna opcja,ale języki są raczej do dupy ![]() Myślałam też aby po magisterce kontynuować ale myślę,że po co mi studia doktoranckie. ![]()
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja właśnie też bym chciała być tłumaczką ![]() Edytowane przez sugarcane Czas edycji: 2013-01-06 o 18:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiesz co nie interesowało mnie zbytnio kulturoznawstwo bo na studiach i tak masz elementy krajów anglojęzycznych/hiszpańsko i trochę coś tam się dowiadujesz. I tak najczęściej po tym pracujesz jako filolog czy tłumacz i kulturoznawstwo przepada. Jaraj się jaraj ILS bo jest serio super. ![]() Shortly after his family moved to New York City in the late 70's, Lorenzo began rescuing stray puppies and other cute animals. As someone who had been abandoned himself, Lorenzo recognized both the pain of loneliness as well as the power of hope. http://bigbusinessjournal.com/ can't believe hahahahha
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Vmiiugi?!?!?!?!?!?!?!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Mam pytanie. Czy na maturze trzeba zdawać oprócz rozszerzony język angielski to jesszcze jeden z tych co sa podane na stronie (niemiecki,hiszpański,wło ski,rosyjski,francuski)?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Zależy gdzie
![]() Na UW trzeba zdawać oba języki na poziomie rozszerzonym, natomiast przykładowo na UMCS drugi język można już zdawać w podstawie.
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Czy na ILS trzeba zdawać rozszerzony polski ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
KOTerator
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
KOTerator
|
Cytat:
W = a * P + b * M + c * J + d * X + e * Y gdzie: W – wynik końcowy kandydata; P – wynik z języka polskiego na poziomie podstawowym lub rozszerzonym; M – wynik z matematyki na poziomie podstawowym lub rozszerzonym; J – wynik z języka obcego na poziomie podstawowym lub rozszerzonym; X, Y – wyniki z dodatkowych przedmiotów maturalnych zdawanych na poziomie rozszerzonym; a, b, c, d, e – wagi (wielokrotności 5%). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
W tym roku zdawałam maturę i chciałam iść na języki stosowane na uniwersytet śląski. Jest to kierunek bardzo podobny moim zdaniem do lingwistyk, tyle,że naukę francuskiego zaczynasz od zera. Liczą tylko ustny i piszemny angielski na rozszerzeniu. Niestety mi matura nie poszła na tyle dobrze, z powodów rodzinnych, osobistych, a może i również z mojego zaniedbania napisałam ja na 73 % a powiedziałam na 70 %. Nie dostałam się. W związku z tym mam cały przyszły rok do zagospodarowania : D I postanowiłam,że tym razem będę zdawać rozszerzony francuski i startować na Uniwersytet Warszawski. W związku z tym wczoraj zaniosłam deklaracje maturalną do mojego liceum ( polski angielski poprawka,dopisany francuski ), a teraz jestem w trakcie załatwiania papierów i planuję wyjechać jako au pair do Francji - w końcu mam przed sobą dośc trudne zadanie, jako osoba która z francuskiego umie niewiele , gdzie nauczę sie języka lepiej niż jak własnie tam ? : D Dziewczyny, nie zrażajcie się,że jest trudno, ten kierunek jest naprawdę super! Może i ciężka praca czeka, ale za to jaka satysfakcja potem : )))
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Witam wizażanki
![]() Czy ktoś ze studiujących na ILS UW mógłby mi powiedzieć, czy zdając na maturze rozszerzony niemiecki i angielski mam szansę tylko na kombinację niem-ang, czy możliwa jest nauka drugiego języka od podstaw (rosyjski lub hiszpański)? Pytam, bo słyszałam, że zdając na maturze tylko te języki to mogę sobie również tylko na nie zdawać (czyli startuje się z obydwoma językami od B2+) :P A przyznam szczerze, że ten angielski tak średnio mi pasuje - cały świat mówi już po angielsku i wydaje mi się on być przereklamowany (nie chcę urazić tutaj fascynatów tego języka) ![]() Aha, no i jeżeli nie ma innej możliwości w moim przypadku, niż niem-ang, to czy jest może lektorat z trzeciego języka? I jeszcze jedno: czy mam szansę na ILS UW z podstawowym polskim? ![]() Pozdrawiam, całkiem zielona maturzystka ![]() Edytowane przez Schwarmerin Czas edycji: 2011-10-10 o 21:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
jestem właśnie na pierwszym roku studiów na ILSie na UW, więc mam nadzieję że pomogę
![]() Jeśli chodzi o maturę z polskiego, to zależy od przelicznika - wynik z polskiego to chyba 10% całej puli punktów w rekrutacji. Można zdawać rozszerzony lub podstawowy, z tym, że dla podst. wynik mnoży się x 0,8 a rozszerzony x 1, po prostu sama musisz sobie przekalkulować co ci się bardziej opłaca ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Ci bardzo
![]() Aha, i mam jeszcze pytanie odnosnie tego lektoratu ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Ponawiam pytanie Schwarmerin
![]() Jamto, może powiesz nam coś więcej? Jak wrażenia? Jakie miałaś wyniki z matur? Wybieram się na ten kierunek za rok. Jeżeli się uda to UW, jeżeli nie - UKW lub UG. Zdaję niemiecki i angielski na rozszerzeniu... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:54.