lingwistyka stosowana - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-04, 10:46   #1
Rose Madder
Zadomowienie

lingwistyka stosowana

Był podobny temat, jednak odpowiedzi mnie nie usatysfakcjonowały zakładam więc ten. Do rzeczy. Chcę iść na studia językowe, dokładniej lingwistykę stosowaną (na 100% nie chcę iść na żadną filologię!), z tym, że nie wiem, czy istnieje taka uczelnia, na której jest lingwistyka z 3 językami obcymi? Jeśli nie, to czy jest chociaż z dwoma (musi być, sorry, to było głupie pytanie ) ? Chciałabym studiować w Warszawie, więc jeśli ktoś z was jest na lingwistyce i może polecić jakąś dobrą uczelnię, to niech to zrobi napisze, jak jest na lingwistyce itp.
Ja myślę głównie o angielskim, niemieckim i hiszpańskim. Niemiecki umiem już tak dobrze, że sobie go odpuszczę, angielski jeszcze lepiej (lepiej od mojej szkolnej nauczycielki oO), ale za to bardzo lubię ten język, hiszpańskiego znam podstawy, właśnie dlatego myślę głównie o angielskim+hiszpańskim. Może być też rosyjski, w sumie... wszystkie języki obce, które są ciekawe, no!
Podsumowując w kilku punktach
a) czy istnieje uczelnia, nauczająca 3 języków na lingwistyce?
b) jeśli tak, to jaka
c) jeśli nie, to czy istnieje dobra uczelnia w Warszawie, gdzie mogę studiować angielski+hiszpański?
d) jeśli ktoś z was uczęszcza na podobne studia lub wie coś na ich temat, może podzieli się informacjami, wrażeniami?

W ogóle chciałabym znaleźć więcej informacji na ten temat (na temat lingwistyki, ogólnie), szczególnie zależy mi na opiniach osób, które mają jakieś doświadczenie lub chociaż orientują się, co i jak.

A, no i jeszcze w wątku https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post20128877 zainteresowała mnie wypowiedź pewnej dziewczyny, zacytuję:

Cytat:
Napisane przez tenebrosa Pokaż wiadomość
Na UMCS w Lublinie jest lingwistyka, właśnie kończę tam 4. rok i bardzo sobie chwalę. Masz 2 języki obce i trzeci przez 2 lata na lektoracie + podstawy łaciny. Kombinacje językowe do wyboru: ang+niem, ang+franc, ang+ros, niem+ang. Pierwszy język jest wiodący (masz z niego trochę więcej wykładów, przedmioty praktyczne są takie same dla obydwu języków).
może ktoś powiedzieć mi coś więcej na ten temat? Albo podać uczelnie z podobnymi kierunkami, z tym, że strasznie mi zależy na tym hiszpańskim! Ew. może być rosyjski, wydaje się być ciekawy, jestem też otwarta na inne języki obce

a główne informacje o tym kierunku zaczerpnęłam z tej http://www.uczelnie.info.pl/index.ph..._studiow&id=87 strony

a, no i jeszcze... na maturze będę zdawać rozszerzony angielski, rozszerzony niemiecki, rozszerzoną matematykę (może mi się nie przyda, ale lubię) i nie wiem właśnie, jaki polski - podstawa czy rozszerzenie?

Proszę, pomóżcie mi to wszystko ogarnąć!

Edytowane przez Rose Madder
Czas edycji: 2010-07-04 o 10:59
Rose Madder jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-05, 09:32   #2
Amani
Zakorzenienie

Dot.: lingwistyka stosowana

Język biznesu na Uniwersytecie Opolskim - rosyjski+angielski/niemiecki (z przewagą tego pierwszego), zawsze możesz zapisać się na dodatkowe zajęcia z innego języka, bo wybór jest naprawdę bogaty. Poczytaj o UO, bo jeśli chodzi o języki obce, ma bardzo ciekawą i rozbudowaną ofertę. Oczywiście jeśli chodzi o tryb dzienny, bo zaoczny odradzam. Jeśli chodzi o poziom, to na studiach dziennych, gwarantuję, jeśli chodzi o j.rosyjski zaczynając od postaw po pierwszym semestrze jesteś na poziomie około B1-B2 Także tempo jest dość szybkie... (Zaocznie ten pułap w praktyce jest osiągnięty gdzieś około końca II roku)
Też chciałam iść kiedyś na lingwistykę stosowaną, ale w końcu poszłam na JB
Aha, co do angielskiego, to jest to głównie tematyka biznesowa, więc nie wiem jak mocna się w niej czujesz polecam.
Maturę pisałam rozszerzoną z angielskiego (88%) i z wosu (wstyd się przynać :P), podstawę z polskiego (76%) i się dostałam jeszcze jak przyjmowali tylko 40 osób na rok (teraz dwa razy więcej, więc nie powinno być problemów).

-26kg

Edytowane przez Amani
Czas edycji: 2010-07-05 o 09:39
Amani jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 21:19   #3
sylwius012
Raczkowanie

jasne, że istnieje. W Gdańsku na UG jest Lingwistyka z 3 językami obcymi, w tym angielski i niemiecki, trzeci do wyboru (hiszpanski, rosyjski, włoski, itp)
Na UO też jest, jak wyżej. Praktycznie wszędzie są 3języki przecież to lingwistyka, nie filologia.
sylwius012 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-26, 19:18   #4
anjya
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sylwius012 Pokaż wiadomość
jasne, że istnieje. W Gdańsku na UG jest Lingwistyka z 3 językami obcymi, w tym angielski i niemiecki, trzeci do wyboru (hiszpanski, rosyjski, włoski, itp)
Na UO też jest, jak wyżej. Praktycznie wszędzie są 3języki przecież to lingwistyka, nie filologia.
na UG jest niemiecki + angielski i do tego lektorat (2h tygodniowo chyba) francuskiego, nie ma do wyboru innego języka póki co
anjya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-28, 15:16   #5
Peru
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anjya Pokaż wiadomość
na UG jest niemiecki + angielski i do tego lektorat (2h tygodniowo chyba) francuskiego, nie ma do wyboru innego języka póki co
Studiujesz tam? Mogłabyś coś więcej napisać?

2015 24
Peru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-29, 08:32   #6
alex1231
Raczkowanie

A czy któraś z Was studiuje na Uniwersytecie Warszawskim?
Warto się wybrać na UW?
Planuję angielski+niemiecki, ewentualnie trzeci język od podstaw.
alex1231 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-02, 13:07   #7
himym
Zadomowienie

https://irk.uw.edu.pl/katalog.php?op...ILS&kategoria= proszę bardzo, mój kierunek

Nie subskrybuję wątków.
himym jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-17, 20:57   #8
klaudiabp
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez himym Pokaż wiadomość
Moim zdaniem nie chodzi tu tylko o to, żeby podać link do tego, co mówi o sobie UW
Wszystkie te informacje można znać na pamięć, ale na przykład ja chciałabym mimo wszystko poznać opinię osoby, która tam studiuje, "siedzi w tym", zna to wszystko trochę, jest w stanie ocenić i opisać, podzielić się wrażeniami
Stary 2011-07-17, 21:22   #9
himym
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez klaudiabp Pokaż wiadomość
Moim zdaniem nie chodzi tu tylko o to, żeby podać link do tego, co mówi o sobie UW
Wszystkie te informacje można znać na pamięć, ale na przykład ja chciałabym mimo wszystko poznać opinię osoby, która tam studiuje, "siedzi w tym", zna to wszystko trochę, jest w stanie ocenić i opisać, podzielić się wrażeniami
Jest fajnie,jeśli ktoś jest wytrwały i nie poddaje się szybko.

Nie subskrybuję wątków.
Stary 2011-07-20, 09:57   #10
sugarcane
Zadomowienie

Cytat:
HIMYM (czy to od TEGO serialu ?), czy dobrze zrozumiałam - mając licencjat powiedzmy tylko z iber i zdane CAE na A (albo i CPE, we'll see ) miałabym szansę dostać się na magisterskie na ILS?

To takie wybieganie w przyszłość ohoho, tylko że miałam zamiar pisać rozszerzony hiszpański w przyszłym roku i przenosić się na ILS, ale jeżeli byłaby taka możliwość to, hmm
sugarcane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-20, 11:50   #11
himym
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sugarcane Pokaż wiadomość
HIMYM (czy to od TEGO serialu ?), czy dobrze zrozumiałam - mając licencjat powiedzmy tylko z iber i zdane CAE na A (albo i CPE, we'll see ) miałabym szansę dostać się na magisterskie na ILS?

To takie wybieganie w przyszłość ohoho, tylko że miałam zamiar pisać rozszerzony hiszpański w przyszłym roku i przenosić się na ILS, ale jeżeli byłaby taka możliwość to, hmm
Tak TEGO (zobacz na mój link z yt w podpisie )
Wiesz co, ja jestem teraz na magisterskich i ja miałam 2 licencjaty z ang i franc i też miałam A z CPE (nadal mam). Wiesz niby jest napisane,że możesz mieć jeden licencjat i zdany certyfikat. Myślę,że jeśli będziesz mieć rzeczywiście A i dobrą ocenę z licencjatu to na luzie. Tylko wiesz,musisz też zdać egzamin na początku września,który też nie nalezy do najłatwiejszych.
Ja mam FCE,CAE i CPE. CAE nie wiem po co robiłam,lepiej zrobić CPE od razu. Zależy od umiejętności ang.

Nie subskrybuję wątków.

Edytowane przez himym
Czas edycji: 2011-07-20 o 11:51

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-20, 14:07   #12
sugarcane
Zadomowienie

Cytat:
Tak TEGO (zobacz na mój link z yt w podpisie )
Wiesz co, ja jestem teraz na magisterskich i ja miałam 2 licencjaty z ang i franc i też miałam A z CPE (nadal mam). Wiesz niby jest napisane,że możesz mieć jeden licencjat i zdany certyfikat. Myślę,że jeśli będziesz mieć rzeczywiście A i dobrą ocenę z licencjatu to na luzie. Tylko wiesz,musisz też zdać egzamin na początku września,który też nie nalezy do najłatwiejszych.
Ja mam FCE,CAE i CPE. CAE nie wiem po co robiłam,lepiej zrobić CPE od razu. Zależy od umiejętności ang.
Kurczę, bo ze mną jest tak, że chciałam iść na iber, ale potem hmm hmm, może ILS tylko za późno się obudziłam i po prostu nie dałam rady przygotować się do hiszpańskiego PR i zastanawiam się co zrobić: czy poprawiać poziom z hiszpańskiego po roku na iber czy spokojnie sobie poczekać, zrobić CPE (jak w podpisie, na razie lecę z Bywaterem ) i startować tam dopiero na magisterskie. Nie wiem

Ja też mam FCE i CAE, zdane na A. Żałuję, że zaraz po zdaniu CAE (w 2009r.) nie zaczęłam CPE ;/ mało motywacji miałam, a w moim miasteczku takich kursów nie prowadzą.

A jesteś zadowolona? Bo ja bardzo chciałabym być tłumaczką kiedyś tam i niby na iber jest taka specjalizacja, ale wydaje mi się, że na ILS-ie jest lepiej, trudniej, ale lepiej.

co do TEGO serialu kochamkochamkocham i Twój podpis
a tu mój ukochany: http://www.youtube.com/watch?v=-6N8rTuXaPI hahaha, umieram jak to widzę

i jeszcze Wilde'a masz w podpisie, jej jej

Edytowane przez sugarcane
Czas edycji: 2011-07-20 o 14:09
Stary 2011-07-20, 17:22   #13
himym
Zadomowienie

Cytat:
Kurczę, bo ze mną jest tak, że chciałam iść na iber, ale potem hmm hmm, może ILS tylko za późno się obudziłam i po prostu nie dałam rady przygotować się do hiszpańskiego PR i zastanawiam się co zrobić: czy poprawiać poziom z hiszpańskiego po roku na iber czy spokojnie sobie poczekać, zrobić CPE (jak w podpisie, na razie lecę z Bywaterem ) i startować tam dopiero na magisterskie. Nie wiem

Ja też mam FCE i CAE, zdane na A. Żałuję, że zaraz po zdaniu CAE (w 2009r.) nie zaczęłam CPE ;/ mało motywacji miałam, a w moim miasteczku takich kursów nie prowadzą.

A jesteś zadowolona? Bo ja bardzo chciałabym być tłumaczką kiedyś tam i niby na iber jest taka specjalizacja, ale wydaje mi się, że na ILS-ie jest lepiej, trudniej, ale lepiej.

co do TEGO serialu kochamkochamkocham i Twój podpis
a tu mój ukochany: http://www.youtube.com/watch?v=-6N8rTuXaPI hahaha, umieram jak to widzę

i jeszcze Wilde'a masz w podpisie, jej jej
Its physically impossible for barney to take a bad picture, aaahhaha
http://www.youtube.com/watch?v=2DSPU...eature=related moje ulubione

Najpierw to musisz skończyć licencjat. Dostałaś się gdzieś? Bo wnisokuję,że zdawałaś maturę teraz. Ile miałaś % z PP? Wiesz,są nikłe szanse że z podstawowym hiszpańskim zdasz na iber. Ja bym poczekała rok,zrobiła w tym czasie CPE i poprawiała maturę z hiszpańskiego PR i ang na PR i spoko na iber i potem magisterka na ILS.

Nie subskrybuję wątków.
Stary 2011-07-20, 18:20   #14
sugarcane
Zadomowienie

Cytat:
Its physically impossible for barney to take a bad picture, aaahhaha
http://www.youtube.com/watch?v=2DSPU...eature=related moje ulubione

Najpierw to musisz skończyć licencjat. Dostałaś się gdzieś? Bo wnisokuję,że zdawałaś maturę teraz. Ile miałaś % z PP? Wiesz,są nikłe szanse że z podstawowym hiszpańskim zdasz na iber. Ja bym poczekała rok,zrobiła w tym czasie CPE i poprawiała maturę z hiszpańskiego PR i ang na PR i spoko na iber i potem magisterka na ILS.
dostałam się na iber UW na moje szczęście brali dowolny język PR i polski PR z ang miałam 98% PR, polski 93% PR i hiszpański PP 100% (uczę się od września 2010 dopiero, trochę za późno mnie tknęło )

dałaś radę zrobić dwie filologie na UW jednocześnie ?! brak emotikonki wyrażającej mój podziw i zdziwienie
najpierw postudiuję na iber, ale ta magisterka na ILS jest taką fajną perspektywą!
a słyszałaś o tłumaczeniach specjalistycznych? kurczę, wydaje się to ciekawe, ale nie ma sekcji z hiszpańskim. a nóż widelec zrobią do moich studiów II stopnia.

HAHAHA a pamiętasz: It's gonna be legend-... wait for it... and I hope you're not lactose intolerant because the second half of that word is DAIRY! <33333333333333333

i jeszcze jak przyrodni brat Barney'a znalazł ojca, a Barney tak biegał po ogródku "look papa, i'm flyin'" XDDDD
Stary 2011-07-20, 19:09   #15
himym
Zadomowienie

Cytat:
dostałam się na iber UW na moje szczęście brali dowolny język PR i polski PR z ang miałam 98% PR, polski 93% PR i hiszpański PP 100% (uczę się od września 2010 dopiero, trochę za późno mnie tknęło )

dałaś radę zrobić dwie filologie na UW jednocześnie ?! brak emotikonki wyrażającej mój podziw i zdziwienie
najpierw postudiuję na iber, ale ta magisterka na ILS jest taką fajną perspektywą!
a słyszałaś o tłumaczeniach specjalistycznych? kurczę, wydaje się to ciekawe, ale nie ma sekcji z hiszpańskim. a nóż widelec zrobią do moich studiów II stopnia.

HAHAHA a pamiętasz: It's gonna be legend-... wait for it... and I hope you're not lactose intolerant because the second half of that word is DAIRY! <33333333333333333

i jeszcze jak przyrodni brat Barney'a znalazł ojca, a Barney tak biegał po ogródku "look papa, i'm flyin'" XDDDD
Dziewczyno to pędź na iber na UW. Potem ILS i jesteś ustawiona.
Ja miałam z zng PR 98% a z franc PR 100%. Cięzko było bo często egzaminy mi się nakładały i pisałam w innych terminach,ale jakoś się dało-prawie w ogóle życia towarzyskiego bo jeszcze miałam pracę. Ja ogólnie jestem na translatoryce, teraz pracuję w branży i tłumaczę z francuskiego albo angielskiego teksty prawno-ustrojowe,analizuje i interpretuje rózne książki,dokumenty etc. Jeszcze zadawłam hiszpański PR bo nie wiedziałam co robić i skończyło się z 97%
http://www.youtube.com/watch?v=FKSdPfucDQA LEGENDARY!

Tłumaczenia specjalistyczne to fajny kierunek,ale można wziąć angielski,niemiecki,włosk i i rosyjski co dla mnie masakra bo tylko angielski lubię. Też fajna opcja,ale języki są raczej do dupy
Myślałam też aby po magisterce kontynuować ale myślę,że po co mi studia doktoranckie.

Nie subskrybuję wątków.
Stary 2011-07-20, 21:03   #16
sugarcane
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyno to pędź na iber na UW. Potem ILS i jesteś ustawiona.
Ja miałam z zng PR 98% a z franc PR 100%. Cięzko było bo często egzaminy mi się nakładały i pisałam w innych terminach,ale jakoś się dało-prawie w ogóle życia towarzyskiego bo jeszcze miałam pracę. Ja ogólnie jestem na translatoryce, teraz pracuję w branży i tłumaczę z francuskiego albo angielskiego teksty prawno-ustrojowe,analizuje i interpretuje rózne książki,dokumenty etc. Jeszcze zadawłam hiszpański PR bo nie wiedziałam co robić i skończyło się z 97%
http://www.youtube.com/watch?v=FKSdPfucDQA LEGENDARY!

Tłumaczenia specjalistyczne to fajny kierunek,ale można wziąć angielski,niemiecki,włosk i i rosyjski co dla mnie masakra bo tylko angielski lubię. Też fajna opcja,ale języki są raczej do dupy
Myślałam też aby po magisterce kontynuować ale myślę,że po co mi studia doktoranckie.
jesteś człowiekiem-robotem

ja właśnie też bym chciała być tłumaczką

Edytowane przez sugarcane
Czas edycji: 2013-01-06 o 18:45
Stary 2011-07-20, 21:40   #17
himym
Zadomowienie

Cytat:
jesteś człowiekiem-robotem

ja właśnie też bym chciała być tłumaczką i ILS daje o niebo lepsze perspektywy, a słyszałam, że na sekcji tłumaczeniowej iber są problemy, żeby zebrać ludzi na konsekutywne i symultaniczne, co mnie najbardziej interesi. a na ILS sporo tego, nie powiem

jej, ale się podjarałam możliwością magisterki na lingwistyce

a ten makrokierunek studia filologiczno-kulturoznawcze na UW? co o tym myślisz?

http://www.youtube.com/watch?v=Y7ZVEvxSR7g

SNASA! SMOON
http://www.lorenzovonmatterhorn.com/ No way,zobacz jak sie nazywa ta wyszkuwiarka,hahahahahha umarłam

Wiesz co nie interesowało mnie zbytnio kulturoznawstwo bo na studiach i tak masz elementy krajów anglojęzycznych/hiszpańsko i trochę coś tam się dowiadujesz. I tak najczęściej po tym pracujesz jako filolog czy tłumacz i kulturoznawstwo przepada.
Jaraj się jaraj ILS bo jest serio super.

Shortly after his family moved to New York City in the late 70's, Lorenzo began rescuing stray puppies and other cute animals. As someone who had been abandoned himself, Lorenzo recognized both the pain of loneliness as well as the power of hope.
http://bigbusinessjournal.com/ can't believe hahahahha

Nie subskrybuję wątków.
Stary 2011-07-20, 22:42   #18
sugarcane
Zadomowienie

Vmiiugi?!?!?!?!?!?!?!
Stary 2011-07-20, 23:21   #19
himym
Zadomowienie

http://www.youtube.com/watch?v=z8pEz...feature=relmfu

Nie subskrybuję wątków.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-30, 22:13   #20
majorka11
Przyczajenie

Mam pytanie. Czy na maturze trzeba zdawać oprócz rozszerzony język angielski to jesszcze jeden z tych co sa podane na stronie (niemiecki,hiszpański,wło ski,rosyjski,francuski)?
majorka11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-31, 12:15   #21
klaudiabp
Zadomowienie

Zależy gdzie
Na UW trzeba zdawać oba języki na poziomie rozszerzonym, natomiast przykładowo na UMCS drugi język można już zdawać w podstawie.
Stary 2011-09-02, 16:25   #22
Anne18
Przyczajenie

Czy na ILS trzeba zdawać rozszerzony polski ?
Anne18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-07, 10:01   #23
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez Anne18 Pokaż wiadomość
Czy na ILS trzeba zdawać rozszerzony polski ?
https://irk.uw.edu.pl/katalog.php?op...ILS&kategoria=

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-09-07, 16:08   #24
Anne18
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
Tam są podane 4 przedmioty obowiązkowe (polski, matematyka, 2x język obcy), a o innych nie ma mowy więc będą się liczyły tylko te 4?
Anne18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-08, 10:08   #25
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez Anne18 Pokaż wiadomość
Tam są podane 4 przedmioty obowiązkowe (polski, matematyka, 2x język obcy), a o innych nie ma mowy więc będą się liczyły tylko te 4?
język polski, matematyka, dowolny przedmiot do wyboru (np. geografia), dwa języki obce - tak ja to rozumiem...

W = a * P + b * M + c * J + d * X + e * Y
gdzie:
W – wynik końcowy kandydata;
P – wynik z języka polskiego na poziomie podstawowym lub rozszerzonym;
M – wynik z matematyki na poziomie podstawowym lub rozszerzonym;
J – wynik z języka obcego na poziomie podstawowym lub rozszerzonym;
X, Y – wyniki z dodatkowych przedmiotów maturalnych zdawanych na poziomie rozszerzonym;
a, b, c, d, e – wagi (wielokrotności 5%).

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 13:41   #26
fochmistrz
Raczkowanie

W tym roku zdawałam maturę i chciałam iść na języki stosowane na uniwersytet śląski. Jest to kierunek bardzo podobny moim zdaniem do lingwistyk, tyle,że naukę francuskiego zaczynasz od zera. Liczą tylko ustny i piszemny angielski na rozszerzeniu. Niestety mi matura nie poszła na tyle dobrze, z powodów rodzinnych, osobistych, a może i również z mojego zaniedbania napisałam ja na 73 % a powiedziałam na 70 %. Nie dostałam się. W związku z tym mam cały przyszły rok do zagospodarowania : D I postanowiłam,że tym razem będę zdawać rozszerzony francuski i startować na Uniwersytet Warszawski. W związku z tym wczoraj zaniosłam deklaracje maturalną do mojego liceum ( polski angielski poprawka,dopisany francuski ), a teraz jestem w trakcie załatwiania papierów i planuję wyjechać jako au pair do Francji - w końcu mam przed sobą dośc trudne zadanie, jako osoba która z francuskiego umie niewiele , gdzie nauczę sie języka lepiej niż jak własnie tam ? : D Dziewczyny, nie zrażajcie się,że jest trudno, ten kierunek jest naprawdę super! Może i ciężka praca czeka, ale za to jaka satysfakcja potem : )))
fochmistrz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-10, 21:11   #27
Schwarmerin
Raczkowanie

GG do Schwarmerin

Witam wizażanki
Czy ktoś ze studiujących na ILS UW mógłby mi powiedzieć, czy zdając na maturze rozszerzony niemiecki i angielski mam szansę tylko na kombinację niem-ang, czy możliwa jest nauka drugiego języka od podstaw (rosyjski lub hiszpański)? Pytam, bo słyszałam, że zdając na maturze tylko te języki to mogę sobie również tylko na nie zdawać (czyli startuje się z obydwoma językami od B2+) :P
A przyznam szczerze, że ten angielski tak średnio mi pasuje - cały świat mówi już po angielsku i wydaje mi się on być przereklamowany (nie chcę urazić tutaj fascynatów tego języka)
Aha, no i jeżeli nie ma innej możliwości w moim przypadku, niż niem-ang, to czy jest może lektorat z trzeciego języka?
I jeszcze jedno: czy mam szansę na ILS UW z podstawowym polskim?
Pozdrawiam,
całkiem zielona maturzystka

Edytowane przez Schwarmerin
Czas edycji: 2011-10-10 o 21:13
Schwarmerin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 20:23   #28
jamto
Przyczajenie

jestem właśnie na pierwszym roku studiów na ILSie na UW, więc mam nadzieję że pomogę . Na maturze zdajesz te języki, które potem wybierasz w procesie rekrutacji, czyli jeśli zdajesz angielski i niemiecki to możesz pójść na kombinację ang-niem lub niem-ang - nie można wybrać innego języka, bo na ILSie nie ma możliwości nauki języka od podstaw, chyba że w ramach lektoratu. Jeśli chodzi właśnie o lektoraty to oferta jest szeroka, od rosyjskiego, hiszpańskiego itp. po różne, bardziej egzotyczne języki.
Jeśli chodzi o maturę z polskiego, to zależy od przelicznika - wynik z polskiego to chyba 10% całej puli punktów w rekrutacji. Można zdawać rozszerzony lub podstawowy, z tym, że dla podst. wynik mnoży się x 0,8 a rozszerzony x 1, po prostu sama musisz sobie przekalkulować co ci się bardziej opłaca ja osobiście zdawałam rozszerzony, ale jeśli zdasz dobrze podstawę to wystarczy, polski aż tak się nie liczy, no ale zawsze te kilka punktów jest
jamto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 15:45   #29
Schwarmerin
Raczkowanie

GG do Schwarmerin

Dziękuję Ci bardzo
Aha, i mam jeszcze pytanie odnosnie tego lektoratu Czyli mowisz, ze mozna polakomic sie na jakis egzotyczny jezyk? A jaki dokladnie? Czy dostepny jest japonski, chinski a moze arabski?
Schwarmerin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-04, 19:48   #30
E l a t e
Raczkowanie

Ponawiam pytanie Schwarmerin

Jamto, może powiesz nam coś więcej?
Jak wrażenia?
Jakie miałaś wyniki z matur?

Wybieram się na ten kierunek za rok.
Jeżeli się uda to UW, jeżeli nie - UKW lub UG.
Zdaję niemiecki i angielski na rozszerzeniu...
E l a t e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości