![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wielki najazd na humanistów.
Witam
![]() ![]() A co wy sądzicie na ten temat?
![]() |
#2 |
maszyna, nie człowiek
|
Dot.: Wielki najazd na humanistów.
Nie nazwałabym tego "najazdem"; chodzi raczej o to, że na uczelniach publicznych przyjmują mnóstwo ludzi na wszelakie socjologie i politologie, na uczelniach prywatnych tak samo, a potem słyszymy o ludziach z wyższym wykształceniem, bez pracy. Jak ktoś jest sprytny, to prace mieć będzie, jednak większość ludzi z nadprodukcji na wszelkich politologiach, socjologiach, zarządzaniu i kulturoznastwie na rynku się nie odnajdzie. Jeśli uczeń, który ledwo się dostał do liceum, średnio zdał maturę, potem pcha się na studia, które "jakoś" ciągnie ale "przecież poszedł na studia!", to efekt mamy, jaki mamy. Nadprodukcję "humanistów".
PS. Prędzej znajdziesz humanistę - ignoranta matematycznego kwiczącego na arkuszem z matematyki niż ścisłowca, który ma problem ze zdaniem matury z polskiego. Dlaczego? Dlatego, ze są to ludzie, którzy kiedyś mieliby problem z dostaniem się do liceum czy technikum. PPS. Żeby nie było - uważam, że za kilka lat inżynierów środowiska też będziemy mieć już zbyt dużo, ale zawrotnej liczby humanistów jednak nie przekroczą...
Rosyjski A1-A2-B1-B2-C1 Francuski A1-A2-B1-B2-C1 ![]() Edytowane przez nicRu Czas edycji: 2011-07-09 o 10:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zacznijmy od tego, ze nie zadni humanisci, tylko "humanisci". Teraz kazdy kto nie umie/nie rozumie/nie chce sie uczyc matmy czy fizy jest niemal automatycznie okreslany humanista ![]() Wiesz, jak ktos jest genialny z polskiego, to problemow raczej nie ma, tylko ludzie, ktorzy sa nogi z matmy i nogi z wszystkiego innego ![]() Nazywanie osob dobrych z matmy tak czy siak jest rownie prymitywne i ograniczone co sterotypy o humanistach, ktore powstaja przez "humanistow".
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
a mnie zastanawia inna rzecz
![]() mowi sie, ze humanista to czlowiek wszechstronny, w takim razie jak mowic na osobe, ktora lubi polski, historie, jezyki, wos, a nie lubi i nie potrafi chemii/fizyki/matmy? ze scislowcami nie ma takiego problemu - lubisz/umiesz fizyke/chemie/matme to jestes scislowcem [a jak nie umiesz podstawowych dat z historii to i tak nikt ci tego nie wygarnie] nie uwazam sie za humanistke, jestem raczej scislowcem ![]()
studia ![]() Edytowane przez natalka2 Czas edycji: 2011-07-09 o 10:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
A mi się rozchodzi o to, że niby czemu "humanista" ma psioczyć na matmę i pisać pamiętniczki o tym, jakim bezsensem jest obowiązkowa matura z matematyki, a "ścisły" musi się uczyć "dzieł" polskich, tylko dlatego, że to o Polsce i że tak wypada.
Ja nie jestem w stanie zrozumieć czemu ludzie nie potrafią zdać matury z matematyki, skoro wszystkie wzory podane ma we "Wzorach". Z tego pomocą rozwiązuje się cały test, a w otwartych wypisanie danych, może coś wykombinować z pomocą tych wzorów, dodać coś do czegoś... 30% to banał! Banał! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Zgadzam się z wyrakiem
![]() Nie powiedziałabym,że kierunki humaniastyczne są łatwe-są poprostu nieprzyszłościowe. Podczas kiedy taka socjologia jest kierunkiem "dla wszystkich" środkie zastępczym dla ludzi, którzy nigdzie się nie dostali, bo jest faktycznie łatwa-ale już psychologia, filologie wcale nie są proste, Moja siostra studiuje filologię i jak widzę jak obszerne ma egzaminy, jak musi przeczytać do jednego tylko egzaminu stos książek, nie wspominając już o takich kwiatkach jak przedmioty związene ze skłądnią, językami archaicznymi jak np starocerkiewny, starosłowiański... Ja sama jestem humanistką-marzyłam właśnie o psychologii i filologii ale nie poszłam bo bałam się braku perspektyw po skończeniu studiów. Poszłam na administrację-też można rzec, że humanistyczna. Ale bardzo trudna (wymagają od nas wiedzy takiej jak na prawie) i daje szansę na pracę. Zwłaszcza, że wybrałam specjalizację sądową. A tak w ogóle to najłatwoejdzym kierunkiem ostatnich lat jest ten oblegany, modny marketing. Znam osoby studiujące go na kilku różnych uczelniach w Krakowie.
Life saved: 2 ![]() ![]() ![]() Dwie syberian husky Edytowane przez Lady_Kala Czas edycji: 2011-07-09 o 11:07 Powód: literówki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
cóż, mnie się wydaje, że kierunki humanistyczne mają renomę "łatwych" przez prywatne szkółki, typu zapłacisz-zaliczasz. bo na uczelni z prawdziwego zdarzenia trzeba sie faktycznie troche pouczyc, naczytac, napisac, wyciagac wlasne wnioski, i wtedy tak wcale latwo nie jest,
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
maszyna, nie człowiek
|
Pomijając zgadzanie się z wyrakiem, humanista, który studiował kierunek z gatunku "nie ścisłych", jeśli faktycznie jest inteligentny to i tak sobie poradzi.
Hej, ni demonizujmy czytania i uczenia się jako takiego trudnego. Dla porównania prócz przeczytania ze zrozumieniem 700stronicowej książki (oby to jednej)na egzamin wielu ścisłowców musi mieć jej treść w całości w małym palcu, umieć wykorzystać, a do tego wymyślić coś nowego na kanwie tego, co opanowali. Przy takim porównaniu wkucie czegoś nie jest dla mnie osiągnięciem. Ot - studia. Jak każde. (No może prawie każde)
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Wtrącę swoje 3gr do tematu... Nigdy nie miałam głowy do przedmiotów ścisłych, mając do wyboru matmę i polski zawsze wybiorę to drugie. Nie czuję się jakaś gorsza z tego powodu.
Cytat:
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
ja przyznam sama, jak to ze mną było
![]() ![]() na szczęście w porę się opamiętałam, w klasie maturalnej ![]() ![]()
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przede wszystkim - kim jest humanista? Tak jak ktoś już pisał - człowiek wszechstronny, mający dużą wiedzę z przeróżnych dziedzin. Dlaczego więc nazywani są tak ludzie, którzy nie mają głowy do matematyki, fizyki, chemii, biologii? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a obecnie: ''humanista (łc. humanus ‘ludzki’) 1. nauk. specjalista w dziedzinie nauk humanistycznych, zajmujący się zawodowo m.in. kulturą, językiem, literaturą. 2. znawca kultury i literatury antycznej. 3. nauk., hist. przedstawiciel humanizmu (1); uczony okresu Odrodzenia. 4. przen. osoba dbająca o wartości ludzkie, godne życie człowieka.''
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
To stwierdzenie chyba można odnieść do studentów wszystkich kierunków. Jeśli student jest inteligentny będzie umiał wykorzystać wiedzę zdobytą podczas studiów i odnajdzie się na rynku pracy.
![]() |
#15 |
maszyna, nie człowiek
|
A jak nie będzie miał jej gdzie wykorzystać, to nie będzie biadolił że nie ma pracy a ma wyższe wykształcenie, tylko się w miarę możliwości przekwalifikuje.
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Zgadzam się z Wyrakiem, są humaniści i 'humaniści'. I ci drudzy zapełniają tzw. humanistyczne kierunki, chociaż po prostu nie powinni iść na studia. Żadne.
Cytat:
Na czerwono- to mam na niektórych zajęciach. Plus pogrubione na zielono- fajnie, a jak to się ma do dawania wzorów na kolokwiach? Na takiej matematyce na przykład ![]() Ja ostatnio na kole z technik diagnostycznych dostałam kartkę z wzorami. Primo, miałam je w głowie. Secundo, miałam ochotę się roześmiać i zapytać prowadzącą 'R U fuckin' kidding me?'. Nie wiem, może jestem 'starej daty' ![]() Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2011-07-09 o 11:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No i właśnie o to mi też chodzi : ) Macie racje ,że pocięcie "humanista" zaczęło być używane źle przez co ludzie nie do końca rozumieją co to znaczy...tak jak ktoś napisał - dziś HUMANISTA to osoba która ledwo ciągnie z matmy z lenistwa ,a wypracowania na polski pisze mu znajomy. To pojęcie chyba w ogóle nie powinno być używane...
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Prawda jest taka,że jest mnóstwo socjologów,politologów,ps ychologów itd. Wszyscy kończą owe kierunki i nikt nie znajduje pracy,bo po prostu jej nie ma. Żyjemy w takich czasach,gdzie studia wybieramy pod kątem zapotrzebowania a nie pasji.
![]() Ja osobiście należę do humanistów i lingwistów. Nie stwierdzam tego po 4 z polskiego czy 6 z historii (którą uwielbiam),ale po prostu co mi przychodzi łatwiej. Matmy,chemii,fizyki nie lubiłam ale miałam 4 i 5,bo nie chciałam mieć 2 z tych przedmiotów. Są osoby które przedmioty ścisłe łatwiej podchodzą,a nie sklecą 2 zdań na polskim,więc idą tokiem nauczania,że skoro nie umie przypadków i daty II WŚ to znaczy,że jest ścisłowcem. Bzdura,po prostu jest leniwy i nie potrafi się zaprzeć i nauczyć się. Osobiście wole języki,bo sama wybrałam taki kierunek i mówię po kilku językach.
![]() |
#19 | ||
Zakorzenienie
|
Dziwne, że humanistą określamy kogoś, kto nie jest zainteresowany przedmiotami ścisłymi, przyrodniczym (zwykle ten brak zainteresowania objawia się ignorancją i brakiem najmniejszego wysiłku, żeby choćby podstawy opanować
![]() "Najazd" popieram ![]() ![]() Nikt mi nie wmówi, że zaliczenie matury z matematyki na poziomie podstawowym jest wielkim wyczynem. Każdy, kto zdaje z klasy do klasy, jest w stanie zdać -> jesteś słaby - to musisz więcej ćwiczyć i tyle ![]() Jeśli coś wypada słabo, to trzeba obniżyć standardy? "Zdawalność" egzaminu na prawo jazdy jest bardzo niska - tu może też potrzebna jest zmiana. Może prawo jazdy za wskazanie, gdzie jest kierownica i umiejętność włączenia wycieraczek? Na pewno wszyscy byliby zachwyceni. Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
a komu dają wzory na kolokwiach?
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To prawda, że matmy mnóstwo licealistów w tym roku nie zdało? Nie widziałam pytań, jak Wy je oceniacie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Też się uważam za humanistkę i niekoniecznie za "humanistkę"
![]() Ta cała nagonka na humanistów jest dla mnie tylko chwilową modą, która za jakiś czas zostanie zastąpiona zupełnie inną (nie wiem, może na osoby, które nie znają języków i zwalają na nauczycieli? albo na studentów zarządzania, którzy myślą, że po studiach będą zarządcami firmy?). Mało tego, nagonka jest nakręcana przez samych "pokrzywdzonych" i dlatego są właśnie prowadzone permanentne spory (bez osiągnięcia konsensusu) oraz zakładane wątki takie jak ten obecny. Myślę, że ta cała akcja boli te osoby, których faktycznie ona dotyka, które mają kompleksy z tego powodu, bo mają przedstawioną prawdę prosto w oczy. Są to osoby, które faktycznie poszły na łatwe studia, poszły na studia z przypadku i próbują sobie wmówić, że jest super, rzadko są to też osoby z pasją, które naprawdę lubią swoje studia i mają szansę na znalezienie pracy po nich. Dla mnie też nie jest jakoś specjalnie przyjemna ta dyskusja, ale ogólnie rzecz biorąc wisi mi i powiewa ![]() Co do pracy to i po studiach humanistycznych się ona znajdzie, trzeba tylko spełnić pewne warunki: ciężko pracować, lubić to co się robi, studiować z pasją i z pasją myśleć o swojej przyszłej ścieżce zawodowej, rozwijać się, mieć aspiracje na pokonanie całej rzeszy chętnych na jedno stanowisko, uczyć się języków, zdobywać dodatkowe umiejętności. Jest ciężko owszem... ale czy ktoś mówił, że będzie łatwo? Podejrzewam, że podobna sytuacja będzie za parę lat jak będzie przesyt inżynierów - po prostu polski rynek nie ma zapotrzebowania na tyle osób wykształconych. Normalne jest to, że mgr będzie w sklepie pracował, bo jest przesyt. Kwestia jest jeszcze taka, że do takiej pracy pójdą ci "gorsi" magistrzy. Kiedyś było nie do pomyślenia, żeby dzielić wykształcone osoby na lepsze i gorsze... dyplom (i jednocześnie człowiek) miał swoją wartość, wzbudzał szacunek. Teraz niestety wszystko się zmieniło. Dla zainteresowanych polecam wywiad z prof. Wolniewiczem: http://www.youtube.com/watch?v=QdBPp8TwASo
Edytowane przez Coma_ Czas edycji: 2011-07-09 o 12:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym wiesz... to że dostaniesz wzory wcale nie oznacza, że rozwiążesz zadanie. To już nie matma z liceum, gdzie wystarczy podstawić dane do wzoru i wynik masz. Na studiach możesz przez kilka stron liczyć jedno zadanie i dopiero przy końcu wykorzystać podany wzór.
![]() |
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym nicRu chodzilo o troszke inne twierdzenia niz: Suma kwadratow bokow przyprostokatnych jest rowna kwadratowi przeciwprostokatnej. A np. cos takiego co w zalaczniku (pierwsze lepsze jakie znam na pamiec w nocy o polnocy). Trzeba umiec zapisac twierdzenie jezykiem logicznym, slownie i jeszcze umiec je udowodnic. Na kazdych studiach jest rownie ciezko. Studentka prawa musi zapamietac iles przepisow kodeksu karnego, studentka psychologii rowniez lekkiej nauki nie ma, studentka polonistyki bedzie zawsze musiala wiedziec co autor ma na mysli, a studentka matematyki musi znac twierdzenia i umiec je udowadniac. P.s. Tylko na inf czasem podaja nam wzor jak mamy napisac jakis program, zebysmy sie nie zacieli probujac go sobie przypomniec ![]() ![]()
-A ty kto? -Dobra wróżka. -Z siekierą? -A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach? Edytowane przez SzpiegZKrainyDeszczowców Czas edycji: 2011-07-09 o 12:15 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może i ja się włączę w dyskusję ![]() ![]() moje poglądy wynikają z obserwacji i doświadczeń jakie miałam mieszkając z różnymi ludźmi i jak ktoś mi powie że studia humanistyczne są trudne to chyba zabiłabym śmiechem ![]() ![]() Popieram że ludzie określający się "humanistami" się tłumaczą tym tylko. Myślę że ludziom brak świadomości że matematyka nie jest w szkole po to żeby ich gnębić a hasła po co mi wielomiany pochodne przecież to i tak się mi w życiu nie przyda są śmieszne. Wiadomo jak ktoś tym się nie będzie zajmować to nie będzie rozkładać wielomianów a nawet jak będzie się zajmować to też tego nie będzie robić ale matematyka jest po to żeby nauczyć myślenia (to się przydaje w każdej dziedzinie życia ![]() Ale żeby nie było w drugą stronę jak ktoś uważa się za ścisłowca to powinien umieć wypowiadać się po polsku, umieć pisać poprawnie i znać jakieś podstawowe daty wydarzenia z historii, literaturę polską. Krótko mówiąc wszyscy powinniśmy być humanistami w renesansowym tego słowa znaczeniu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:54.