|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Opłata za kontynuację 1 kierunku zamiast za 2 kierunek
Witam,
Czy któraś z Was orientuje się czy możliwa jest taka opcja aby płacić za drugi rok pierwszego kierunku (teraz jestem na 1 roku tego kierunku i chciałabym go kontynuować - płacąc za niego na studiach dziennych) a za to z punktów ECTS (które mi zostaną, czyli - czyt. za darmo) studiować drugi kierunek? Sprawa ma się tak, że jestem teraz na kierunku na Uniwersytecie Szczecińskim (, który jest zdecydowanie tańszy od tego który chce podjąć na PUMie) a zamierzam od nowego roku podjąć się również drugiego kierunku (nawiasem mówiąć, kierunku nowego, bo zaczyna się rekrutcja właśnie od 2014) ale na innej uczelni tj Pomorskim Uniwersytecie Medycznym. Z góry dziękuję za odpowiedź!
|
|
|
#2 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Opłata za kontynuację 1 kierunku zamiast za 2 kierunek
Cytat:
każdy byłby taki cwany i po 2 latach np. stwierdziłby, że o drugi kierunek można by zacząć ale płacić za ten pierwszy bo zostało tylko 1,5 roku a nie 3,5 (licząc inżynierkę).
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
W sumie nie chodziło mi tutaj nawet o ten 'rok niepłacenia' bo mogłąbym uregulować tę sumę, ale sam fakt, że US jest zdecydowanie tańszy niż PUM w tym wypadku
|
|
|
#4 |
|
na przekór do celu
|
Opłata dotyczy drugiego kierunku studiów. Nie wybranego z dwóch kierunków.
|
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
|
Moja rada: rzuć ten pierwszy. Idź na ten drugi, droższy. On stanie się pierwszym, ale limit ects będziesz mieć pomniejszony o to co już przestudiowałaś (przy czym ects liczy się dopiero za ZALICZONE zajęcia, więc jeśli do sesji nie podejdziesz to w ogóle nie wykorzystasz ectsów). Po roku dostań się jeszcze raz na ten co rzuciłaś i on stanie się drugim. A że przedmioty będą takie same to ci przepiszą i wskoczysz pewnie od razu na drugi rok.
Odrębną kwestią jest kretynizm takiej regulacji kiedy kolejność rozpoczęcia studiów decyduje za które płacimy i trzeba się uciekać do takich wybiegów.. Powinno być to do wyboru lub z korzyścią dla studenta, czyli zawsze płacimy za tańszy.
|
|
#6 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
nie dadzą jej wskoczyć na drugi rok jak nie przystąpi do drugiej sesji! przepisze sobie oceny z pierwszego i będzie czekać na drugi.Ja pierniczę, skąd się biorą takie pomysły. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
Rok w plecy. No dramat po prostu! Lepiej mieć rok w plecy niż płacić np. 35 tysięcy za rok studiów na akademii medycznej. Nie sądzisz?
|
|
#8 |
|
BAN stały
|
weź dziewczyno ogarnij się w tymi pomysłami. nie wiem skąd je bierzesz ale nie są one za mądre.
i spokojnie, nie będą kosztowały 35 tys. bo wtedy by się nie opłacało iść dziennie na drugi kierunek a lepiej na zaoczne i płacić 5 tys. za rok. |
|
|
|
|
#9 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Generalnie autorka mogłaby rzucić studia w tym roku i w przyszłym zarekrutować się na nowy + swój stary, zaczynając równorzędnie też mogłaby zadeklarować, który będzie bezpłatnym a który płatnym. I nawet mogłaby to zrobić po drugiej sesji - zależy od polityki uczelni. Fakt, brzmi idiotycznie, ale to chyba jedyna opcja, by płacić za ten pierwszy kierunek, a nie za drugi. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Wtajemniczenie
|
Sorry, ale sama sie ogarnij. Akademie medyczne są koszmarnie drogie. Medycyna w Warszawie dokładnie tyle kosztuje. Moze na Pomorzu jest taniej, ale poniżej 20 tys. To nigdzie w kraju nie ma lekarskiego. Chyba ze autorka chce iść na jakiś inny, tańszy kierunek i ja stać to ok. Rezygnacja i rozpoczęcie równolegle dwoch kierunków lub tez powrót na obecnie studiowany kierunek są jedyna opcja uniknięcia opłaty. I większość kierunków medycznych nie ma w ogóle studiow zaocznych. Co najwyżej wieczorowe, ale ich ceny są takie same jak opłaty za drugi kierunek.
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
|
Jest jeszcze inna opcja. Przeniesienie się już teraz na obecnym kierunku na wieczorowe/zaoczne. Uczelnie zwykle nie robią z tym problemu, bo mają z tego dodatkową kasę.
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Przerażają mnie takie dziwne pomysły a co gorsza namawianie innych do takich rzeczy. No i jeszcze trzeba wziąć pod uwagę politykę pierwszej uczelni, bo jak podejmie 2 semestr i zrezygnuje to będzie już płacić za brakujące 30 pkt ECTS czyli jak uczelnia podejdzie do tego tak, że zaczęła od nowa więc ma od nowa pulę ECTS i bez względu na to czy przepisuje oceny czy nie to jej brakuje ECTS to co wtedy? ma jeszcze płacić za semestr tych pierwszych studiów bo sobie zrezygnowała i podjęła jeszcze raz. A i na niektórych uczelniach rzucając kierunek nie można wrócić na ten sam wydział i ten sam kierunek na tym wydziale Wszystko kwestia uczelnia ale tak czy siak pomysł z rzucaniem studiów jest głupi. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
Nieprawda. Wiele uczelni studia dzienne dla dwukierunkowców wyceniła taniej niż studia wieczorowe/zaoczne. Inna sprawa, że nie wszystkie kierunki są prowadzone jako niestacjonarne. No ale można sobie tylko gdybać skoro nie wiemy o jakich kierunkach/uczelniach myśli autorka.
|
|
|
|
|
#14 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I neia ma racje. Bardzo duzo uczelni za drugi kierunek zada wiecej niż za wieczorowe. Faktycznie najlepszy jest pomysł z przejściem na zaoczne. Nie wzięłam pod uwagę nie dostania sie znowu na to samo. Faktycznie tak moze być, ale progi są od lat w miare stałe, wiec jeśli autorka była np. Laureatka olimpiady albo ma po prostu rewelacyjne wyniki to nie ma sie co przejmować.
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 |
|
na przekór do celu
|
ale "podejmie drugi semestr" z posta pffe = ukończy pierwszy z zaliczeniem przedmiotów.
|
|
|
#17 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przysługuje z ustawy, czyli nawet wykorzystując jeden semestr kolejne studia można skończyć jeszcze za darmo. Ja zrozumiałam, ze chodzi i zaliczenie tez drugiego semestru.
|
|
|
#18 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() A to, że te 30 jest "na zapas" wiem i zgadzam się, że ich strata nie będzie kosztować autorkę
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2014-01-10 o 15:48 |
|
|
|
|
|
#19 |
|
BAN stały
|
a mi dokładnie chodziło o to, że przejdzie na drugi semestr, czyli zaliczy 1 semestr ale może na drugim też zdobyć jakieś punkty.
---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ---------- i z tymi progami to jest różnie, wbrew pozorom potrafią skoczyć raz bardzo wysoko a raz bardzo nisko. i też uważam, że najrozsądniej przejść na zaoczne. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:35.

każdy byłby taki cwany i po 2 latach np. stwierdziłby, że o drugi kierunek można by zacząć ale płacić za ten pierwszy bo zostało tylko 1,5 roku a nie 3,5 (licząc inżynierkę).
nie dadzą jej wskoczyć na drugi rok jak nie przystąpi do drugiej sesji! przepisze sobie oceny z pierwszego i będzie czekać na drugi.