|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Dlaczego odżywka 'wyciąga' włosy?
Zauważyłam, że gdy po umyciu włosów używam odżywki do spłukiwania(obecnie Pantene, ale to chyba znaczenia nie ma), to przy wmasowywaniu i przeciąganiu jej na długość, wyciągam pewną ilość włosów(koło 15) mimo dokładnego czesania przed myciem, dokładnego mycia i spłukania szamponu. Czy jest to wina odżywki, czy po prostu mokre są bardziej podatne na wypadanie, bądź one miały wypaść?
Zastanawiam się, bo nie nakładam jej na skórę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Dot.: Dlaczego odżywka 'wyciąga' włosy?
Cytat:
- sposób mycia (często wykonujemy wiele niepotrzebnych ruchów podczas mycia włosów, co skutkuje splątaniem i dodatkowym "wyciągnięciem" kilku włosów), - płukanie po szamponie (woda pozornie wygładza włosy, ale nie sprawi, ze zostaną wypłukane wszystkie "wyciągnięte" podczas mycia). - nakładanie odżywki do spłukiwania (odżywka dzięki swoim składnikom wygładza włosy, więc te mogą "ślizgać się", nie zaczepiając jeden o drugi. Tym samym, to co zostało "wyciągnięte" podczas mycia właśnie teraz się ujawni). Na pewno włosy mokre są bardziej podatne na uszkodzenia, dlatego im delikatniejsze mycie, tym dla nich lepiej.
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
ja też zauważyłam, że przy odżywce trochę włosów mam na rękach i właśnie mnie się wydaje że to jest jak napisała Eloe77 efekt tego wyślizgiwania się
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Queen Of Darkness
|
w sumie ja rowniez zauwazylam, że po nalożeniu odżywki wychodzą włosy. a juz na pewno po masce ; O ale u mnie to datego, ze raz za długo trzymałam ^ ^ pisało 3 min a ja 10 haha. no ale wydaje mi się, że może obciąża odzywka włosy albo zle się ją nakłada ze włosy słabną az w kocnu wylatują.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Zgadzam się z Eloe
![]() Włosy trzeba traktować bardzo delikatnie. Wtedy nie będzie problemu 'wyciągniętych' włosów w sporych ilościach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dzięki za odpowiedzi, w sumie to macie rację. Nie powinnam się tym martwić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
|
Nie za bardzo. Większość odżywek/masek składa się głównie z wody. Woda rozmiękcza i skórę i włosy, dlatego pozostawienie produktu kilka/kilkanaście godzin na włosach nie musi przynieść nic dobrego.
Na dłużej można zostawić olej. Martwić się rzeczywiście nie ma czym póki zjawisko się nie nasili. Warto jednak przemyśleć swój sposób mycia, by nie stresować dodatkowo skóry głowy i cebulek ![]()
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Chyba już wszystko zostało powiedziane. Ja nie martwiłabym się zanadto tym. Wypadnie włosów jest normalne, o ile ich ilość nie jest zastraszająca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:56.