![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Przeszłość chłoapaka i jej wpływ na nasz zwiąek..... :(
Witam Wszystkich
![]() Podczytuję Was od dawna ale w końcu sama zdecydowałam się prosić Was o radę.... Jestem z chłopakiem 4 m-ce. Podczas tego czasu trochę się już poznaliśmy, trochę "dotarliśmy". Każde z nas jest po wieloletnim związku i każde ma jakiś tam bagaż doświadczeń. Na czym polega problem? Otóż mój chłopak w przeszłości, zanim mnie poznał, zaciągnął w banku 2 kredyty. Po jakimś czasie stracił pracę i przestał spłacać raty. Wiadomo - długi narosły, plus odsetki. Komornik nic nie ściągnął, bo chłopak pracuje obecnie "na czarno" i po prostu nie miał z czego odebrać należności. Chłopak pracuje na nowo od niedawna - od marca. Powiedziałam mu że nie mam zamiaru płacić za jego przeszłość, żeby doszedł do jakiegoś porozumienia z bankiem i stopniowo oddał im pieniądze. (łączna kwota ok. 9 000 zł). Pewnie niektórzy z Was zaraz powiedzą że chłopak nie ma we mnie oparcia, że nie pomagam mu itp., ale ja po prostu wiem, że te pieniądze które pożyczył nie były mu wówczas konieczne niezbędne. Wiem że nie stać go teraz praktycznie na nic, że nigdzie nie wyjedziemy, nie oczekuje żadnych prezentów itp. Chcę po prostu żeby stopniowo uporał się z tymi długami. Ale do rzeczy. Chłopak powiedział mi że wziął w pracy zaliczkę i wpłacił komornikowi 1000 zł. Prócz tego bank poszedł z nim na ugodę pod warunkiem, ze w przeciągu 2 tyg. wpłaci im 400 zł. Powiedział że nie ma już, zapytał czy mogę mu pożyczyć. Pożyczyłam, chciałam żeby ten jego dług jakoś się zmniejszył...... (wiem że sytuacja finans. w jego domu jest zła i rodzice na pewno by mu nie pomogli). Co się okazało? Dziś dowiedziałam się że wcale nie wpłacił tych 400 zł do banku. Nie pytajcie skąd wiem, po prostu wiem. Nie od niego. On przyznał się do tego dopiero teraz. Kilkakrotnie wcześniej pytałam czy na pewno wpłacił. Za każdym razem słyszałam "Tak kochanie wpłaciłem". ![]() Okłamał mnie. Umyślnie, perfidnie, bez mrugnięcia okiem ![]() Okłamał już drugi raz. )Za pierwszym razem okłamał mnie że poszedł do lekarza a potem okazało się, że wcale u niego nie był.) Powiedziałam mu że nigdy więcej nie chcę być oszukana - w żadnej sprawie. Parę minut temu napisałam mu esa, że czuje się oszukana, że nie ufam mu już, że chciałam mu pomóc a on to wykorzystał, że dla mnie to jest koniec związku bo związek bez szczerości nie ma sensu. ![]() Co myślicie o takim zachowaniu? Dodam może jeszcze kilka rzeczy.... na pewno nie przepił tej kasy, bo on prawie nie pije. Ogólnie jest bardzo czuły, troskliwy, zawsze mogę na niego liczyć, interesuje się mną i moimi problemami, zawsze ma dla mnie czas itp...... Ale zawiódł mnie cholernie. ![]() ![]() Mam 24 lata. On - 26. Z góry dziękuję za Wasze spojrzenie na całą sytuację. Dla mnie to już podstawa to zakończenia tej znajomości.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Przeszłość chłoapaka i jej wpływ na nasz zwiąek..... :(
Moim zdaniem powinnaś zakończyć ten związek jak najszybciej. Jeśli na samym początku znajomości on tak zawiódł Twoje zaufanie, to nie spodziewałabym się, że będzie lepiej. A jak w jakiś sposób Ciebie wciągnie w swoje problemy finansowe? Wiadomym jest, że w dzisiejszych czasach problemy finansowe ma wielu ludzi, niektórym ciężko się z tym uporać, ale widać, że bank chce mu iść na rękę, jednak on nie chce tego wykorzystać. Ja bym mu nie zaufała. Tym bardziej, że jak piszesz, owe kredyty nie były mu niezbędne do życia. Mam awersję do kombinatorów, a on zdaje się takim być.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
on cie poprostu okradl... skoro wziol od ciebie 400 zl niby na spalate dlugu i wcale tego nie zrobil tylko przepuscil to lekko reka to nie licz ze ci to odda.... zostaw go... bo moze byc jeszcze gorzej.
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zawiódł twoje zaufanie i "wyciąga" od Ciebie pieniądze - chyba nie ma sensu się w to dalej pakować, tym bardziej, że jesteście ze sobą stosunkowo krótko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2011-07-28 o 23:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Dobry zwyczaj - nie pożyczaj... a Ty uciekaj od niego, ten chłopak to manipulant
![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Copyraptor
|
Uciekaj. Ten człowiek prawdopodobnie okłamał Cię już wiele razy i ma wiele problemów, o których Ci nie mówi. Może się okazać, że te 9 tysięcy to czubek góry lodowej. I mówię to z własnego doświadczenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Krętacz to delikatne określenie tego typa. Cieszę się, że widzisz sytuację w miarę trzeźwo, pozostaje kolejny krok, zostawienie jego wraz z jego długiem, nic dobrego Ciebie u jego boku nie czeka. Ja miałam jakieś bielmo na oczach (nazywałam to miłością) i spłacałam długi podobnego typa (ex) przez kilka lat
![]() Edytowane przez laisla Czas edycji: 2011-07-29 o 01:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
a może ma problemy z hazardem? nie wiadomo...
brak zaufania=brak podstawy związku. moim zdaniem od takich ludzi trzeba się trzymac z daleka. przecież cale życie nie możesz sie zastanawiać kiedy znów Cię oszuka i czy właśnie tego nie robi
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Dziękuję Wam za odpowiedzi.
Gdy pożyczyłam mu tą kasę zastrzegłam, że to pierwszy i ostatni raz. Na pewno więcej mu nie pożyczę, zresztą nie raz już usłyszał ode mnie że skoro wziął kredyt musiał liczyć się z tym, że trzeba go będzie spłacać... I że ma 26 lat więc swoje sprawy powinien już załatwiać sam. Na pewno nie ma problemu z hazardem, podejrzewam że wydał tą kasę na fajki, jedzenie itp.... zresztą to już nie ważne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Nie nadaje się do związku, bo kompletnie jest nieodpowiedzialny, Pomijam, że żenadą jest proszenie o pożyczkę prawie nowo poznaną dziewczynę, to tylko 4-miesięczny związek. Facet ma 9 tyś. długów, pożyczył oo ciebie i oszukał cię prawie na samym początku związku. Bez sensu to wygląda. Ktoś taki nie nadaje się do związku, i tak dojdziesz do tego wniosku, tylko ciekawa jestem, o jaką kasę uboższa. Nie zgłupiej tylko i nie żyruj mu żadnych pożyczek.
Nib y masz awersję do kombinatorów, a z kimś takim jesteś. I tak, okradł cię, jeśli pożyczoną przez ciebie kasę rozpuścił. ---------- Dopisano o 07:49 ---------- Poprzedni post napisano o 07:39 ---------- Cytat:
Edytowane przez madana Czas edycji: 2011-07-29 o 08:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Na pewno nie podżyruję mu żadnej pożyczki, na pewno też nic mu już nie pożyczę. Dla mnie najważniejszą kwestią jest to, że mnie oszukał. To jest najbardziej przykre.
Poza tym on doskonale zna moje zdanie na temat swojej sytuacji finansowej i pożyczając te pieniądze jasno powiedziałam, że to jest OSTATNI raz i dalej jego długi z przeszłości mnie nie obchodzą. Przykro mi bo oprócz tej sytuacji na nic nie mogłam narzekać.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
... choć nie Westwood
|
Mnie już ten kredyt i jego nie spłacenie dal duuuuuuuuuuuuużo do myślenia
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Z tego co mówił jeden kredyt zaczął ponownie spłacać jak tylko zaczął tą pracę i z tymi ratami jest już ok. Na drugi ja mu pożyczyłam. Tylko że teraz i tak nie wierzę już w nic...
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
zwłaszcza, że dług w wysokości 9000 zł nie jest strasznie dużym. spokojnie, bez wyrzeczeń dałoby się go spłacić w jakieś 2-3 lata. a jak sobie chłopaczyna nie może poradzić z takim małym kredytem, to co będzie jak weźmie większy, np. kredyt mieszkaniowy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Wiem dziewczyny... ja to wszystko wiem. On ten dług spłacał, potem stracił pracę i się zaczęło. Teraz (podobno) znów go spłaca. Tylko że więcej już nie będzie go spłacał moim kosztem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Wiem Dziewczyny, ja to wszystko wiem. On te raty spłacał, potem stracił pracę i się zaczęło. Teraz (podobno) znów go spłaca, ale nie będzie już tego robił moim kosztem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Ja na przykład nie dałabym rady w tym związku. Zerwałabym. Ale to tylko ja, a ważne jest to co podpowiada Ci serce. Może to dość oklepane stwierdzenie ale taka jest prawda. Jeśli dusisz się w tym związku to zakończ tą część swojej historii. życze szczęścia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
9 tyś. kredytu, który nie został wzięty na coś dużego, ważnego, a przepieprzony na konsumpcję, to JEST duży kredyt, szczególnie gdy facet nie pracuje legalnie, a na czarno. Pewnie na dodatek wzięty został nie w banku, a jakiejś lichwiarskiej firemce.
Brać z kimś takim kredyt mieszkaniowy, to jak założyć sobie sznur na dzień dobry na szyję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Uważam, że Twój chłopak nie jest dobrym kandydatem na życiowego partnera, owszem trzeba sobie pomagać, ale w większości przypadków to facet ma być podporą i ostoją, a tutaj tego nie ma. ![]() Jak wyobrażasz sobie, że on troszczy się o Waszą rodzinę? i np wydaje pieniądze na dom, dzieci gdzieś na boku i nie mówi?! Raz, że to brak szacunku, dwa, że kompletnie nie odpowiedzialne. To na co wziął nie ważne, ważne, że jeśli oszukuje Cię w takich sprawach, to pomyśl co będzie jak odpuścisz. będzie to dla niego cichy znak na przyzwolenie. Nie byłabym z taką osobą, ale to od Ciebie zalezy czy chcesz być tak traktowana, bo to Ty podejmujesz decyzje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
... choć nie Westwood
|
Pewnie nawet go nie dostanie... bo kto chciałby dać kredyt na jakieś 200 kawałków osobie, która nie radzi sobie z kilkoma?
![]() |
![]() |
#24 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Z tego co mi powiedział pierwszy kredyt był wzięty na skuter. Co do drugiego - jego ex miała bardzo złą sytuację w domu i wyprowadzili się razem do innej miejscowości. Te pieniądze były na czynsz, na wynajem mieszkania itp. Powiedziałam mu od początku co myślę o tych kredytach i ze nie będę płacić za jego mieszkanie z byłą (która po rozstaniu podobno przestała interesować się spłacaniem rat). Wszystko to co piszę - wiem od niego. Czy to jest prawda - niestety nie wiem już. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I robisz błąd wielu kobiet: nie dokonujesz eliminacji facetów na początku, ktoś taki NIE NADAJE się do poważnego związku, dlatego- jeśli to tylko miły romans na boku- to ok,ale jeśli coś więcej- to chyba instynkt samozachowawczy utraciłaś. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Powiedział mi wcześniej o tym wynajęciu mieszkania z ex. Powiedziałam od razu co o tym myślę, jak głupie to było itp. Nie raz mu już to wypomniałam. Nie zatraciłam instynktu samozachowawczego. Wiem że to jest moment w którym należy powiedzieć "Dość". Potrzebowałam po prostu obiektywnych komentarzy, za które dziękuję. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Dlatego piszę, być może facet nadaje się na kochanka, ale nie nadaje się z takim podejściem chociażby do pieniędzy i szczerości na życiowego partnera.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Jeśli teraz po 4 miesiącach bycia razem masz takie wątpliwości i takie problemy z nim, to później lepiej nie będzie.
Nie ma co ukrywać, że kwestia finansowa jest istotna w dorosłym życiu. Sama przyznałaś, że te kredyty nie były wzięte, bo miał nóż na gardle. A to małe kwoty nie są. Ja bym się poważnie obawiała, że koleś będzie robił takie akcje w późniejszym czasie, jak będziecie razem, na swoim, nie wiem. Taka niepewność, niestabilność finansowa, brak bezpieczeństwa z jego strony. Po co masz się mieszać w jakieś jego stare długi, pozostałości po ex dziewczynie. Pewnie mimo wszystko będzie Ci ciężko, bo w pewien sposób się przywiązałaś, piszesz że jest dobry, czuły itp. Ale myślę, że na tym etapie 4 miesięcy warto poważnie wziąć kwestię rozstania. Zresztą, pisałaś sama, że ta sytuacja jest dla Ciebie bodźcem do zakończenia. Podejrzewam, ze oczekujesz jakiegoś normalnego związku, a z tym gościem to będzie co najmniej nieosiągalne. Pozdrawiam! ![]()
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Mysle, ze nie mozesz mu wierzyc z zadnej kwestii. Moja rada, daj sobie spokoj z taka osoba.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Za krótko go znasz żebty pożyczać taką kasę.
Mi np wiem,ze mój chłopak pozyczyłby takie pieniądze z jednej strony.. jednak mnie poznał na tyle przez taki czas(wtedy) że pewnie próbowałby mi pomóc.Z drugiej pewnie miałby szerokie wątpliwości- i dobrze. Bo jednak takiej kasy sama nikomu bym nie dała. Po 1. teraz ludzie nie potrafią sie dogadac z byle jakiego powodu,a co mówić o dawanie kasy prawie nieznajomej osobie? a po 2 musisz niestety wiedzieć,że ktoś jest miły itd..ale to nie znaczy,ze wypłacalny ![]() a jak wiadomo ,to jest trochę grosza.. Jest jak ktoś napisał na pewno nieodpowiedzialny.Nie ważne na co wydał pieniądze.. nie wiadfomo skad co i jak bierze pieniądze. Facet odpowiedzialny spłaca swoje długi i nie miesza w to swoich dziewczyn.. uciekaj od niego. ---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ---------- i zażądaj żeby oddał oczywiście..
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:03.