|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Rodzaje sutaszowych tasiemek
Ciekawa jestem Waszych opini na temat rodzajów gatunków sutaszowych tasiemek.
kupilam w trzech sklepach internetowych i praktycznie wszystkie różnia sie od siebie gatunkowo. W jednym sklepie dostałam żóltą tasiemką, była nieco sztywna ale grubsza i przepięknie sie przez to ukladała, w innym sklepie były takie wiotkie i nieco cieńsze, natomiast z trzeciego sklepu na pozór też cieńsze i wiotkie ale przy użyciu przydko się "mechacą" i rozkładają, takie " rozdeptane sie robią. czy macie swojego ulubionego producenta ?
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Rodzaje sutaszowych tasiemek
Z którego sklepu kupiłaś najlepsze gatunkowo?
Proponuję wątek podciągnąć pod "Sutaszowy".
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
No niestety nie potrafie powiedzieć, jak dostałam przesyłki to nie zwróciłam na to uwagi, dopiero jak zaczęłam nimi pracować, bo z dwóch sklepów zamówiłam żółty kolor. Dlatego pytanie do Was bo być może nie chodzi tu o producenta a o sam ą tasiemkę, bo byc może róznią się miedzy sobą mimo że od tego samego producenta
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Ja miałam kiedyś problemy z bordowym sznureczkiem (chyba "czerwone wino" się nazywał z bazarudekoracji), ale już np. grafitowy z tej samej dostawy był najlepszym i najrówniejszym sznurkiem jaki szyłam... ja myślę, że to od producenta zależy. Sklepy kupują od różnych, żeby mieć duży wybór kolorów i odcieni. I za diabła teraz nie dojdziesz, od którego producenta który sznureczek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Oj znam to niestety - sznurek, sznurkowi nierówny. Ostatnio też się zastanawiałam nad tym czy ktoś jest w stanie polecić sznurki lepszej jakości - nieważne czy sklep czy producenta, byle tylko wiedzieć czego się trzymać.
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Mi ostatnio jedna Klientka zwróciła uwagę na różnice w jakości sutaszy. Niby ten sam rozmiar, ten sam materiał, a miała problem z użyciem ich w połączeniu ze sobą. Jeden producent-Pega i faktycznie pierwsza klasa. Drugi-nie podano, jaki producent, ale z Chin. Oba sutasze zakupione u jednego dostawcy. Poza tym nawet ten sam sutasz, z tym samym symbolem, ale rolka kupiona np. miesiąc później, może mieć delikatnie inny odcień i inną -nie wiem jak to ująć- łamliwość?
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Pega, tego właśnie producenta wyguglałam i doczytałam sie że jego tasiemki są jakby ściślejsze
Dzis zakupię jego sznurki na allegro zobaczę czy o to faktycznie chodzi
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
A ja jeszcze dopiszę, że trafiają mi sie sznurki, gdzie np. z jednej strony jest taki luźniejszy, a jakieś 20 cm dalej robi się bardziej zwarty i co za tym idzie węższy. Być może faktycznie zależy to od producenta, od maszyny, jaka wyplata sznurki, czy nawet od jakości przędzy. A co do różnic w odcieniach niby tych samych kolorów, to mi też się trafiały...
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
A w jakich sklepach kupujecie sutasz?
Ja od dawna robię zakupy sutaszu tylko na Bukowcu i Bazarze Dekoracji, i raczej mało problematycznych sznurków trafiam. Niektóre tylko są brzydkie, i jakieś linki z nich wystają, a poza tym to spoko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ja mam niby ten Pega, ale kupiony na allegro. Szczerze powiedziawszy, to jakością mnie jakoś szczególnie nie powala, jakiś śliski jest i wiotki. Tylko, że każdy sprzedawca może sobie napisać "czeski sutasz, pierwsza jakość" a kto to sprawdzi tak naprawdę. Na drugi raz jak będę kupować, to w sprawdzonym sklepie i innym polecam to samo.
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Greglis najlepiej kupuje się w hurtowni Krakowska 159- wszystko jest do pomacania
i jeden producent/ zapewniam/ tylko fajno bo piszą na paragonach sutaż. Producent z Czech. Widzę ,że Ciebie też dopadł ten grożny wirus sutasz.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Osiołek z zakątka :)
|
No właśnie, jak to jest że wszystkie dekupażystki dopada ten wirus???
Miałam takie wrażenie, że jedne sznurki do sutaszu (sutażu po czesku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Powiem Wam, że ja prawie nie widzę różnicy w tych tasiemkach
![]() Sznurki to sznurki, trzeba szyć i tyle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Oj róznica jest olbrzymia, Z nowo zakupionych tasiemek zrobiłam tylko jeden element, więcej nie dałam rady. Nie podoba mi sie , cała praca taka wiotka a ostatnia brzegowa tasiemka brzydko sie mechaci i same tasiemki nie układaja się równo. Z poprzednich prace są przyjemnie zwarte i równe
Terenia dziekuję za informację, mam tam po drodze. Tak dopadła mnie zmora i wykańcza.To moje pierwsze prace a porwałam się na duży projekt i dlatego tak sąduję w poszukiwaniu najlepszych materiałów
![]() |
#15 |
PiLLow Design
|
ja zawsze kupuję w Bukowcu, nie wiem od kogo Wiola kupuje te sznurki ale dla mnie są de best
![]() Weźcie sznurek stasz i rozciągnijcie go mocno w przeciwległe kierunki - zwęzi się o jakieś 30% !!! Więc jeśli chodzi o sznurki to ogromne znaczenie ma to jak się je rozwija do odmierzenia, jak się je potem pakuje. Każde niedelikatne pociągnięcie za sznurek spowoduje jego rozciągnięcie=zwężenie. Myślę, że to też ma ogromne znaczenie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Tereniu, a te sznurki na al. Krakowskiej to tylko w hurcie po 50 m się kupuje?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Zana absolutnie NIE. Zasadą jest gdy chcesz np. 5 m, to doliczają Vat.. i wychodzi za 1 m . 64 gr.
Gdy całe opakowanie 49 gr. ja biorę końcówki baretek i też to liczą po 49 gr. Polecam świetnie sie tam kupuje no i super igły John Jamesa idą mi jak woda. Pillow dobrze zauważyłaś sutasz można nieumiejętnym mierzeniem zniekształcić dlatego też nie pozwalam by mi go zwijano robie to w domu dokładniutko Edytowane przez Terenia18 Czas edycji: 2011-11-08 o 16:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Hmmmm, dostałam dzis przesyłkę i powiem tak ten czeski nie różni się niczym od tych sprzedawanych w Bukowcu i Akcesoriach artystycznych. Tzn ładny, równy ale z tych cieńszych i wiotkich. jedynie czerwień dostałam nieco grubszą ale bez połysku, matową. I dalej nie wiem gdzie dostać ten grubszy. Jeszcze raz zlozyłam zamówienie w Bukowcu a na sobotę zostawiam wizytę w pasmanterii
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Kasiu szykuj sie więc na pokazywanie nam swoich prac bo my ciekawe... Wczoraj na facebooku widziałam zabawne zdjęcie Ksiecia
Karola i Camili jak siedzą przy stole i szyją bizuterię sutaszową i co Wy na to /to dopiero będzie konkurancja/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Tereniu wrzuć zdjęcia lub link
![]()
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
A gdzie wy na tych zdjęciach widzicie sutasz
![]() Ja widzę kamyczki i rzemyczki czyli ludową sztukę afrykańską ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
PiLLow Design
|
To są fotki z ich wizyty w Tanzanii
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
No właśnie to nie sutasz lecz bizuteria etniczna. Ale z tego wynika, że ja go widzę wszędzie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Polecam Bukowiec; doskonala jakość , a wybór kolorów ogromny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Haha!
![]() ![]()
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Ahh... z tymi sznurkami to niestety, zdarzają się problemy. Otóż ja np. musiałam dokupić sznurek w kolorze pomarańczowym w jednym sklepie, bo mi brakło do skończenia mojego naszyjnika. No i niestety okazało się, że jest lekka różnica w kolorze, ba nawet w dotyku i co gorsza w pracy - sznurek się ciężko układa, jest jakiś taki sztywny i w ogóle z jednej strony - chodzi mi o bok - jest jakby taki "ząbkowany", a z drugiej jest "normalny" czyli gładki. Niestety, taki mi się trafił, mimo, iż zakupiony w tym samym sklepie. No i teraz musze od nowa robić jeden element naszyjnika.
![]()
Mój wątek biżuteryjny: https://wizaz.pl/foru/showthread.php?t=486849 Mój wątek decoupage: https://wizaz.pl/foru/showthread.php?t=453499 Mój sutasz: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=572153 Mój blog: www.kraina-czarow.blogspot.com |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:22.