![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Wesele czy podróż
Witajcie Drogie Wizażanki.
Mam problem - 27 sierpnia 2011 biorę ślub. Data ta była ustalona już 2 lata temu, zaraz po zaręczynach zaklepaliśmy sale, goście wstępnie już byli poinformowani itd. 2 tygodnie temu okazało się, że brat cioteczny mojego TŻ bierze ślub zamiast w czerwcu 2012, to 13 sierpnia 2011. Od tej pory nie potrafię cieszyć się z przygotowań do ślubu. Akurat mało istotny jest fakt pieniędzy, które moglibyśmy niby dostać na tym ślubie. Bardziej chodzi mi o to, że ludzie z rodziny TŻ już odmawiają nam przybycia na ślub ponieważ będa na tamtym weselu albo nie będą na żadnym (rodzina TŻ raczej nie należy do bogatych i nie stać ich na dwa śluby, poza tym jego brat ma tam chrzestnego i chrzestną). W weekend jeździliśmy zapraszać rodzinę od strony TŻ i dużo osób powiedziało ze potwierdzi nam na ostatnia chwile czy beda (na zaproszeniu jest do 7 sierpnia) bo na ta chwile ich nie stac. Za to kazdy nam dogryzal czy nie moglismy polaczyc obu slubow albo przelozyc, albo jak chamsko sie ten brat zachował i co my na to;/ Generalnie musieliśmy sie tlumaczyc dlaczego bierzemy slub w tym roku i jeszcze tlumaczyc sie dlaczego on bierze akurat teraz ![]() Powoli widac juz pierwsze porownania pomiedzy slubami naszymi i jego. On slub organizuje sobie sam, nam slub rodzice i juz jest gadanie. Poza tym oni maja lepsza sale od nas itd. Chciałabym żeby ślub i wesele były naszym przeżyciem a nie wspólnym i zastanawianiem się kto lepiej zrobił wesele a narazie do tego to sie sprowadza O.o Kłopotem jest nawet wieczór kawalerski i panieński (chcemy zrobić razem w naszym mieszkaniu) bo jak zaprosimy tego brata ciotecznego to juz bedzie wspolny wieczor a nie moj i TŻ. Nie ciesze się już z tego wesela tak bardzo, ale nie chciałabym przekładać ślubu. Ciagle są o coś spory, na dodatek rodzice TŻ i jego babcia zaczęli mieć kłopoty ze zdrowiem i zaczęło się gadanie jak oni wytrzymają do ślubu i że babcia to w ogóle nie dożyje do ślubu O.o Moi rodzice zaproponowali że jak już stwierdzimy że mamy dosyć to dadzą nam 11 tys na wycieczkę, bo tyle mniej więcej muszą przeznaczyć na wesele. Zaczełam się nad tym poważnie zastanawiać, ale mój TŻ uważa że wesele jest raz w życiu. Dlatego pytam - co jest lepsze? Czy ktoś żałował że nie miał wesela? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wesele czy podróż
Nieciekawa sytuacja... a brat cioteczny Tż-ta zachował się nie fer, delikatnie mówiąc
![]() po 1 już dawno zaklepaliście termin i byliście pierwsi po2 to jest Wasz dzień i przyjdą na wesele tylko te osoby, które życzą Wam jak najlepiej a inni niech się ugryzą w ![]() Zresztą o Waszym weselu goście wiedzieli o wiele wcześniej niż o ślubie tego brata ciotecznego więc głupio się zachowają jeżeli pójdą tylko na ich ślub. Co do tego, że albo pójdą tylko na ich wesele albo na żadne to dla mnie bezczelność ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem skąd to się bierze... To jest zazdrość? złośliwość
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Przyczajenie
|
Tak szczerze mówiąc to nikt nie wie o co chodzi... ten brat cioteczny poszedł do rodziców i powiedział że postanowili zaoszczędzić, bo przecież i tak trzeba będzie kupić sukienkę (!) i garnitur na nasz ślub, więc przeszli się do kościoła i zapytali o pierwszy wolny termin. No i zaklepali 13.08.
Matka tego chłopaka spytała czy chodzi o ciążę? Ale podobno się tylko zaśmiali i stwierdzili że im się nie śpieszy. Ciekawe czy na nasz ślub przyjdzie w białej sukience O.o ---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie. Ale jak widać - różni są ludzie
![]()
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
To ja się wypowiem, bo akurat ten temat jest mi bliski
![]() Otóż w maju zeszłego roku zaczęliśmy przygotowywać się do ślubu i wesela. Wstępnie chcieliśmy datę 20 sierpnia tego roku. Nawet poszliśmy już do księdza i dał nam kwitek, że termin zaklepany. I wtedy okazało się, że w tym samym roku ślubuje kuzynka mojego TŻ. Datę ma na 6 sierpnia. I niestety byliśmy zmuszeni przesunąć swoją datę albo tydzień przed Jej ślubem albo tydzień po. Ponieważ Ona przebywa zagranicą, oraz sporo osób z rodziny TŻ także jest zagranicą. I nie wszyscy mogliby zostać na tak długo w Polsce. Poszliśmy na rękę i po rozmowach z kuzynką zdecydowaliśmy, że weźmiemy ślub tydzień przed Nią, czyli 30 lipca. Jej też tak bardziej pasowało.Musieliśmy iść zaraz na drugi dzień do księdza, przeprosić i poprosić o zmianę daty ślubu. Jednak to jeszcze nie było wszystko.. ![]() Kolejna kuzynka TŻ (zaręczona w tym samym dniu co my) także wybrała sobie ten sam rok na urządzenie ślubu co my. Tylko że na kwiecień. Mało tego...Oglądaliśmy z moim TŻ piękną salę. Z tym, że okazało się, że będzie za mała. Ale właścicielka powiedziała, że druga sala nieopodal jest właśnie w budowie i do naszego ślubu powinni skończyć. Ale zastanawialiśmy się, bo to kawałek za miastem. Nie chcieliśmy robić dodatkowo gościom kłopotu z dojazdem. Za krótki czas okazało się, że ta kuzynka która ślubuje w kwietniu ( w tej chwili jest już po ślubie ) oglądała salę i się na nią zdecydowali. To była ta sama sala nad którą się zastanawialiśmy. Prościej mówiąc sprzątnęli nam ją sprzed nosa. ![]() A były rozmowy w rodzinie, że my o tej sali myślimy, ale kuzynka nawet nie pisnęła nam słowem kiedy się widzieliśmy, że będą mieli na tej sali wesele. Także nie fajnie.. ![]() W ogóle przez ten cały czas czuję taką konkurencję o to 'Kto będzie miał lepsze wesele'. ![]() Myśleliśmy z Narzeczonym o fajerwerkach na weselu. Nikomu o tym nie mówiliśmy, bo chcieliśmy by to była niespodzianka dla gości.. Okazało się, że kiedy byliśmy u kuzynki na weselu nagle wystrzeliły petardy. Jak to zobaczyliśmy to od razu odechciało nam się bawić.. Choć Oni nie mieli przecież pojęcia, że my też chcemy, więc nie możemy ich winić. Też mieli do tego prawo, ale nie ukrywam, że szczeny nam opadły ![]() Zresztą Oni w ogóle mieli chyba wszystko co możliwe.. : -puszczali gołębie -prezent pełen balonów -fontanna z czekolady i wódki -księga wpisów gości -podziękowanie dla gości -podziękowanie dla rodziców taki jak my planowaliśmy (ale o tym też nie wiedzieli, więc ok..) -te nieszczęsne fajerwerki ![]() Ja im niczego nie żałuje. Niech sobie mieli wszystko czego chcieli, ale najgorsze, że przez cały czas przed weselem były komentarze, że "Oni nie mają pieniędzy, że wszystko drogie, że ich nie stać, a nas niby stać bo jesteśmy za granicą" Wrrr ![]() A mieli chyba wszystko z atrakcji co było tylko możliwe ![]() To takie głupie przykłady, ale pokazują, że nie jesteś sama z takim można powiedzieć 'problemem'. Tym bardziej, że kuzyn Twojego TŻ perfidnie zmienił datę ślubu na 2 tygodnie przed Waszym weselem nie pytając Was w ogóle o zdanie z tego co opisujesz. ![]() Moim zdaniem tak się nie robi. Mimo wszystko spróbuj cieszyć się tym dniem jak tylko potrafisz i nie rezygnujcie z wesela. Na podróż kiedyś się wybierzecie. Może uda Wam się uzbierać pieniążki z prezentów od gości. Pamiętaj, że taki dzień jest tylko raz w życiu. I nie zwracaj uwagi na to co ktoś mówi. Jednego stać na więcej, innego na mniej. Takie jest życie. Najważniejsze, że się kochacie, reszta nie ma znaczenia!!! Powodzenia życzę ![]()
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Spokojnie ja mam podobną sytuację mój ślub jest 16 czerwca 2012 roku a za tydzień mojego kuzyna czyli 23 czerwca 2012. Do ślubu daleko ale już w rodzinie są problemy u kogo jak będzie.
Nie ma się czym przejmować ich wesele to ich a Twoje to Twoje każde z nich będzie miało swój charakter. A tak naprawdę ja miałam załatwione wszystko rok wcześniej od nich tyle że u mnie nikt o tym nie wiedział po nie chcieliśmy tego rozgłaszać bo po co?? mieli się wszyscy dowiedzieć jak najpóźniej ale jak się dowiedziałam o kuzyna weselu to musiałam powiedzieć. A co najlepsze w tym wszystkim to jego mama jest moją chrzestną a moja jego:P
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Ojoj...no to fakycznie nieciekawie
![]() Powiem tak, zanim zdecydowalismy sie na wesele, dosc dlugo zastanawialismy sie czy w ogole bawic sie w to cale zamieszanie...ogolnie uwielbiamy podroze i zawsze jak myslelismy o slubie to tylko obiad dla rodzicow i swiadkow wchodzil w gre...wolelismy te pieniazki przeznaczyc na jakis mega wyjazd np do Australi czy do jakiegos innego magicznego zakatka na ziemi, ale kiedy przyszlo do podjecia decyzji, i kiedy zaczelismy rozwazac wszystkie za i przeciw zdecydowalismy ze jednak w podroz mozemy pojechac zawsze a slub jest tylko raz w zyciu...ale pewno gdyby mnie spotkala taka sytuacja jak u ciebie, i stracilababym ochote na jakiekolwiek przygotowania to chyba jednak zrezygnowalabym z tego wesela na koszt wyjazdu. No bo skoro juz teraz masz takie nastawienie to byc moze wraz z iloscia narastajacych problemow ktore niestety przy organizacji wesela moga sie pojawic bedziesz miala jeszcze mniej przyjemnosci...do tego caly ten stres, ciagle porownania kto ma lepsze, ladniejsze....a szkoda zebys po weselu zalowala ze go zrobilas.... no tak chyba ci nie pomoglam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Najwyżej ją wywalisz za fraki, albo w ogóle nie wpuścisz ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() U nas kuzyn TŻta bierze 1,5 mies. przed nami ślub i też już są głosy, że dwa śluby w tym bliskim odstępie czasu, blablabla- ale ustalaliśmy daty całkiem niezależnie, zresztą nie przesadzajmy, że to tak niedaleko siebie :P. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ciężka sytuacja współczuję bardzo.. wiadomo że chciałoby się żeby ten dzień był wyjątkowy i uwaga wszystkich koncentrowała się na młodej parze a dwa śluby w tak krótkim odstępstwie czasu w jednej rodzinie to mimo wszystko jednak zakłóca to...
A ja nie powiem żebyście nie rezygnowali z wesela tylko żebyście zrobili tak jak wy chcecie i żebyście byli szczęśliwi wy, nie ktoś inny.. To jak ten brat cioteczny się zachował to na prawdę brak słów sama nie wiem co bym w takiej sytuacji zrobiła zależy jakie masz relacje z nim może spróbować pogadać na spokojnie? poza tym jak ślub już tak nie długo to chyba wszystko macie zamówione zaliczki zapłacone więc może was drogo kosztować rezygnacja z tego wszystkiego... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Rozumiem jeszcze trochę, jak rodzeństwo rodzone chajta się w tym samym roku, to już jest gorzej, chociaż przecież też tylko połowa gości się powtarza. Natomiast przy rodzeństwie ciotecznym to naprawdę nie jest chyba aż taki problem.
![]() |
![]() |
#17 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Więc sytuacja jeśli chodzi o rodzinne koneksje wygląda tak. Brat cioteczny (niestety ten osobnik należy do mojej rodziny) jest synem rodzonej siostry mojej mamy. Moja mama miała 6 rodzeństwa, co daje ok 80% gości na weselu z mojej strony... i te 80% gości musi teraz wybierać właśnie pomiędzy jego weselem a naszym ;/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez dastin Czas edycji: 2011-06-01 o 11:09 Powód: poprawka |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie uwierzę też, że ciotki nie mają w szafach przynajmniej 5 sukienek, których jeszcze nikt w rodzinie nie widział i naprawdę nie potrzebują sobie kupować nowych ![]() Creambase, mogę Wam tylko współczuć takiego podejścia Rodziny, a już tym bardziej takiego brata ciotecznego (ja bym go chyba nieźle zjechała na Twoim miejscu, tak poza wszystkim ![]() Przekładania czy odwoływania wesela, na które czekaliście i które planujecie od dawna, z takiego powodu, że ktoś może nie przyjść nie uważam za dobre rozwiązanie, bo podróży będziecie mieć w życiu wiele, a wesele tylko jedno i będą to piękne wspomnienia, których naprawdę nie warto się pozbawiać.
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
koliberrr strasznie późno żądasz potwierdzenia.
the rock nie żenujące, ale bezszczelne!
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Jak już pisałam - szkoda słów. I ja się denerwowała nie bede
![]()
![]() |
#23 |
Zakorzeniona
|
Jeśli chcecie wesela, to je zróbcie. I zaproście tylko te osoby, które przyjdą na pewno, a nie te, które stwierdzą, że muszą "wybrać". Przykre jest to, że zrobił się mus z dawania kopert i ludzie muszą wybierać między dwoma weselami... Jeśli zależy Wam na gościach, to zaproście wszystkich i powiedzcie, że oczekujecie ich obecności, a nie pieniędzy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Dzięki Dziewczyny, jakoś mi dużo łatwiej po waszych postach
![]() Postanowiliśmy, że mimo przeciwności będziemy dobrze się bawić, w końcu faktycznie na wycieczkę można pojechać jeszcze nie jeden raz, a poza tym - jakbyśmy nie zrobili wesela, to na zawsze w pamięci by nam zostało co było tego powodem.. kakunia6 - zdaję sobie sprawę jak się musieliście czuć, ale jak Wy sobie jakoś z tym poradziliście to my też damy radę ![]() ![]() Brat cioteczny TŻ faktycznie nie uzgadniał z nami terminu ślubu, ale w sumie co to ma za znaczenia, to nie jest powód do przekładania naszego ![]() marylka80 - już po ptokach, to że powiemy mu że ma przełożyć wesele nic nie zmieni, bo już zapłacił zaliczki i dopiero potem wszystkich poinformował że wyprawia wesele. A to że jest świnią..no cóż, z rodziną czasami lepiej się wychodzi na zdjęciu.. guu - wyszliśmy z założenia że 20 dni przed weselem wystarczy, ponieważ nikt raczej nie będzie miał nieplanowanej końcówki wakacji itp. Na sali mamy potwierdzić na 14 dni przed ślubem ile będzie osób, więc będziemy mieć czystą sytuację (chyba?:P) Oczywiście zapraszając ludzi na wesele nie oczekujemy kopert. Niektórzy odmawiają nam w dziwny sposób np jedna z ciotek powiedziała że jest za gruba i się wstydzi kamery ![]() ![]() Zresztą - akurat nam nie są potrzebne pieniądze. Mamy już mieszkanie, w części wykończone, no ale jak goście są nastawieni na to że jak nie mają koperty to się będą źle czuli - nic ich nie przekona. W każdym razie tak jak napisałam będziemy się dobrze bawić. Może przyjść mało osób ale przynajmniej, będzie wiadomo kto jest sercem z nami ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
My tez zastanawialiśmy się by wcale nie robić wesela i w ogóle nie żałuje! Było naprawdę pięknie, na wycieczkę jeszcze macie całe życie możecie odłożyć kasę albo pojechać z tego co dostaniecie (może nie na tak okazałą, ale pojedziecie)
Nam się udało złapać last minute i lecimy na 10dni za 1300zł/os do hotelu 5* a all inclusive ![]() Co do innych wesel najważniejsze to się nie przejmować. My co prawda nie w rodzinie ale wśród znajomych mieliśmy wesele na 3tyg przed naszym i mamy teraz czyli 2tyg później i jedziemy razem z ślubującymi jutro w podwójną podróż poślubną ![]() Nie przejmuj się o te drobiazgi bo księga gości, czy podziękowania dla rodziców i gości są teraz na niemal każdym weselu! Ja sama najpierw zrobiłam księgę koleżance i później tez i sobie ![]() Bez problemu można wymyślić soć super i wcale nie będzie takie samo jak u innych! Zamiast puszczać przestarzałych oklepanych zimnych ogni puśćcie chińskie lampiony szczęścia! Sama chciałam puszczać, bo są przepiękne, ale wesele było w centrum miasta i lampiony tylko obijałyby się o wieżowce ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
u mnie w rodzinie chodziły słuchy, że kuzynka ma wesele wtedy co my, 27.08.11 ostatecznie się okazało że mają 4.08. my tak jak wy planowaliśmy ślub 2 lata przed. kuzynka dopiero pod koniec ubiegłego roku. oni nam odmówili bycia na weselu. i powiem Ci szczerze, że ja mam to gdzieś, nie chcą przyjechać to nie. bez nich też się pobawię.
gadaniem ludzi się nie przejmuj. To ma być Wasz dzień. Wy macie być szczęśliwi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Zależy, co wolicie.
Ja zawsze myślałam, że nie chcę wesela, tylko skromny obiad i podróż. Dziś chciałabym bawić się z bliskimi. Co do ślubu - skoro nie liczycie na prezenty, to powiedzcie to. Jak ktoś wybierze brata ciotecznego, to przynajmniej wiecie, na kogo naprawdę możecie liczyć. Co to za problem poskładać kasę, podzielić na pół i dać każdemu tyle samo?? Będzie skromniej, ale przynajmniej goście byliby na obu weselach. A sugestie o połączeniu ślubów i to, że ktoś będzie tylko u brata są bezczelne. Ale rodzina jest różna. I kwestia ostatnia - absolutnie nie godziłabym się na potwierdzanie obecności w ostatniej chwili. Okaże się, że większość odmówi w ostatniej chwili, a Wy się wykosztujecie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Postawiłabym wszystkim sprawę jasno, do tego 7 przychodzicie albo nie i nie ma żadnego później.
I wybrałabym jednak wesele, bo to jednak jedyna taka noc w życiu. A na wycieczkę uważam że jeszcze zdążycie pojechać nie raz. A wesela sobie nie wyprawicie.
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No i takie myślenie mi się podoba ![]() Cieszcie się swoim szczęściem ![]() Ściskam ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
w wersji optymistycznej - może w kopertach z wesela, będzie tyle kaski że i na wyjazd starczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:32.