|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Filologia / lingwistyka bez rozsz. polskiego?
Ostatnio przeglądam oferty różnej uczelni w poszukiwaniu takiej, która oferuje filologie (ale nie polską) lub lingwistykę stosowaną, ale nie wymaga rozszerzenia z polskiego. Wiem, że jest coś takiego na UPie w Krakowie (tylko wynik z angielskiego rozszerzonego), na lingwistykę UMCS, a tak to wszędzie ten polski wymagany... Nie przejrzałam jeszcze wszystkich uczelni, gdzie oferują jakieś ciekawe filologie (typu szwedzka, portugalska, fińska, itp.) bez tego polskiego... Znacie jakieś (interesuje mnie cała Polska)? Mogą być zaoczne.
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Filologia / lingwistyka bez rozsz. polskiego?
Na UAM na większości filologii nie jest wymagany polski R. Tylko wiadomo, z samą podstawą na filologię włoską czy hiszpańską to raczej nie ma co liczyć. Na duńską czy niderlandzką trzeba ostro nadrobić innym językiem. Na bułgarską, chorwacką, serbską, węgierską i więcej nie pamiętam trwa teraz dodatkowy nabór, a i progi z zeszłych lat nie są specjalnie oszałamiające, więc na te filologie bez polskiego R można się pewnie dostać dość spokojnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Na Uniwersytecie Śląskim nie wymagają teraz j. polskiego na filologie obce, tylko wynik z pisemnego i ustnego języka obcego
![]()
![]() |
#4 |
.
|
poszukaj na portalu "tropiciel maturzysty"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Uniwerek Kazimierza Wielkiego - Bydgoszcz. Na lingwistyce i filologii ang. liczą tylko angielski. Dokładnie średnią z angielskiego ustnego i pisemnego. Można się dostać z podstawą, co prawda pewnie w drugiej turze, ale w mojej grupie było przynajmniej z 5 osób/15 z podstawowym anglikiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
wsjo w Poznaniu?
Promar w Rzeszowie? to z tych prywatnych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:52.