Usuwanie zęba u chirurga stomatologa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-08, 11:55   #1
wiciox
Przyczajenie

Unhappy

Usuwanie zęba u chirurga stomatologa

Otóż rośnie mi 8, która pcha 7 na 6, a 6 to już resztki, które bardzo bolą, kiedy tak ten ząb mądrości mi na nie naciska tą 7.

Owa szóstka to jedna wielka dziura, została tak jakby taka czarno-brązowa zepsuta otoczka, która coraz bardziej się rozpycha w dziąśle, bo 8 pcha Wygląda to mniej więcej tak, jak na obrazku:

http://iv.pl/images/26527898194146250751.jpg

I tą 6 chcę usunąć, potem dopiero 8. Ile to może kosztować, i czy można to robić w znieczuleniu ogólnym (tj. narkoza)? Bo bardzo boję się igieł, i zastrzyków.
wiciox jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-08, 12:01   #2
Ostre wasabi
Zadomowienie

Dot.: Usuwanie zęba u chirurga stomatologa

Cytat:
Napisane przez wiciox Pokaż wiadomość
Otóż rośnie mi 8, która pcha 7 na 6, a 6 to już resztki, które bardzo bolą, kiedy tak ten ząb mądrości mi na nie naciska tą 7.

Owa szóstka to jedna wielka dziura, została tak jakby taka czarno-brązowa zepsuta otoczka, która coraz bardziej się rozpycha w dziąśle, bo 8 pcha Wygląda to mniej więcej tak, jak na obrazku:

I tą 6 chcę usunąć, potem dopiero 8. Ile to może kosztować, i czy można to robić w znieczuleniu ogólnym (tj. narkoza)? Bo bardzo boję się igieł, i zastrzyków.
To ile zabieg kosztuje zależy od tego ile sobie stomatolog liczy

Robią zabiegi w znieczuleniu ogólnym, ale i tak twierdzę że to się nie opłaca bo prawdziwa gehenna nadchodzi wtedy jak już zęba nie ma, znieczulenie schodzi, opuchlizna się pojawia i rozpoczyna proces gojenia wtedy ketonal w ruch. Sama miałam ostatnio chirurgicznie usuwany ząb, razem z rozcinaniem dziąsła bo tak ładnie się ułożył. Nic nie czułam po znieczuleniu - przy którym ta straszna igła się pojawia której się boisz tu masz trochę rację bo ohydne jest uczucie wbijania igły w jamie ustnej - ale da się przeżyć. Znajdź sobie dobrego stomatologa, a nie jakiegoś rzeźnika który Ci pół szczęki rozorze
And stop fucking with my mind
I know it's time to leave these places far behind

Ostre wasabi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-08, 12:08   #3
Inspire
Kuźnia inspiracji

To już zalezy od konkretnego stomatologa.
Myslę, że nie warto iść do chirurga, nie jest to chyba jakoś straszliwie skomplikowane.
znieczulenie ogólne robią, ale moim zdaniem lepiej jednak przecierpiec tą chwilkę, kiedy wbija igłę - wiem, jest to strasznie nieprzyjemne, ale to tylko chwila, a potem ból nie będzie tak dotkliwy.

WYMIANA
Inspire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-08, 12:09   #4
Ostre wasabi
Zadomowienie

Skorzystam z okazji, że ten wątek powstał: jak to jest z tym dymem papierosowym, serio pomaga na ból zęba? Czy to tylko kolejny mit z czasów gdy Polacy byli poganami?

Stary 2012-05-08, 12:11   #5
tinekk
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wiciox Pokaż wiadomość

Równiez radze zdecydowac sie na zastrzyk, bo zejdzie szybciej i nie ebdziesz pozniej taka otumaniona. Koszt zaden bo mozna to zrobic n NFZ ze znieczuleniem tylko musisz doczekac swoje ale róznie czasem kilka dni, tygodni. podzwon po chirurgach lub stomatologach ( bo byc moze obejdzie sie bez chirurga )

Strach ma wielkie oczy

Ćwiczę, ćwiczę, ćwiczę
Dbam o włoski
Dążę do idealnej cery

tinekk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-08, 12:15   #6
Ostre wasabi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tinekk Pokaż wiadomość
Równiez radze zdecydowac sie na zastrzyk, bo zejdzie szybciej i nie ebdziesz pozniej taka otumaniona. Koszt zaden bo mozna to zrobic n NFZ ze znieczuleniem tylko musisz doczekac swoje ale róznie czasem kilka dni, tygodni. podzwon po chirurgach lub stomatologach ( bo byc moze obejdzie sie bez chirurga )

Strach ma wielkie oczy
nie polecam. Najgorszy rodzaj znieczulenia, które nie znieczula

---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ----------

Myślę, że najpierw usunąć powinnaś 8, bo rozpręży ona resztę zębów (tak samo mi została leżeć).

Stary 2012-05-08, 12:23   #7
tinekk
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ostre wasabi Pokaż wiadomość
nie polecam. Najgorszy rodzaj znieczulenia, które nie znieczula

---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ----------

Myślę, że najpierw usunąć powinnaś 8, bo rozpręży ona resztę zębów (tak samo mi została leżeć).

Może zalezy u kogo ja pracuje w gabinecie i u nas podaje się takie samo znieczulenie na NFZ jak prywtnie

Ćwiczę, ćwiczę, ćwiczę
Dbam o włoski
Dążę do idealnej cery

tinekk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-08, 12:30   #8
Ostre wasabi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tinekk Pokaż wiadomość
Może zalezy u kogo ja pracuje w gabinecie i u nas podaje się takie samo znieczulenie na NFZ jak prywtnie
O! to od czego to zależy? Pytam z ciekawości ponieważ byłam na NFZ i powiedziano mi że radziliby dopłacić jednak do znieczulenia ponieważ to raczej ma nikłą skuteczność wtedy zdecydowałam się iść prywatnie

Stary 2012-05-08, 12:49   #9
BLOND_PRINCESSKA
Magda ;)

Cytat:
O! to od czego to zależy? Pytam z ciekawości ponieważ byłam na NFZ i powiedziano mi że radziliby dopłacić jednak do znieczulenia ponieważ to raczej ma nikłą skuteczność wtedy zdecydowałam się iść prywatnie
NFZ refunduje znieczulenia,ale są słabsze niż te płatne. Można dopłacić i mieć lepsze znieczulenie, takie jak dają w gabinecie prywatnym (u mnie to koszt 20 zł)
BLOND_PRINCESSKA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-08, 12:51   #10
Dotka90
Zakorzenienie

Ja miałam usuwane na NFZ CZTERY ósemki, w tym 3 wyrywane, jedna wycinana z dziąsła (bo ledwo wyrosła). Znieczulenie zawsze dobrze działało i nie bolało bardziej niż powinno.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-08, 12:54   #11
Wenress
Zakorzenienie

Nie polecam znieczulenia ogólnego, przecież i tak cie nakłują chyba? przynajmniej ja mam zawsze ogólne z wenflonem[nie u dentysty], brrr! To boli, natomiast zastrzyku ze znieczuleniem w dziąsło prawie nie czuć, a dodam, że nie znoszę zastrzyków i mdleję przy pobieraniu krwi potem już kompletnie nic nie czuć, naprawdę. Miałam wyrywane 2 dolne ósemki razem z rozcinaniem dziąsła.

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-08, 12:56   #12
Maniwa
Wtajemniczenie

Tylko do chirurga Zwykły dentysta nie jest tak zaprawiony w boju, jak dobry chirurg ze stażem. Mówię tak, bo chodzę osobno do młodej dentystki z małymi, kosmetycznymi rzeczami, a z plombą, kanałem lub usuwaniem tylko do chirurga. Ta młoda dentystka jest zresztą moją znajomą i ostatnio mi powiedziała, że u obcej osoby może i by się nie bała, ale mi zęba nie ruszy (miałam stan zapalny pod plombą kilkuletnią). Wiem przynajmniej, że jest szczera i nie chce kasy wyłudzać.
Ostre wasabi - to raczej zabobon, ale podobno działa ząbek czosnku wetknięty w przeciwległe ucho.
Osobiście sprawdziłam metodę natarcia bolącego miejsca rozgniecionym goździkiem (fajne wrażenie, zapach jak na fotelu dentystycznym, mrowienie i paraliż miejsca na parę chwil ).
Maniwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-08, 12:58   #13
lucciola
Zakorzenienie

Cytat:
Skorzystam z okazji, że ten wątek powstał: jak to jest z tym dymem papierosowym, serio pomaga na ból zęba? Czy to tylko kolejny mit z czasów gdy Polacy byli poganami?
Mi pomaga

A co do głównego tematu wątku. Przejdź się do chirurga szczękowego do jakiejś cieszącej się dobrą sławą państwowej przychodni (jeśli jesteś z Warszawy polecam tę na Nowym Zjeździe sama tam wyrywałam zatrzymaną 8 "komercyjnie" a więc też od ręki). Co do cen samego rwania się nie wypowiem, bo to zależy od lekarza i od tego czy idziesz prywatnie czy noralnie na NFZ czy do państwowej ale "komercyjnie" czyli płacisz sama. Natomiast jeśli chcesz z narkozą to oczywiście koszt będzie jeszcze wyższy bo do takiej "operacji" będzie potrzebny anestezjolog. Ja nie polecam narkozy, znieczulenie i tak będziesz miała i gwarantuję, że nic nie poczujesz a tę igłę ze znieczuleniem to naprawde da się wytrzymać. Piszę to jako doświadczona już-nie-posiadaczka czterech 8 w tym trzech wyrywanych operacyjnie, spod dziąsła i czwartej zatrzymanej .
lucciola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-08, 13:26   #14
Klarissa
Zakorzenienie

Co do problemu autorki. Ja bym skorzystała z zabiegu NFZ, za znieczulenie można dopłacić i wtedy koszt zabiegu to np. 50 zł a nie 500 zł. Generalnie ja nigdy nie robię zębów w prywatnych gabinetach, chyba, że chodzi o zabiegi kosmetyczne.

Znieczulenie ogólne jest bez sensu, niesie ze sobą duże ryzyko i raczej nikt nie będzie chętny zastosować takiego do wyrwania zęba.

Zaczełabym od rejestracji do chirurga, zrobienia zdjęcia pantomograficznego (czy jak mu tam ) i konsultacji. I wywaliłabym oba zęby na raz. Jeśli jest potrzeba wycięcia to bardzo boli - w sensie po zabiegu jak minie znieczulenie i szkoda fundować sobie ten ból dwukrotnie.

Cytat:
Jestem palaczem z 15 letnią praktyką i nigdy mi papieros nie pomógł na ból zęba, raz natomiast miałam piękne zakażenie rany po wyrwaniu
Stary 2012-05-08, 13:49   #15
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Ja miałam usuwane na NFZ CZTERY ósemki, w tym 3 wyrywane, jedna wycinana z dziąsła (bo ledwo wyrosła). Znieczulenie zawsze dobrze działało i nie bolało bardziej niż powinno.
Jak wyżej.

---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ----------

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Co do problemu autorki. Ja bym skorzystała z zabiegu NFZ, za znieczulenie można dopłacić i wtedy koszt zabiegu to np. 50 zł a nie 500 zł. Generalnie ja nigdy nie robię zębów w prywatnych gabinetach, chyba, że chodzi o zabiegi kosmetyczne.

Znieczulenie ogólne jest bez sensu, niesie ze sobą duże ryzyko i raczej nikt nie będzie chętny zastosować takiego do wyrwania zęba.

Zaczełabym od rejestracji do chirurga, zrobienia zdjęcia pantomograficznego (czy jak mu tam ) i konsultacji. I wywaliłabym oba zęby na raz. Jeśli jest potrzeba wycięcia to bardzo boli - w sensie po zabiegu jak minie znieczulenie i szkoda fundować sobie ten ból dwukrotnie.

Jestem palaczem z 15 letnią praktyką i nigdy mi papieros nie pomógł na ból zęba, raz natomiast miałam piękne zakażenie rany po wyrwaniu
Klarissa dobrze gada. Zgadzam się w 100%.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-08, 14:02   #16
Ostre wasabi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
To zostałam wprowadzona w błąd i tyle kasy niepotrzebnie wydałam na prywatnego lekarza

Stary 2012-05-08, 18:51   #17
jola0078
Rozeznanie

Ja podobnie jak dziewczyny wyżej odradzam znieczulenie ogólne, ukłucie igły ze znieczuleniem w dziąsło to mały pryszcz w porównaniu z samopoczuciem po narkozie a i tak do ogólnego wkłuwaliby ci wenflon.

Wyrywanie na NFZ? no cóż zależy jak się trafi... ja chodzę prywatnie od momentu gdy w gimnazjum pani dentystka ze szkolnego gabinetu wydłubała mi z zęba świeżo założoną plombę twierdząc, że była ona stara a ząb zepsuty

Dentysta nie jest taki straszny.... chociaż mi można cuda z zębami wyprawiać a i tak niewiele czuję obojętnie czy rwanie, kanałowe, plombowanie, nacinanie, na mnie to najmniejszego wrażenia nie robi...na szczęście
jola0078 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-08, 20:36   #18
Inspire
Kuźnia inspiracji

Wyrywano mi 4 zęby na znieczuleniu z NFZ i nie poczułm nic, a jeden siedział tak, że asystentka trzymała mnie za głowe, a dentysta ciągnął...

WYMIANA
Inspire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-09, 17:44   #19
wiciox
Przyczajenie

I już jestem po. Nie było tak strasznie. W ogóle nie bolało, nawet wkłucia nie czułem. Tak, jestem chłopakiem. Telepałem się strasznie przed pierwszym wkłuciem, serce mi waliło jak młot. A potem takie przyjemne uczucie drętwienia! Tak, przyjemne! 10 minut czekania, drugie wkłucie, minuta czekania i do roboty. Mówił mi pan chirurg, że mogę czuć lekki ucisk, a on tak cisnął, że bałem się, że mi szczękę połamie! Ale wszystko dobrze się potoczyło, cztery razy dłubał, bo korzeń się tak rozpadł, potem jeszcze usuwanie resztek (to bolało, ale tylko lekko, bo tam głębiej znieczulenie już nie dochodziło), wsadził dwa waciki, jeden do dziury, drugi na niego i kazał zacisnąć zębami. Po pół godzinie kazał wyciągnąć te "tampony" i żeby nic gorącego nie jeść, nie pić, nie ssać, nie płukać i nie myć zębów dzisiaj. I tyle. Świetny specjalista, świetny, świetny! Polecam z całego serca! Miasto na Z, ulica kilińskiego, przy 3 LO.
wiciox jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości