|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Usuwanie zęba u chirurga stomatologa
Otóż rośnie mi 8, która pcha 7 na 6, a 6 to już resztki, które bardzo bolą, kiedy tak ten ząb mądrości mi na nie naciska tą 7.
Owa szóstka to jedna wielka dziura, została tak jakby taka czarno-brązowa zepsuta otoczka, która coraz bardziej się rozpycha w dziąśle, bo 8 pcha ![]() http://iv.pl/images/26527898194146250751.jpg I tą 6 chcę usunąć, potem dopiero 8. Ile to może kosztować, i czy można to robić w znieczuleniu ogólnym (tj. narkoza)? Bo bardzo boję się igieł, i zastrzyków. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Usuwanie zęba u chirurga stomatologa
Cytat:
![]() Robią zabiegi w znieczuleniu ogólnym, ale i tak twierdzę że to się nie opłaca bo prawdziwa gehenna nadchodzi wtedy jak już zęba nie ma, znieczulenie schodzi, opuchlizna się pojawia i rozpoczyna proces gojenia ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Kuźnia inspiracji
|
To już zalezy od konkretnego stomatologa.
Myslę, że nie warto iść do chirurga, nie jest to chyba jakoś straszliwie skomplikowane. znieczulenie ogólne robią, ale moim zdaniem lepiej jednak przecierpiec tą chwilkę, kiedy wbija igłę - wiem, jest to strasznie nieprzyjemne, ale to tylko chwila, a potem ból nie będzie tak dotkliwy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Skorzystam z okazji, że ten wątek powstał: jak to jest z tym dymem papierosowym, serio pomaga na ból zęba? Czy to tylko kolejny mit z czasów gdy Polacy byli poganami?
![]()
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Równiez radze zdecydowac sie na zastrzyk, bo zejdzie szybciej i nie ebdziesz pozniej taka otumaniona. Koszt zaden bo mozna to zrobic n NFZ ze znieczuleniem tylko musisz doczekac swoje ale róznie czasem kilka dni, tygodni. podzwon po chirurgach lub stomatologach ( bo byc moze obejdzie sie bez chirurga ) ![]() Strach ma wielkie oczy ![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ---------- Myślę, że najpierw usunąć powinnaś 8, bo rozpręży ona resztę zębów (tak samo mi została leżeć).
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Może zalezy u kogo ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Magda ;)
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam usuwane na NFZ CZTERY ósemki, w tym 3 wyrywane, jedna wycinana z dziąsła (bo ledwo wyrosła). Znieczulenie zawsze dobrze działało i nie bolało bardziej niż powinno.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Nie polecam znieczulenia ogólnego, przecież i tak cie nakłują chyba? przynajmniej ja mam zawsze ogólne z wenflonem[nie u dentysty], brrr! To boli, natomiast zastrzyku ze znieczuleniem w dziąsło prawie nie czuć, a dodam, że nie znoszę zastrzyków i mdleję przy pobieraniu krwi
![]()
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Tylko do chirurga
![]() Ostre wasabi - to raczej zabobon, ale podobno działa ząbek czosnku wetknięty w przeciwległe ucho. Osobiście sprawdziłam metodę natarcia bolącego miejsca rozgniecionym goździkiem (fajne wrażenie, zapach jak na fotelu dentystycznym, mrowienie i paraliż miejsca na parę chwil ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do głównego tematu wątku. Przejdź się do chirurga szczękowego do jakiejś cieszącej się dobrą sławą państwowej przychodni (jeśli jesteś z Warszawy polecam tę na Nowym Zjeździe sama tam wyrywałam zatrzymaną 8 "komercyjnie" ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Co do problemu autorki. Ja bym skorzystała z zabiegu NFZ, za znieczulenie można dopłacić i wtedy koszt zabiegu to np. 50 zł a nie 500 zł. Generalnie ja nigdy nie robię zębów w prywatnych gabinetach, chyba, że chodzi o zabiegi kosmetyczne.
Znieczulenie ogólne jest bez sensu, niesie ze sobą duże ryzyko i raczej nikt nie będzie chętny zastosować takiego do wyrwania zęba. Zaczełabym od rejestracji do chirurga, zrobienia zdjęcia pantomograficznego (czy jak mu tam ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Ja podobnie jak dziewczyny wyżej odradzam znieczulenie ogólne, ukłucie igły ze znieczuleniem w dziąsło to mały pryszcz w porównaniu z samopoczuciem po narkozie a i tak do ogólnego wkłuwaliby ci wenflon.
Wyrywanie na NFZ? no cóż zależy jak się trafi... ja chodzę prywatnie od momentu gdy w gimnazjum pani dentystka ze szkolnego gabinetu wydłubała mi z zęba świeżo założoną plombę twierdząc, że była ona stara a ząb zepsuty ![]() Dentysta nie jest taki straszny.... chociaż mi można cuda z zębami wyprawiać a i tak niewiele czuję obojętnie czy rwanie, kanałowe, plombowanie, nacinanie, na mnie to najmniejszego wrażenia nie robi...na szczęście ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Kuźnia inspiracji
|
Wyrywano mi 4 zęby na znieczuleniu z NFZ i nie poczułm nic, a jeden siedział tak, że asystentka trzymała mnie za głowe, a dentysta ciągnął...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
I już jestem po. Nie było tak strasznie. W ogóle nie bolało, nawet wkłucia nie czułem. Tak, jestem chłopakiem. Telepałem się strasznie przed pierwszym wkłuciem, serce mi waliło jak młot. A potem takie przyjemne uczucie drętwienia! Tak, przyjemne! 10 minut czekania, drugie wkłucie, minuta czekania i do roboty. Mówił mi pan chirurg, że mogę czuć lekki ucisk, a on tak cisnął, że bałem się, że mi szczękę połamie! Ale wszystko dobrze się potoczyło, cztery razy dłubał, bo korzeń się tak rozpadł, potem jeszcze usuwanie resztek (to bolało, ale tylko lekko, bo tam głębiej znieczulenie już nie dochodziło), wsadził dwa waciki, jeden do dziury, drugi na niego i kazał zacisnąć zębami. Po pół godzinie kazał wyciągnąć te "tampony" i żeby nic gorącego nie jeść, nie pić, nie ssać, nie płukać i nie myć zębów dzisiaj. I tyle. Świetny specjalista, świetny, świetny! Polecam z całego serca! Miasto na Z, ulica kilińskiego, przy 3 LO.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:25.