Nie wiem jak to zrozumieć, pomóżcie... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-24, 17:00   #1
kana_91
Raczkowanie

Unhappy

Nie wiem jak to zrozumieć, pomóżcie...

.

Edytowane przez kana_91
Czas edycji: 2012-03-16 o 14:53
kana_91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-24, 17:03   #2
madana
Zakorzenienie

Dot.: Nie wiem jak to zrozumieć, pomóżcie...

Nie wyobrażam sobie "rozmowy" smsami. Smsy wysyłam tylko jako "krótką wiadomość tekstową", rozmawiam twarzą w twarz (lub ekran kompa w ekran kompa) lub przez telefon.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-24, 17:08   #3
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kana_91 Pokaż wiadomość
Niedawno zakładałam nowy temat. Sprawa w sumie dotyczy tego samego chłopaka, ale tamte problemy już nie zaprzątają mi głowy. Mam nowy problem: otóż wszystko jest w porządku jeśli rozmawiamy ze sobą w cztery oczy, ale problem zaczyna się przy smsach. Prawie zawsze to ja wymyślam tematy, on jest chętny do pisania, bo akurat sam zaczyna np tekstem "co robisz?". Więc ja staram się kontynuować tą rozmowę, tylko problem jest taki, że jak piszę coś na jakiś temat to jego odpowiedź brzmi "hehe no tak", "no dobrze", "oj to nawet miło". Po prostu czuję, że on ma gdzieś rozmowę ze mną. 2 dni temu było właśnie tak, że wymyślałam tematy, żeby ot tak pogadać i jego odpowiedzi brzmiały jak wyżej napisałam. Podesłałam mu linka do filmiku o tenisie i powiedziałam, że akurat mi się z nim to skojarzyło, on się ucieszył i powiedział że to miłe, zapytał z czym jeszcze on mi się kojarzy więc mu wymieniłam jeszcze parę rzeczy i powiedziałam, że ja to nie będę pytać z czym ja mu się kojarzę, że może mało takich rzeczy. On mi napisał "Dlaczego z wieloma rzeczami mi się kojarzysz". Zachęcił mnie do zapytania i zapytałam "np z czym?". Odpowiedź mnie zaszokowała: "Aj za dużo by pisać" i tylko tyle, nawet nie spróbował coś wymyślić. Trochę się zdenerwowałam, bo tak na każdym kroku w smsach mnie olewa, a on mi powiedział, że zachowuję się jak małolata, że nie wiem czego chcę. I co ja mam o tym myśleć? Może faktycznie jest ze mną coś nie tak. Chcę zobaczyć jak inni na to patrzą, bo może ja faktycznie robię problemy o nic. Nie wiem czemu mnie to denerwuje, po prostu czuję, że on nie chce ze mną rozmawiać, nie próbuje mnie zrozumieć, mówi że wymyślam.
: cojest::c ojest::co jest::coj est::coje st:

ten post wywołał u mnie niekontrolowany atak śmiechu.

redakcja Bravo lubi odpowiadać na takie tematy

a teraz na poważnie:
dziecko drogie, zajmij się nauką, nos do książek, zamiast szukać dziury w całym. niektórzy ludzie są NORMALNI i nie uważają, by cały świat kręcił się wokół smsów i telefonu, mają swoje życie i nie muszą być przywiązani do takich rzeczy.
Stary 2011-09-24, 17:08   #4
kana_91
Raczkowanie

Dziękuję, bo może ja faktycznie nie dostrzegam że ludzie trochę inaczej do tego podchodzą. Zresztą czasem po prostu nie ma możliwości pogadania twarzą w twarz, sama nie jestem zwolenniczką pisania non stop smsów, ale no właśnie czasem bym wolała jakiś bardziej wartościowy sms. Jeśli jest jeszcze ktoś kto ma podobne spojrzenie jak madana to ja chętnie przeczytam wypowiedź
Stary 2011-09-24, 17:10   #5
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
Nie wyobrażam sobie "rozmowy" smsami. Smsy wysyłam tylko jako "krótką wiadomość tekstową", rozmawiam twarzą w twarz (lub ekran kompa w ekran kompa) lub przez telefon.
bo my już jesteśmy nie to pokolenie i nie za nic nie zrozumiemy takich spraw
Stary 2011-09-24, 17:12   #6
RubyFaelivrin
Rozeznanie

Kana, dla mnie sms służy przekazaniu krótkiej wiadomości, że np. nie mogę rozmawiać, dojechałam bezpiecznie i odezwę się wieczorem. Nie służy do dyskutowania, wymiany myśli, opinii, dialogu, który przybiera postać 20 smsów dziennie. Niektórzy mężczyźni, być może znaczna większość, nie mają potrzeby pisania o "pierdołach".
RubyFaelivrin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-24, 17:13   #7
kana_91
Raczkowanie

.

Edytowane przez kana_91
Czas edycji: 2012-03-16 o 14:55

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-09-24, 17:18   #8
kalincia
BAN stały

Oj, wymyślasz, dziewczyno.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-24, 17:20   #9
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję, bo może ja faktycznie nie dostrzegam że ludzie trochę inaczej do tego podchodzą. Zresztą czasem po prostu nie ma możliwości pogadania twarzą w twarz, sama nie jestem zwolenniczką pisania non stop smsów, ale no właśnie czasem bym wolała jakiś bardziej wartościowy sms. Jeśli jest jeszcze ktoś kto ma podobne spojrzenie jak madana to ja chętnie przeczytam wypowiedź

zadzwonić można; istnieje skype, gg itd - smsy?

właśnie widzę

bardzo, bardzo mocno przesadzasz; chłopak ma racje.

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-24, 18:47   #10
Narrhien
Zakorzenienie

też uważam, że przesadzasz. Można zapytać, ile masz lat? Bo chyba jesteś jeszcze młodziutka

Kiedyś też lubiłam sobie tak "porozmawiać" przez sms z chłopakiem, ale miałam 15, 16 lat. Obecnie sms to dla mnie środek do przesłania krótkiej informacji, czasem z TŻ wysyłamy sobie całusy lub jakieś czułe słówko, ale poważne rozmowy czy nawet luźne pogawędki prowadzimy albo na żywo albo dzwoniąc do siebie.

Może wykupcie sobie darmowy numer do siebie, żeby móc pogawędzić nie martwiac się o koszty, a smsy zostawcie na przesyłanie krótkich informacji?

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-24, 20:21   #11
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Niestety, ludzie uzależniają się od telefonu i internetu, a potem się nie dogadują w realu, bo żyją w innej rzeczywistości...
Zostawcie takie rozmowy na czas spotkań, a smsami tylko umawiajcie się na spotkania. Gość wydaje się być zainteresowany, a o wiele przyjemniej flirtuje się twarzą w twarz

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-09-24, 21:32   #12
_chocolate
Zakorzenienie

Ja nie lubię pisać smsów i piszę właściwie tylko jak muszę przekazać jakąś małą wiadomość. Nie masz się czym martwić, po prostu nie zasypuj go tak smsami - może zamiast tego spotkajcie się albo pogadajcie przez darmowy numer lub na skype?

_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-25, 02:14   #13
Kiki van Goth
Raczkowanie

jeśli wasz związek nie kwitnie przez smsy,to proponuję grać w różne ciekawe sms-owe gry, np.

- odeślij mi słowo na ostatnią literę wyrazu podanego przeze mnie

albo

-skojarzenia

ewentualnie coś bardziej pikantnego, typu wyliczanki erotyczne, 'a teraz pocałuję cię w nóżkę', 'a ja ciebie w nosek'.
jeśli jednak postawicie na aspekt dydaktyczny smsów, to zawsze można urządzić quiz, np. 'co wiesz o krajach arabskich', wysyłajcie sobie na przemian odpowiedzi i pytania.
gwarantuję trwałe przypieczętowanie związku,a i nie będziesz narzekać, że nie macie o czym pisać smsów.
Gdybym się uparł.
Kiki van Goth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-25, 11:52   #14
Malla
Nie depcze krokusów

Kiki van Goth - fajny pomysł, ale szczerze wątpię, czy na to pójdzie...
Stary 2011-09-25, 11:59   #15
Sandra86
Raczkowanie

Ty lubisz słowo pisane, ma ono dla Ciebie większą wartość, coś jak kiedyś papierowy list. Możesz go zapisać, zerknąć na niego kilka razy ukradkiem. Natomiast Twój facet woli spotkania, rozmowy telefoniczne, dla niego sms to krótka wiadomość, nie mająca większego znaczenia. Wątpie byście się dogadali w Tej sprawie, musisz się więc pogodzić się z taką formą komunikacji jaka jest między Wami. Nie ma innej rady.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-09-25, 12:34   #16
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kiki van Goth Pokaż wiadomość
jeśli wasz związek nie kwitnie przez smsy,to proponuję grać w różne ciekawe sms-owe gry, np.

- odeślij mi słowo na ostatnią literę wyrazu podanego przeze mnie

albo

-skojarzenia

ewentualnie coś bardziej pikantnego, typu wyliczanki erotyczne, 'a teraz pocałuję cię w nóżkę', 'a ja ciebie w nosek'.
jeśli jednak postawicie na aspekt dydaktyczny smsów, to zawsze można urządzić quiz, np. 'co wiesz o krajach arabskich', wysyłajcie sobie na przemian odpowiedzi i pytania.
gwarantuję trwałe przypieczętowanie związku,a i nie będziesz narzekać, że nie macie o czym pisać smsów.
Ty tak serio? ze swoim chłopakiem też gracie w tego typu gry?
Stary 2011-09-25, 12:52   #17
whitechocolateraspberry
Zadomowienie

Jeja, ale masz problemy, facet po prpstu nie lubi długich rozmów smsowych i tyle.
Mnie też by wkurzało jakby ktoś bez przerwy chciał gadac ze mną przez smsy a nie na żywo. I pewnie w koncu tez zacze;abym odpowiadac polslowkami.
Także daj sobie spokój z taką formą komunikowania się, bo on najzwyczajniej widać, że tego jakoś bardzo nie lubi.
Stary 2011-09-25, 14:08   #18
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tekila901 Pokaż wiadomość
Ty tak serio? ze swoim chłopakiem też gracie w tego typu gry?
Jak dla mnie tekst Kiki był ironiczny
Stary 2011-09-25, 15:15   #19
harvvey
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
Obecnie sms to dla mnie środek do przesłania krótkiej informacji, czasem z TŻ wysyłamy sobie całusy lub jakieś czułe słówko, ale poważne rozmowy czy nawet luźne pogawędki prowadzimy albo na żywo albo dzwoniąc do siebie.

Może wykupcie sobie darmowy numer do siebie, żeby móc pogawędzić nie martwiac się o koszty, a smsy zostawcie na przesyłanie krótkich informacji?
popieram w całości. ja na razie mam faceta daleko, więc sms to jedna z form naszego kontaktu, ale często jest tak, że gdy dostaje wiadomość, to po prostu oddzwaniam, chociaż na te 5-10 min., to dla mnie o wiele wygodniejsze.
więc chłopaka rozumiem - krótkie wiadomości, gdy się nie ma czasu (bądź pieniędzy) na telefon, można o czymś poinformować drugą osobę, ale żeby rozmowy prowadzić?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-09-25, 16:07   #20
bubus900
Zakorzenienie

Ja pierdziele, po jaką cholerę gadać przez smsy?!
Przeginasz, ale Ty musisz do tego po prostu dorosnać i tyle, ja też pamiętam, jak miałam 14 albo 15 lat to pisałam dużo esów z ówczesnym 'lubym' , przejdzie Ci.
A nie mozesz napisac mu jednego esemesa na dzien? Ze nie wiem zadzwonisz wieczorem, albo wieczorem pogadacie, albo po prostu pogadac, jak sie zobaczycie, to naprawde zdrowsze..
Stary 2011-09-25, 19:28   #21
kana_91
Raczkowanie

.

Edytowane przez kana_91
Czas edycji: 2012-03-16 o 14:56
Stary 2011-09-25, 19:38   #22
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Ale ja z nim prawie nie piszę smsów, czasem się zdarzy 5, a czasem więcej. Ale maks 20 i to wtedy kiedy mamy trochę wolnego. Dziś były 3 smsy.

My do siebie nie dzwonimy, on ani razu nie zaproponował że zadzwoni, raz jak ja zadzwoniłam powiedział że nie może gadać.
Co do spotkania, mieszkamy 20 min piechotą od siebie, a on mi nie proponuje jak na razie spotkania, widzieliśmy się w środę. A wiem, że on i tak nie ma nic do roboty, bo sam tak mówi, niedawno mówił mi że mógłby się widywać ze mną codziennie, a w tym tygodniu widzieliśmy się raz. Gdyby on mieszkał gdzieś dalej to bym to zrozumiała, gdyby pracował też. Po prostu czuje że mu nie zależy. Przenoszę się akurat jutro na mieszkanie do Kielc, bo studiuje, tak sobie wszystko ułożę, żeby nie mieć dla niego czasu, żeby poczuł jak to jest być olewanym cały czas.
no ok. to trochę tłumaczy te Twoje smsy. tylko, że ja... nie wyobrażam sobie związku bez kontaktu z drugą osobą, bo skoro nie chce mu się pisać smsów, to niby dlaczego nie zadzwoni do Ciebie? czyżbyś robiła za dziewczynę od czasu do czasu, wtedy kiedy mu się nudzi?
Stary 2011-09-25, 23:40   #23
Kiki van Goth
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
Jak dla mnie tekst Kiki był ironiczny

jak dla mnie też.

ale jak się głębiej zastanowić, to smsowy quiz z tż-tem 'co wiesz o krajach arabskich' jest niegłupi, szczególnie gdzieś na nudnych zajęciach, czy coś.

no i się nigdy nie zbulwersuję, że nie mam o czym pisać z tż-tem.
Gdybym się uparł.
Kiki van Goth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-09-26, 00:24   #24
Clemence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tekila901 Pokaż wiadomość
: cojest::c ojest::co jest::coj est::coje st:

ten post wywołał u mnie niekontrolowany atak śmiechu.

redakcja Bravo lubi odpowiadać na takie tematy

a teraz na poważnie:
dziecko drogie, zajmij się nauką, nos do książek, zamiast szukać dziury w całym. niektórzy ludzie są NORMALNI i nie uważają, by cały świat kręcił się wokół smsów i telefonu, mają swoje życie i nie muszą być przywiązani do takich rzeczy.
Nieprawda
Nie wiem ile ma autorka lat,ale ja np z takim facetem wiele wspolnego nie chcialabym miec.. Bo jezeli ktos mi odpowiada aha albo ok fajnie,no to wybacz ale rozmowa musi być na jakiś temat.Np nie widzą się tydzien,nie mogą rozmawiac.. i co,przez ten tydz autorka ma się meczyc z wymyslaniem tematów,z których i tak będą nici?
Ja ją doskonale rozumiem.. Uwielbiam nawet smsem prowadzić ciekawe dywersje. Wtedy wzmaga się ciekawość.Może nie zawsze jest czas i miejsce,ale lepsza rozmowa 5smsowa pobudzająca mózg niż taka która pobudza nerwy..

Nie wiem co poradzić autorko ,ale ja bym z taką osobą nie wytrzymała niestety także jak naprawdę Ci na Nim zależy ,może poproś żeby czasem rozwinął myśli,bo chcesz porozmawiać na poważniejszy temat?

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-26, 04:16   #25
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Clemence Pokaż wiadomość
Nieprawda
Nie wiem ile ma autorka lat,ale ja np z takim facetem wiele wspolnego nie chcialabym miec.. Bo jezeli ktos mi odpowiada aha albo ok fajnie,no to wybacz ale rozmowa musi być na jakiś temat.Np nie widzą się tydzien,nie mogą rozmawiac.. i co,przez ten tydz autorka ma się meczyc z wymyslaniem tematów,z których i tak będą nici?
Ja ją doskonale rozumiem.. Uwielbiam nawet smsem prowadzić ciekawe dywersje. Wtedy wzmaga się ciekawość.Może nie zawsze jest czas i miejsce,ale lepsza rozmowa 5smsowa pobudzająca mózg niż taka która pobudza nerwy..

Nie wiem co poradzić autorko ,ale ja bym z taką osobą nie wytrzymała niestety także jak naprawdę Ci na Nim zależy ,może poproś żeby czasem rozwinął myśli,bo chcesz porozmawiać na poważniejszy temat?

przepraszam, ale ja już nie mogę.... używaj slów, których znaczenie znasz, bo inaczej to trochę śmiesznie wychodzi

Stary 2011-09-26, 06:59   #26
Candy_lips
Zakorzenienie

No bo jak napisały koleżanki-przesadzasz.

Parę lat temu też miałam szał sms-ów, bardzo dużo pisałam, teraz zdecydowanie przystopowałam i góra 20-30 sms-ów dziennie do faceta, nie więcej i też Go widzę raz na tydzień, czasem nawet rzadziej. Nie wytrzymałabym bez kontaktu żadnego, ale nie muszę zasypywać Go lawiną sms-ów. Standardowo gadamy wieczorem z 20 minut przez tel i każde z nas jest zadowolone . Nie róbmy z siebie bluszcza, który musi z chłopakiem pisać co 5 minut, bo inaczej Sodoma i Gomora.
Powiem Ci, że nie warto pisać wielu, długich sms-ów, bo wtedy łatwo o nieporozumienie, dlatego jak chcesz z Nim pogadać - dzwoń
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-26, 07:49   #27
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Candy_lips Pokaż wiadomość
No bo jak napisały koleżanki-przesadzasz.

Parę lat temu też miałam szał sms-ów, bardzo dużo pisałam, teraz zdecydowanie przystopowałam i góra 20-30 sms-ów dziennie do faceta, nie więcej i też Go widzę raz na tydzień, czasem nawet rzadziej. Nie wytrzymałabym bez kontaktu żadnego, ale nie muszę zasypywać Go lawiną sms-ów. Standardowo gadamy wieczorem z 20 minut przez tel i każde z nas jest zadowolone . Nie róbmy z siebie bluszcza, który musi z chłopakiem pisać co 5 minut, bo inaczej Sodoma i Gomora.
Powiem Ci, że nie warto pisać wielu, długich sms-ów, bo wtedy łatwo o nieporozumienie, dlatego jak chcesz z Nim pogadać - dzwoń

nie zebym potepiała, jesli wam to pasuje to spoko..... ale jak dla mnie to strasznie duzo!

Stary 2011-09-26, 09:24   #28
kana_91
Raczkowanie

.

Edytowane przez kana_91
Czas edycji: 2012-03-16 o 14:58
Stary 2011-09-26, 09:34   #29
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Nie muszę pisać co 5 min z chłopakiem, zresztą ja też nie mam na tyle czasu. Chodzi mi o to że jak już rozmawiamy to chciałabym żeby te kilka smsów było sensownych a nie "aha", "no", "no dobrze". Ja po prostu go trochę oleję na jakiś czas, może zauważy że mnie mu brakuje. Zresztą teraz miałam sporo wolnego, jak pójdę do szkoły to to się zmieni, bo oprócz zajęć na uczelni mam innych dodatkowych mnóstwo, wtedy to on będzie się musiał martwić. Przestanę zabiegać o jakikolwiek kontakt. Bo nawet wczorajsze spotkanie było z mojej inicjatywy, kurczę ma do mnie 20 min piechotą a on woli pół dnia grać w tenisa, zresztą dzień przed mówił że w niedzielę możemy się spotkać ale nic konkretnego się nie dowiedziałam a okazało się że do 20 w tenisa grał, super normalnie. Teraz udaję, że wszystko jest ok.

wydaje mi się to niewykonalne, by ktoś, kto nie lubi pisać długich wiadomości nagle się zmienił (bo gdyby miał na to ochotę, już dawno by to zrobił), a przynajmniej się starał zmienić.
i prawidłowe podejście
a tutaj to już jest jak dla mnie coś nie halo. obiecanki cacanki, a głupiemu radość. ja bym zrobiła mu dziką awanturę, bo zamiast czekać na spotkanie z nim, mogłabyś spędzić dzień inaczej (i lepiej mu to powiedz, bo jak widać przyzwyczaił się do tego, że może robić co chce). Nie jestem za tym, żeby musiał sobie non stop odmawiać gry w tenisa, bo Ty musisz się koniecznie z nim spotkać, ale dziwi mnie to, że ma taki olewczy stosunek do danego słowa, obiecuje i nie dotrzyma.

---------- Dopisano o 09:34 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ----------

Cytat:

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=560922

To wątek, który zakładałam wcześniej. Dotyczy on tego samego chłopaka. Po prostu to wszystko się kumuluje, nakłada na siebie, stąd może te mój nierozsądny dla niektórych temat dotyczący smsów.
byłam pewna, że kryje się za tym coś grubszego! i nie myliłam się (szkoda, że wcześniej nie zerknęłam na Twój profil i założone wątki)

słuchaj, weź Ty byka za rogi i pogadaj z nim na poważnie, zapytaj dlaczego zachowuje się tak a nie inaczej wobec Ciebie. jeśli wszystko pójdzie ok, to zaproś go do domu (co masz do stracenia? jak długo masz zamiar udawać kogoś, kim nie jesteś?) i zobaczysz co z tego wyniknie. jeśli nie będzie chciał tego kontynuować, to kopnij gościa w cztery litery, bo czuję, że jesteś wartościową osobą, a takim szkoda tracić czas na bałwanów trzymam kciuki
Stary 2011-09-26, 10:16   #30
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Clemence Pokaż wiadomość
Nieprawda
Ja ją doskonale rozumiem.. Uwielbiam nawet smsem prowadzić ciekawe dywersje.
ale trzeba zrozumiec jeszcze jedna rzecz, a mianowicie taka, ze ludzie sa rozni i juz w szczegolnosci faceci (ci dojrzalsi) nie lubia pisac o jakichs bzdurach w sms-ach, bo wola konkrety, rozmowe na zywo/spotkanie i mnie to nie dziwi. Bog jeden wie o czym ona mu tam wymysla w tych sms-ach.

dla mnie pisanie sobie sms-ow o jakichs ✂✂✂✂✂✂✂ach w kolko, to dziecinada troche.

Edytowane przez eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Czas edycji: 2011-09-26 o 10:18
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości