![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wośp !
Witam dziewczyny!
XX finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy jest w trakcie! Na ulicach można dziś było spotkać wielu wolontariusz i chociaż większość z nich zakończyła już zbieranie datków, ciągle możemy pomóc! Jeśli jeszcze nie wpłaciłyście żadnych pieniążków, albo ciągle macie ochotę wesprzeć fundację WOŚPu zapraszam do licytacji przedmiotów udostępnionych przez sztab w Niepołomicach. podbijajcie wątek, wysyłajcie znajomym - POMAGAJMY ! ![]() http://aukcje.wosp.org.pl/show_user_...hp?uid=6275896 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Wośp !
Raz w roku można zaszaleć.... I pomóc....
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Pomogłam jak co roku wrzucając do puszki pieniążka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
warto dzisiaj polubić na facebooku kwejka i demotywatory
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
PS. Az dziwne, ze dopiero temat sie pojawil.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
akcja akcją, nie mnie oceniać, jak robi dużo dobrego to dobrze.... ale: czy tylko mnie wkurza zgraja małolatów rzucających się na człowieka z puszkami? Czy tylko ja mam takie "szczęście", że spotykam akurat takie egzeplarze? Stoją przecież i tak na każdym kroku, jak mam ochotę kupić se nalepkę, to podejdę, nie trzeba mnie molestować
![]()
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
wrzucilam 20zl. Daje cos co roku, ale nie lubie byc nagabvywana...
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Zawsze jestem ciekawa czy przeciwnicy Orkiestry, zwlaszcza ci zawzięcie walczący z ideą, zrezygnowali by z korzystania ze sprzętu zakupionego przez WOŚP.
Bo to byłoby uczciwe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moim zdaniem sprzet kupiony za pieniadze zebrane przez WOŚP powinien byc normalnym wyposazeniem szpitala, ale niestety jest jak jest ![]() gdyby nie WOŚP, moja siostrzenica by nie zyla, a teraz jest zdrowym, dobrze rozwijajacym sie dzieckiem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
.
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Biała Dama
|
Mnie tam nie trzeba nagabywać, sama szukam wolontariuszy. Co roku wrzucam do puszki pieniądza i uważam że to bardzo fajna idea i cieszę się że jest taka popularna. Chociaż i dużo ludzi jest przeciwnych, mówią coś o o sekcie i narkotykach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
na drugie mam Irena
|
gdy moja córka leżała na oddziale wcześniaków większość sprzętu była z wośp a było to już 7 lat temu, dzięki nim ona żyje
![]() |
#16 |
Lena
|
ja też jestem za i za każdym razem wrzucam do puszki..
jedno co mnie razi to ilość wolontariuszy! z roku na rok jest ich mnóstwo! Pamiętam jak w 98 roku byłam jednym z wolontariuszy, to była nas garstka; a teraz ![]() wiem że zaraz powiecie że niepełnoletni musi chodzić z ososbą dorosła- ale tak naprawdę kto tego przestrzega ! Wośp wypełnia misję naszej słuzby zdrowia. i to trochę jest rażące- rok temu ktoś zadał takie pytanie wtedy pani Kopacz, minister zdrowia; że wiedząc że Orkiestra zbierze pieniadze, oni odpuszczają pewne aspekty... bardzo nieprzyjemnie się te stwierdzenia przyjmuje do wiadomości... niestety!
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mowiac o tym, ze to zaden argument - bo co, WOSPu sprzet? Nie, z ludziej dobroci. Jak juz cos, to akurat przy WOSPie koszty pozyskania tych srodkow sa wysokie.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Ja wczoraj specjalnie szukałam wolontariuszy i szczerze się ucieszyłam że ich spotkałam i mogłam wrzucić chociaż kilka złotych. Taki mój mały wkład w dobrą inicjatywę.
Podziwiam że w ciągu 20 lat tak to się rozkręciło.
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Ja też zawsze wrzucam do puszek wolontariuszom. Nie zbiednieję, jak dam kilka złotych, a sprzęty zakupione dzięki tym pieniądzom są i ratują dzieciom zdrowie i życie. Wolę dać na wośp niż księdzu na tacę.
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale to takie ludzkie ![]() zaopatrzenie placówek medycznych ponad 45 mln badanie słuchu u noworodków prawie 2 mln program nauki pierwszej pomocy 2,5 mln działania propagatorskie i reklamowe 4,8 mln, NO SKANDAL!! ![]() ![]() a sprzęt jest dlatego że parę osób, niezależnie od tego czy się je lubi czy nie umie to tak zorganizować żeby ludziom się chciało pomóc i żeby ta pomoc była skuteczna. jak się nie podoba to zawsze można przed zaplanowanym rozmnożeniem się zrobić zrzutę wśród znajomych i podarować inkubator szpitalowi w swoim rejonie, przecież nikt nie broni, nie? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
.
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast te 4.8mln zl, to nie tyle skandal, co marnotrawienie pieniedzy. To niespelna 10% tego co zbiora, nie znam innych fundacji charytatywnych, ktore maja tego rzedu taki wydatek. Fundacja, ktorej telewizja daje za darmo co roku czas antenowy i samorzady, musi wydac niecale 5mln na promocje (ktora jest np. jak sie okazuje, przystanek). W tym wszystkim, nie ma kosztow ponoszanych przez samorzady - zabezpieczenie imprez, honoraria artystow, koszty pokazow i fanaberie w rodzaju przeloty F-16. Skoro jest finansowany z innych zrodel, to dlaczego wydatki na przystanek woodstock sa umieszczone w kosztach dzialania fundacji (w dzialanosci promocyjnej)?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
fanaberie w stylu przelotu F-16? pffffff
akurat F-16 i ich piloci OBOWIĄZKOWO muszą wylatac okreslony czas w ramach stałych treningów i skoro i tak musieliby lecieć to co za różnica w którą stronę i w ktory dzien? Ja wolę, zeby lecieli z Owsiakiem niż latali w kółko bez celu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Zwłaszcza, że gdyby nie te fanaberie- czyli pokazy samolotów, sławne światełko do nieba, koncerty- to zbiórka pieniędzy nie byłaby aż taka pokaźna. Kto był choć raz na przykład w Warszawie na światełku do nieba wie co tam się dzieje. Aleje zamknięte, bo tłum maszeruje pod pałac, a wolontariusze mają pełne ręce roboty, bo ludzie wręcz stoją w kolejkach do puszek.
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Wolontariusze NIE MOGĄ podchodzić do ludzi i mówić: no daj pan pieniądze na WOŚP
![]() W sumie to sporo, ale trzeba też brać pod uwagę, że przecież puszki, serduszka i identyfikatory z nieba nie spadną, a plakaty się same nie zrobią. 'Pieniądze, dzięki którym organizowany jest Przystanek Woodstock, pozyskiwane są dzięki sponsorom i środkom uzyskanym w ciągu całego roku. Oznacza to, że środki zbierane w ramach styczniowej kwesty są w całości przeznaczane na realizację tematu Finału, czyli zakup sprzętu medycznego.' źródło: http://www.wosp.org.pl/woodstock/o_przystanku
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
nie no, bo to że działania propagatorskie i reklama mają na celu zwiększenie zainteresowania i wiedzy ludzi na temat wośp i w związku z tym zwiększenie kwoty którą zbiorą w przyszłym roku [co roku więcej, warto zauważyć] to nieistotne, nie
![]() w jednym roku wydadzą 5 mln na reklamę, w kolejnym zbiorą znacznie więcej. no ale doj***ać się zawsze można ![]() a o wolontariuszach to warto wiedzieć - nie mają prawa nikogo nagabywać; jeżeli są niepełnoletni nie mają prawa zbierać sami, muszą mieć opiekuna. nie mają prawa wchodzić do żadnych sklepów [kościołów / niczego co jest własnością prywatną] ani na ich teren, chyba że na zaproszenie właściciela. dzieciaki czasem nie kumają o co w całej akcji chodzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciekawa jestem co sądzicie o przykładzie (moim zdaniem trochę przejaskrawionym, chociaż tok rozumowania w pewnym sensie słuszny) Ł.Warzechy : WOŚP musi być uprzywilejowany, bo bez niego ni byłoby sprzętu ----> PRL był dobry, bo była elektryfikacja wsi. Tzn: czy jeśli znajdziemy jedną zaletę, nie można krytykować całokształtu? Może ktoś inny zrobiłby to samo równie dobrze, przy okazji - jak zauważył Wyrak - mniej marnotrawiąc pieniądze? Dla jasności: nie chcę urazić wolontariuszy/wspierających, szanuję to że ktoś dobrowolnie chce poświęcić swój czas i pieniądze... Po prostu trochę mnie irytuje, że działalność prawdziwie charytatywna i systematyczna innych organizacji jest obecnie niedoceniana, a z niedania pieniędzy na WOŚP trzeba się usprawiedliwiać jakby to był najgorzy grzech... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
szlachetna paczka poradziła sobie owszem, rownie dobrze, ale moim zdaniem z dwoch powodow. Po pierwsze ludzie chętniej dzielą się np jedzeniem niż pieniedzmi. A po drugie kazdy człowiek ma swiadomoc, ze trzeba miec się za co wyżywic i ubrac, natomiast inkubator czy pompa insulinowa to dla wielu osób zupełna abstrakcja
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jeżeli chodzi o krytykowanie - niech mi ktoś wyjaśni - jaki jest sens krytykowania jakichkolwiek fundacji charytatywnych? mało to mamy w naszym rozwijającym się kraju lepszych adresatów krytyki i malkontenctwa niż ci, którym akurat się chciało zad ruszyć i działać? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
ludzie zwani przez Ciebie malkontentami krytykują zwykle wspieranie przez państwo (czyli- tak naprawdę przez wszystkich przymusowo) wybranej organizacji ( na dodatek takiej, ktora sporo marnotrawi + poprzez swojego lidera lansuje określony, nie każdemu odpowiadający światopogląd). Chociaż można się zgodzić, że gdybyśmy mieli tylko takie problemy jak te związane z wośpem itd..
![]() Edytowane przez Kreskaaa Czas edycji: 2012-01-10 o 16:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:25.