Wośp ! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-01-08, 20:34   #1
kabusia
Raczkowanie

Wośp !

Witam dziewczyny!
XX finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy jest w trakcie! Na ulicach można dziś było spotkać wielu wolontariusz i chociaż większość z nich zakończyła już zbieranie datków, ciągle możemy pomóc! Jeśli jeszcze nie wpłaciłyście żadnych pieniążków, albo ciągle macie ochotę wesprzeć fundację WOŚPu zapraszam do licytacji przedmiotów udostępnionych przez sztab w Niepołomicach.

podbijajcie wątek, wysyłajcie znajomym - POMAGAJMY !

http://aukcje.wosp.org.pl/show_user_...hp?uid=6275896
kabusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-08, 20:52   #2
slodki_lizaczek
BAN stały

Dot.: Wośp !

Raz w roku można zaszaleć.... I pomóc....
slodki_lizaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-08, 20:56   #3
diploma
Raczkowanie

Pomogłam jak co roku wrzucając do puszki pieniążka
diploma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-08, 20:57   #4
monius9
Zakorzenienie

warto dzisiaj polubić na facebooku kwejka i demotywatory
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-08, 21:02   #5
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kabusia Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny!
XX finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy jest w trakcie! Na ulicach można dziś było spotkać wielu wolontariusz i chociaż większość z nich zakończyła już zbieranie datków, ciągle możemy pomóc! Jeśli jeszcze nie wpłaciłyście żadnych pieniążków, albo ciągle macie ochotę wesprzeć fundację WOŚPu zapraszam do licytacji przedmiotów udostępnionych przez sztab w Niepołomicach.

podbijajcie wątek, wysyłajcie znajomym - POMAGAJMY !

http://aukcje.wosp.org.pl/show_user_...hp?uid=6275896
Wprawdzie nie dziewczyna, ale: dziekuje, postoje.

PS. Az dziwne, ze dopiero temat sie pojawil.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-08, 21:21   #6
Suvia
Zakorzenienie

akcja akcją, nie mnie oceniać, jak robi dużo dobrego to dobrze.... ale: czy tylko mnie wkurza zgraja małolatów rzucających się na człowieka z puszkami? Czy tylko ja mam takie "szczęście", że spotykam akurat takie egzeplarze? Stoją przecież i tak na każdym kroku, jak mam ochotę kupić se nalepkę, to podejdę, nie trzeba mnie molestować

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-08, 21:33   #7
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
akcja akcją, nie mnie oceniać, jak robi dużo dobrego to dobrze.... ale: czy tylko mnie wkurza zgraja małolatów rzucających się na człowieka z puszkami? Czy tylko ja mam takie "szczęście", że spotykam akurat takie egzeplarze? Stoją przecież i tak na każdym kroku, jak mam ochotę kupić se nalepkę, to podejdę, nie trzeba mnie molestować
jedynym wolontariuszem jakiego dzisiaj widziałam była moja mama
Stary 2012-01-09, 10:01   #8
PerfekcyjnaNiedoskonalosc
Raczkowanie

Avatar PerfekcyjnaNiedoskonalosc

Cytat:
Nie tylko Ciebie. Zaczepiali co dwa kroki zachodząc drogę, podczas jazdy komunikacją miejską czy na zakupach Ja nie daję na wośp, więc następnym razem chyba wydrukuję wielkie nie i przykleję do kurtki. Wczoraj jak zobaczyłam, że po raz 50? ktoś leci do mnie z puszką (bo jakim cudem przedarłam się bez serduszka przez zastępy na górze) powiedziałam "nie" nim dziewczę otworzyło buzię. Jacy Ci ludzie byli nachalni...
PerfekcyjnaNiedoskonalosc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-09, 11:11   #9
kennedy
Zakorzenienie

wrzucilam 20zl. Daje cos co roku, ale nie lubie byc nagabvywana...
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-09, 11:15   #10
_suoneczko_
Raczkowanie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez PerfekcyjnaNiedoskonalosc Pokaż wiadomość
Nie tylko Ciebie. Zaczepiali co dwa kroki zachodząc drogę, podczas jazdy komunikacją miejską czy na zakupach Ja nie daję na wośp, więc następnym razem chyba wydrukuję wielkie nie i przykleję do kurtki. Wczoraj jak zobaczyłam, że po raz 50? ktoś leci do mnie z puszką (bo jakim cudem przedarłam się bez serduszka przez zastępy na górze) powiedziałam "nie" nim dziewczę otworzyło buzię. Jacy Ci ludzie byli nachalni...
szczerze powiedziawszy pierwsze słyszę wspomagam orkiestrę od początku i jeszcze nigdy nie trafiłam na takie przypadki. Mam nadzieję, że normalni wolontariusze to jest norma, a przytaczane tu przykłady to tylko jakieś pojedyncze egzemplarze.

DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE, WIERNI PO PORAŻCE!!!

Cytat:
Napisane przez magica Pokaż wiadomość
Powiedz ludzią, ze muszą wziąść tą lampę i wyłanczać ją, bynajmniej na 5 minut

63...62...61...60...59...58...57...56

_suoneczko_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-09, 14:51   #11
_vixen_
Zakorzenienie

Zawsze jestem ciekawa czy przeciwnicy Orkiestry, zwlaszcza ci zawzięcie walczący z ideą, zrezygnowali by z korzystania ze sprzętu zakupionego przez WOŚP.
Bo to byłoby uczciwe.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-09, 15:17   #12
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Zawsze jestem ciekawa czy przeciwnicy Orkiestry, zwlaszcza ci zawzięcie walczący z ideą, zrezygnowali by z korzystania ze sprzętu zakupionego przez WOŚP.
Bo to byłoby uczciwe.
np. z inkubatora dla swojego dziecka, gdy urodzi sie przedwczesnie

moim zdaniem sprzet kupiony za pieniadze zebrane przez WOŚP powinien byc normalnym wyposazeniem szpitala, ale niestety jest jak jest

gdyby nie WOŚP, moja siostrzenica by nie zyla, a teraz jest zdrowym, dobrze rozwijajacym sie dzieckiem
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-09, 15:25   #13
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Bo to byłoby uczciwe.
juz widze, jak rezygnuja z wielu przypadkach JEDYNEJ mozliwej pomocy
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wosp.jpg (32,5 KB, 91 załadowań)

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-09, 15:47   #14
_Matilde_
Biała Dama

Mnie tam nie trzeba nagabywać, sama szukam wolontariuszy. Co roku wrzucam do puszki pieniądza i uważam że to bardzo fajna idea i cieszę się że jest taka popularna. Chociaż i dużo ludzi jest przeciwnych, mówią coś o o sekcie i narkotykach

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-09, 16:40   #15
evela28
na drugie mam Irena

gdy moja córka leżała na oddziale wcześniaków większość sprzętu była z wośp a było to już 7 lat temu, dzięki nim ona żyje

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-09, 18:15   #16
Mustique
Lena

ja też jestem za i za każdym razem wrzucam do puszki..

jedno co mnie razi to ilość wolontariuszy! z roku na rok jest ich mnóstwo! Pamiętam jak w 98 roku byłam jednym z wolontariuszy, to była nas garstka; a teraz a druga rzecz rażąca- to wiek tych wolontariuszy! 13-15- latkowie.. i potem są przypadki kradzieży, pobić.. bo to małe i łatwo go ograbić! niestety!
wiem że zaraz powiecie że niepełnoletni musi chodzić z ososbą dorosła- ale tak naprawdę kto tego przestrzega !

Wośp wypełnia misję naszej słuzby zdrowia. i to trochę jest rażące- rok temu ktoś zadał takie pytanie wtedy pani Kopacz, minister zdrowia; że wiedząc że Orkiestra zbierze pieniadze, oni odpuszczają pewne aspekty... bardzo nieprzyjemnie się te stwierdzenia przyjmuje do wiadomości... niestety!
Stary 2012-01-09, 22:09   #17
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Bo to byłoby uczciwe.
A co jak ktos jest "przeciwnikiem" dlatego, ze WOSP co roku wydaje co roku kilka mln na cel nie majacy zwiazku z kupowanie sprzetu?

Nie mowiac o tym, ze to zaden argument - bo co, WOSPu sprzet? Nie, z ludziej dobroci. Jak juz cos, to akurat przy WOSPie koszty pozyskania tych srodkow sa wysokie.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2012-01-09, 22:15   #18
o Kasia o
Raczkowanie

Ja wczoraj specjalnie szukałam wolontariuszy i szczerze się ucieszyłam że ich spotkałam i mogłam wrzucić chociaż kilka złotych. Taki mój mały wkład w dobrą inicjatywę.
Podziwiam że w ciągu 20 lat tak to się rozkręciło.
-zacznę ćwiczyć.

Zapisali.pl - blog pisany z moim Tż . O wspólnym życiu i perypetiach
o Kasia o jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-09, 22:27   #19
Hortencja
Zadomowienie

Ja też zawsze wrzucam do puszek wolontariuszom. Nie zbiednieję, jak dam kilka złotych, a sprzęty zakupione dzięki tym pieniądzom są i ratują dzieciom zdrowie i życie. Wolę dać na wośp niż księdzu na tacę.

2 more months...
Hortencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-09, 22:39   #20
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
A co jak ktos jest "przeciwnikiem" dlatego, ze WOSP co roku wydaje co roku kilka mln na cel nie majacy zwiazku z kupowanie sprzetu?

Nie mowiac o tym, ze to zaden argument - bo co, WOSPu sprzet? Nie, z ludziej dobroci. Jak juz cos, to akurat przy WOSPie koszty pozyskania tych srodkow sa wysokie.
to nie wiem czy taki ktoś uważa że ludzie zatrudnieni przez fundację na pełne etaty żyją z powietrza, a reklamy w całej polsce to się nagle same z siebie pokazują, tak automatycznie z okazji nowego roku. [cholera, fajnie by było]
ale to takie ludzkie choćby 18 finał:
zaopatrzenie placówek medycznych ponad 45 mln
badanie słuchu u noworodków prawie 2 mln
program nauki pierwszej pomocy 2,5 mln
działania propagatorskie i reklamowe 4,8 mln, NO SKANDAL!!

a sprzęt jest dlatego że parę osób, niezależnie od tego czy się je lubi czy nie umie to tak zorganizować żeby ludziom się chciało pomóc i żeby ta pomoc była skuteczna. jak się nie podoba to zawsze można przed zaplanowanym rozmnożeniem się zrobić zrzutę wśród znajomych i podarować inkubator szpitalowi w swoim rejonie, przecież nikt nie broni, nie? a jaka satysfakcja
Stary 2012-01-09, 22:41   #21
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
, ze WOSP co roku wydaje co roku kilka mln na cel nie majacy zwiazku z kupowanie sprzetu?
mowisz o przystanku woodstock, ktory jest finansowany z innych zrodel niz biorka kasy w styczniu podczas finalu?

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-10, 07:01   #22
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monius9 Pokaż wiadomość
to nie wiem czy taki ktoś uważa że ludzie zatrudnieni przez fundację na pełne etaty żyją z powietrza, a reklamy w całej polsce to się nagle same z siebie pokazują, tak automatycznie z okazji nowego roku. [cholera, fajnie by było]
ale to takie ludzkie choćby 18 finał:
zaopatrzenie placówek medycznych ponad 45 mln
badanie słuchu u noworodków prawie 2 mln
program nauki pierwszej pomocy 2,5 mln
działania propagatorskie i reklamowe 4,8 mln, NO SKANDAL!!

a sprzęt jest dlatego że parę osób, niezależnie od tego czy się je lubi czy nie umie to tak zorganizować żeby ludziom się chciało pomóc i żeby ta pomoc była skuteczna. jak się nie podoba to zawsze można przed zaplanowanym rozmnożeniem się zrobić zrzutę wśród znajomych i podarować inkubator szpitalowi w swoim rejonie, przecież nikt nie broni, nie? a jaka satysfakcja
Akurat jesli chodzi o 3mln zl kosztow fundacji (administracyjne i pensje), to wiadomo, ze fundacja musi poniesc koszty, zeby dzialac.

Natomiast te 4.8mln zl, to nie tyle skandal, co marnotrawienie pieniedzy. To niespelna 10% tego co zbiora, nie znam innych fundacji charytatywnych, ktore maja tego rzedu taki wydatek.

Fundacja, ktorej telewizja daje za darmo co roku czas antenowy i samorzady, musi wydac niecale 5mln na promocje (ktora jest np. jak sie okazuje, przystanek).

W tym wszystkim, nie ma kosztow ponoszanych przez samorzady - zabezpieczenie imprez, honoraria artystow, koszty pokazow i fanaberie w rodzaju przeloty F-16.

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
mowisz o przystanku woodstock, ktory jest finansowany z innych zrodel niz biorka kasy w styczniu podczas finalu?
Skoro jest finansowany z innych zrodel, to dlaczego wydatki na przystanek woodstock sa umieszczone w kosztach dzialania fundacji (w dzialanosci promocyjnej)?

Stary 2012-01-10, 07:43   #23
bzeltynka
Rozeznanie

fanaberie w stylu przelotu F-16? pffffff
akurat F-16 i ich piloci OBOWIĄZKOWO muszą wylatac okreslony czas w ramach stałych treningów i skoro i tak musieliby lecieć to co za różnica w którą stronę i w ktory dzien? Ja wolę, zeby lecieli z Owsiakiem niż latali w kółko bez celu
bzeltynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-10, 11:20   #24
Hortencja
Zadomowienie

Zwłaszcza, że gdyby nie te fanaberie- czyli pokazy samolotów, sławne światełko do nieba, koncerty- to zbiórka pieniędzy nie byłaby aż taka pokaźna. Kto był choć raz na przykład w Warszawie na światełku do nieba wie co tam się dzieje. Aleje zamknięte, bo tłum maszeruje pod pałac, a wolontariusze mają pełne ręce roboty, bo ludzie wręcz stoją w kolejkach do puszek.

2 more months...
Hortencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-10, 12:51   #25
Nutella_1
Raczkowanie

Wolontariusze NIE MOGĄ podchodzić do ludzi i mówić: no daj pan pieniądze na WOŚP . Ludzie sami mają decydować czy chcą coś wrzucić czy nie. Nie ma takiego obowiązku żeby każdy musiał coś dać.
Cytat:
Napisane przez monius9 Pokaż wiadomość
działania propagatorskie i reklamowe 4,8 mln
W sumie to sporo, ale trzeba też brać pod uwagę, że przecież puszki, serduszka i identyfikatory z nieba nie spadną, a plakaty się same nie zrobią.

'Pieniądze, dzięki którym organizowany jest Przystanek Woodstock, pozyskiwane są dzięki sponsorom i środkom uzyskanym w ciągu całego roku. Oznacza to, że środki zbierane w ramach styczniowej kwesty są w całości przeznaczane na realizację tematu Finału, czyli zakup sprzętu medycznego.'
źródło: http://www.wosp.org.pl/woodstock/o_przystanku
Stary 2012-01-10, 13:36   #26
monius9
Zakorzenienie

nie no, bo to że działania propagatorskie i reklama mają na celu zwiększenie zainteresowania i wiedzy ludzi na temat wośp i w związku z tym zwiększenie kwoty którą zbiorą w przyszłym roku [co roku więcej, warto zauważyć] to nieistotne, nie
w jednym roku wydadzą 5 mln na reklamę, w kolejnym zbiorą znacznie więcej.
no ale doj***ać się zawsze można

a o wolontariuszach to warto wiedzieć - nie mają prawa nikogo nagabywać; jeżeli są niepełnoletni nie mają prawa zbierać sami, muszą mieć opiekuna. nie mają prawa wchodzić do żadnych sklepów [kościołów / niczego co jest własnością prywatną] ani na ich teren, chyba że na zaproszenie właściciela.
dzieciaki czasem nie kumają o co w całej akcji chodzi że to tak czy siak idzie na jedno konto, ale głupio by było przez to oceniać całą fundację.
Stary 2012-01-10, 14:12   #27
Kreskaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hortencja Pokaż wiadomość
Zwłaszcza, że gdyby nie te fanaberie- czyli pokazy samolotów, sławne światełko do nieba, koncerty- to zbiórka pieniędzy nie byłaby aż taka pokaźna. .
O, to akurat nieprawda. PCK uzbierało więcej BEZ petard, wielogodzinnych (finansowanych z budżetu) transmisji w tv itp. Także szlachetnapaczka poradziła sobie bardzo dobrze.

Ciekawa jestem co sądzicie o przykładzie (moim zdaniem trochę przejaskrawionym, chociaż tok rozumowania w pewnym sensie słuszny) Ł.Warzechy : WOŚP musi być uprzywilejowany, bo bez niego ni byłoby sprzętu ----> PRL był dobry, bo była elektryfikacja wsi. Tzn: czy jeśli znajdziemy jedną zaletę, nie można krytykować całokształtu? Może ktoś inny zrobiłby to samo równie dobrze, przy okazji - jak zauważył Wyrak - mniej marnotrawiąc pieniądze?

Dla jasności: nie chcę urazić wolontariuszy/wspierających, szanuję to że ktoś dobrowolnie chce poświęcić swój czas i pieniądze... Po prostu trochę mnie irytuje, że działalność prawdziwie charytatywna i systematyczna innych organizacji jest obecnie niedoceniana, a z niedania pieniędzy na WOŚP trzeba się usprawiedliwiać jakby to był najgorzy grzech...
Kreskaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-10, 14:16   #28
bzeltynka
Rozeznanie

szlachetna paczka poradziła sobie owszem, rownie dobrze, ale moim zdaniem z dwoch powodow. Po pierwsze ludzie chętniej dzielą się np jedzeniem niż pieniedzmi. A po drugie kazdy człowiek ma swiadomoc, ze trzeba miec się za co wyżywic i ubrac, natomiast inkubator czy pompa insulinowa to dla wielu osób zupełna abstrakcja
bzeltynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-10, 15:52   #29
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kreskaaa Pokaż wiadomość
O, to akurat nieprawda. PCK uzbierało więcej BEZ petard, wielogodzinnych (finansowanych z budżetu) transmisji w tv itp. Także szlachetnapaczka poradziła sobie bardzo dobrze.

Ciekawa jestem co sądzicie o przykładzie (moim zdaniem trochę przejaskrawionym, chociaż tok rozumowania w pewnym sensie słuszny) Ł.Warzechy : WOŚP musi być uprzywilejowany, bo bez niego ni byłoby sprzętu ----> PRL był dobry, bo była elektryfikacja wsi. Tzn: czy jeśli znajdziemy jedną zaletę, nie można krytykować całokształtu? Może ktoś inny zrobiłby to samo równie dobrze, przy okazji - jak zauważył Wyrak - mniej marnotrawiąc pieniądze?

Dla jasności: nie chcę urazić wolontariuszy/wspierających, szanuję to że ktoś dobrowolnie chce poświęcić swój czas i pieniądze... Po prostu trochę mnie irytuje, że działalność prawdziwie charytatywna i systematyczna innych organizacji jest obecnie niedoceniana, a z niedania pieniędzy na WOŚP trzeba się usprawiedliwiać jakby to był najgorzy grzech...
przecież ja nikomu nie bronię robić zbiórek i zakładać fundacji charytatywnych jak ktoś uważa że zrobi to lepiej - śmiało, przyklasnę i sama się dorzucę. szkoda tylko że zazwyczaj kończy się na marudzeniu, ewentualnym rzuceniu paru ku*w i siądnięciu na dupie i za rok kolejne marudzenie.

jeżeli chodzi o krytykowanie - niech mi ktoś wyjaśni - jaki jest sens krytykowania jakichkolwiek fundacji charytatywnych? mało to mamy w naszym rozwijającym się kraju lepszych adresatów krytyki i malkontenctwa niż ci, którym akurat się chciało zad ruszyć i działać?
Stary 2012-01-10, 16:47   #30
Kreskaaa
Zakorzenienie

ludzie zwani przez Ciebie malkontentami krytykują zwykle wspieranie przez państwo (czyli- tak naprawdę przez wszystkich przymusowo) wybranej organizacji ( na dodatek takiej, ktora sporo marnotrawi + poprzez swojego lidera lansuje określony, nie każdemu odpowiadający światopogląd). Chociaż można się zgodzić, że gdybyśmy mieli tylko takie problemy jak te związane z wośpem itd..

Edytowane przez Kreskaaa
Czas edycji: 2012-01-10 o 16:48
Kreskaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości