|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
badanie krwi co miesiąc ?
Witam wszystkie wizażanki
![]() Jestem w 8 tyg. ciąży byłam już u 3 ginekologów (wciąż szukam "idealnego") i jak do tej pory żaden z nich nie zlecił nawet podstawowych badań krwi, a z opini znajomych a także werrtująć internet widziałm mnówstwo opini że badania krwi i moczu powinny być zlecane przez gina co miesiąc. Co wy o tym myślicie? I jeszcze jedno pytanie: czy badanie usg wg Was można wykonywać co miesiac? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: badanie krwi co miesiąc ?
Cytat:
kiedys byly obowiazkowe badania co miesiac.. teraz niektorzy ginekolodzy zlecaja co miesiac ale glownie wtedy gdy pierwsze wychodza kiepsko chodzi glownie o hemoglobine. ja mialam dobra wiec tak co 2, 2 z kawalkiem robie badania. Co do usg moj lekarz mowil ze powinno byc 3 razy w trakcie ciazy.. 1 stwierdzajace ciaze ok 6-8 tydzien, drugie 12 tydzien wykrywajace wady i trzecie w 20 tyg. potem tylko jak cos sie dzieje.. ale ja mialam praktycznie co miesiac, co poltora.. bo chcialam podgladnac malego a lekarz mowil ze to nie szodzi.. bo takiue podgladanie to bylo 5 minut a usg trwa ok 20 i wiecej. najwazniejsze sa jednak w 12 i 20 tyg te z pomiarami. ![]() aa dziwne ze nie zlecili Ci jeszcze badan do 12 tyg powinnas zrobic krew, i grupe krwi najwazniejsza!
Igorek jest już z nami i tuli się całymi dniami ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/b034e10552.png Edytowane przez uska000 Czas edycji: 2011-11-27 o 10:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pierwsze podstawowe badania to morfologia, toksoplazmowa, hbs, cytomegalia, rózyczka, opryszczka, kiła, tsh, glukoza, mocz ogólny i niestety są to na badania najdroższe. jesli szukasz dobrego lekarza zajrzyj na portal znanylekarz.pl
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Rzuć okiem na listę badań obowiązkowych i zalecanych w czasie ciąży https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1398
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Jestem w 31 tygodniu i jak do tej pory miałam 2 razy morfologię i mocz. Oprócz tego badania na cukrzycę 2 razy, toxoplazmozę (czy jakoś tak), grupa krwi i tyle.
Morfologię robi się ok. 12 tygodnia, a potem 22. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Wszystkie podstawowe badania mialam robione w 10 tygodniu. Morfologie raz na dwa miesiace ale tylko dlatego, ze mam problemy z krwia. Normalnie jesli wyniki sa w porzadku mozna robic rzadziej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja pierwsze badania dostałam chyba w 8 tygodniu. Usg miałam co miesiąc, ale akurat zawsze było coś do sprawdzenia, ale faktczne sporo ginów robi 3-4 usg w całej ciąży. Badania krwi miałam zlecane co 2 wizyte (chodziłam co miesiąc), raz jak mi wyszło za dużo leukocytów to miałam zrobić powtórke.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Ja badanie krwi i moczu miałam trzy razy jak do tej pory, tj. w 8tc (ogólne + HIV, WR i toksoplazmoza), 12tc (ogólne) i 19/20tc w szpitalu ogólne badanie krwi i moczu oraz posiew. Teraz jestem w 22tc. USG za to mam często, praktycznie przy każdej wizycie
![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
ja pierwsza morfologie mialam w 7 tc, pozniej dopiero po 2 miesiacach bo pierwsza byla dobra. i pozniej tez co 2 miesiace, pod koniec robilam czesciej, ale mocz bo wychodzily jakies hece. no i bralam zelazo. usg mialam robione przy kazdej wizycie, bo ciaza byla zagrozona. no ale to takie wlasnie podgladanie. na takich konkretnych dlugich bylam 3 albo 4 razy plus usg 3/4 D.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Ja miałam badania krwi co 2 miesiące. usg co wizytę. Dopilnuj żeby CI zrobiono badanie na nosicielstwo paciorkowca w pochwie.To bardzo ważna rzecz przy porodzie.
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu ![]() Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
ja na pierwszej wizycie byłam w 7tyg a pierwszą morfologię miałam zleconą w 11 tygodniu a robiłam w 14 żeby była "świeża" przed wizytą, potem co 2 miesiące - usg miałam na NFZ 2 razy w 11 tyg i w chyba 30, prywatnie byłam po 20 tygodniu i w 36 miesiącu.
co miesiąc robiłam natomiast mocz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Może badania nie są już obowiązkowe,ale ja mam badania krwi i moczu co cztery tygodnie i choć wyniki dobre lekarz stwierdził,że woli mieć wszystko pod kontrolą. A co do USG to chyba nie jest potrzebne co miesiąc. Jedyne co przy każdej wizycie będziesz miała to badanie tętna dziecka ![]() A jeżeli zależy Tobie na częstszym USG to zawsze możesz oprócz podstawowych wybrać się prywatnie ![]()
Wymianka książkowa https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=692837 Mój blog: http://maadzikowo.blogspot.com/ Tymon jest już z nami !! WYmianka kosmetyki: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post40767725 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
U mnie jest 1 USG przez całą ciążę, ok 18 tc. o ile ciąża przebiega normalnie. W Szwecji podchodzą do USG bardzo ostrożnie, bo wydziela się jakieś tam ciepło i ponoć nie ma 100% pewności, że rzeczywiście to nie szkodzi. Ponoć to 1 USG w zupełności im wystarcza. Dodatkowe USG robią tylko w uzasadnionych przypadkach: w razie komplikacji, ciązy zagrożonej lub ciąży mnogiej. Ale co kraj to obyczaj. Krew mam badaną co miesiąc od 7 miesiąca, przedtem było trochę rzadziej. I nie cała morfologia a jedynie Hb i cukier.
Edytowane przez Groszek bez Marchewki Czas edycji: 2011-12-02 o 17:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a kiedy wykonuja pierwsze usg ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
właśnie ok. 18 tc. Pierwsze i ostatnie, USG przed porodem tylko w razie komplikacji w ciąży. Nie robią żadnych dopochwowych przed 12 tc jeśli nie mają do tego podstaw. Minus taki, że przez pierwsze 18 tygodni nie wiesz, jak się maluch rozwija, ale niestety tak tu jest...
Edytowane przez Groszek bez Marchewki Czas edycji: 2011-12-03 o 11:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
co kraj to obyczaj
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
nie dosc ze zalecaja kwas foliowy to nawet jest on dodawany do niektórych produktów spożywczych np do mąki
![]() w moim przypadku było tak, ż e ja przed ciążą porobiłam mnostwo badan w kierunku chorob zakaznych, cytomegalie,rozyczke, toxoplazmoze, itd. zaszczepilam sie na wzw, na hpv ![]() jak juz w ciaze zaszlam, w pierwsyzm cyklu, to co mieisac robilam na wlasna reke badania, podstawowe morf i mocz. jesli cos mi dolegalo to ustalam z tesciowa co by jeszcze pobrac( jest pielegniarka,wiec bylo mi latwo) . i bylam spokojna. a ze cala ciaze mialam zagrozona, to usg mialam chyba z 10 na NFZ i 3 prywatnie. i nie uwazam ze skrzywdzilam tym dziecko, bo bym pscyhicznie zwariowala bez tych usg-przynajmniej do momentu kiedy mały nie zaczal sie ruszac ![]()
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
ja morfologie i analize moczu miałam co miesiąć (+ toxoplazmoza, hormony tarczycy bo mi cos w pewnym momencie xle wyszlo i glukoza w 24 tyg o ile dobrze pamietam) a usg miałam- 3 no i plus 1 ktore milam robione po przyjeciu na porodówke.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja biorę kwas foliowy ale właściwie żadnych witamin, dbam bardzo o zdrową i zróżnicowaną dietę, wolę witaminy w innej formie niż tabletki. Podobno też niedobory cynku mogą pogorszyć absorpcję kwasu foilowego. Z drugiej strony jak zapytałam moją ginekolog czy mam nadal brać cynk (brałam przed ciążą) to mowiedziała, ze lepiej nie bo nadmiar jest zły. Oszaleć mozna ![]() Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2011-12-20 o 18:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:33.