badanie krwi co miesiąc ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-27, 10:32   #1
olivka1984
Przyczajenie

badanie krwi co miesiąc ?

Witam wszystkie wizażanki
Jestem w 8 tyg. ciąży byłam już u 3 ginekologów (wciąż szukam "idealnego") i jak do tej pory żaden z nich nie zlecił nawet podstawowych badań krwi, a z opini znajomych a także werrtująć internet widziałm mnówstwo opini że badania krwi i moczu powinny być zlecane przez gina co miesiąc. Co wy o tym myślicie? I jeszcze jedno pytanie: czy badanie usg wg Was można wykonywać co miesiac?
olivka1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-27, 10:57   #2
uska000
Zadomowienie

Dot.: badanie krwi co miesiąc ?

Cytat:
Napisane przez olivka1984 Pokaż wiadomość
Jestem w 8 tyg. ciąży byłam już u 3 ginekologów (wciąż szukam "idealnego") i jak do tej pory żaden z nich nie zlecił nawet podstawowych badań krwi, a z opini znajomych a także werrtująć internet widziałm mnówstwo opini że badania krwi i moczu powinny być zlecane przez gina co miesiąc. Co wy o tym myślicie? I jeszcze jedno pytanie: czy badanie usg wg Was można wykonywać co miesiac?
witaj,
kiedys byly obowiazkowe badania co miesiac.. teraz niektorzy ginekolodzy zlecaja co miesiac ale glownie wtedy gdy pierwsze wychodza kiepsko chodzi glownie o hemoglobine. ja mialam dobra wiec tak co 2, 2 z kawalkiem robie badania. Co do usg moj lekarz mowil ze powinno byc 3 razy w trakcie ciazy.. 1 stwierdzajace ciaze ok 6-8 tydzien, drugie 12 tydzien wykrywajace wady i trzecie w 20 tyg. potem tylko jak cos sie dzieje.. ale ja mialam praktycznie co miesiac, co poltora.. bo chcialam podgladnac malego a lekarz mowil ze to nie szodzi.. bo takiue podgladanie to bylo 5 minut a usg trwa ok 20 i wiecej. najwazniejsze sa jednak w 12 i 20 tyg te z pomiarami.

aa dziwne ze nie zlecili Ci jeszcze badan do 12 tyg powinnas zrobic krew, i grupe krwi najwazniejsza!

http://www.suwaczek.pl/cache/b034e10552.png

Edytowane przez uska000
Czas edycji: 2011-11-27 o 10:58
uska000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-27, 11:14   #3
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez uska000 Pokaż wiadomość
aa dziwne ze nie zlecili Ci jeszcze badan do 12 tyg powinnas zrobic krew, i grupe krwi najwazniejsza!
Grupę można zrobić później niż do 12 tygodnia

Pierwsze podstawowe badania to morfologia, toksoplazmowa, hbs, cytomegalia, rózyczka, opryszczka, kiła, tsh, glukoza, mocz ogólny
i niestety są to na badania najdroższe.

jesli szukasz dobrego lekarza zajrzyj na portal znanylekarz.pl

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-27, 11:16   #4
_agata
Zakorzenienie

Rzuć okiem na listę badań obowiązkowych i zalecanych w czasie ciąży https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1398

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-27, 13:25   #5
vandes
Rozeznanie

Jestem w 31 tygodniu i jak do tej pory miałam 2 razy morfologię i mocz. Oprócz tego badania na cukrzycę 2 razy, toxoplazmozę (czy jakoś tak), grupa krwi i tyle.
Morfologię robi się ok. 12 tygodnia, a potem 22.
vandes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-27, 13:43   #6
martynka89
Zakorzenienie

Wszystkie podstawowe badania mialam robione w 10 tygodniu. Morfologie raz na dwa miesiace ale tylko dlatego, ze mam problemy z krwia. Normalnie jesli wyniki sa w porzadku mozna robic rzadziej.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-27, 14:28   #7
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olivka1984 Pokaż wiadomość
Ja chodzę co miesiąc, co miesiąc mam usg i co miesiąc robię badanie krwi i moczu. Chodzę prywatnie. Koleżanka chodzi na nfz przysługuje 3 razy w czasie całej ciąży usg i wizyty ma tak raz na 2 miesiące.
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-27, 18:14   #8
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Ja pierwsze badania dostałam chyba w 8 tygodniu. Usg miałam co miesiąc, ale akurat zawsze było coś do sprawdzenia, ale faktczne sporo ginów robi 3-4 usg w całej ciąży. Badania krwi miałam zlecane co 2 wizyte (chodziłam co miesiąc), raz jak mi wyszło za dużo leukocytów to miałam zrobić powtórke.

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-27, 19:13   #9
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_

Ja badanie krwi i moczu miałam trzy razy jak do tej pory, tj. w 8tc (ogólne + HIV, WR i toksoplazmoza), 12tc (ogólne) i 19/20tc w szpitalu ogólne badanie krwi i moczu oraz posiew. Teraz jestem w 22tc. USG za to mam często, praktycznie przy każdej wizycie

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11
Córeczka Laura, ur. 22.03.12
Będziemy ślubować 31.08.13

evvcia_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-28, 08:39   #10
bajka1807
Zakorzenienie

ja pierwsza morfologie mialam w 7 tc, pozniej dopiero po 2 miesiacach bo pierwsza byla dobra. i pozniej tez co 2 miesiace, pod koniec robilam czesciej, ale mocz bo wychodzily jakies hece. no i bralam zelazo. usg mialam robione przy kazdej wizycie, bo ciaza byla zagrozona. no ale to takie wlasnie podgladanie. na takich konkretnych dlugich bylam 3 albo 4 razy plus usg 3/4 D.
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-28, 11:57   #11
AnQś
Zadomowienie

Ja miałam badania krwi co 2 miesiące. usg co wizytę. Dopilnuj żeby CI zrobiono badanie na nosicielstwo paciorkowca w pochwie.To bardzo ważna rzecz przy porodzie.
AnQś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-28, 22:44   #12
kotek81
Zakorzenienie

ja na pierwszej wizycie byłam w 7tyg a pierwszą morfologię miałam zleconą w 11 tygodniu a robiłam w 14 żeby była "świeża" przed wizytą, potem co 2 miesiące - usg miałam na NFZ 2 razy w 11 tyg i w chyba 30, prywatnie byłam po 20 tygodniu i w 36 miesiącu.
co miesiąc robiłam natomiast mocz.
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-01, 18:43   #13
MegMakeUp
Rozeznanie

GG do MegMakeUp

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Grupę można zrobić później niż do 12 tygodnia

Pierwsze podstawowe badania to morfologia, toksoplazmowa, hbs, cytomegalia, rózyczka, opryszczka, kiła, tsh, glukoza, mocz ogólny
i niestety są to na badania najdroższe.
Popieram.
Może badania nie są już obowiązkowe,ale ja mam badania krwi i moczu co cztery tygodnie i choć wyniki dobre lekarz stwierdził,że woli mieć wszystko pod kontrolą.
A co do USG to chyba nie jest potrzebne co miesiąc.
Jedyne co przy każdej wizycie będziesz miała to badanie tętna dziecka
A jeżeli zależy Tobie na częstszym USG to zawsze możesz oprócz podstawowych wybrać się prywatnie
MegMakeUp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-02, 17:38   #14
Groszek bez Marchewki
Raczkowanie

U mnie jest 1 USG przez całą ciążę, ok 18 tc. o ile ciąża przebiega normalnie. W Szwecji podchodzą do USG bardzo ostrożnie, bo wydziela się jakieś tam ciepło i ponoć nie ma 100% pewności, że rzeczywiście to nie szkodzi. Ponoć to 1 USG w zupełności im wystarcza. Dodatkowe USG robią tylko w uzasadnionych przypadkach: w razie komplikacji, ciązy zagrożonej lub ciąży mnogiej. Ale co kraj to obyczaj. Krew mam badaną co miesiąc od 7 miesiąca, przedtem było trochę rzadziej. I nie cała morfologia a jedynie Hb i cukier.

Edytowane przez Groszek bez Marchewki
Czas edycji: 2011-12-02 o 17:46
Groszek bez Marchewki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-02, 17:55   #15
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Groszek bez Marchewki Pokaż wiadomość
U mnie jest 1 USG przez całą ciążę, ok 18 tc. o ile ciąża przebiega normalnie. W Szwecji podchodzą do USG bardzo ostrożnie, bo wydziela się jakieś tam ciepło i ponoć nie ma 100% pewności, że rzeczywiście to nie szkodzi. Ponoć to 1 USG w zupełności im wystarcza. Dodatkowe USG robią tylko w uzasadnionych przypadkach: w razie komplikacji, ciązy zagrożonej lub ciąży mnogiej. Ale co kraj to obyczaj. Krew mam badaną co miesiąc od 7 miesiąca, przedtem było trochę rzadziej. I nie cała morfologia a jedynie Hb i cukier.

a kiedy wykonuja pierwsze usg ?
Mel B 14/14 ✓

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-12-03, 11:32   #16
Groszek bez Marchewki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
a kiedy wykonuja pierwsze usg ?
właśnie ok. 18 tc. Pierwsze i ostatnie, USG przed porodem tylko w razie komplikacji w ciąży. Nie robią żadnych dopochwowych przed 12 tc jeśli nie mają do tego podstaw. Minus taki, że przez pierwsze 18 tygodni nie wiesz, jak się maluch rozwija, ale niestety tak tu jest...

Edytowane przez Groszek bez Marchewki
Czas edycji: 2011-12-03 o 11:34
Stary 2011-12-03, 11:44   #17
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
właśnie ok. 18 tc. Pierwsze i ostatnie, USG przed porodem tylko w razie komplikacji w ciąży. Nie robią żadnych dopochwowych przed 12 tc jeśli nie mają do tego podstaw. Minus taki, że przez pierwsze 18 tygodni nie wiesz, jak się maluch rozwija, ale niestety tak tu jest...
masakra ta niewiedza chyba by mnie wykonczyla tym bardziej ze niby kolo tego 12 tc mozna stwierdzic jakies wady genetyczne... ehhh no ale wiadomo nastawienie zalezy od otoczenia, u nich zapewne kobiety sie nie martwia, bo jest to dla nich zupelnie normalne.
Mel B 14/14 ✓
Stary 2011-12-03, 19:26   #18
Groszek bez Marchewki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
u nich zapewne kobiety sie nie martwia, bo jest to dla nich zupelnie normalne.
bo stres szkodzi USG i tak nie daje nam 100% informacji
Stary 2011-12-06, 17:19   #19
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
nie za bardzo w temacie, ale z takich ciekawostek - we Francji lekarze nie zalecają kwasu foliowego - nie widzą potrzeby...
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-06, 17:30   #20
bajka1807
Zakorzenienie

co kraj to obyczaj
Mel B 14/14 ✓
Stary 2011-12-06, 20:28   #21
Groszek bez Marchewki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
nie za bardzo w temacie, ale z takich ciekawostek - we Francji lekarze nie zalecają kwasu foliowego - nie widzą potrzeby...
na francuskiej Wikipedii pisze, że zalecają, chyba że to tylko teoria . W każdym razie na pewno zalecają i w Szwecji i w Polsce i w USA też...myślę, że akurat kwas foliowy powinni zalecać w większości krajów...
Stary 2011-12-08, 22:21   #22
diatoma
Zadomowienie

nie dosc ze zalecaja kwas foliowy to nawet jest on dodawany do niektórych produktów spożywczych np do mąkiale to w USA.

w moim przypadku było tak, ż e ja przed ciążą porobiłam mnostwo badan w kierunku chorob zakaznych, cytomegalie,rozyczke, toxoplazmoze, itd. zaszczepilam sie na wzw, na hpv
jak juz w ciaze zaszlam, w pierwsyzm cyklu, to co mieisac robilam na wlasna reke badania, podstawowe morf i mocz. jesli cos mi dolegalo to ustalam z tesciowa co by jeszcze pobrac( jest pielegniarka,wiec bylo mi latwo) . i bylam spokojna. a ze cala ciaze mialam zagrozona, to usg mialam chyba z 10 na NFZ i 3 prywatnie. i nie uwazam ze skrzywdzilam tym dziecko, bo bym pscyhicznie zwariowala bez tych usg-przynajmniej do momentu kiedy mały nie zaczal sie ruszacwtedy odetchnelam i nie mialam takiego parcia na usg.

12. 09. 2015 Tosia
diatoma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-19, 18:50   #23
mik23
Rozeznanie

ja morfologie i analize moczu miałam co miesiąć (+ toxoplazmoza, hormony tarczycy bo mi cos w pewnym momencie xle wyszlo i glukoza w 24 tyg o ile dobrze pamietam) a usg miałam- 3 no i plus 1 ktore milam robione po przyjeciu na porodówke.
mik23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-20, 18:07   #24
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
na francuskiej Wikipedii pisze, że zalecają, chyba że to tylko teoria . W każdym razie na pewno zalecają i w Szwecji i w Polsce i w USA też...myślę, że akurat kwas foliowy powinni zalecać w większości krajów...
Mam bardzo bliską osobę mieszkającą we Fr. wiele lat i tak słyszałam.
Ja biorę kwas foliowy ale właściwie żadnych witamin, dbam bardzo o zdrową i zróżnicowaną dietę, wolę witaminy w innej formie niż tabletki.
Podobno też niedobory cynku mogą pogorszyć absorpcję kwasu foilowego. Z drugiej strony jak zapytałam moją ginekolog czy mam nadal brać cynk (brałam przed ciążą) to mowiedziała, ze lepiej nie bo nadmiar jest zły. Oszaleć mozna

Edytowane przez Linka25
Czas edycji: 2011-12-20 o 18:14
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości