![]() |
#1 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 4 741
|
Polska w strefie euro...
Wizja chyba coraz realniejsza (?)
Chcia³am zapytaæ jakie jest Wasze zdanie na temat ? Za? Przeciw ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 550
|
Dot.: Polska w strefie euro...
jestem za, ale tylko w tedy, kiedy spe³nimy w pe³ni warunki, które s± przewidziane dla przyjêcia euro. no i jak reszta krajów w strefie euro bêdzie przestrzegaæ zapisów, które podpisa³y (ba, jestem za karami. np. nie spe³niasz wymogów, wypadasz ze strefy)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 47 595
|
Jestem na nie. UE siê sypie, my jeste¶my w nie najlepszej sytuacji, ceny poszybuj± w górê...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 186
|
Jestem zdecydowanie przeciw, teraz nie jest dobrze, wydaje mi siê, ¿e po przej¶ciu na euro bêdzie jeszcze gorzej ...
Edytowane przez sweil Czas edycji: 2011-12-09 o 22:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 033
|
jestem na nie.
poza tym jak mia³aby wygl±dac w przysz³o¶ci po zmianie waluty kwestia zarobków ? ludzie którzy zarabiaj± najni¿sz± krajow± dostawaliby 400 euro(co jest ma³o mo¿liwe) ? w Rumuni jest wiêcej.
![]() |
#6 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 27 877
|
Jestem na tak, bo ceny i bez wprowadzenia euro s± delikatnie mówi±c, trudno akceptowalne, a, moim zdaniem, gdyby PL nie by³a w Unii to by bardzo cienko przêd³a (ja i tak oceniam warto¶æ z³otówki patrz±c na jej si³ê w stosunku do dolara, funta czy euro. Chocia¿ nie powiem, zastanawia kwestia tych, którzy chc± powrotu do starej waluty).
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-12-09 o 22:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usuniête
|
No ale czy to jest pewna waluta...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN sta³y
|
A niby jaka jest pewna. Po prostu jak dla mnie demonizowanie i tyle, je¶li teraz kto¶ zarabia 1500 z³, a kawa kosztuje 15 z³, to nie wiem jakim cudem, je¶li bêdzie zarabia³ 300 funtów a kawê kupi za 3, odczu³by ró¿nicê.
![]() ![]() Poza tym i tak wiele kupowanych rzeczy pochodzi z importu. Ja tam bym chcia³a, ¿eby nasza waluta, jakakolwiek by ostatecznie nie by³a, mia³a wiêksza moc nabywcz±, ot co. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-12-10 o 00:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 281
|
mnie najbardzie przeraza ze politycznie Euro ma swoj sens ale ile ma ekonomicznie? jak na prawde stabilna jest ta waluta i oprocz niemcow kto z tego korzysta (w sumie jedyny narod ktory ma znaczaca produkcje i eksport)
z drugiej strony niemcy podobno po cichu 'bija' marki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 6 037
|
Cytat:
By³am na S³owacji w roku kiedy wchodzi³o Euro. Pyta³am kilku mieszkañców jak odczuwaj± t± zmianê. Odpowiedzi mnie zaskoczy³y, gdy¿ us³ysza³am same pozytywne opinie. Ludziom wyp³aty siê nie zmniejszy³y [wyrównanie], ceny dla nich jakie by³y takie s±. Tylko w innej walucie Edytowane przez 201804100943 Czas edycji: 2011-12-10 o 02:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 524
|
Cytat:
![]() Mi tata opowiada³, ¿e s³ysza³, ¿e euro wprowadzono dlatego, ¿e Niemcy maj± bardzo siln± gospodarkê i dlatego wprowadzono euro, ¿eby je os³abiæ wycofuj±c markê...Poniewa¿ obawiano siê nadmiernej si³y Niemiec.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 44 997
|
P-R-Z-E-C-I-W
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Are you talking to me?!
Wiadomo¶ci: 5 875
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;30980475]P-R-Z-E-C-I-W
![]() ![]() Ja uwa¿am tak samo. Euro mówiê stanowcze nie.
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 426
|
Chcemy czy nie chcemy i tak wejdziemy. Kwestia czasu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 190
|
Jestem przeciwko. Euro jako projekt siê sypie.
Polska nie potrzebuje jeszcze wiêkszej niestabilno¶ci.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 299
|
Jestem za. Ceny i tak sa wysokie w stosunku do pensji,nie s±dzê, zeby cos sie w tej kwestii zmieni³o.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 954
|
ja jestem przeciw i mam nadzieje, ze w razie czego zapytaja nas o zdanie. Po co pchac sie na ten tonacy okret?Juz nawet nie chodzi o to, ze tonacy... Polska bedzie tylko pasazerem a nie kapitanem
![]() ---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ---------- Cytat:
i te nasze pensje... bedzie tego z 400 euro ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
BAN sta³y
|
1. Szaja poda³a¶ wzrost ceny 6-krotny, odno¶nie podnoszenia cen w ogóle to uwa¿am, ¿e jeszcze trochê poszybuj± i siê zacznie w kraju regularna nêdza,
2. przyk³ad Niemiec (przyzwyczajeñ) te¿ nie do konca by do mnie przemawia³, z tego wzglêdu, ¿e Niemcy maj± zdecydowanie wiêksz± si³ê nabywcz± swojego pieni±dza; w Pl ceny ju¿ teraz s± bardzo wysokie, 3. przyk³ad sieciówek, ceny w ró¿nych walutach, powiedzia³abym, ¿e przelicznik ogólnie zachowany, to, ¿e w danym kraju co¶ jest tansze, bo jest inna proporcja cenowa do zarobków to druga kwestia, 4. co do tzw. mentalno¶ci sprzedawców , kupowanie poprzez np. ebay'a, w Chinach np. jest ogólnie nieskomplikowane, jesli ludzi nie bêdzie staæ na towary ze wzglêdu na wy¶rubowane ceny w sklepach, to zaczn± szukaæ innych rozwi±zañ, i znajd±. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-12-10 o 09:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Konto usuniête
|
Cytat:
Nie chcê nawet my¶leæ o rynku nieruchomo¶ci ![]() Dobrym rozwi±zaniem by³oby referendum. Poza kwestiami ekonomicznymi dochodzi jeszcze jaka¶ moja patriotyczna cz±stka - z³otówka to nasza waluta od zawsze ![]() ---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 29 331
|
Zawsze bylam na tak, bo wspolna waluta to fajna idea,jednak uwazam, ze w biezacej sytuacji lepiej sie wstrzymac i poczekac na bardziej stabilna sytuacje ekonomiczna w Europie. Vide - sytuacja w Slowacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
BAN sta³y
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-12-10 o 09:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 700
|
Ja równie¿ jestem przeciw - g³ównie dlatego, ¿e obawiam siê wzrostu cen i nie widzê plusów tej wymiany. Ale nie jest to moje ostateczne zdanie...Je¿eli UE by³a by naprawdê silna (teraz zdecydowanie jej tak nie odbieram - jak dla mnie to jest sztuczny twór, który na si³ê próbuje siê utrzymaæ) i kto¶ by mi przedstawi³ konkretne przekonuj±ce argumenty, ¿e jest to nam potrzebne i skorzystamy na tym, to sk³onna bym by³a zdanie zmieniæ. Na chwilê obecn± jestem na nie.
edit: drabineczka - w moim mie¶cie i o¶ciennych od kilku lat ceny nieruchomo¶ci utrzymuj± siê na tym samym poziomie - absolutnie nic nie spad³o - zw³aszcza na rynku wtórnym. A pozosta³e spadki? kurcze to ja chyba w jakim¶ obszarze dro¿yzny mieszkam.
Edytowane przez sandrina Czas edycji: 2011-12-10 o 09:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
BAN sta³y
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usuniête
|
sandria ale nie patrz tylko na swoj± miejscowo¶æ, bo to jest fakt a nie opinia ¿e ceny mieszkañ na rynku wtórnym najwy¿sze by³y 5 lat temu a teraz ceny spad³y.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 700
|
Cytat:
koniec oftopu
![]() |
![]() |
#26 |
Lena
Wiadomo¶ci: 12 229
|
jestem na nie! przynajmniej w tej chwili!
z paru przyczyn; pierwsze to wraz z przyjêciem "zachodniej waluty"- nie przyjmiemy zachodnich wyp³at- myslê ¿e niewiele albo i wcale nie wzrosn± nam emerytury, wynagrodzenia. natomiast wydawaæ bêdziemy wiêcej- kto¶ ju¿ tutaj wspomnia³ o "przyzwyczajeniach- 1 marka= 1 euro". po drugie; to nie jest tak ¿e przyjmujemy walutê i od kolejnego dnia sie nim cieszymy.. to szereg procesów i wydawania kasy na jej wprowadzenie; to przestawienie ca³ej gospodarki n a euro, programowanie na nowo instytucji, firm, przestawienie systemów informatycznych przedsiêbiorstwi instytucji- a na to wszystko juz teraz nie mamy kasy; potem bêdê po¿yczki, sp³acenie i tak w kó³ko...
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 933
|
Jestem na nie! Z tego co s³ysza³am na razie uniknêli¶my sytuacji podobnej do innych krajów europejskich dlatego, bo nie mamy tego euro. Czemu Wielka Brytania nie wprowadzi³a u siebie euro?
![]() |
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Równie¿ jestem na nie. Zbyt wiele siê nas³ucha³am i naogl±da³am klepania biedy w krajach z walut± euro. Na ulicach w Hiszpanii pe³no bezdomnych, W³osi narzekaj± na euro i têskni± za lirami...Europa pogr±¿ona w biedzie. Ju¿ teraz wiêlu Polaków ¿yje na granicy ubóstwa, kredyty, zad³u¿enia, ledwo wi±¿± koniec z koñcem, po co biæ le¿±cego?
![]() |
#29 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 6 037
|
Cytat:
¦mieszne by by³o gdyby pomniejszyli pensje a np. chleb by kosztowa³ 3 Euro ---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ---------- bo chce pozostaæ przy nomina³ach z Królow± Edytowane przez 201804100943 Czas edycji: 2011-12-10 o 14:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 462
|
te¿ jestem na nie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:15.