|
Notka |
|
Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje ciê motoryzacja? Do³±cz do forum Auto Marianna, podziel siê swoj± pasj± i wiedz±. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 24
|
problem:( czy powinnam byæ kierowc±?
hej, mam problem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 982
|
Dot.: problem:( czy powinnam byæ kierowc±?
Te¿ mam s³ab± orientacjê w terenie dlatego do wiêkszego miasta je¿d¿ê z kim¶ kto zna trasê lub zdajê siê na nawigacjê. Jednocze¶nie próbujê zapamiêtaæ jak najwiêcej szczegó³ów z trasy i z ka¿dym nastêpnym wypadem w to miejsce jest ju¿ ³atwiej
![]()
![]() |
#3 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 3 619
|
Wyrobisz siê. Ja przez wiêkszo¶æ ¿ycia je¼dzi³am komunikacj± miejsk±, która wiadomo, nie je¼dzi najkrótsz± drog±. Jako kierowca od niedawna - znam tylko niektóre trasy, tak poza tym to pozostaje patrzeæ na znaki i nie robiæ z tego problemów. Do¶wiadczeni kierowcy te¿ czasem pojad± nie tedy co trzeba, zawróc±, albo dotr± nieco okrê¿n± drog±. Nikt przecie¿ nie ma w g³owie d¿ipiesa.
![]() Ja póki co motam siê z wszelkimi ¶limakami (obwodnice itp) ![]() ![]() ![]() Na pewno du¿o ³atwiej je¼dzi siê po mie¶cie, które siê zna. Ale nie szukaj dziury w ca³ym je¶li to jedyny Twój problem w je¼dzie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
[1=a40adf61f4fa839fc993774 57d0e94ddcb8a5d57;3884836 4]Wyrobisz siê. Ja przez wiêkszo¶æ ¿ycia je¼dzi³am komunikacj± miejsk±, która wiadomo, nie je¼dzi najkrótsz± drog±. Jako kierowca od niedawna - znam tylko niektóre trasy, tak poza tym to pozostaje patrzeæ na znaki i nie robiæ z tego problemów. Do¶wiadczeni kierowcy te¿ czasem pojad± nie tedy co trzeba, zawróc±, albo dotr± nieco okrê¿n± drog±. Nikt przecie¿ nie ma w g³owie d¿ipiesa.
![]() Ja póki co motam siê z wszelkimi ¶limakami (obwodnice itp) ![]() ![]() ![]() Na pewno du¿o ³atwiej je¼dzi siê po mie¶cie, które siê zna. Ale nie szukaj dziury w ca³ym je¶li to jedyny Twój problem w je¼dzie. ![]() no mo¿e i tak, rzeczywi¶cie mo¿e nie warto a¿ tak sie tym przejmowaæ ale dziwi mnie fakt, ¿e np. ludzie dostaj± zapisany jaki¶ adres domu gdzie maja siê udaæ, i jad±, po prostu jad± jakby znali ka¿d± ulice w ka¿dym mie¶cie na pamiêæ ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
W³adca Wiza¿u
Wiadomo¶ci: 17 366
|
Tre¶æ usuniêta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 911
|
No dok³adnie, kup sobie GPS.
Ja tak zrobi³am. Je¼dzi³am po mie¶cie, w którym zdawa³am prawko, ale nie mieszka³am tu wtedy, wiêc oprócz kilku g³ównych ulic, nie kojarzy³am nic. Do tego jeszcze na pocz±tku dochodzi³ stres "co jak ¼le skrêcê, co jak nie zmieniê na czas pasa ruchu" etc. moje miasto, to uliczna d¿ungla. Trochê ju¿ je¼dzi³am po kraju i nigdzie nie ma takiego braku kultury, jak tutaj. Kupi³am wiêc GPS, wybra³am jaki¶ bardzo podstawowy model, bo by³ mi potrzebny tylko po to, ¿eby czuæ siê bezpiecznie. I naprawdê dawa³o to super radê. Teraz ju¿ go nie u¿ywam praktycznie wcale, ale te¿ siê zdarza, jak jadê gdzie¶, gdzie mam bardzo mgliste pojêcie, jak trasa przebiega. Warto jest te¿ mieæ "pod telefonem" kogo¶, kto w razie czego Ci pomo¿e. U mnie to by³ tata, który mam wra¿enie, zna wszystkie trasy na ¶wiecie i okolicach. Teraz te¿ jest to T¯, który ma podobnie ![]() A potem zobaczysz, wyrobisz sobie orientacjê, "swoje" trasy, trasy alternatywne do nich. Na pewno dasz radê ![]()
![]() |
#7 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 328
|
Ja, kiedy niezupe³nie wiem gdzie mam jechaæ, rzucam sobie okiem na google maps
![]() a orientacjê w terenie te¿ mam s³ab± i na pocz±tku bywa³o ró¿nie,ale teraz jako¶ daje radê ![]() Wiêc Ty te¿ na pewno sobie poradzisz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Zazdroszczê problemu
![]() ![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 108
|
Te¿ mam niestety s³ab± orientacje.Dlatego sama zastanawiam siê czy pój¶æ na kurs u siebie w mniejszym mie¶cie czy w Warszawie,bo pó¼niej tam siê poruszaæ na wyczucie trochê mnie przera¿a,ale od siebie radze GPS .
![]() |
#10 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 532
|
Spokojnie, nie Ty pierwsza i nie ostatnia masz problemy z orientacj± w terenie
![]() ![]() Jad±c w nowe miejsce we¼ ze sob± osobê, która zna t± drogê lub poprostu za³±cz GPS ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
And reach out for the spell Find the door to the promised land Just believe in yourself Hear this voice from deep inside It's the call of your heart Close your eyes and your will find The way out of the dark |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Kup sobie GPS i je¼dzij z nim. Z czasem przestaniesz go potrzebowaæ
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 727
|
Cytat:
![]() Na samym pocz±tku jest trudno, a czasem nabywa siê wprawy, trzeba cierpliwo¶ci... ja na pocz±tku to nawet nie wiedzia³am jak dojechaæ na stacjê paliw, a teraz siê je¼dzi tu i tam.... czasem zdarza siê zgubiæ w³a¶ciw± uliczkê, ale co tam, ³apie siê pierwsz± mo¿liwo¶æ zawrócenia i nadrabia siê straty trasowe. Ale najwa¿niejsze to nie za³amywaæ siê przy jednej, drugiej czy nawet dziesi±tej pomy³ce trasy (mówiê z do¶wiadczenia dwuletniego kierowcy). Na pocz±tku dobrze braæ "pilota"- najlepiej te¿ kierowce, a potem z czasem bêdzie coraz lepiej ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 124
|
nie Ty jedna masz taki problem, zreszt± nie tylko kobiet to dotyczy, wierz mi
![]() Ja na pocz±tku te¿ s³abo orientowa³am siê w terenie, bardzo uwa¿a³am na tablice kierunkowe, zwraca³am uwagê na tablice z nazwami ulic. Mam GPS (czasem prowadzi w z³ym kierunku ![]() ![]() Kiedy mam jechaæ w miejsce, w którym nie by³am nigdy, albo bywa³am sporadycznie posi³kujê siê w³a¶nie mapami Google. W du¿ych miastach niestety sytuacja czêsto potrafi siê zmieniaæ, GPS trzeba aktualizowaæ, a i Google nie zawsze jest aktualny. Pomy³ka ludzka rzecz, zawsze gdzie¶ tam siê dojedzie - tego siê nauczy³am przez prawie 3 lata jazdy autem (najpierw na kursie i 2 lata ju¿ jestem po kursie, z prawkiem). Nie przejmuj siê, nie startujesz przecie¿ na taksówkarza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 76
|
Korzystaj na pocz±tku z nawigacji
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 10 573
|
Cytat:
Je¶li masz umiejêtno¶ci to je¼dzij dziewczyno. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 32
|
S³aba orientacja w terenie to jeszcze nie tragedia
![]()
![]() |
#17 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 112
|
Cze¶æ dziewczyny jak mogê to tu przeniosê swój post (je¶li autorka siê nie pogniewa).
I ja trafi³am w³a¶nie na to forum w poszukiwaniu dobrej rady, wsparcia czy czego¶ w tym rodzaju! Nie posiadam jeszcze prawa jazdy i do¶æ d³ugo z ró¿nych wzgledów na taki kurs siê nie zapisywa³a. A¿ wre¶cie przysz³a pora i od stycznia chodzê na taki kurs (dodam, ¿e nigdy nie siedzia³am za kierownic± i nie odró¿nia³am sprzêg³a od hamulca, a hamulca od gazu,itp.) ![]() Niedawno zaczê³am jazdy i po pierwszych 3 godzinach by³am raczej zadowolona, a¿ do wczoraj gdzie mia³am jazdê w rozpoczynaj±cych siê korkach i po¶piechu ludzkim do domu. Masakra ![]() ![]() Nie wiem czy siê nadajê do jazdy samochodem, jak pokonaæ lêk który mam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez susie7891 Czas edycji: 2013-02-16 o 22:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 92
|
Cytat:
ja mialam takie nerwy ze prawie rzygalam ze stresu mialam chwile zwatpienia i uwazalam sie za debilke ale pomalu pomalu szlo, instruktor mnie chwalil od 2 miesiecy jezdze i radze sobie b dobrze |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 502
|
To co opisujesz jest normalne, zosta³a¶ po prostu rzucona na g³êbok± wodê i teraz musisz siê nauczyæ w niej p³ywaæ. To wcale nie jest a¿ tak straszne na jakie wygl±da, pamiêtaj ¿e ka¿dy kierowca te¿ musia³ siê wszystkiego nauczyæ od pocz±tku, nikt siê nie rodzi mistrzem kierownicy, to umiejêtno¶ci które trzeba nabyæ.
Bêd± ró¿ne sytuacje na drogach, w zale¿no¶ci od tego gdzie mieszkasz mo¿esz mieæ ró¿ne problemy w porównaniu z którymi korek to tak naprawdê nic - > chocia¿by bardzo gêste mg³y albo bardzo silne podmuchy wiatru. Sama siê przekonasz, ¿e jeszcze nie raz czeka Ciê wiele 'niespodzianek' na drodze. Niczym siê nie przejmuj, nie analizuj tego za bardzo - jedyne co to my¶l logicznie - po prostu siê skup na tym co robisz, zachowuj zimn± krew (nie wpadaj w ¿adn± panikê, nie bój siê) i pamiêtaj ¿eby siê nie spieszyæ, bo bêdziesz mia³a zawsz czas na reakcjê. To w zupe³no¶ci Ci wystarczy, nie traæ wiary w siebie - nadajesz siê na kierowcê! Ja dosta³am 'szko³ê ¿ycia' jak zaraz po odebraniu prawa jazdy wraca³am od znajomych w nocy w najgorszej mgle jakiej kiedykolwiek do¶wiadczy³am prowadz±c samochód, a do domu mia³am ponad 30km. I nic siê nie sta³o, zachowa³am zimn± krew i od tamtej pory ju¿ rok je¿d¿ê prawie codziennie, wiem ¿e nie ma co panikowaæ tylko po prostu trzeba siê skupiæ i nie spieszyæ. Trzymam kciuki za Ciebie! ![]()
If it is not important to you, you will find an excuse. Edytowane przez LaCandy Czas edycji: 2013-02-19 o 15:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 30 736
|
jak nie wiem gdzie jest miejsce celu mojej podrozy zerkam na mape. i tyle wystarcza. czasem zobacze trase przejazdu, droge alternatywna. i jade.
![]() |
#22 |
W³adca Wiza¿u
|
Tre¶æ usuniêta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 30 736
|
znam nawet osoby, które nie potrafi± pos³ugiwaæ siê map±
![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#24 |
W³adca Wiza¿u
|
Tre¶æ usuniêta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 112
|
Susie7891 spejsik LaCandy dziêkujê za Wasze s³owa! Podnios³o mnie to na duchu!
Od tamtej pory nie mia³am jeszcze kolejnej jazdy (instruktor na urlopie ![]() Bardzo chcia³abym mieæ prawko bo wiadomo niezale¿no¶æ i jak bêd± dzieci to sama wszystko za³atwiê tylko siê bojê, ¿e jak nale¿ê do osób które nie da siê nauczyæ albo co gorsza zrobie kurs, a nie bêdê je¼dziæ bo bêdê siê ba³a..... nie ma co prorokowaæ... Mam nadziejê, ¿e lêk minie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 502
|
An86 ---> najgorsze co mo¿esz zrobiæ, to skoñczyæ kurs, odebraæ prawo jazdy a potem nie je¼dziæ!! Pamiêtaj ¿e prawo jazdy to tak naprawdê dopiero 'prawo do samodzielnej nauki'. Musisz siê pó¼niej prze³amaæ i je¼dziæ, nawet na bardzo ma³e dystanse, zawsze to co¶. Ja te¿ siê ba³am, ale w koñcu sama siê przemog³am bo za du¿o wysi³ku mnie to kosztowa³o. Nie pozwól ¿eby Twoje starania posz³y na marne!
Nie po to wydajesz pieni±dze na kurs i egzamin, który co jak co ale w Polsce jest bardzo drogi - ¿eby potem wszystko zapomnieæ. Jedyna metoda to je¼dziæ i siê nie przejmowaæ ¿e np. krzywo jest auto zaparkowane, z czasem cz³owiek do wszystkiego dochodzi, tu podjedzie, tam przekrêci i ju¿ samochód stoi prosto - tak jest ze wszystkim, nie ma siê co poddawaæ tylko próbowaæ, nawet po swojemu - byle zgodnie z przepisami i bezpiecznie!
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 855
|
Cytat:
![]() ![]() Generalnie jestem dzieckiem buszu ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:18.