![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
SILNY instynkt młodym wieku?! Poradźcie Wizażanki! :)
Witajcie, kochane Wizażanki!
![]() Postanowiłam napisać tutaj ten wątek, gdyż nie wiem już, z kim mam o tym porozmawiać, a że jest to temat delikatny, nie chciałabym niesłusznych osądów... Od jakiegoś czasu strasznie, ale to strasznie męczy mnie instynkt macierzyński... Naprawdę, uwierzcie mi lub nie, ale ciągle myślę o tym, że bardzo chciałabym mieć dziecko. Wyobrażam sobie siebie z brzusiem, wyobrażam sobie, jak mogłoby moje dziecko wyglądać, no co tu dużo mówić - widzę przyszłość z moim dzieckiem. ![]() Nie chcę, żebyście na mnie patrzyły jak na, że się tak wyrażę, "smarkulę". Mam narzeczonego, jestem z nim prawie 4 lata, mieszkamy razem, on póki co nas utrzymuje (ma dobrą pracę, starczyłoby na dziecko), bo ja się uczę i niezbyt mogę pracować. Mamy wyznaczony termin ślubu (2013 rok). On jest odrobinkę starszy - rocznik 1988. Jestem osobą, która nie przepada za imprezami, co najwyżej z jakiejś ogólnej okazji (np andrzejki) czy coś w tym stylu. Jestem nudziarą, jak na swój wiek. ![]() Chcę, żebyście się wypowiedziały, co o tym myślicie, jak na to patrzycie... Czy jestem za młoda na to, aby myśleć o dziecku? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: SILNY instynkt młodym wieku?! Poradźcie Wizażanki! :)
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję za zainteresowanie.
![]() On bardzo chce mieć dziecko, póki co łykam pigułki (właśnie mam 7dniową przerwę), nieraz o tym rozmawialiśmy, ale chciałabym mu zrobić niespodziankę. ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
BlackSanctum szczerze mówiąc to dzieci nie są dobrym materiałem na robienie niespodzianek. Nie zaskakuj broń boże partnera, porozmawiajcie najpierw, wspólnie podejmijcie decyzję o odstawieniu tabletek i o staraniach o dziecko. Przemyśl czy to na pewno dobry moment, co w sytuacji gdybyś musiała np leżec przez większośc ciąży albo gdyby fatalne samopoczucie uniemożliwiłoby ci podejście do matury itd. Spróbuj podejśc do tego bardzo odpowiedzialnie, bo jeśli coś się "posypie" to sama wiesz jakie będą komentarze otoczenia: 'Zachciało się smarkuli dzieciaka a teraz widac konsekwencje'. Nie mówię, że dziecko w młodym wieku jest totalnie złym pomysłem ale trzeba się naprawdę zastanowic nad nim bo to decyzja na całe życie już jest.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Cześć
![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
gosiu zgadzam się z tobą w 100% ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! Edytowane przez cziqua Czas edycji: 2011-11-30 o 07:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie rób narzeczonemu niespodzianki w formie - 'kochanie jestem w ciąży' bo nigdy nie możesz być pewna jego reakcji. Porozmawiaj z nim, daj sobie rok, dwa żebyście czuli się pewnie i wtedy do dzieła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Wiecie dziewczyny, jak to jest...
![]() ![]() ![]() Wiem, jaka będzie jego reakcja. Jakiś czas temu myśleliśmy, że tabletki zawiodły, bo miałam dużo objawów ciąży i bardzo się z tego cieszył... Jednak okazało się, że to tylko szalejące hormony... martita_891, "Porozmawiaj z nim, daj sobie rok, dwa żebyście czuli się pewnie i wtedy do dzieła ![]() ![]() ![]() Ja mam ten instynkt już od bardzo dawna, myślę, że z pół roku mnie to męczy. Nie tydzień czy dwa... Byłam z tym nawet u mojej ulubionej psycholożki, która doradziła mi "działanie" w tej kwestii. Ja to przemyślałam, naprawdę pod każdym kątem... Dodam jeszcze, że mój narzeczony na pewno nie straci pracy, o to się nie martwię. ![]() Edytowane przez BlackSanctum Czas edycji: 2011-11-30 o 10:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Myślałaś o tym co będzie jeśli okaże się, że Twój narzeczony zachoruje, nie będzie mógł pracować, straci ją? Weź pod uwagę wszystkie możliwości. Miłością dziecka nie wykarmisz. Na Twoim miejscu wstrzymałabym się na rok czy dwa żeby choćby zacząć studia i zdobyć pracę ![]() Edytowane przez martita_891 Czas edycji: 2011-11-30 o 10:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Rozumiem.
![]() Co do studiów, no to już mówię, jak to będzie - po maturze idę do rocznej szkoły policealnej - studium - projektowania mody, więc dopiero po roku od matury idę na studia, na zaoczną informatykę. Do pracy idę mniej więcej za rok, jest to praca pewna, nikt mi jej nie zabierze sprzed nosa. ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście, ja to przemyślę jeszcze milion razy, zamierzam dokładnie porozmawiać o tym z moim Lubym - macie rację, nie będę go zaskakiwać.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
BlackSantctrum ja mam 21 lat i w kwietniu urodzę córeczkę.
wcześniej miałam instynkt macierzyński, robiłam przymiarki z poduszką pod bluzką... ale... ale to uczucia ma się nijak z tym co się czuje jak się już jest w ciąży... nie zawsze wszystko przebiega pięknie i ślicznie... dużo czasu biega się po lekarzach robiąc badania i dużo z nim nie jest refundowane przez NFZ... po za tym jest stres związany z tym czy się da rade pod każdym względem... psychicznym (dziecko może okazać się chore, depresja po porodowa, bayby blues ), fizycznym (wymioty, bóle, zagrożona ciąża i poród), finansowym (badania, te wszystkie rzeczy które musisz mieć dla dziecka....te wszystkie które chciałabyś mieć, zapas finansowy na wszelkę ewentualność)... Ja na Twoim miejscu sporzytkowałabym swoje chęci na dowiadywaniu się jak najwięcej na tematy dziecięce... Żywienie, pielęgnacja, rozwój psycho-ruchowy,poród,gadżety dzięki temu będziesz przygotowana w miare na tą chwile kiedy pojawi się dzidziuś... Pamiętaj nasza wyobraźnia ma się nijak do rzeczywistości... To,że pięknie wyglądamy z poduszką jako brzuszkiem nie znaczy,że nie będziemy całe spuchnięte w ciąży, ciągle wymiotujące, z wysypem pryszczy na twarzy.... i wtedy naprawdę ciężko nam o tą radość... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Choc czytajac Twoje wypowiedzi mam wrazenie, ze szukasz tylko potwierdzenia ze Twoj wiek jest dobrym wiekiem na dziecko, bo sytuacje przeciez masz dobra. Kazdy wiek jest dobry na dziecko pod warunkiem ze nie jest to kaprys i oboje przyszlych rodzicow tego chce. Bo z kasa wiadomo, raz jest raz nie ma, praca tak samo. PS nie bylabym az tak pewna ze praca bedzie na Ciebie czekac - wiele rzeczy moze sie wydarzyc, tak samo jesli chodzi o Twojego tz. Tego nigdy nie przewidzisz, niestety ...
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nasz szkrab teraz ma 4 latka, pół roku temu wzięliśmy ślub z jego tatą, a teraz spodziewamy się 2 dziecka ![]() Także, jeśli Ty i Twój partner oboje tego chcecie i uważacie, że jesteście gotowi być rodzicami JUŻ NA ZAWSZE bo to - wiadomo - nie zabawa i jak ma się dziecko to już na całe życie... z radościami ale i z problemami... to ja nie widzę problemu w tym żeby mieć dziecko... tylko, że musi być to wasza świadoma, przemyślana decyzja! bo od tego nie ma odwrotu ! ![]() Życzę powodzenia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No właśnie. Najważniejsze żebyście byli pewni siebie i tego,że będziecie ze sobą na DOBRE I NA ZŁE. Jak byłam w ciąży i chodziłam do szkoły to było ze mną też parę ciężarnych dziewczyn. I jak to się skończyło? Że te 2 które miały dzieci zostały same na pastwe losu a ja jedna co ma męża, dziecko, szczęśliwą rodzinę i teraz też się spodziewam drugiego maluszka ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Roksape, nasze relacje są zupełnie inne, niż u znajomych par. My jesteśmy jak kochające się małżeństwo, mimo, że jeszcze nim nie jesteśmy.
![]() ![]() ![]() Patiisia, no właśnie o to mi chodzi, że dziecko to nie jest przecież przekleństwo! ![]() ![]() Na razie wstępnie rozmawialiśmy o tym, ale nic z tego nie wynikło póki co. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam! w zasadzie nie piszę za dużo, ale ...
![]() -Dzidziuś niespodzianka nie jest absolutnie dobrym pomysłem ![]() -poczekałabym do matury z 2 powodów, po pierwsze spokój w razie problemów zdrowotnych w ciąży, a poza tym na wiosnę nie ma tylu wirusów, które mogą zaszkodzić ciąży do 12 TC- tygodnia ciąży. -jak uzgodnicie z przyszłym tatusiem, że zabieracie się do roboty, odstaw tabletki i zacznij łykać kwas foliowy i ew witaminki z jodem dla kobiet w ciąży i po maturze do dzieła ![]() -Dziecko - decyzja o jego posiadaniu w młodym wieku, oprócz oczywistych problemów (studia, praca i tz. "wyszalenie się" ![]() ![]() Ja urodziłam 1 dziecko (totalną niespodziankę ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() każda ciąża podtrzymywana, krwawienia, szpitale, zastrzyki leki, w międzyczasie 1 poronienie ![]() lekarz powiedział, że gdybym nie urodziła 1 dziecka tak wcześnie, mogłabym nie mieć żadnego... ![]() -poza tym taka chęć mężczyzny, żeby zostać ojcem jest jednak nieczęsta ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez megiska Czas edycji: 2011-12-07 o 00:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Tak jak już pisały dziewczyny, w żadnym wypadku nie rób TŻowi niespodzianki
![]() Porozmawiajcie, przedyskutujcie ten temat jeszcze raz. Ciąża jest stanem błogosławionym, co nie znaczy, że wszystko jest zawsze idealnie. Różne przypadki chodzą po ludziach ![]() Skończ szkołę, napisz maturę. I wtedy bierzcie się za staranka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do wczesnego / poznego macierzynstwa i problemow z zajsciem... znam wiele kobiet, ktore w wieku 20 lat staraja sie miesiacami zajsc w ciaze i wiele po 30 ktore zaszly przez ''przypadek'', badz w pierwszym cyklu staran o dziecko. Mysle, ze dopoki czlowiek sam z siebie nie poczuje sie gotowy na dziecko to nie bedzie wiedzial jaki los w staraniach jego czeka, czy beda krotkie i owocne czy dlugie i bez efektow...
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Oj, ile nowych odpowiedzi!
![]() ![]() Megiska, bardzo spodobało mi się pod wieloma względami to, co napisałaś. ![]() ![]() Jeśli chodzi o wiedzę o ciąży, to coś tam, co nieco wiem (nie chodzi mi o doświadczenie, ale wiedzę), gdyż moja siostra urodziła rok temu córkę, byłam blisko niej przez całą ciążę, wszystko mi opowiadała, co, jak, kiedy i tak dalej. Sporo się nauczyłam przez same jej opowieści. ![]() A jeśli chodzi o rady, że po maturze, no to myślałam o tym, niestety, jest to ryzykowne ze względu na to, że mam już kupioną suknię ślubną. Boję się, że gdyby moje dziecko urodziło się na przykład w maju, to potem w lipcu nie dałabym rady wcisnąć się w z powrotem S/M. ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
TO teraz ja coś dodam jeśli można.
Znam twoje uczucie też tak mialam. Gdy poznalam mojego obecnego męża mialam tez 19 lat. Juz wtedy zapragnełam miec dziecko lecz nie bylam pewna czy nasz zwiazek przetrwa na tyle.. po roku gdy wzielismy slub juz bylam pewna ze mozemy sie starac i mimo tego ze mialam dopiero 20 lat i bylam w obcym mieście pare miesięcy i nie pewna co bedzie dalej ( akurat sie za granice wprowadzilismy wtedy) i mimo to zdecydowalismy sie na dziecko i po 3 miesiacach staran sie udalo! teraz oczywiscie jest juz PO i moj maly jest juz prawie 2 lta na świecie ja jestem mloda mamusią (23 lata) coprawda nie mam pracy i wiem powinnam moze ten czas spedzic na nauce(liceum studia czy cos) ale wybralam taką drogę i nie żaluję.. czasem trzeba sluchać głosu serca a jeśli twoj narzeczony też chce.. to nie widze przeszkód. Pogadajcie jeszcze raz o tym powiedz ze chcesz juz odstawic tabsy i sie starać.. i po prostu je odstaw a kiedy zajdziesz nie wiesz, moze za miesiac moze za 4 a jak juz zajdziesz to wtedy mozesz mu niespodzianke zrobic w postaci fotki z usg czy pary kapci dla bobasia.. ![]() Chyba na tyle... ![]() ![]()
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
A nie chciałabyś jeszcze pocieszyć się niezależnością?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
BlackSanctum
Po pierwsze: decyzja o dziecku powinna byc wspolna, musicie oboje tego chciec na 100%. Tu nie powinno sie zaskakiwac ![]() Po drugie: uwazam, ze powinnas odczekac, zdac sobie na spokojne mature, rozpoczac studia, wziac slub i starac sie o dzidzie. Mowie Ci to z pelna swiadomoscia, bo sama wzielam slub a za 2 lata urodzilam pierwszego synka (mialam wtedy 25 lat). Moglam sie w pelni cieszyc macierzynstwem a nie martwic o mature, studia, prace czy cos innego. W tej chwili moj syn ma 2,5 roku i spodziewam sie drugiego dziecka w marcu w przyszlym roku ![]() I z dosiwadczenia moge Ci powiedziec, ze taka sytuacja jest bardzo komfortowa. Wszystko na spokojnie, bez nerwow, tak jak powinno to wygladac. Rozumiem, Cie, ze masz instynkt, ja tez w Twoim wieku mialam. Teraz mam 28 lat i mysle ze to swietny wiek na macierzynstwo. Po trzecie: tak jak Ci dziewczyny pisaly. Bycie w ciazy, a potem bycie mama to nie taka prosta sprawa. Wszystko to wiaze sie z roznymi sytuacjami, bywa ze w ciazy trzeba lezec, jest mnostwo roznych problemow, po urodzeniu dziecka zycie tez nie wyglada kolorowo. To duze poswiecenie, nieprzespane noce, choroby dziecka, itd. Macierzynstwo to cudny okres ale to czas pelen trudow, obaw, wyrzeczen. ![]()
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
No właśnie nie do końca o takie odpowiedzi mi chodzi, Aguśkaa83... Bo to jest tak, że każdy ma inny punkt widzenia, ja nigdy w życiu nie czekałabym do 25-28 lat na pierwsze dziecko, dla mnie to stanowczo za dużo akurat, tzn to jest tylko i wyłącznie moje zdanie i odnosi się tylko do mnie, nikogo nie chcę urazić. To nie jest tak, że ja nic nie wiem na ten temat... A tak czasem się czuję, jak czytam wypowiedzi niektórych z Was, jakbyście mnie za taką uważały.
![]() Już napisałam, dużo wyżej, że nie robię mojemu Tż niespodzianki, że to z nim przedyskutuję. Zaznaczam więc to ponownie... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() No i Dzasminko, zależy co rozumiesz przez słowo "niezależność", bo ja w tym widzę bycie singielką, imprezowanie itp. ![]() ![]() Edytowane przez BlackSanctum Czas edycji: 2011-12-01 o 23:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:32.