|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Niesforny lok, odrost, co z tym zrobić?
Cześć Dziewczyny.
![]() Mam problem z włosami i chciałam się do Was zwrócić o pomoc, otóż: Od dłuższego czasu farbowałam włosy na czarno (naturalny kolor to ciemny blond), ale zaczęły wychodzić w masakrycznej ilości. :/ Do tego mam loki, więc dochodziła prostownica. I tak przez kilka lat... Teraz chciałam wrócić do naturalnego koloru (mam już jakiś 5-6 cm odrost), ale totalnie nie wiem jak. Nie chce ścinać włosów tak krótko, bo się kręcą, a wizja afro jakoś nie bardzo mnie raduje. I prostowanie ich po ścięciu też nie, bo chciałabym, żeby odpoczęły. Myslałam też o ściąganiu koloru, ale kolejny zabieg i męczenie tych biednych kłaczków mnie przeraża... I nie wiem co począć?! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Dot.: Niesforny lok, odrost, co z tym zrobić?
Ściąganie koloru to nie jest dobry pomysł, jeśli nie chcesz zniszczyć czy tez męczyć włosów. To wyprowadzenie barwnika i jeśli włosy sa zniszczone, to nie wiem, czy nie lepiej będzie obciąć je do długości odrostu i zaczać pielęgnować jak kręcone.
Musisz się na coś zdecydować, bo każdy z zabiegów skończy się czymś definitywnym.
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2011-12-15 o 19:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Tak, wiem. Albo, albo. Tylko co?
Zastanawiam się też nad przedłużeniem obcietych włosków. Tylko nie wiem, czy to dobry pomysł na tak słabe włosy... Kurde, tak źle i tak niedobrze.. Grrr! :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Może pasemka? Zniszczą się tylko włosy na pasemkach ;]
obcięcie nie musi oznaczać afro, loki da się rozluźnić do fal nieszkodliwymi sposobami: płukanki lniano-ziołowe, cięższe oleje jak shea (maska Bingo shea u niektórych powoduje rozluźnienie skrętu choć nie u każdego) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Niestety
![]() Przedłużenie - jak by nie patrzeć - osłabi Ci cebulki. Osobiście, gdybym była w kropce,t o obcięłabym na całkowicie krótko i dała im szanse odrosnąć jako zdrowe i w naturalnym kolorze. Dekoloryzacja może skończyć się tym samym, niestety. Przedłużanie - osłabieniem i jeszcze dłuższym oczekiwaniem na nowe włosy. Oczywiście nie musi być aż tak źle, ale moim zdaniem winnaś mieć świadomość czym i co grozi.
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dziękuję dziewczyny.
![]() Chyba pozostało mi obcięcie.. Dziwnie. Odkąd pamiętam, zawsze miałam długie włosy. Ale cóż... Dopiero dwudziestka na karku i nie chcę łysa chodzić za kilka lat. Postaram się jakoś je ogarniać na początku, żeby nie było afro/szopki, a później niech się kręcą... Mam nadzieję, że się nie rozpłaczę u fryzjerki, jak zobaczę ścięte włosy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
ja bym jeszcze spróbowała ufarbować włosy poniżej odrostów bo i tak są zniszczone a jak się nie uda zbliżyć ich do Twojego ciemnego blondu to pójdziesz podciąć
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
No niby też jakiś sposób. Tylko właśnie to również osłabi już i tak słabe włosy... Więc myślę, że lepiej od razu ściąć, niż pogorszyć ich stan...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
A pokaż swoje zdjęcie, Autorko, obecnych włosów. Nie trzeba ich od razu ścinać, głowa do góry.
Każdy problem da się rozwiązać, o ile ma się odpowiednio duży plastikowy worek. OkiemJulii FB Insta FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy? FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Tylko bardzo ładnie proszę się nie śmiać. :P
![]() ![]() Włosy ścięte niedawno, około 13 cm, żeby pozbyć się cienkich końcówek. W lokach, zdjęcie sprzed kilku miesięcy. Zero połysku, bla bla bla... Proste, sprzed kilu minut. Nie mogłam się powstrzymać, musiałam sięgnąć po prostownice. Widać okropny odrost, brak połysku i łyse prześwity... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() No i co?! Mówiłam, że jest strasznie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Owszem matowe i suche ale gęste
Cytat:
Nie musisz ciąć jak nie chcesz Hm. Może jednak pasemka na farbie? A naturalnym dać spokój? tylko żeby znaleźć fryzjerkę godną zaufania ;] |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
ja wracalam z brazu ktory byl prawie czarny wlasnie pasemkami, bylam 3 razy po czym sama juz zafarbowalam calosc na blond i jestem znow blodyna
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
To mój pierwszy post, więc od razu się przywitam
![]() Ja również odhodowywałam włosy po przefarbowaniu, z bardzo ciemnego brązu na to co obecnie widać w avatarze. Początkowo się łudziłam że uda mi się zafarbować na podobny kolor jednak to mi tylko przedłużyło sprawę o kilka ładnych miesięcy - szukałam koloru idealnie takiego samego i niestety nie znalazłam. Zafarbowałam więc na podobny i hodowałam naturalne włosy - odrost był duży a ja jestem typem perfekcjonistki i na początku było ciężko - ale wolałam odrosty na długich włosach niż odrosty i już krótkie włosy. Gdy odrosty były spore podcięłam włosy i ten "inny" kolor przez to że włosy układały się inaczej wyglądał w zasadzie jak połysk, bo on daje niejednolita barwę włosa w sensie optycznym również. Następnie ścinałam stopniowo wraz ze wzrostem włosa, aż obecnie mam już cały swój kolor. Jeśli się upierasz przy pasemkach - lepiej balejaż, nie trzeba robić co miesiąc a możesz wytrzymać nawet 3 miesiące miedzy farbowaniem (cieńsze pasemka, wyglądające naturalniej), wybrać kolor zbliżony do naturalnych. Później odhodowanie tego będzie mniej bolesne. I dbać mocno o nawilżenie - połysk włosa nieźle kamufluje zmiany koloru, serio, poza tym że i na złagodzenie łupieżu, znormalizowanie skóry głowy, to powinno wpłynąć też. Przetrzymasz! ![]() Edytowane przez newelka Czas edycji: 2012-01-20 o 00:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Miałam ten sam problem, tylko, że moje włosy nie były zniszczone lecz nie podobał mi się już czarny kolor. Włosy mam kręcone od zawsze
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:15.