|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Polskie przekaski
Czesc dziewczyny. Robie jutro impreze i szukam przepisow na przystawki.
Mieszkam w Londynie i moimi goscmi beda obcokrajowcy, chca sprobowac polskiej kuchni a ja nie mam pomyslu co zrobic. Zrobilam juz sledzia, salatke gyros, galaretki i pomysly mi sie skonczyly. Dodatkowo postawie talerz polskich wedlin od rodzicow, tylko co jeszcze ? Mam nadzieje, ze podrzucicie mi pomysly, bo chce znajomym pokazac jakie mamy dobre jedzonko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Polskie przekaski
przystawka w znaczeniu przed daniem glownym? Jesli tak to galaretki owocowe tak srednio, raczej na deser, no chyba ze to galaretki drobiowe.
Mi sie wydaje ze mozesz tez podac polskie ogorki kiszone, jak masz gdzie kupic, ale chyba w Londynie sa polskie sklepy; kapuste kiszona dla smakoszy, salatke z pomidorow i cebulka, zreszta mozesz zrobic talerz polskich wedlin udekorowany ogorkami dookola a do srodka kapuste kiszona by bylo ladnie. Salatka gyros to tak malo polsko, raczej jarzynowa. Mozesz tez podac zupy - zurek czy barszcz w krokietami. ---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ---------- a i mozesz podac chrzan jako sos do wedlin. ---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- tu kilka propozycji ulozenia wedlin - http://www.doradcasmaku.pl/przepis/2...zekasek-1.html http://zmiksowani.pl/przepis,216734,...-odslonie.html http://kucharz.wieszjak.pl/serwowani...-polmisku.html Poza tym nie wiem z jakiego regionu polski jestes, ale oscypek z zurawina? Edytowane przez Rena Czas edycji: 2013-10-15 o 22:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
W sumie to Anglicy pomimo swojej nędznej niedoprawionej kuchni wcale nie sa otwarci na dania kuchni Europy Wschodniej. Na pewno smakują im polskie wyroby wedliniarskie - szynka, parowki, kabanosy, kiełbasa, nawet biala, bo jest sto razy lepsza od wyspiarskiej. Ale wlasciwie nie podkreslilas, ze to Brytyjczycy, a po prostu obcokrajowcy
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Black_Rose Czas edycji: 2013-10-15 o 22:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
tatar nie jest polskim daniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
wiekszosc zaproponowanych na tej stronie dan nie jest czysto-polska ![]() Czy sledz jest czystopolski? Czy paszteciki? A tatar choc wprost z Francji w PL jest nieoodzownym elementem tradycyjnych przyjec. Edytowane przez Black_Rose Czas edycji: 2013-10-16 o 05:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyjaciółka KWC
|
Sałatka warzywna, chociaż na Zachodzie ja nazywają 'russian salad' to raczej polski przysmak. Do tego zimne nóżki, jak sądze to rozumiesz przez galaretki? No i oczywiście ogórki kiszone, chleb ze smalcem, jeżeli umiesz zrobić dobry smalec.
Barszcz i do tego krokiecik z kapustą i grzybami też jest dobrym pomysłem, ewentualnie zapieczona biała kiełbasa, wątróbka z jabłkiem i cebulką, fasolka po bretońsku itp. ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
bigos, kotlet schabowy,pierogi z mięsem, kapustą i grzybami lub na słodko z serem lub owocami, zupa ogórkowa, flaki, żurek, barszcz czerwony z uszkami, krupnik, kopytka, krokiety, faworki, może jaka faszerowane np pieczarkami , może to nie są dania na przekąski ale typowo polskie
![]() Edytowane przez kinga1701 Czas edycji: 2013-10-16 o 22:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Iceflower tak o to mi chodzilo.
Dziewczyny dzieki za pomysly, zrobilam talerz wedlin polskich, do tego chrzan, ogorki kiszone, galaretki, pieczen ze sliwka, zrobilam tez gyrosa, bo maz go uwielbia, chlebek sama upieklam i wyszedl, grzybki marynowane( ktore mama mi wyslala i odnalazlam jeszcze jeden sloik. Na cieplo byl kurczak i mielone. Znajomi byli zachwyceni, zachwalali nasza wedline, spotkanie trwalo do 3;40 i jeszcze kazdy dostal cos na odchodne, wielu znajomych ktorzy przyjechali byli zaszokowani, ze przyjechali na kolacje, bo u nich nie ma tego w kulturze, wiele osob mowilo, ze wlasnie u nich na imprezie sa paluszki i krakersy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
no to gratulacje, fajnie, ze kultywujesz polska goscinnosc, gdyz wiekszosc moich polskich znajomych w UK przestalo to w ogole uznawac i jadą na krakersach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Super, że impreza się uda i, że pokazałaś obcokrajowcom naszą polską gościnność, to się ceni
![]() Odnośnie przekąsek, to ja jakiś czas temu na fan page'u Bielucha trafiłam na zdjęcie polskiego..sushi. ![]() ![]()
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Ja proponuję naleśniki z farszem szpinakowo-serowym, które można zawinąć w rulon i pokroić w 4-5cm ślimaczki. Możesz użyć innego farszu, myślę, że sprawdzą się naleśniki z farszem jak do pierogów ruskich: ziemniaki, twarożek i smażona cebulka, możesz dodać trochę mięty. Myślę, że to proste pomysły, w sam raz na imprezę
![]()
' . . . Co Nie Uśmierci To Podwójnie Wzmocni Mnie. . .' ![]() Zadbaj o siebie! Wegetariańskie i wegańskie przepisy oraz świeża dawka artykułów i ciekawostek o zdrowym stylu życia, odchudzaniu i racjonalnej diecie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Rnb swietny pomysl, nastepnym razem wykorzystam.
Black_Rose i Rnb, chociaz troche takiej polskosci tutaj. Uwielbiam takie imprezy, tylko tutaj nie ma tego czesto, zauwazylam, ze nawet polacy odchodza od tego. Znajomi jeszcze dzisiaj przysylaja smsy, ze bylo super i maja nadzieje na powtorke, ja tez mam taka nadzieje. Black Rose no wlasnie sama widzisz co sie dzieje a szkoda, przeciez wlasnie tym sie wyrozniamy wsrod innych krajow. Zdziwilam sie, ze wielu osobom posmakowal chrzan, naszych wedlin bylam pewna, bo mamy dar chyba do nich, bo tutejszych to chyba kijem bym nie tknela. Dziekuje Wam za wszelkie pomysly, bo dzieki Wam mialam co postawic na stol. Na wizazanki zawsze mozna liczyc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:03.