|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
zmiana struktury włosa podczas dojrzewania ?
Witam wszystkich, jestem chłopakiem no ale pisze na tym forum bo kto lepiej by się znał na włosach niż kobiety
![]() Moj problem dotyczy tego, że strasznie przetłuszczają mi się włosy, jestem teraz w okresie dojrzewania mam 17 lat, wiem troche późno ale cóż poradzić. z natury mam kręcone włosy podchodzące pod loczki ale zauważyłem ze coraz mniej mi się kręcą czy jest mozliwe zeby w okresie dojrzewania zaszly takie zmiany by się wyprostowały? z góry dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dot.: zmiana struktury włosa podczas dojrzewania ?
jak najbardziej jest to mozliwe, podobnie jak w ciazy - wszystkiemu winne zmiany hormonalne
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
zgadzam się w 100% z claudiiin! ja przed ciążą miałam bardzo kręcone włosy, gęste małe loczki a teraz (moja córcia ma 2 latka) kręcą się trochę, lekko tak od ucha w dół.. pielęgnuje je intensywnie i po 3 miesiącach odżywek, masek, olejowania, wcierek itd. skręt powoli wraca
![]() wszystkiemu winne hormony! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
zmiany hormonalne maja duży wpływ, niezależnie od płci.
ja po ciązy mam fale, a zawsze miałam proste jak druty ![]() duzo tez zalezy od długosci włosa, jednym kreca sie bardziej im krótsze, innym jak sa dłuzsze. robięłs cos z cięciem, długością? zmieniles szampon, odzywkę? zajrzy na watek do zakręconych, poczytaj pigułke i wybierz kilka prostych punktow dla siebie, zeby utrzymac skręt.
![]() |
#6 |
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Nie tylko hormony, ale i Twoja własna pielęgnacja może tutaj być kluczowa.
Dokładnie przeanalizuj, co robisz z włosami. Jeśli myjesz je raptem szamponem - a skoro jesteś facetem, to nieużywanie odżywki do włosów tak niezbędnej kręconym jest standardem - to nie ma co szukać przyczyny w hormonach. Popraw pielęgnację i dopiero sprawdź, czy to aby nie zaniedbania stoją u podstaw zmian.
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Włąsnie - pielęgnacja. Nie mogę uwierzyć,że hormony, bo zawsze uważałam, że to, czy mamy włosy kręcone czy proste, zalezy od genotypu, jest nawet gen odpowiedzialny za włosy kręcone http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...sie_kreca.html
no i kształt cebulek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Myślę, że to całkiem możliwe, że włosy ot tak sobie przestaną się kręcić.
Miałam odwrotną sytuację, jakoś w wieku 12 lat zaczęły mi się kręcić i trwa to do tej pory, a miałam proste włosy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Chyba kształt cebulek zarzucono. Raczej bierzemy pod uwage przekrój włosa - odmienny od prostego. I jeszcze na temat "zaburzonej" równowagi: co prawda większość mieszkańców Europy ma włosy proste, to na świecie jesteśmy w mniejszeości. Warto zatem zastanowić się, co tu jest "zaburzone" - równowaga aminokwasowa sprawiająca, ze włos jest prosty, czy może ta, która sprawia, że włos jest kręcony?
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ja jestem kolejnym przykładem bo struktura mojego włosa zmieniła się w okresie dojrzewania. Urodziłam się z grubymi, prostymi włosami a gdy zaczęłam dorastać włosy zaczęły być falowane i delikatne. Nie wiem od czego to zależy, bo z jednej strony odpowiedź wydaje się oczywista - genetyka a z drugiej strony nawet kolor moich oczu się zmienił w wieku 3-4 lat, więc chyba nie jest to takie proste.
Edytowane przez Fishy279 Czas edycji: 2012-04-02 o 09:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
pewnie że jest taka możliwość! mój kumpel "normalnowłosy" ściął się pewnego razu na "zero" potem dostał taaakiego baranka!!! ma go do dziś.. więc tak, to możliwe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:14.