zmiana struktury włosa podczas dojrzewania ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-02-22, 11:40   #1
myheroine
Przyczajenie

zmiana struktury włosa podczas dojrzewania ?

Witam wszystkich, jestem chłopakiem no ale pisze na tym forum bo kto lepiej by się znał na włosach niż kobiety
Moj problem dotyczy tego, że strasznie przetłuszczają mi się włosy, jestem teraz w okresie dojrzewania mam 17 lat, wiem troche późno ale cóż poradzić. z natury mam kręcone włosy podchodzące pod loczki ale zauważyłem ze coraz mniej mi się kręcą czy jest mozliwe zeby w okresie dojrzewania zaszly takie zmiany by się wyprostowały?
z góry dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam
myheroine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-22, 14:21   #2
edyta07
Zadomowienie

Dot.: zmiana struktury włosa podczas dojrzewania ?

jest taka możliwość

udo:
60-58-54 cm

mój blog
edyta07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-22, 15:14   #3
claudiiin
Zadomowienie

jak najbardziej jest to mozliwe, podobnie jak w ciazy - wszystkiemu winne zmiany hormonalne jesli chcesz, aby Twoje wlosy nadal sie krecily i by byly Twoim atutem, zachecam Cie do uzywania odpowiednich kosmetykow bez silikonow- zajrzyj do naszego FAQ i Pigulki wiedzy. Oczywiscie nie musisz od razu nakladac na wlosy olejkow i masek, wystarczy zmiana szamponu na lagodniejszy, dobra odzywka (np. rossmanowska Alterra) i zmiana pewnych nawykow, np. nierozczesywanie wlosow na sucho ani po umyciu

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-22, 21:08   #4
christiee06
Zadomowienie

zgadzam się w 100% z claudiiin! ja przed ciążą miałam bardzo kręcone włosy, gęste małe loczki a teraz (moja córcia ma 2 latka) kręcą się trochę, lekko tak od ucha w dół.. pielęgnuje je intensywnie i po 3 miesiącach odżywek, masek, olejowania, wcierek itd. skręt powoli wraca
wszystkiemu winne hormony!
christiee06 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-23, 08:45   #5
mysia m
Zakorzenienie

zmiany hormonalne maja duży wpływ, niezależnie od płci.
ja po ciązy mam fale, a zawsze miałam proste jak druty

duzo tez zalezy od długosci włosa, jednym kreca sie bardziej im krótsze, innym jak sa dłuzsze. robięłs cos z cięciem, długością? zmieniles szampon, odzywkę? zajrzy na watek do zakręconych, poczytaj pigułke i wybierz kilka prostych punktow dla siebie, zeby utrzymac skręt.
Stary 2012-02-23, 08:54   #6
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Nie tylko hormony, ale i Twoja własna pielęgnacja może tutaj być kluczowa.
Dokładnie przeanalizuj, co robisz z włosami. Jeśli myjesz je raptem szamponem - a skoro jesteś facetem, to nieużywanie odżywki do włosów tak niezbędnej kręconym jest standardem - to nie ma co szukać przyczyny w hormonach.
Popraw pielęgnację i dopiero sprawdź, czy to aby nie zaniedbania stoją u podstaw zmian.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-16, 15:57   #7
201607040946
Konto usunięte

Włąsnie - pielęgnacja. Nie mogę uwierzyć,że hormony, bo zawsze uważałam, że to, czy mamy włosy kręcone czy proste, zalezy od genotypu, jest nawet gen odpowiedzialny za włosy kręcone http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...sie_kreca.html

no i kształt cebulek
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-03-17, 09:59   #8
_Whatever_
Przyczajenie

Myślę, że to całkiem możliwe, że włosy ot tak sobie przestaną się kręcić.
Miałam odwrotną sytuację, jakoś w wieku 12 lat zaczęły mi się kręcić i trwa to do tej pory, a miałam proste włosy

http://na-wlasnej-skorze.blogspot.com
_Whatever_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-18, 11:00   #9
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez kaguya Pokaż wiadomość
Włąsnie - pielęgnacja. Nie mogę uwierzyć,że hormony, bo zawsze uważałam, że to, czy mamy włosy kręcone czy proste, zalezy od genotypu, jest nawet gen odpowiedzialny za włosy kręcone http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...sie_kreca.html

no i kształt cebulek
A jednak. Hormony, szczególnie u kobiet w ciąży, mogą zmienić strukturę włosa. Szczególnie, że mówimy tu o innej - tak, podkreślę to "innej", a nie, jak to napisano w artykule "zaburzonej" - równowadze aminokwasów.
Chyba kształt cebulek zarzucono. Raczej bierzemy pod uwage przekrój włosa - odmienny od prostego.

I jeszcze na temat "zaburzonej" równowagi: co prawda większość mieszkańców Europy ma włosy proste, to na świecie jesteśmy w mniejszeości. Warto zatem zastanowić się, co tu jest "zaburzone" - równowaga aminokwasowa sprawiająca, ze włos jest prosty, czy może ta, która sprawia, że włos jest kręcony?

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-02, 09:45   #10
Fishy279
Raczkowanie

Ja jestem kolejnym przykładem bo struktura mojego włosa zmieniła się w okresie dojrzewania. Urodziłam się z grubymi, prostymi włosami a gdy zaczęłam dorastać włosy zaczęły być falowane i delikatne. Nie wiem od czego to zależy, bo z jednej strony odpowiedź wydaje się oczywista - genetyka a z drugiej strony nawet kolor moich oczu się zmienił w wieku 3-4 lat, więc chyba nie jest to takie proste.

Edytowane przez Fishy279
Czas edycji: 2012-04-02 o 09:47
Fishy279 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-03, 20:28   #11
modnisia_monisia
Raczkowanie

pewnie że jest taka możliwość! mój kumpel "normalnowłosy" ściął się pewnego razu na "zero" potem dostał taaakiego baranka!!! ma go do dziś.. więc tak, to możliwe
modnisia_monisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości