|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Zwierzęta w zoo
Jaka jest wasza opinia na temat trzymania zwierząt w zoo?
Czy jest to potrzebne by rzekomo ratować ginące gatunki? Filmik do obejrzenia: http://www.youtube.com/watch?v=ntcVU...UHRgYSUTA7MLo= cz2 http://www.youtube.com/watch?v=eLiqr...t9aOaJiop-oCQ= Osobiście nigdy w zoo nie byłam, film jest z 2008r ... myślę , ciekawi mnie akie są warunki dla zwierząt z Zoo w PL |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zwierzęta w zoo
na pewno nie maja tak zle jak zwierzatka w schroniskach, ale i tak bardzo mi jest ich zal. Zyja po prostu w wiezieniu. Na pewno sie męczą. Mowa tutaj o zwierzetach które zostały przywiezione, bo inaczej jest gdy w zoo sie urodzi, w zoo sie chowa, wiec innego swiata nie zna. No biedne zwierzątka, biedne.
Edytowane przez ellish Czas edycji: 2012-03-15 o 21:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie zoo to okrucienstwo i znecanie sie nad tymi zwierzakami
![]() ![]() Kurcze, ja nawet nie moge patrzec na akwarium z rybkami (moja mama ma ![]()
24.02- Jantar+pokrzywa Edytowane przez mad86 Czas edycji: 2012-03-16 o 20:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
co do rybek...ostatnio byłam w sklepie zoologicznym. I nie rozumiem, dlaczego niektóe rybki trzymaja w takich kubeczkach malutkich? Takich, ze rybka sie nawet nie potrafi obrócic? Zapytalam sie pracownika, ale nie odpowiedzial. Przeciez to okrucienstwo...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
A ja chodzę często do ZOO. ZOO zapewnia ciągłość gatunków, edukuje. Oczywiście, zwierzętom w ZOO nigdy nie będzie tak dobrze jak na wolności, nawet jeśli będą mieć wielkie wybiegi. Przyznaję, że nie oglądałam tych filmików, tylko na nie zerknęłam, ale one chyba są sprzed dobrych paru lat. Teraz standardy z ogrodach zoologicznych na szczęście się zmieniają (chociaż niestety jeszcze nie we wszystkich). Bardziej dba się o to, żeby zwierzęta miały dobre warunki. Poza tym w ZOO znajdują też miejsce zwierzęta skrzywdzone przez człowieka, mam tu na myśli przede wszystkim te z nielegalnego przemytu. Np. we wrocławskim ZOO jest masa żółwi z przemytu lub od ludzi, którym te zwierzęta się po prostu znudziły. Nie miały by się one gdzie podziać gdyby nie ZOO. Ja też parę lat temu zawiozłam do ZOO rannego ptaka, bo nie miałam gdzie indziej go zawieźć. A tam się nim zajęli, po czym z tego co wiem wypuścili na wolność.
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam w swoim akwarium bojowniki (200l) i nic im nie jest. Przynajmniej mają gdzie popływać. Mad86 - bez przesady ![]() Odnośnie tematu - też byłam raz w ZOO, jako opiekun grupy. Mocne przeżycie i nigdy więcej tam się nie pokażę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wredna Ruda Beczka Soli
|
Bez przesady, przecież nikt nie łapie tych zwierząt na wolności i nie wsadza w klatki.
Duża część z nich jest "odbita z rąk" kłusowników, są to zwierzęta chore, które nie przeżyłyby w swoim naturalnym środowisku. Gdyby nie zoo, kilka (kilkanaście?) gatunków przestałoby istnieć. Poza tym - nierzadko rozmnaża się w niewoli, co świadczy o tym, że chyba nie jest im tak do końca źle. Wiadomo, że bez dwóch zdań lepiej im byłoby na wolności (komu nie), ale moim zdaniem traktowanie klatek i zoo, jako zuooo największe, jest mocno przesadzone.
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Przyznam sie, ze nie bardzo rozumiem przeslanie tematu - jesli jest odpowiednie wyposazenie zoo, to nie uwazam, zeby zwierzetom tam sie zle dzialo i to jeden z przykladow przyjemnego z pozytecznym.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
a ja uważam, że małe zwierzęta jak najbardziej mogą być w zoo przy zapewnieniu im odpowiednich warunków, ale miejsce niedźwiedzi, lwów, czy słoni jest na wolności, bo nikt im nie zapewni warunków zbliżonych do naturalnych. Brak warunków prowadzi do takich sytuacji, jak to http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,36813,3907633.html dla mnie to przerażające
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Jeśli zoo zapewniałoby odpowiednie warunki zwierzętom i duże wybiegi to jeszcze mogłabym to poprzeć, ale we wszystkich ogrodach zoologicznych w których byłam te biedaki ledwo się miały gdzie poruszać. Masakra
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:13.