Zwierzęta w zoo - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-03-15, 21:03   #1
Agrh
Rozeznanie

Zwierzęta w zoo

Jaka jest wasza opinia na temat trzymania zwierząt w zoo?
Czy jest to potrzebne by rzekomo ratować ginące gatunki?

Filmik do obejrzenia:
http://www.youtube.com/watch?v=ntcVU...UHRgYSUTA7MLo=

cz2

http://www.youtube.com/watch?v=eLiqr...t9aOaJiop-oCQ=

Osobiście nigdy w zoo nie byłam, film jest z 2008r ... myślę , ciekawi mnie akie są warunki dla zwierząt z Zoo w PL
Agrh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-15, 21:34   #2
ellish
Zakorzenienie

Dot.: Zwierzęta w zoo

na pewno nie maja tak zle jak zwierzatka w schroniskach, ale i tak bardzo mi jest ich zal. Zyja po prostu w wiezieniu. Na pewno sie męczą. Mowa tutaj o zwierzetach które zostały przywiezione, bo inaczej jest gdy w zoo sie urodzi, w zoo sie chowa, wiec innego swiata nie zna. No biedne zwierzątka, biedne.

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2012-03-15 o 21:50
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-16, 19:50   #3
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ellish Pokaż wiadomość
na pewno nie maja tak zle jak zwierzatka w schroniskach, ale i tak bardzo mi jest ich zal. Zyja po prostu w wiezieniu. Na pewno sie męczą. Mowa tutaj o zwierzetach które zostały przywiezione, bo inaczej jest gdy w zoo sie urodzi, w zoo sie chowa, wiec innego swiata nie zna. No biedne zwierzątka, biedne.
dlatego już nie chodzę
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-16, 20:32   #4
mad86
Zakorzenienie

Dla mnie zoo to okrucienstwo i znecanie sie nad tymi zwierzakami Ich caly swiat to klatka lub wybieg. W imie czego? Rozrywki W zoo ostatni raz bylam na wycieczce klasowej i nigdy wiecej nie pojde, nie doloze zlotowki do tego biznesu. Zal zwierzat.
Kurcze, ja nawet nie moge patrzec na akwarium z rybkami (moja mama ma). Slabo mi sie robi, gdy pomysle, ze swiat tych rybek to 120l wody. A sa ludzie, ktorzy trzymaja rybki w kulach 5l.

Edytowane przez mad86
Czas edycji: 2012-03-16 o 20:35
mad86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-16, 21:02   #5
ellish
Zakorzenienie

co do rybek...ostatnio byłam w sklepie zoologicznym. I nie rozumiem, dlaczego niektóe rybki trzymaja w takich kubeczkach malutkich? Takich, ze rybka sie nawet nie potrafi obrócic? Zapytalam sie pracownika, ale nie odpowiedzial. Przeciez to okrucienstwo...
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-16, 21:27   #6
Jessi909
Raczkowanie

A ja chodzę często do ZOO. ZOO zapewnia ciągłość gatunków, edukuje. Oczywiście, zwierzętom w ZOO nigdy nie będzie tak dobrze jak na wolności, nawet jeśli będą mieć wielkie wybiegi. Przyznaję, że nie oglądałam tych filmików, tylko na nie zerknęłam, ale one chyba są sprzed dobrych paru lat. Teraz standardy z ogrodach zoologicznych na szczęście się zmieniają (chociaż niestety jeszcze nie we wszystkich). Bardziej dba się o to, żeby zwierzęta miały dobre warunki. Poza tym w ZOO znajdują też miejsce zwierzęta skrzywdzone przez człowieka, mam tu na myśli przede wszystkim te z nielegalnego przemytu. Np. we wrocławskim ZOO jest masa żółwi z przemytu lub od ludzi, którym te zwierzęta się po prostu znudziły. Nie miały by się one gdzie podziać gdyby nie ZOO. Ja też parę lat temu zawiozłam do ZOO rannego ptaka, bo nie miałam gdzie indziej go zawieźć. A tam się nim zajęli, po czym z tego co wiem wypuścili na wolność.
Stary 2012-03-16, 23:35   #7
Maniwa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ellish Pokaż wiadomość
co do rybek...ostatnio byłam w sklepie zoologicznym. I nie rozumiem, dlaczego niektóe rybki trzymaja w takich kubeczkach malutkich? Takich, ze rybka sie nawet nie potrafi obrócic? Zapytalam sie pracownika, ale nie odpowiedzial. Przeciez to okrucienstwo...
To bojowniki. Podobno muszą tak przebywać, ale ja absolutnie się z tym nie zgadzam. Tu trochę opinii: http://www.bojownik.pl/index.php?showtopic=15325#

Mam w swoim akwarium bojowniki (200l) i nic im nie jest. Przynajmniej mają gdzie popływać.

Mad86 - bez przesady Duże akwarium nie wyrządza rybom krzywdy...

Odnośnie tematu - też byłam raz w ZOO, jako opiekun grupy. Mocne przeżycie i nigdy więcej tam się nie pokażę
Maniwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-03-17, 08:22   #8
Beczka Soli
Wredna Ruda Beczka Soli

Bez przesady, przecież nikt nie łapie tych zwierząt na wolności i nie wsadza w klatki.
Duża część z nich jest "odbita z rąk" kłusowników, są to zwierzęta chore, które nie przeżyłyby w swoim naturalnym środowisku. Gdyby nie zoo, kilka (kilkanaście?) gatunków przestałoby istnieć.
Poza tym - nierzadko rozmnaża się w niewoli, co świadczy o tym, że chyba nie jest im tak do końca źle.

Wiadomo, że bez dwóch zdań lepiej im byłoby na wolności (komu nie), ale moim zdaniem traktowanie klatek i zoo, jako zuooo największe, jest mocno przesadzone.

Racja jest jak d*pa - każdy ma swoją
J. Piłsudski
Beczka Soli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-17, 08:43   #9
Wyrak
Zakorzenienie

Przyznam sie, ze nie bardzo rozumiem przeslanie tematu - jesli jest odpowiednie wyposazenie zoo, to nie uwazam, zeby zwierzetom tam sie zle dzialo i to jeden z przykladow przyjemnego z pozytecznym.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-17, 11:36   #10
neseczka
Raczkowanie

a ja uważam, że małe zwierzęta jak najbardziej mogą być w zoo przy zapewnieniu im odpowiednich warunków, ale miejsce niedźwiedzi, lwów, czy słoni jest na wolności, bo nikt im nie zapewni warunków zbliżonych do naturalnych. Brak warunków prowadzi do takich sytuacji, jak to http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,36813,3907633.html dla mnie to przerażające
neseczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-17, 14:20   #11
Maniwa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez neseczka Pokaż wiadomość
a ja uważam, że małe zwierzęta jak najbardziej mogą być w zoo przy zapewnieniu im odpowiednich warunków, ale miejsce niedźwiedzi, lwów, czy słoni jest na wolności, bo nikt im nie zapewni warunków zbliżonych do naturalnych. Brak warunków prowadzi do takich sytuacji, jak to http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,36813,3907633.html dla mnie to przerażające
Nie mam pytań:

Cytat:
- Widać po nim skutki tego długotrwałego zamknięcia - komentowała Agnieszka Sergiel, która na Uniwersytecie Wrocławskim pisze pracę doktorską na temat zachowań niedźwiedzi w ogrodach zoologicznych. - Ma bardzo zmęczone, przekrwione oczy. Wolno się porusza, bo ma bardzo słabe mięśnie. No i ponieważ ma zaburzony cykl życiowy, teraz ma sierść letnią. Ale tej zimy i tak nie zmarznie.
Maniwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-17, 15:31   #12
zla panienka
Zadomowienie

Jeśli zoo zapewniałoby odpowiednie warunki zwierzętom i duże wybiegi to jeszcze mogłabym to poprzeć, ale we wszystkich ogrodach zoologicznych w których byłam te biedaki ledwo się miały gdzie poruszać. Masakra

zla panienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości