![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Problem z wychowaniem fizycznym.
)
Edytowane przez RosemarieV Czas edycji: 2014-04-04 o 17:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Problem z wychowaniem fizycznym.
Psycholog? Nie wiem, co innego można Ci poradzić..
A tak z ciekawości.. Wie ktoś czy psycholog może wypisywać zwolnienia z wf? ![]()
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Cóż, może i to byłby dobry pomysł, ale gdybym powiedziała mojej mamie o psychologu, pewnie usłyszałabym, że 'nie przesadzaj' i 'weź się w garść', więc raczej odpada.. Chyba, że będzie coraz gorzej, wtedy chociaż spróbuję z nią o tym porozmawiać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Jak Ci rodzice nie pomogą, to zwolnienia raczej nie załatwisz na więcej niż 2 tygodnie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Skąd ja to znam.. W podstawówce i gimnazjum w-f to był mój najbardziej znienawidzony przedmiot
![]() W liceum był inny nauczyciel i wf troche był bardziej mi obojętny;p Na studiach polubiłam wf bo wybrałam sobie coś fajnego. Jaka rada dla Ciebie-brzmi banalnie, ale po prostu musisz sie jakoś odblokować i przestać potęgować swój strach. Boisz się tego, że inni będą się śmiać czy nie wiem jak ja -krzyku nauczyciela, czy tego że się nie uda? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Spróbuj uprawiać sport z własnej inicjatywy, może dzięki temu inaczej na to spojrzysz
![]() ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
.
Edytowane przez RosemarieV Czas edycji: 2014-04-04 o 17:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Doskonale Cię rozumiem. Dla mnie lekcje w-fu były prawdziwym koszmarem od czasów 5 klasy podstawówki. W liceum moje opory osiągnęły apogeum i zupełnie unikałam w-f łącznie po uciekanie z lekcji. Na studiach też nie było lepiej. I to nie wcale przed niechęć do sportu-przeciwnie, uwielbiam sport. Ale presja klasy,nauczyciela, nieustanne bycie ocenianym były dla mnie nie do zniesienia.
W moim przypadku sprawa w-fu była czubkiem góry lodowej. I jestem przekonana, że u Ciebie jest tak samo. Dlatego proszę Cię, jeśli masz z czymś problem, szukaj pomocy. Nie trać czasu. Jeśli rodzice bagatelizują Twój problem-zgłoś się sama do psychologa, albo do pedagoga szkolnego, jeśli takiego macie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
A jaką aktywność lubisz ?
Basen? Siłownia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Ja Cię rozumiem. To nie wynika z tego, że Ci się nie chce tylko, że po prostu nie wychodzi. I dochodzi do tego stres. Tym bardziej, że że komuś słabo idzie z matmy jest traktowane 'normalniej' niż to że ktoś jest słabszy z wfu.
Na to wychodzi, że lepiej jakbyś sama miała sport uprawiać niż się męczyć na tym wfie. Nie wiem jak to jest z tymi zwolnieniami, zależy jakiego masz lekarza. Skoro tata może Ci załatwić to może jakoś sprobuj mu wytlumaczyć jak ta sytuacja wygląda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
"
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Nosisz okulary? Bo ja np miałam przez całe liceum zwolnienie z wf od okulisty. Trochę miało to sens, bo mam naprawdę dużą wadę, nie mogę nosić soczewek, bez okularów nie widzę, a w okularach nauczyciele nie pozwalali mi ćwiczyć. Ale nie dlatego poszłam po zwolnienie - poszłam, bo miałam identyczny problem jak ty, myśl o wfie mnie paraliżowała, NIC mi nie wychodziło i strasznie się tego wstydziłam. Przez całą podstawówkę i całe gimnazjum to był koszmar, dzieci są okrutne i potrafią uprzykrzyć życie, jeśli komuś coś nie wychodzi. Przez to do teraz nie cierpię gier zespołowych, jakoś tak zawsze się boję, że jak mi coś nie wyjdzie to ktoś mi powie coś niemiłego (głupie, wiem
![]() Naprawdę, z powodu tak mało ważnego przedmiotu nie warto się męczyć, załatw sobie zwolnienie, jeśli masz jakikolwiek pretekst i z głowy. Jakoś tak myślę, że każdy lekarz Ci to wypisze, jak pójdziesz prywatnie ![]() I żeby nie było, że ja szerzę niepopularne opinie, że można się nie ruszać - ruszać się trzeba! Ale jakoś ja nigdy nie widziałam sensu w zajęciach wf w szkołach, do których chodziłam. Przez cały rok siatkówka, lub raczej bezsensowne odbijanie piłki , raz w roku setka na ocenę, tak z marszu, bez żadnego treningu, i jeszcze oceny za to? Więcej Ci da aktywność, którą będziesz lubić i nie będzie Cię stresować. Ja pływam, biegam, jeżdżę rowerem, chodzę na taniec, nareszcie jestem w dobrej formie fizycznej i lubię się ruszać, szkolny wf mnie tylko do tego zniechęcał. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Rozwiązanie może być banalne, ale ryzykowne, bo możesz podpaść nauczycielce. Pewnie nie tylko ty jesteś taka lewa, bo ja też byłam i myślę, że w klasie spokojnie można znaleźć 1/3 nieudolnych dziewczyn. Zacznijcie same śmiać się ze swoich niepowodzeń, żartujcie z tego wbrew podśmiewaniu się tych "wyćwiczonych". Zróbcie sobie z tego wf-u przyjemność, zabawę, a nie jakieś sztywne granie w siatkę. Jeśli zażartujesz trzy razy ze swojego kiepskiego serwu, to może nie wygracie, ale będzie weselej. Jeśli będzie Was więcej - nie ma szans, żeby ktoś Was złośliwie wyśmiał
![]()
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
jakbym czytała o sobie sprzed lat... W podstawówce wf był ok, ale później zaczął się mój mały dramat. też nie potrafiłam grać w żadne gry zespołowe (dopiero tż mnie nauczył odbijać piłkę w siatkówce
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dodam jeszcze, że wlaśnie przez zupełny brak ćwiczeń przytyłam w rok jakieś 10kg ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Ja nigdy nie lubiłam wfu, od samej podstawówki, nie lubiłam się przebierać w szatni z innymi osobami (nie byłam nigdy gruba, brudna ani nic z tych rzeczy jeśli chodzi o wstyd) po prostu nie lubiłam przebierać się w tłumie, zaduchu i w ogóle. Jako tako musiałam to przeżyć, ale przez gimnazjum - liceum ćwiczyłam minimum, tyle, żeby zdać
![]() W wieku 23 lat poszłam do szkoły dziennej i co się okazało, znów ten piep***** wf. Poszłam do lekarza po zwolnienie. I to nie chodzi o to, że nie lubię sportu, lubię jeździć na rowerze, chodzić na długie spacery, czasem ćwiczę w domu lub robię sobie aerobik, mnie najbardziej wkurzało przebieranie się w ścisku, w każdej szkole było tak samo - malutka szatnia i multum osób, oraz taka niezdrowa konkurencja na tych lekcjach, lubię poćwiczyć, ale sama dla siebie w swoim rytmie. Co do zwolnienia - podobno przepisy się mają zmienić/ zmieniły ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
O, jakbyś o mnie pisała
![]() Dotrwałam JAKOŚ do końca LO, pewnie dlatego też, że był basen a w wodzie czuję się świetnie. A teraz, jako dorosła - prycham na to, co ktoś mi powie w kwestii wf ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Oj koleżanko, jakbym słyszała o sobie
![]() ![]() ![]() Ale co do rzeczy - kilka zupełnie zdrowych osób z mojej klasy załatwiło sobie całoroczne zwolnienia więc na pewno się da, kwestia znalezienia lekarza. Nie wiem na ile rodzice mogą w tym nabruździć. I bez sensu ten WF w szkole - jeszcze w trakcie lekcji, brrrr. Są inne formy aktywności jeśli ktoś lubi. Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2011-11-06 o 08:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
)
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Cześć
![]() Sama w zeszłym roku nie znosiłam wf, teraz chodzę, jakoś się przełamałam, nie jest rewelacyjnie, ale już przestały mnie ruszać uwagi na mój temat. Każdy jest z czegoś dobry, a z czegoś mniej. Ty na przykład uważasz, że nie jesteś dobra z wf, ok - ale te dziewczyny są pewnie gorsze od Ciebie w jakiejś innej dziedzinie, np. w matematyce... Sama to przerabiałam i naprawdę to nie ma sensu, trochę dystansu do siebie, a może i pomoc psychologa (polecam) ![]() Wtedy znalazłam wątek : KLIK wypowiadają się tam osoby mające też taki problem. Trzymaj się ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Mnie za tyo denerwował w-f w lo
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Rosemarie, ja miałam ten sam problem i w gimnazjum i w liceum
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Skad ja to znam.. Od podstawówki nie znosiłam w-fu, zresztą byłam pulchnym dzieckiem, gry zespołowe to była dla mnie katorga, nienawidziłam się przebierać, nienawidziłam dni, w których był w-f...
W gimnazjum ćwiczyłam tylko w pierwszej klasie, później już miałam zwolnienei aż do końca liceum, rodzice się bali, że przytyję jeszcze bardziej, jeśli nie ćwiczę na w-fie, a ja wręcz przeciwnie - bardzo schudłam i jestem teraz o normalnej budowie, sama ćwiczyłam w domu ile chciałam - stepper, wiosną i latem rower. Nie wróciłabym na w-f w życiu! Teraz na studiach pójdę z chęcią, bo można wybrać sobie dziedzinę jaką sie chcę, ja myślę o aerobicu ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Miałam podobnie i załatwiłam sobie zwolnienie. Teraz pewnie bym to rozwiązała inaczej, jeżdżę z dzieciakami na obozy i oni nauczyli mnie grać w siatkę lepiej niż wszystkie babki od wfu w ciągu mojego życia razem wzięte
![]() ![]() Pod koniec liceum rzecz zaczęła się zmieniać, bo zakumplowałam się z ludźmi, którzy całe lato byli w stanie spędzić w parku grając na boisku w kosza i siatkę i chcąc nie chcąc musiałam z nimi grać. Opierałam się z początku, ale zobaczyłam, ż tak samo zachęcają inne "niezgraby", które się z nami przyjaźniły i że tym "niezgrabom" idzie coraz lepiej. Teraz jestem zdania, że gry zespołowe są super ![]() Jeśli nic nie wyjdzie Ci ze zwolnieniem zawsze możesz: - rozpłakać się lekarzowi, że jesteś nieskoordynowana i wszyscy się z Ciebie śmieją (ja tak zrobiłam i się zlitował ![]() - poprosił kogoś, żeby nauczył Cię grać - no wiesz, serwować, odbijać piłkę - i ćwiczyć z nim póki jest ciepło. Więcej umiejętności --> większa pewność siebie. Pozdrawiam!
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
O matko koszmar
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=120936&page=34
nawet nie wiesz, ile osób ma ten sam problem ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:37.