Pytanie o żelatynę - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2010-07-18, 13:50   #1
Black-lulu
Rozeznanie
 
Avatar Black-lulu
 
Zarejestrowany: 2007-08
Lokalizacja: Leszno
Wiadomości: 809

Pytanie o żelatynę


Mam do Was baaardzo ważne pytanie. Ile żelatyny powinnam dać na litr śmietany kremówki do tortu? I jak cała procedura rozpuszczania i dodawania żelatyny wygląda? Już raz mi nie wyszło, więc tym razem wolę się upewnić
Już z góry baaaardzo Wam dziękuję
__________________
You talk to God, you're religious. God talks to you, you're psychotic.



http://airellejab.pinger.pl/ Uzewnętrzniam się

https://twitter.com/#!/AirelleJab Tweet Tweet
Black-lulu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-18, 14:27   #2
cava
Zakorzenienie
 
Avatar cava
 
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 22 108
Dot.: Pytanie o żelatynę

Cytat:
Napisane przez Black-lulu Pokaż wiadomość
Mam do Was baaardzo ważne pytanie. Ile żelatyny powinnam dać na litr śmietany kremówki do tortu? I jak cała procedura rozpuszczania i dodawania żelatyny wygląda? Już raz mi nie wyszło, więc tym razem wolę się upewnić
Już z góry baaaardzo Wam dziękuję
Ja daje 2 lekko czubate łyżeczki (jak do herbaty) na 1/2 litra kremówki.
na litr, dałabym albo 3 bardzo czubate, albo 4 lekko czubate..



tak ze 2 godziny wcześniej, naczynie w którym będziesz ubijac kremówkę wsadz do zamrażalnika a kremówkę do lodówki

jakoś ze 30 mininut przed rozpoczeciem ubijania śmietany:

Zelatynę w odnierzonej ilosci wsyp do jakiegos naczynia, salaterki np, czy słoika i zalej 1/2 szklaki wrzatku.
naczynie z żelatyna i wodą postaw w większym naczyniu do którego wlej gorąca wodę, zeby ta w żelatynie nie stygłą za szybko. I mieszaj, aż się wszytko dobrze rozpuści, moze trezba będzie dodac jeszcze troszkę wody, ale lepiej nie. Trochę to trwa.
jak rozpuszczona zelatyna jest juz tylko ciepła to zacznij ubijac smietanę

Kremówkę (nie mniej niż 30%) wlej do dobrze zmrozonego naczynia wyjętego z zamrażalnika i ubijaj mikserem do skutku, pod koniec dodając stopniowo cuker puder/cukerw aniliowy czy jakis zapach (ewentualne inne dodatki dodajemy do ubietej śmietany)
Do ubitej śmietany ze wszystkimi dodatkami, cienkim strumieniem wlej ledwo ciepła zelatynę, cały czas ubijając.

I już.

Najwazniejsze to zeby trafić w odpowiedni moment, żeby żelatyna nie byłą za gorąca, ale i nie zimna bo jak się zacznie ścinać to będa gluty a nie utrwalacz do śmietany.
I smietana musi być bardzo zimna cały czas, zeby się nie rozpłynąc od tej odrobinu ciepła z żelatyny- po to zmraża się miskę w której się ja potem ubija.
__________________
Cava

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2010-07-18 o 14:28
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-18, 15:21   #3
Black-lulu
Rozeznanie
 
Avatar Black-lulu
 
Zarejestrowany: 2007-08
Lokalizacja: Leszno
Wiadomości: 809
Dot.: Pytanie o żelatynę

baaaardzo Ci dziękuję! nie wiem jak się odwdzięczę
__________________
You talk to God, you're religious. God talks to you, you're psychotic.



http://airellejab.pinger.pl/ Uzewnętrzniam się

https://twitter.com/#!/AirelleJab Tweet Tweet
Black-lulu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-24, 14:07   #4
Alicja Sikora
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-03
Wiadomości: 9
Dot.: Pytanie o żelatynę

ja daję 2 czubate łyżeczki od herbaty rozpuszczając w ok. 1/4 szkl. wrzątku, wybiweram zawsze żelatynę tę nie do gotowania, mniej zachodu
Alicja Sikora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-25, 00:40   #5
_agata
Zakorzenienie
 
Avatar _agata
 
Zarejestrowany: 2010-06
Lokalizacja: Civitas Kielcensis
Wiadomości: 4 039
Dot.: Pytanie o żelatynę

Cytat:
Napisane przez Alicja Sikora Pokaż wiadomość
ja daję 2 czubate łyżeczki od herbaty rozpuszczając w ok. 1/4 szkl. wrzątku, wybiweram zawsze żelatynę tę nie do gotowania, mniej zachodu
A jaka to jest do gotowania?
__________________
Deklinacja
  • celownik (komu? czemu?) -> kobietOM i mężczyznOM
  • narzędnik ((z) kim? (z) czym?) -> (z) kobietĄ i (z) mężczyznĄ

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-20, 08:31   #6
Kucharka2013
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 899
Dot.: Pytanie o żelatynę

Cytat:
Napisane przez Alicja Sikora Pokaż wiadomość
ja daję 2 czubate łyżeczki od herbaty rozpuszczając w ok. 1/4 szkl. wrzątku, wybiweram zawsze żelatynę tę nie do gotowania, mniej zachodu
Ja też tak robię i zawsze wychodzi mi.
Kucharka2013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:09.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.