Nieznośny ukrop w miejscu pracy. Co z tym zrobić ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-22, 20:45   #1
Ercola
Zadomowienie

Nieznośny ukrop w miejscu pracy. Co z tym zrobić ?

Cześć Wizażanki Wiem, że to nie do końca dobry dział na taki wątek, ale tu zagląda więcej z Was, więc może będzie ktoś kto był w takiej sytuacji albo wie jak to jest od strony przepisów.
Pracuję w jednej z znanych sieciówek z sprzętem rtv i agd. Od mniej więcej miesiąca jak zaczęły się cieplejsze dni w pracy dosłownie nie da się wytrzymać. Temperatura ciągle oscyluje w okolicach 30 stopni. Dodam, że musimy być ubrani w koszule, zakryte buty i długie spodnie ( panie mogą sobie pozwolić na spódnicę do kolan) W takim skwarze nie da się pracować, tym bardziej, że mamy zmiany po 12 godzin. Klimatyzacji nie ma, i podobno nawet nie ma w planach żeby została zainstalowana. Szukałam w google'ach informacji odnośnie temperatury w miejscu pracy, ale niestety nie ma konkretnych informacji odnośnie maksymalnej temperatury jaka może być w zakładzie pracy. Czy mogę to gdzieś zgłosić ? Nie wyobrażam sobie pracy w takich warunkach przez kolejne 3 letnie miesiące. Doradzcie, bo aż robi mi się nie dobrze na samą myśl, że jutro kolejne 12 godzin w takich warunkach.....

Ercola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-22, 21:53   #2
Dovahkiin
Raczkowanie

Dot.: Nieznośny ukrop w miejscu pracy. Co z tym zrobić ?

Możecie poprosić pracodawcę o podjęcie działań w celu obniżenia temperatury, zapewnienie chłodnych napojów i częstsze przerwy. Jeśli nie zareaguje to PIP.

http://www.ozzip.pl/prawo-pracy/591-...-miejscu-pracy
Przeczytaj to.
Dovahkiin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-22, 22:49   #3
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

skoro to sklep z AGD, to czy pracodawca nie moze udostepnic jakis wentylatorow, wiatraczkow? przeciez zakupy w takim sklepie to masakra rowniez dla klienta, pojdzie do konkurencji...
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-22, 23:19   #4
Ejniacz
Zadomowienie

Możesz napisać maila do centrali - jako klient U mojej znajomej w pracy parę lat temu zepsuła się klimatyzacja, niby nie było pieniędzy na naprawę więc ze znajomymi napisaliśmy 2 lub 3 maile do centrali, że to oburzające, jak robić zakupy w takich warunkach, ktoś zasłabł z tego gorąca itp. i taa daa! pieniądze na naprawę od razu się znalazły

Jean Cocteau
Ejniacz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-23, 08:46   #5
anekania
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ejniacz Pokaż wiadomość
Możesz napisać maila do centrali - jako klient U mojej znajomej w pracy parę lat temu zepsuła się klimatyzacja, niby nie było pieniędzy na naprawę więc ze znajomymi napisaliśmy 2 lub 3 maile do centrali, że to oburzające, jak robić zakupy w takich warunkach, ktoś zasłabł z tego gorąca itp. i taa daa! pieniądze na naprawę od razu się znalazły
Nie wpadłabym na to, ale to jest rewelacyjny pomysł!!

Albo po prostu jakieś wiatraczki to chyba nie jest droga sprawa.
Ale szczerze współczuję :/
Stary 2012-05-23, 09:16   #6
isabelka00
Wtajemniczenie

anekania
pomył ze straszniem Inspekcją Pracy uważam za dziecinny.Osoby co radzą ci skierować tam swoje roszczenia względem pracodawcy chyba nigdy nie miały do czynienia z tego typu instytucją ... nic nie pomogą a Wy jako personel się tylko narazicie.
Najpierw kierownik/menager powinien porozmawiać z dyrektorem tego punktu, że są takie i takie warunki ( musicie jako ekipa wyrazić swoje niezadowolenie). poczekać na rozwój wydarzeń ( te maile to rewalycjny pomysł, w rozmowach z przełożonymi ująć że klienci się skarżą, że nie mogą się skupić na zakupach ) myślę , że razem jako załoga coś wskóracie
Stary 2012-05-23, 09:55   #7
ula2689
Wtajemniczenie

Z tego co wiem jeśli temperatura przekracza 20 kilka stopni(nie pamiętam ile) pracodawca musi zapewnić zimne napoje.Poczytaj w prawie pracy coś powinno o tym być.Nie wiem czy jak zgłosicie to coś da ale osoba za to odpowiedzialna napewno łamie prawo i powinna dostać po dupie
Swoja drogą nie wyobrażam sobie rozbienia zakupów w takim sklepie,przecież wybierając np.telewizor spędzamy tam nawet godzinę
ula2689 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-23, 11:08   #8
mushroomhunter
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ula2689 Pokaż wiadomość
Z tego co wiem jeśli temperatura przekracza 20 kilka stopni(nie pamiętam ile) pracodawca musi zapewnić zimne napoje.Poczytaj w prawie pracy coś powinno o tym być.Nie wiem czy jak zgłosicie to coś da ale osoba za to odpowiedzialna napewno łamie prawo i powinna dostać po dupie
Swoja drogą nie wyobrażam sobie rozbienia zakupów w takim sklepie,przecież wybierając np.telewizor spędzamy tam nawet godzinę
25 stopni.

Pamiętam, jak pracując na stoisku z kosmetykami naszej rodzimej firmy z Przemyśla, dowiedziałyśmy się, że wody na fakturę kupić nie możemy, bo temperatura 25,4 nie przekracza 25 .

Co to za argument, że klienci się skarżą? To pracownikom jest źle i nie są w stanie dobrze wykonywać obowiązków. Pracodawca powinien o takich rzeczach wiedzieć i jemu powinno zależeć na tym, żeby pracownicy wykonywali swoje obowiązki efektywnie, to jest w jego interesie.

Edytowane przez mushroomhunter
Czas edycji: 2012-05-23 o 11:12
mushroomhunter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-23, 17:08   #9
Ejniacz
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mushroomhunter Pokaż wiadomość
25 stopni.

Pamiętam, jak pracując na stoisku z kosmetykami naszej rodzimej firmy z Przemyśla, dowiedziałyśmy się, że wody na fakturę kupić nie możemy, bo temperatura 25,4 nie przekracza 25 .

Co to za argument, że klienci się skarżą? To pracownikom jest źle i nie są w stanie dobrze wykonywać obowiązków. Pracodawca powinien o takich rzeczach wiedzieć i jemu powinno zależeć na tym, żeby pracownicy wykonywali swoje obowiązki efektywnie, to jest w jego interesie.

Wiesz, dla wielkich sieciówek to klienci są najważniejsi - przyjdą, będą zadowoleni, zostawią pieniądze i to się liczy. A pracownik ? No cóż... Na miejsce narzekającego zawsze znajdzie się taki, który będzie pracował, nawet i w 38 stopniach bez klimatyzacji.

Jean Cocteau
Ejniacz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-23, 17:17   #10
201604181004
Konto usunięte

Poza zapewnieniem wam zimnych napojów tak naprawdę nie musi zrobić nic ;p
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-23, 18:37   #11
Renatka_2108
Zakorzenienie

GG do Renatka_2108

Dziewczyno ja w pracy mam chyba ze 40 stopni i nikt z tym nic nie robi.
Owszem mam wiatrak obok siebie ale i tak sie ze mnie leje caly dzien A pracuje fizycznie wiec dodatkowy gorac.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-23, 19:07   #12
asik175
Zakorzenienie

http://www.ozzip.pl/prawo-pracy/591-...-miejscu-pracy

I can be a freak, every day of every week
asik175 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-24, 08:53   #13
Ercola
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Renatka_2108 Pokaż wiadomość
Dziewczyno ja w pracy mam chyba ze 40 stopni i nikt z tym nic nie robi.
Owszem mam wiatrak obok siebie ale i tak sie ze mnie leje caly dzien A pracuje fizycznie wiec dodatkowy gorac.
Uhhh, to faktycznie ciężko Ciężkie miesiące przed nami
Pomysł z mailami od "klientów" jest faktycznie dobry Dzięki za odpowiedzi dziewczyny. Trzeba będzie zacząć działać

Ercola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości