|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
Nieznośny ukrop w miejscu pracy. Co z tym zrobić ?
Cześć Wizażanki
Pracuję w jednej z znanych sieciówek z sprzętem rtv i agd. Od mniej więcej miesiąca jak zaczęły się cieplejsze dni w pracy dosłownie nie da się wytrzymać. Temperatura ciągle oscyluje w okolicach 30 stopni. Dodam, że musimy być ubrani w koszule, zakryte buty i długie spodnie ( panie mogą sobie pozwolić na spódnicę do kolan) W takim skwarze nie da się pracować, tym bardziej, że mamy zmiany po 12 godzin. Klimatyzacji nie ma, i podobno nawet nie ma w planach żeby została zainstalowana. Szukałam w google'ach informacji odnośnie temperatury w miejscu pracy, ale niestety nie ma konkretnych informacji odnośnie maksymalnej temperatury jaka może być w zakładzie pracy. Czy mogę to gdzieś zgłosić ? Nie wyobrażam sobie pracy w takich warunkach przez kolejne 3 letnie miesiące. Doradzcie, bo aż robi mi się nie dobrze na samą myśl, że jutro kolejne 12 godzin w takich warunkach.....
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nieznośny ukrop w miejscu pracy. Co z tym zrobić ?
Możecie poprosić pracodawcę o podjęcie działań w celu obniżenia temperatury, zapewnienie chłodnych napojów i częstsze przerwy. Jeśli nie zareaguje to PIP.
http://www.ozzip.pl/prawo-pracy/591-...-miejscu-pracy Przeczytaj to. |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
skoro to sklep z AGD, to czy pracodawca nie moze udostepnic jakis wentylatorow, wiatraczkow? przeciez zakupy w takim sklepie to masakra rowniez dla klienta, pojdzie do konkurencji...
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
Możesz napisać maila do centrali - jako klient
U mojej znajomej w pracy parę lat temu zepsuła się klimatyzacja, niby nie było pieniędzy na naprawę więc ze znajomymi napisaliśmy 2 lub 3 maile do centrali, że to oburzające, jak robić zakupy w takich warunkach, ktoś zasłabł z tego gorąca itp. i taa daa! pieniądze na naprawę od razu się znalazły
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Albo po prostu jakieś wiatraczki to chyba nie jest droga sprawa. Ale szczerze współczuję :/
|
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
anekania
pomył ze straszniem Inspekcją Pracy uważam za dziecinny.Osoby co radzą ci skierować tam swoje roszczenia względem pracodawcy chyba nigdy nie miały do czynienia z tego typu instytucją ... nic nie pomogą a Wy jako personel się tylko narazicie. Najpierw kierownik/menager powinien porozmawiać z dyrektorem tego punktu, że są takie i takie warunki ( musicie jako ekipa wyrazić swoje niezadowolenie). poczekać na rozwój wydarzeń ( te maile to rewalycjny pomysł, w rozmowach z przełożonymi ująć że klienci się skarżą, że nie mogą się skupić na zakupach ) myślę , że razem jako załoga coś wskóracie
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
Z tego co wiem jeśli temperatura przekracza 20 kilka stopni(nie pamiętam ile) pracodawca musi zapewnić zimne napoje.Poczytaj w prawie pracy coś powinno o tym być.Nie wiem czy jak zgłosicie to coś da ale osoba za to odpowiedzialna napewno łamie prawo i powinna dostać po dupie
Swoja drogą nie wyobrażam sobie rozbienia zakupów w takim sklepie,przecież wybierając np.telewizor spędzamy tam nawet godzinę |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pamiętam, jak pracując na stoisku z kosmetykami naszej rodzimej firmy z Przemyśla, dowiedziałyśmy się, że wody na fakturę kupić nie możemy, bo temperatura 25,4 nie przekracza 25 .Co to za argument, że klienci się skarżą? To pracownikom jest źle i nie są w stanie dobrze wykonywać obowiązków. Pracodawca powinien o takich rzeczach wiedzieć i jemu powinno zależeć na tym, żeby pracownicy wykonywali swoje obowiązki efektywnie, to jest w jego interesie. Edytowane przez mushroomhunter Czas edycji: 2012-05-23 o 11:12 |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiesz, dla wielkich sieciówek to klienci są najważniejsi - przyjdą, będą zadowoleni, zostawią pieniądze i to się liczy. A pracownik ? No cóż... Na miejsce narzekającego zawsze znajdzie się taki, który będzie pracował, nawet i w 38 stopniach bez klimatyzacji.
|
|
|
|
#10 |
|
Konto usunięte
|
Poza zapewnieniem wam zimnych napojów tak naprawdę nie musi zrobić nic ;p
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyno ja w pracy mam chyba ze 40 stopni i nikt z tym nic nie robi.
Owszem mam wiatrak obok siebie ale i tak sie ze mnie leje caly dzien A pracuje fizycznie wiec dodatkowy gorac.
|
|
#12 | ||
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pomysł z mailami od "klientów" jest faktycznie dobry
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:16.

U mojej znajomej w pracy parę lat temu zepsuła się klimatyzacja, niby nie było pieniędzy na naprawę
więc ze znajomymi napisaliśmy 2 lub 3 maile do centrali, że to oburzające, jak robić zakupy w takich warunkach, ktoś zasłabł z tego gorąca itp. i taa daa!
pieniądze na naprawę od razu się znalazły

A pracuje fizycznie wiec dodatkowy gorac.