|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Badania w ciąży
Cześć dziewczyny , będe styczniową mamą
![]() ![]() Mam jeszcze do was pytanko odnośnie badań w ciąży , ja dostałam tylko te standardowe (mocz , morfologia , hbs, Wr , glukoza) tymczasem słyszałam że dużo przyszłych mam , dostaje też na paciorkowca , toxoplazmozę i hiv . Pytałam lekarza ,ale powiedział że reszta nie jest konieczna a jak to jest u Was . Co Wam zlecaja lekarze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Badania w ciąży
Reszta niby niekonieczna, ale zalecana
![]() ![]() Jeśli chodzi o wymaz na paciorkowca, to robi się go pod koniec ciąży ![]() pozdrawiam i gratuluję ![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
co do badań to ja miałam robić na każdą wizytę badanie moczu i od czasu do czasu morfologię krwi. Z tego względu że mam w domu kota miałam też na toksoplazmozę. Na hiv nie robiłam bo lekarz nie mówił że mam zrobić, miałam też hbs, gbs i glukozę. I chyba tyle
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Kinia a kiedy ty byłaś w ciąży ? Wtym roku?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
kika tak, miesiąc temu urodziłam synka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
To gratuluję Ci serdecznie , u mne też ma być chłopczyk
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Ja też Ci gratuluję dzidzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
podnoszę temat, bo nie znalazłam w wyszukiwarce takiego, bardziej aktualnego, wątku
![]() ostatnio byłam u gina (prywatnie). werdykt: 7tc, serduszko już bije. i od razu zalecił mi szereg badań do wykonania: morfologia, badanie ogólne moczu, poziom glukozy na czczo, odczyn coombsa, odczyn wassermanna, badanie na toxo, hcv, hiv, hbs Ag, tsh, poziom wit.D. byłam w swojej przychodni, zaśpiewali mi za to wszystko 405zł, za samo badanie na hiv 250zł ![]() ![]() i teraz pytanie 1.czy tyle badań jest naprawdę potrzebnych?? 2. i tu do osób z okolic gliwic i katowic nie da się gdzieś tego taniej załatwić?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Da się.
morfologia, badanie ogólne moczu, To robisz praktycznie co miesiąc, ale u nas razem grosze kosztuje. 15zł - kilka dni temu prywatnie moja mama sobie robiła poziom glukozy na czczo, z palca - w mojej przychodni 1zł ![]() odczyn coombsa, raz tylko robisz odczyn wassermanna, tak, wenerologię robisz, też raz tylko badanie na toxo, hcv, hiv, hbs Ag, również -i to bardzo ważne badania - raz robisz tsh, poziom wit.D. Bez sensu, tsh bez FT3 i FT4 jest guzik warte - od razu ci powiem, że i tsh, i morfo/mocz spokojnie może dać ci lekarz pierwszego kontaktu - jeśli masz kogos sensownego idź, niech da. Mało tego, możesz chodzić i prywatnie, i na nfz do gina - na nfz po skierowania na badania ![]() Ale poziom wit D jest drogi, 40-120 (zależy jakie badanie, bo kilka jest), i nie widzę potrzeby robienia - też ci powiem od razu, że na 90% masz niedobór ![]() Piszę na podstawie doświadczeń 2 dzieci, czyli i ciąże, i to co teraz podaję, sobie też biorę wit. D - w naszym klimacie nie ma szans na przyswojenie odpowiedniej dawki, a tego organizm nie magazynuje. Ale poważnie, nigdy nie słyszałam by to robić w ciąży/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47598419]A u mnie, też Śląsk, za hiv combo dalam jakoś 45zł[/QUOTE]
a gdzie robiłaś?? mnie w ogóle zaskoczyła cena. 250,- za jedno badanie to jest skandal. banku nie rozbiłam ![]() jutro rano idę jeszcze do laboratorium przy pobliskim szpitalu. co chwilę czytam, że ktoś dał za badanie na hiv sporo poniżej 100,- a to już inaczej brzmi. mam nadzieję, że też coś znajdę taniej, bo następne wolne mam za tydzień, a tak to lipa, bo pracuję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ja, co prawda z innych okolic jestem, ale u nas w laboratorium badanie na hiv kosztuje 30 zł, a w innym 50 zł - to jest najwyższa cena, jaką mamy u nas w mieście.
W I ciąży chodziłam prywatnie do ginekologa i stwierdziłam, będąc już w ciąży II, że to było bez sensu. W tej drugiej odwiedzałam lekarza na nfz, wszystkie badania za darmo, a i tak miałam ich zlecanych więcej niż prywatnie. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
ja bym z chęcią poszła na nfz, ale mam złe doświaczenia z ginekologami. jeden pomił torbiel na jajniku z zapaleniem przydatków, drugi próbował mi wmówić, że nie jestem w ciąży, a trzeci nie dysponował usg transwaginalnym w gabinecie.
no więc byłam w Będzinie na badaniach. za wszystkie badania oprócz moczu, morfologii, tsh, poziomu wit.D i grupy krwi, którą mam określoną i zalaminowaną, zapłaciłam 175zł. hiv mnie kosztował niewiele ponad 30zł. podejrzewam, że hiv combo po prostu u mnie zatajono albo tego badania nie robią tam, gdzie pytałam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
No widzisz, ponad połowa taniej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
podejrzewam, że wszystkiego dowiem się w poniedziałek, bo idę do lekarza ze względu na to, że trudno mi utrzymać cokolwiek w żołądku i niemal całkowicie straciłam apetyt. babka w laboratorium też nie wiedziała, które badania na wit.D mi policzyć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Zrob same badania na NFZ i po sprawie...tak jak ja zrobilam.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
zapisz się do położnej w swojej przychodni. Ona założy Ci kartę ciąży i wyśle na badania na NFZ. Jestem w 24 tc i od początku do lekarza biegam prywatnie a na wszystkie badania kieruje mnie położna. Sam lekarz zasugerował takie rozwiązanie. Wszystkie badania miałam robione z NFZ oprócz cytomegalii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
pewnie skorzystam z tego później. póki co najdroższe badania i tak mam zrobione, a morfologię i mocz ze skierowanie od zwykłego lekarza na nfz zrobię
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Skoro działa to w mojej miejscowości najwidoczniej jest to możliwe by położna zlecała badania. Może po prostu nie informuje się o tym kobiet, przecież płatne badania to całkiem niezły interes...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Od kilku lat. Od kiedy, zgodnie z rozporządzeniem MZ, może tak samo jak lekarz (zamiast niego) prowadzić całą ciążę. Moze wtedy kierować na badania, pobierać materiał do badań, wypisywać recepty i zwolnienia. Jedyne, czego nie może, to robić USG.
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
hej a słyszałyście coś może o badaniach homeKTG, są podobno takie w Krakowie, z tego co wiem można je wykonywać w domu. Słyszałyście coś może o takiej wersji? Czytałam, że fajne rozwiązanie....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:59.