Badania w ciąży - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-30, 12:06   #1
kika527
Przyczajenie

Smile

Badania w ciąży

Cześć dziewczyny , będe styczniową mamą i mieszkam w połowie drogi między Jasłem a Krosnem . Ostatnio rodziłam w Jaśle , ale było to dosyć dawno temu , poród wspominam dobrze . W sumie jedyne do czego można było się przyczepić to wygląd prysznica(jeden na cały oddzał) i wc , zawsze było tam pełno krwi i ciężko się było wykąpać czy wysiusiać bez wcześniejszego wyczyszczenia. Sala do porodów rodzinnych też, miała wspólny prysznic z ogólną salą porodową i mój mąż często spotykał inne rodzące a to było dosyć niekomfortowe. Może któraś mama rodziła ostatnio w Jaśle i wie czy zmieniło się coś w kwesti czystości wc czy sal do porodów w Jaśle .
Mam jeszcze do was pytanko odnośnie badań w ciąży , ja dostałam tylko te standardowe (mocz , morfologia , hbs, Wr , glukoza) tymczasem słyszałam że dużo przyszłych mam , dostaje też na paciorkowca , toxoplazmozę i hiv . Pytałam lekarza ,ale powiedział że reszta nie jest konieczna a jak to jest u Was . Co Wam zlecaja lekarze.
kika527 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-02, 13:41   #2
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21
Dot.: Badania w ciąży

Reszta niby niekonieczna, ale zalecana Ja bym na Twoim miejscu zrobiła sobie toxo i hiv przy okazji najbliższego pobrania krwi

Jeśli chodzi o wymaz na paciorkowca, to robi się go pod koniec ciąży

pozdrawiam i gratuluję
Stary 2010-09-02, 17:39   #3
kinia656
Zadomowienie

co do badań to ja miałam robić na każdą wizytę badanie moczu i od czasu do czasu morfologię krwi. Z tego względu że mam w domu kota miałam też na toksoplazmozę. Na hiv nie robiłam bo lekarz nie mówił że mam zrobić, miałam też hbs, gbs i glukozę. I chyba tyle
kinia656 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-10, 09:54   #4
kika527
Przyczajenie

Kinia a kiedy ty byłaś w ciąży ? Wtym roku?
Stary 2010-09-11, 20:41   #5
kinia656
Zadomowienie

kika tak, miesiąc temu urodziłam synka
Stary 2010-09-13, 08:56   #6
kika527
Przyczajenie

To gratuluję Ci serdecznie , u mne też ma być chłopczyk
Stary 2010-09-13, 19:04   #7
kinia656
Zadomowienie

Ja też Ci gratuluję dzidzi

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-08-06, 18:19   #8
Michiru
Zakorzenienie

podnoszę temat, bo nie znalazłam w wyszukiwarce takiego, bardziej aktualnego, wątku

ostatnio byłam u gina (prywatnie). werdykt: 7tc, serduszko już bije.

i od razu zalecił mi szereg badań do wykonania: morfologia, badanie ogólne moczu, poziom glukozy na czczo, odczyn coombsa, odczyn wassermanna, badanie na toxo, hcv, hiv, hbs Ag, tsh, poziom wit.D.

byłam w swojej przychodni, zaśpiewali mi za to wszystko 405zł, za samo badanie na hiv 250zł przy czym recepcjonistka przyznała, że to nie jest najtańsze laboratorium.

i teraz pytanie 1.czy tyle badań jest naprawdę potrzebnych?? 2. i tu do osób z okolic gliwic i katowic nie da się gdzieś tego taniej załatwić??
Michiru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-06, 19:09   #9
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Da się.
morfologia, badanie ogólne moczu,
To robisz praktycznie co miesiąc, ale u nas razem grosze kosztuje. 15zł - kilka dni temu prywatnie moja mama sobie robiła

poziom glukozy na czczo,

z palca - w mojej przychodni 1zł jeśli masz kogoś z glukometrem, niech ci zmierzy i tyle

odczyn coombsa,

raz tylko robisz

odczyn wassermanna,

tak, wenerologię robisz, też raz tylko

badanie na toxo, hcv, hiv, hbs Ag,

również -i to bardzo ważne badania - raz robisz

tsh, poziom wit.D.

Bez sensu, tsh bez FT3 i FT4 jest guzik warte - od razu ci powiem, że i tsh, i morfo/mocz spokojnie może dać ci lekarz pierwszego kontaktu - jeśli masz kogos sensownego idź, niech da. Mało tego, możesz chodzić i prywatnie, i na nfz do gina - na nfz po skierowania na badania A u mnie, też Śląsk, za hiv combo dalam jakoś 45zł

Ale poziom wit D jest drogi, 40-120 (zależy jakie badanie, bo kilka jest), i nie widzę potrzeby robienia - też ci powiem od razu, że na 90% masz niedobór możesz poprosić o receptę na devikap (4zł kosztują krople, bez recepty w kapsułkach płacisz 30-40zł) i dawkujesz 1-2 krople dziennie.

Piszę na podstawie doświadczeń 2 dzieci, czyli i ciąże, i to co teraz podaję, sobie też biorę wit. D - w naszym klimacie nie ma szans na przyswojenie odpowiedniej dawki, a tego organizm nie magazynuje.

Ale poważnie, nigdy nie słyszałam by to robić w ciąży/
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-06, 19:45   #10
Michiru
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47598419]A u mnie, też Śląsk, za hiv combo dalam jakoś 45zł[/QUOTE]
a gdzie robiłaś?? mnie w ogóle zaskoczyła cena. 250,- za jedno badanie to jest skandal. banku nie rozbiłam

jutro rano idę jeszcze do laboratorium przy pobliskim szpitalu. co chwilę czytam, że ktoś dał za badanie na hiv sporo poniżej 100,- a to już inaczej brzmi. mam nadzieję, że też coś znajdę taniej, bo następne wolne mam za tydzień, a tak to lipa, bo pracuję.
Stary 2014-08-06, 22:09   #11
flammis
Raczkowanie

Ja, co prawda z innych okolic jestem, ale u nas w laboratorium badanie na hiv kosztuje 30 zł, a w innym 50 zł - to jest najwyższa cena, jaką mamy u nas w mieście.

W I ciąży chodziłam prywatnie do ginekologa i stwierdziłam, będąc już w ciąży II, że to było bez sensu. W tej drugiej odwiedzałam lekarza na nfz, wszystkie badania za darmo, a i tak miałam ich zlecanych więcej niż prywatnie.
flammis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-07, 16:57   #12
Michiru
Zakorzenienie

ja bym z chęcią poszła na nfz, ale mam złe doświaczenia z ginekologami. jeden pomił torbiel na jajniku z zapaleniem przydatków, drugi próbował mi wmówić, że nie jestem w ciąży, a trzeci nie dysponował usg transwaginalnym w gabinecie.

no więc byłam w Będzinie na badaniach. za wszystkie badania oprócz moczu, morfologii, tsh, poziomu wit.D i grupy krwi, którą mam określoną i zalaminowaną, zapłaciłam 175zł. hiv mnie kosztował niewiele ponad 30zł. podejrzewam, że hiv combo po prostu u mnie zatajono albo tego badania nie robią tam, gdzie pytałam.
Stary 2014-08-07, 19:04   #13
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

No widzisz, ponad połowa taniej hiv combo robią na bank, skoro i bardziej skomplikowane wykonują. To w ogóle w każdym labie robią - z tego, co wczoraj widziałam, bo aż ceny szukałam. A czemu morfo i moczu nie robiłaś? to juz grosze są. DO tsh to pisałam - bez ft3 i 4 nie ma co robić, bo tsh określa się zawsze w połączeniu z tymi dwoma, tzn. to, czy jest prawidłowe, czy nie. A wit D masz jakieś wskazania? naprawdę pierwsze słyszę, by w ciąży trzeba było, no i ich kilka jest, więc... w sumie lekarz powinien powiedzieć któe zrobić i dlaczego
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-09, 14:11   #14
Michiru
Zakorzenienie

Cytat:
To w ogóle w każdym labie robią - z tego, co wczoraj widziałam, bo aż ceny szukałam.
nie wiem czy w każdym. osobiście byłam w 4 najbliższych zapytać. w żadnym mi o hiv combo nie powiedzieli, a w jednym stwierdzili, że niby w ogóle takich badań nie robią.

podejrzewam, że wszystkiego dowiem się w poniedziałek, bo idę do lekarza ze względu na to, że trudno mi utrzymać cokolwiek w żołądku i niemal całkowicie straciłam apetyt. babka w laboratorium też nie wiedziała, które badania na wit.D mi policzyć.
Stary 2014-08-12, 00:52   #15
Andziulek89
Raczkowanie

Zrob same badania na NFZ i po sprawie...tak jak ja zrobilam.
Stary 2014-08-16, 17:50   #16
sosia
Raczkowanie

zapisz się do położnej w swojej przychodni. Ona założy Ci kartę ciąży i wyśle na badania na NFZ. Jestem w 24 tc i od początku do lekarza biegam prywatnie a na wszystkie badania kieruje mnie położna. Sam lekarz zasugerował takie rozwiązanie. Wszystkie badania miałam robione z NFZ oprócz cytomegalii.
sosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-16, 18:00   #17
Michiru
Zakorzenienie

pewnie skorzystam z tego później. póki co najdroższe badania i tak mam zrobione, a morfologię i mocz ze skierowanie od zwykłego lekarza na nfz zrobię z jaką częstotliwością na ogół trzeba widywać się z położną?? nie wiem nawet czy bd miała czas i siłę biegać do położnej dopóki normalnie pracuję.
Stary 2014-08-17, 08:44   #18
sosia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Michiru Pokaż wiadomość
pewnie skorzystam z tego później. póki co najdroższe badania i tak mam zrobione, a morfologię i mocz ze skierowanie od zwykłego lekarza na nfz zrobię z jaką częstotliwością na ogół trzeba widywać się z położną?? nie wiem nawet czy bd miała czas i siłę biegać do położnej dopóki normalnie pracuję.
tylko raz w miesiącu. Przyjmuje w konkretne dni, godzinę wybieram sobie sama
Stary 2014-08-17, 09:31   #19
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sosia Pokaż wiadomość
zapisz się do położnej w swojej przychodni. Ona założy Ci kartę ciąży i wyśle na badania na NFZ. Jestem w 24 tc i od początku do lekarza biegam prywatnie a na wszystkie badania kieruje mnie położna. Sam lekarz zasugerował takie rozwiązanie. Wszystkie badania miałam robione z NFZ oprócz cytomegalii.
Od kiedy położna możne zlecać badania? Nie słyszałam o czymś takim.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-17, 10:41   #20
sosia
Raczkowanie

Skoro działa to w mojej miejscowości najwidoczniej jest to możliwe by położna zlecała badania. Może po prostu nie informuje się o tym kobiet, przecież płatne badania to całkiem niezły interes...
Stary 2014-08-17, 21:54   #21
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Od kiedy położna możne zlecać badania? Nie słyszałam o czymś takim.
Od kilku lat. Od kiedy, zgodnie z rozporządzeniem MZ, może tak samo jak lekarz (zamiast niego) prowadzić całą ciążę. Moze wtedy kierować na badania, pobierać materiał do badań, wypisywać recepty i zwolnienia. Jedyne, czego nie może, to robić USG.
Stary 2014-08-17, 22:04   #22
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
Od kilku lat. Od kiedy, zgodnie z rozporządzeniem MZ, może tak samo jak lekarz (zamiast niego) prowadzić całą ciążę. Moze wtedy kierować na badania, pobierać materiał do badań, wypisywać recepty i zwolnienia. Jedyne, czego nie może, to robić USG.
A widzisz, to weszła jak ja już urodziłam. Ale dobrze wiedzieć na przyszłość Z tym, że chyba ciąża musi być bezproblemowa?
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-07, 09:19   #23
4kwiatuszek23
Przyczajenie

hej a słyszałyście coś może o badaniach homeKTG, są podobno takie w Krakowie, z tego co wiem można je wykonywać w domu. Słyszałyście coś może o takiej wersji? Czytałam, że fajne rozwiązanie....
4kwiatuszek23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości