|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
cola zero&cola lihgt
czym się różni cola zero od coli lihgt?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: cola zero&cola lihgt
Niewiele - coke zero ma mniej kafeiny i asparatamu, ale i tak bardzo go duzo.
Jedno i drugie to straszny syf: http://www.thecoca-colacompany.com/m..._nutrition.pdf
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kofeiny, smartass |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
Lepiej juz kupic tradycyjna cole, nie ma tego aspartamu
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, tylko ze to cukier na cukrze i cukrem pogania...
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
Jak byłam mała to uznałam, że paracetamol w syropie smakuje jak coca cola bez gazu i cukru
.
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
ciekawe sa tez odczucia po wypiciu coli uprzednio wyszorowawszy zeby pasta mietowa
|
|
|
|
|
#9 |
|
Wtajemniczenie
|
lub po wyzuciu czesciowym gumy ;]
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
i z mentosem w ustach
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
nienawidze coli:P
dobrze, ze nie mam takich problemów;P
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
ja rzucilam i jestem z tego dumna
|
|
|
|
|
#13 |
|
Wtajemniczenie
|
tez jestem dumna, co prawda nie rzucilam 2 litrow min dziennie a poprostu przestalam ja pic ponad rok temu;p
dziwne te moje nalogi ze niby
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
|
|
|
#14 |
|
multitasking ninja
|
A jak to faktycznie jest z tą kalorycznością Coli light i zero? Tak jak jest napisane - 1kcal na 100ml, czy lepiej jednak tego nie pić przy odchudzaniu?
|
|
#15 |
|
Rozeznanie
|
Bo ta cola zero/light zawiera słodzik (aspartan i sacharynian czy acesulfam K etc...) Nie ma praktycznie kcal, ale jest to niezdrowe...Ale z drugiej strony każdy jest człowiekiem, pita w umiarze od czasu do czasu nie zaszkodzi. Mi tam butelka 2 l starczy na 1-2 tyg. I piję tę light, gdy przyjdzie mi ochota. A tak to wiadomo lepsza woda z cytryną, jakieś napary czy ziółka, herbatki liściaste
|
|
#16 |
|
Konto usunięte
|
Tak, faktycznie nie ma kalorii. Ale już sama musisz uznać czy w twojej diecie jest miejsce dla słodzika. Jest niezdrowy ale ja stwierdziłam że gorsze rzeczy zdarzało się robić, jeść, pić, czy choćby palić (papierosy) więc pół litra coli zero gdzieś w ciągu diety wiosny nie czyni ;p
|
|
|
|
|
#17 |
|
Rozeznanie
|
Cola - każda - to niestety świństwo straszne. Piłam nałogowo, zęby sobie w dużej mierze nią dobiłam i wypłukałam wespół z czarną herbatą magnez z organizmu. Od kilku m-cy nie piję i jest mi z tym dobrze. Przestało mnie już ciągnąć nawet. Kwestia przyzwyczajenia. Po długim czasie się nauczyłam, że swoimi przyzwyczajeniami powinniśmy przecież rządzić sensownie my i tylko od nas zależy, czy będą złe czy dobre
|
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
w ogóle odradzam colę, obojętnie w jakiej postaci - to mnóstwo cukru, a jak nie cukru to słodzików co po kilku latach może być skutkiem zachorowania na cukrzycę, a oprócz tego zwiększonego ryzyka zachorowalności na choroby nowotworowe (rak odżywia się cukrem), a poza tym są straszne problemy z zębami - słabe i wrażliwe szkliwo, szybciej psują się zęby. Dwulitrowa Coca-Cola zaspokaja zaś 232% dziennego zapotrzebowania na cukry.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:33.

.