wycieczki szkolne w 1-3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-11, 11:01   #1
uliczniczka
Przyczajenie

wycieczki szkolne w 1-3

Jak Waszym zdaniem wygląda dobra wycieczka dla uczniów 1-3?

pytam bo oburzyła mnie postawa rodziców dzieci z klasy mojej młodszej siostry. Na ostatniej wywiadówce pojawił się temat krótkiej 1 dniowej wycieczki. Rodzice nalegali by dzieci wysłać do parku rozrywki typu indiańska wioska, a dla mnie to jest jakiś polski disneyland!

czy dzieci wychowanych w mieście nie warto wysłać na wieś żeby pogłaskały osiołka i przejechały się na kucykach? mówi się tyle o ekologii, a dzieci nie wiedzą czym gęś od kaczki się różni.
znalazłam w okolicy ładny ośrodek, 5-godzinny pobyt kosztuje 39zł i chcę drążyć temat. Co wy o tym sądzicie?
uliczniczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 11:06   #2
funk_you
Wtajemniczenie

Dot.: wycieczki szkolne w 1-3

Dla mnie to żadna różnica- i w indiańskiej wiosce i na wycieczce na wsi mogą dowiedzieć się czegoś nowego i spędzić fajnie czas. Powiem tyle dla dzieci liczy się to, że tego dnia nie będzie lekcji. To dokąd pojadą to tylko dodatek.

Zresztą na pewno część z dzieciaków ma rodzinę na wsi a ty piszesz tak jakby one w życiu nie widziały kawałka trawy czy lasu.
funk_you jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 11:13   #3
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez funk_you Pokaż wiadomość

Zresztą na pewno część z dzieciaków ma rodzinę na wsi a ty piszesz tak jakby one w życiu nie widziały kawałka trawy czy lasu.
Albo jakby wieś to był inny świat, w którym ludzie żyją bez prądy i bieżącej wody za to w zgodzie z naturą.

Dzieci raczej w małej mierze kręci głaskanie osiołka, ja bym wolala indiańską wioskę, gdzie są i jakieś zwierzęta i coś do zabawy, bo oglądanie gęsi przez 5 godzin to raczej nic fajnego.
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 11:18   #4
funk_you
Wtajemniczenie

Ja byłam właśnie w podstawówce w wiosce idiańskiej i pamiętam, że pan opowiadał nam o kulturze Indian, pokazywał jak robi biżuterię a potem było ognicho z kiełbaskami oraz gry i zabawy na świeżym powietrzu.
Stary 2013-04-11, 11:22   #5
Dotka90
Zakorzenienie

Jeśli wycieczka nie koncentruje się wokół pobytu w McDonaldzie w dużym mieście, to każda będzie dobra.

Cóż złego jest w indiańskiej wiosce? Tam też się czegoś dowiedzą.

A co do wsi - bez przesady, chyba 100% dzieci w szkole nie mieszka w mieście. A nawet jeśli, to często mają dziadków, ciotki itd na wsi.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 11:26   #6
monyczkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez funk_you Pokaż wiadomość
oj uwierz mi, że wiele dzieci myśli, że mleko bierze się z kartonu, nie od krowy Zresztą, kilka la temu byłam na dość dużym zjeździe rodzinnym, który odbywał się na wsi. Dzieci w wieku 5-7 lat pierwszy raz widziały krowy, kury itp.
Stary 2013-04-11, 11:27   #7
dacn
Zakorzenienie

A ja sądzę że to jest ośrodek twojej rodziny lub znajomych. Przejażdżka na kucykach- super do momentu kiedy ktoś nie spadnie, osiołek tez fajny do czasu aż nie ugryzie. kopnie, oślini lub ktoś sie nie rozpłacze na jego widok.
a dzieci z miasta to nie stwory trzymane w betonowych klatkach ale mali ludzie mają rodziny na wsi, zwierzątka w domu oglądają filmy na Discovery.

Za to indiańska wioska to dobry pomysł na wycieczkę dla takich małych dzieci.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-04-11, 11:48   #8
cholernarejestracja
Copyraptor

Rodzina moich znajomych prowadzi indiańską wioskę i jest super - organizują fajne edu-akcje, a kurki i inne zwierzęta też są, można pojeździć konno i tak dalej.

Ja na miejscu takiego dzieciaka też bym wolała to, niż głaskanie osiołka, którego można zobaczyć w każdym zoo czy gdzieśtam.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 11:49   #9
Zaczytana Lilu
Raczkowanie

Pogłaskać osiołka i przejechać się na kucyku to można w zoo i bilet całodniowy kosztuje 10 zł i nie potrzeba do tego wycieczki.
Wioska indiańska bardzo fajny pomysł dzieci mają okazję poznać inną kulturę niż nasza.
Droga autorko może powinnaś wybrać się do lunaparku żeby w przyszłości móc odróżnić park rozrywki od parków edukacyjnych typu : Indiańska wioska,Dino park itp
Zaczytana Lilu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 11:50   #10
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 12:01   #11
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Wioska indiańska to o wiele lepszy pomysł.

Osiołki, kurki i zajączki to można wszędzie zobaczyć.
Panikujesz jakby dzieciaki chciano zabrać na wycieczkę po fastfoodowniach i galeriach handlowych
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-11, 12:24   #12
paula78
Zakorzenienie

Mozesz przedstawic swoją propozycję.
Dzieciakom to bez roznicy dokąd pojadą byle wspólnie, z pania, autokar, cola , chipsy i ew. wymioty

Miejsce nie wazne byleby było przedstawiony w atrakcyjny sposób czyli i wioska indianska jest ciekawa i karmienie krów czy wywożenie taczką gnoju.

Ale po części zgadzam się, że nadal mamy parcie na to za nie nasze i zachwycamy się innością, egzotyką a nie znamy podstaw,naszego regionu, okolicy, kraju.

Nie widze nic dziwnego w tym, że częśc dzieci miastowych nie wie jak rosną pieczarki czy kapusta, czy żoną jelenia jest sarna itp- wielu dorosłych tego nie wie i podobnie wiele wiejskich dzieci nie zna zasad życia w mieście np. kupowania biletów w autobusach czy nie potrafi odczytac rozkładu jazdy PKP.

Nie raz i tu na forum pojawiały sie pytania dot. jak kupić bilet i pisały to dorosłe osoby, dla których jazda do innego miasta 2 godziny autobusem była jak wyprawa w kosmos.

Od takiej edukacji jest szkoła i rodzice, nie tylko zasady fizyki i angielski sa wazne i potrzebne.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 12:35   #13
szprotka_
Zakorzenienie

mnie jedno zastanawia, czemu autorka ma parcie na ingerowanie w to, co postanowili rodzice dzieci, które chodzą z jej siostrą do klasy. no żesz kuchnia, mi brat nie dyktował gdzie ja mam jeździć na wycieczki klasowe i vice versa.

to co dla autorki jest atrakcyjne, nie koniecznie taki musi być dla tych dzieci. chyba rodzice swoje dzieci znają najlepiej. poza tym dużo dzieciaków ma zajęcia z jazdy konnej.
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 13:30   #14
Vivienne
... choć nie Westwood

Zabierz siostrę do osiołków sama, a wybór pozostaw wiekszości

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 13:37   #15
agniesikk
Zakorzenienie

Byłam kilka razy w indiańskiej wiosce, nie wiem, dlaczego kojarzy Ci się z Disneylandem Dzieciaki spędzą czas na świeżym powietrzu, zobaczą strusie, konia. Potem dorośli organizują ognisko i jakieś konkurencje. Ogólnie fajne miejsce.

W sumie w gospodarstwie agroturystycznym też można fajnie spędzić czas, pod warunkiem, że jest to dobrze zorganizowane, a nie głaskanie zwierząt przez 5 godzin. Dużo zależy od nauczyciela, czy będzie chciało mu się wtedy organizować ekstra zabawy.
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 13:39   #16
olenkasz
Zakorzenienie

po czorta wpisywałaś nazwy miejscowości w tagach? i co tak naprawdę cię mierzi w tym indiańskim parku?
Stary 2013-04-11, 14:50   #17
dziad kalwaryjski
Zadomowienie

Ja sama bym chciała do takiej wioski Indiańskiej
A kończę już studia.

Co mi po kurach i krowach. Ze wsią nie mam nic wspólnego (ani rodzina), widziałam parę razy krowe z daleka, kury u babci (miała dwie swego czasu dla towarzystwa) i żaden szał. Gęsi na żywo to nigdy nie widziałam. Kaczki tylko przez przypadek przez okno auta jak jechałam przez jakąś wieś.
Nigdy nie myliłam kaczek z gęsiami, nigdy nie myślałam, że mleko jest z kartonu. Tak chyba myślą dzieci, którymi się nie zajmują jak należy rodzice.
dziad kalwaryjski jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 15:00   #18
mary_poppins
sissy that walk

Podzielam zdanie większości - osiołka można zobaczyć w zoo albo u cioci na wsi, a dzieci z miasta to nie są jakieś cyborgi które nigdy w życiu nie widziały drzewa na oczy.

Z okazji jakichś kolonii byłam w wiosce indiańskiej i wspominam to jako naprawdę fajne przeżycie - dowiedzieliśmy się sporo o kulturze Indian, pooglądaliśmy zwierzątka (tak, tam też były), mieliśmy ognisko, jakieś tańce, strzelanie z łuku i inne zabawy. To było bardzo ciekawe. Natomiast gdybym przez 5 godzin miała oglądać gęsi i osiołki, to bym się zarzygała, a pojeździć na kucyku można nierzadko w centrum miasta gdy cyrk przyjeżdża albo miasto organizuje jakiś piknik lub festyn.

Twój problem polega na tym, że:
a) oburzasz się byle czym (bo zamiast jęczeć możesz sama zabrać siostrę na wieś, a większości pozostawić wybór wycieczki szkolnej),
b) nie odróżniasz parku atrakcji od wioski tematycznej (nie, w wiosce indiańskiej nie ma kolejek górskich).

I poza tym wszystkim - 39 zł za 5 godzin na wsi to jakieś piekielne zdzierstwo.
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 16:14   #19
bentkuff
Zadomowienie

Pewnie- nie wszystkie dzieci wiedzą skąd się bierze mleko czy jajka (a jak sie dowiadują to wiele z nich ma uraz do jajek) Nie wszyscy mają ciocie czy dziadków na wsi- a przynajmniej bliską rodzinę gdzie sie jeździ często. Poza tym wieś wsi nie równa. Są wsie po 12 tysięcy mieszkańców Nie mówicie mi, że na takiej wsi w centrum ktoś hoduje konie/kaczki/ króliki. A wiele wsi to tzw. sypialnie dużych miast- np. wokół Warszawy, Krakowa. Tam na pewno nie znajdziecie żadnych zwierząt, no chyba, że paw, rasowe psy i koty A jest tam i sygnalizacja swietlna, dojeżdzają nawet tramwaje Teraz by znaleźć wieś, taką prawdziwą, jak z filmu 'U Pana Boga za piecem' to trzeba sie najeździć i naszukać (pewnie na Podkarpaciu, w górach, czy przy wchodniej granicy jest łatwiej znaleźć). A są miasta z 2000 tysiącami mieszkańców, gdzie co drugie podwórko- krówki, świnki...

Sama mam dom na wsi- ale jest to wieś rezydencjonalna- budowa to rezydencje i okazałe wille. W życiu tu nie widziałam żadnej krowy czy kur. Najśmieszniejsze jest to, że jak jechałam do miasta- byłam na przedmieściach- to widziałam owce, kozy, krowy, konie itp. To było na obrzeżach miasta, ale ja swoje pierwsze zwierzęta gospodarskie widziałam w Łodzi czy Warszawie Dlatego zawsze cieszyłam się na wycieczke do miasta.

Wydaje mi się, że opcja z wioską indiańską jest lepsza bo tam pewnie są i tak zwierzęta- konie itp. Będzie 2 in 1- natura, świeże powietrze, ognisko, może i przejażdżki na kucyku.
Możesz przecież pojechać z siostrą na tę wycieczkę za 39zł- na pewno nie zaszkodzi jej, a pomoże.

Edytowane przez bentkuff
Czas edycji: 2013-04-11 o 16:18
bentkuff jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-11, 17:01   #20
coffee
and cigarettes

Cytat:
Napisane przez szprotka_ Pokaż wiadomość
mnie jedno zastanawia, czemu autorka ma parcie na ingerowanie w to, co postanowili rodzice dzieci, które chodzą z jej siostrą do klasy. no żesz kuchnia, mi brat nie dyktował gdzie ja mam jeździć na wycieczki klasowe i vice versa.
To samo mi się rzuciło w oczy. Rodzice wszystkich dzieci zadecydowali jak ich dzieci mają spędzić czas, a przychodzi SIOSTRA jednego dziecka z fochem i "nie zgadzam się".

Poza tym - czy to takie straszne, że dzieci miałyby pojechać do parku rozrywki (pomijając już fakt, że wioska indiańska nim nie jest)? Myśmy w podstawówce jeździli, bez przesady, rozrywka też jest dzieciom potrzebna.

Cytat:
Napisane przez dziad kalwaryjski Pokaż wiadomość
Ja sama bym chciała do takiej wioski Indiańskiej
Ja też.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 17:18   #21
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Podzielam zdanie większości - osiołka można zobaczyć w zoo albo u cioci na wsi, a dzieci z miasta to nie są jakieś cyborgi które nigdy w życiu nie widziały drzewa na oczy.

Z okazji jakichś kolonii byłam w wiosce indiańskiej i wspominam to jako naprawdę fajne przeżycie - dowiedzieliśmy się sporo o kulturze Indian, pooglądaliśmy zwierzątka (tak, tam też były), mieliśmy ognisko, jakieś tańce, strzelanie z łuku i inne zabawy. To było bardzo ciekawe. Natomiast gdybym przez 5 godzin miała oglądać gęsi i osiołki, to bym się zarzygała, a pojeździć na kucyku można nierzadko w centrum miasta gdy cyrk przyjeżdża albo miasto organizuje jakiś piknik lub festyn.

Twój problem polega na tym, że:
a) oburzasz się byle czym (bo zamiast jęczeć możesz sama zabrać siostrę na wieś, a większości pozostawić wybór wycieczki szkolnej),
b) nie odróżniasz parku atrakcji od wioski tematycznej (nie, w wiosce indiańskiej nie ma kolejek górskich).

I poza tym wszystkim - 39 zł za 5 godzin na wsi to jakieś piekielne zdzierstwo.
Ej, tak na serio, to są ludzie, którzy hodują osły na wsiach? Myślałam, że tego typu zwierzęta to już tylko w zoo, albo jakichś specjalnych hodowlach. Ilekroć byłam na wsi u rodziny swojej, albo i nie to zawsze tylko krowy, koń, kury, indyki itp.
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 18:59   #22
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez agniesikk Pokaż wiadomość
Ej, tak na serio, to są ludzie, którzy hodują osły na wsiach? Myślałam, że tego typu zwierzęta to już tylko w zoo, albo jakichś specjalnych hodowlach. Ilekroć byłam na wsi u rodziny swojej, albo i nie to zawsze tylko krowy, koń, kury, indyki itp.
w takich sepcjalnie dostosowanych pod wycieczkowiczów ośrodkach chyba tylko.
W sumie teraz w ogóle coraz mniej hoduje się czegokolwiek, bo jeśli ktoś się już decyduje na coś innego niż kilka krówek - to na dużą skalę, bo male hodowle na sztuki się po prostu nie opłacają. Więc są gospodarstwa bardziej nastawione na hodowlę jednego, konkretnego rodzaju zwierząt
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 19:24   #23
monicar
Zakorzenienie

W każdym Twoim poście jest reklama jakiegoś miejsca.
Przypadek?nie sądzę.

Edytowane przez monicar
Czas edycji: 2013-04-11 o 19:26
monicar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 20:09   #24
Angel_00
Zakorzenienie

wolałabym, aby moje dziecko (które bym miała) pojechało do wioski indiańskiej sama chętnie bym pojechała

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-11, 20:20   #25
funk_you
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bentkuff Pokaż wiadomość
Pewnie- nie wszystkie dzieci wiedzą skąd się bierze mleko czy jajka (a jak sie dowiadują to wiele z nich ma uraz do jajek) Nie wszyscy mają ciocie czy dziadków na wsi- a przynajmniej bliską rodzinę gdzie sie jeździ często. Poza tym wieś wsi nie równa. Są wsie po 12 tysięcy mieszkańców Nie mówicie mi, że na takiej wsi w centrum ktoś hoduje konie/kaczki/ króliki. A wiele wsi to tzw. sypialnie dużych miast- np. wokół Warszawy, Krakowa. Tam na pewno nie znajdziecie żadnych zwierząt, no chyba, że paw, rasowe psy i koty A jest tam i sygnalizacja swietlna, dojeżdzają nawet tramwaje Teraz by znaleźć wieś, taką prawdziwą, jak z filmu 'U Pana Boga za piecem' to trzeba sie najeździć i naszukać (pewnie na Podkarpaciu, w górach, czy przy wchodniej granicy jest łatwiej znaleźć). A są miasta z 2000 tysiącami mieszkańców, gdzie co drugie podwórko- krówki, świnki...

Sama mam dom na wsi- ale jest to wieś rezydencjonalna- budowa to rezydencje i okazałe wille. W życiu tu nie widziałam żadnej krowy czy kur. Najśmieszniejsze jest to, że jak jechałam do miasta- byłam na przedmieściach- to widziałam owce, kozy, krowy, konie itp. To było na obrzeżach miasta, ale ja swoje pierwsze zwierzęta gospodarskie widziałam w Łodzi czy Warszawie Dlatego zawsze cieszyłam się na wycieczke do miasta.

Wydaje mi się, że opcja z wioską indiańską jest lepsza bo tam pewnie są i tak zwierzęta- konie itp. Będzie 2 in 1- natura, świeże powietrze, ognisko, może i przejażdżki na kucyku.
Możesz przecież pojechać z siostrą na tę wycieczkę za 39zł- na pewno nie zaszkodzi jej, a pomoże.
Co do pogrubionego żebyś się nie zdziwiła- mieszkam w Białymstoku- miasto ok. 300 tysięcy mieszkańców. Bardzo blisko centrum stoi dom, a na podwórku kurki
Stary 2013-04-11, 20:52   #26
aastrid
Raczkowanie

Jakbym była dzieckiem, wolałabym wioskę indiańską. Pamiętam, że za dzieciaka większe wrażenie robiło na mnie Western City (pod Karpaczem), niż jakiś wiejski skansen z kurami i osłami .
aastrid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-12, 08:30   #27
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Reklama kilometrowa, ale jaka subtelna wioska indiańska, w tagach podane nazwy miejscowości i proszę - już może jakiś jelonek się złapie
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-12, 09:36   #28
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
bardzo ładne porównanie.

Wioska indiańska, zdecydowanie. Jako dziecko jeździłam na takie super wycieczki na wieś. Normalnie szał możesz pogłaskać kota i wydoić krowę stojąc w kolejce 30 dzieci.

W western city pod karpaczem też byłam chyba każdy tam był, kicz nad kicze z tektury ale i tak fajniej się latało niż po wycieczce pt ubijamy masło
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-12, 13:44   #29
ellish
Zakorzenienie

Cuchnie reklama,zwłaszcza,że autorka pisze posty tylko o atrakcjach turystycznych. Napisała,spełniła swoje zadanie i cisza z jej strony. Jakoś wkurza mnie to, jak nieproszony goscv
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-12, 22:02   #30
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości