![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
wycieczki szkolne w 1-3
Jak Waszym zdaniem wygląda dobra wycieczka dla uczniów 1-3?
pytam bo oburzyła mnie postawa rodziców dzieci z klasy mojej młodszej siostry. Na ostatniej wywiadówce pojawił się temat krótkiej 1 dniowej wycieczki. Rodzice nalegali by dzieci wysłać do parku rozrywki typu indiańska wioska, a dla mnie to jest jakiś polski disneyland! czy dzieci wychowanych w mieście nie warto wysłać na wieś żeby pogłaskały osiołka i przejechały się na kucykach? mówi się tyle o ekologii, a dzieci nie wiedzą czym gęś od kaczki się różni. znalazłam w okolicy ładny ośrodek, 5-godzinny pobyt kosztuje 39zł i chcę drążyć temat. Co wy o tym sądzicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: wycieczki szkolne w 1-3
Dla mnie to żadna różnica- i w indiańskiej wiosce i na wycieczce na wsi mogą dowiedzieć się czegoś nowego i spędzić fajnie czas. Powiem tyle dla dzieci liczy się to, że tego dnia nie będzie lekcji. To dokąd pojadą to tylko dodatek.
Zresztą na pewno część z dzieciaków ma rodzinę na wsi a ty piszesz tak jakby one w życiu nie widziały kawałka trawy czy lasu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dzieci raczej w małej mierze kręci głaskanie osiołka, ja bym wolala indiańską wioskę, gdzie są i jakieś zwierzęta i coś do zabawy, bo oglądanie gęsi przez 5 godzin to raczej nic fajnego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Ja byłam właśnie w podstawówce w wiosce idiańskiej i pamiętam, że pan opowiadał nam o kulturze Indian, pokazywał jak robi biżuterię a potem było ognicho z kiełbaskami oraz gry i zabawy na świeżym powietrzu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Jeśli wycieczka nie koncentruje się wokół pobytu w McDonaldzie w dużym mieście, to każda będzie dobra.
Cóż złego jest w indiańskiej wiosce? Tam też się czegoś dowiedzą. A co do wsi - bez przesady, chyba 100% dzieci w szkole nie mieszka w mieście. A nawet jeśli, to często mają dziadków, ciotki itd na wsi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
A ja sądzę że to jest ośrodek twojej rodziny lub znajomych. Przejażdżka na kucykach- super do momentu kiedy ktoś nie spadnie, osiołek tez fajny do czasu aż nie ugryzie. kopnie, oślini lub ktoś sie nie rozpłacze na jego widok.
a dzieci z miasta to nie stwory trzymane w betonowych klatkach ale mali ludzie mają rodziny na wsi, zwierzątka w domu oglądają filmy na Discovery. Za to indiańska wioska to dobry pomysł na wycieczkę dla takich małych dzieci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Copyraptor
|
Rodzina moich znajomych prowadzi indiańską wioskę i jest super - organizują fajne edu-akcje, a kurki i inne zwierzęta też są, można pojeździć konno i tak dalej.
Ja na miejscu takiego dzieciaka też bym wolała to, niż głaskanie osiołka, którego można zobaczyć w każdym zoo czy gdzieśtam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Pogłaskać osiołka i przejechać się na kucyku to można w zoo i bilet całodniowy kosztuje 10 zł i nie potrzeba do tego wycieczki.
Wioska indiańska bardzo fajny pomysł dzieci mają okazję poznać inną kulturę niż nasza. Droga autorko może powinnaś wybrać się do lunaparku żeby w przyszłości móc odróżnić park rozrywki od parków edukacyjnych typu : Indiańska wioska,Dino park itp ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Wioska indiańska to o wiele lepszy pomysł.
Osiołki, kurki i zajączki to można wszędzie zobaczyć. Panikujesz jakby dzieciaki chciano zabrać na wycieczkę po fastfoodowniach i galeriach handlowych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Mozesz przedstawic swoją propozycję.
Dzieciakom to bez roznicy dokąd pojadą byle wspólnie, z pania, autokar, cola , chipsy i ew. wymioty ![]() Miejsce nie wazne byleby było przedstawiony w atrakcyjny sposób czyli i wioska indianska jest ciekawa i karmienie krów czy wywożenie taczką gnoju. Ale po części zgadzam się, że nadal mamy parcie na to za nie nasze i zachwycamy się innością, egzotyką a nie znamy podstaw,naszego regionu, okolicy, kraju. Nie widze nic dziwnego w tym, że częśc dzieci miastowych nie wie jak rosną pieczarki czy kapusta, czy żoną jelenia jest sarna itp- wielu dorosłych tego nie wie i podobnie wiele wiejskich dzieci nie zna zasad życia w mieście np. kupowania biletów w autobusach czy nie potrafi odczytac rozkładu jazdy PKP. Nie raz i tu na forum pojawiały sie pytania dot. jak kupić bilet i pisały to dorosłe osoby, dla których jazda do innego miasta 2 godziny autobusem była jak wyprawa w kosmos. Od takiej edukacji jest szkoła i rodzice, nie tylko zasady fizyki i angielski sa wazne i potrzebne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
mnie jedno zastanawia, czemu autorka ma parcie na ingerowanie w to, co postanowili rodzice dzieci, które chodzą z jej siostrą do klasy. no żesz kuchnia, mi brat nie dyktował gdzie ja mam jeździć na wycieczki klasowe i vice versa.
to co dla autorki jest atrakcyjne, nie koniecznie taki musi być dla tych dzieci. chyba rodzice swoje dzieci znają najlepiej. poza tym dużo dzieciaków ma zajęcia z jazdy konnej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
... choć nie Westwood
|
Zabierz siostrę do osiołków sama, a wybór pozostaw wiekszości
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Byłam kilka razy w indiańskiej wiosce, nie wiem, dlaczego kojarzy Ci się z Disneylandem
![]() W sumie w gospodarstwie agroturystycznym też można fajnie spędzić czas, pod warunkiem, że jest to dobrze zorganizowane, a nie głaskanie zwierząt przez 5 godzin. Dużo zależy od nauczyciela, czy będzie chciało mu się wtedy organizować ekstra zabawy. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
po czorta wpisywałaś nazwy miejscowości w tagach?
![]()
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Ja sama bym chciała do takiej wioski Indiańskiej
![]() A kończę już studia. Co mi po kurach i krowach. Ze wsią nie mam nic wspólnego (ani rodzina), widziałam parę razy krowe z daleka, kury u babci (miała dwie swego czasu dla towarzystwa) i żaden szał. Gęsi na żywo to nigdy nie widziałam. Kaczki tylko przez przypadek przez okno auta jak jechałam przez jakąś wieś. Nigdy nie myliłam kaczek z gęsiami, nigdy nie myślałam, że mleko jest z kartonu. Tak chyba myślą dzieci, którymi się nie zajmują jak należy rodzice. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
sissy that walk
|
Podzielam zdanie większości - osiołka można zobaczyć w zoo albo u cioci na wsi, a dzieci z miasta to nie są jakieś cyborgi które nigdy w życiu nie widziały drzewa na oczy.
Z okazji jakichś kolonii byłam w wiosce indiańskiej i wspominam to jako naprawdę fajne przeżycie - dowiedzieliśmy się sporo o kulturze Indian, pooglądaliśmy zwierzątka (tak, tam też były), mieliśmy ognisko, jakieś tańce, strzelanie z łuku i inne zabawy. To było bardzo ciekawe. Natomiast gdybym przez 5 godzin miała oglądać gęsi i osiołki, to bym się zarzygała, a pojeździć na kucyku można nierzadko w centrum miasta gdy cyrk przyjeżdża albo miasto organizuje jakiś piknik lub festyn. Twój problem polega na tym, że: a) oburzasz się byle czym (bo zamiast jęczeć możesz sama zabrać siostrę na wieś, a większości pozostawić wybór wycieczki szkolnej), b) nie odróżniasz parku atrakcji od wioski tematycznej (nie, w wiosce indiańskiej nie ma kolejek górskich). I poza tym wszystkim - 39 zł za 5 godzin na wsi to jakieś piekielne zdzierstwo.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Pewnie- nie wszystkie dzieci wiedzą skąd się bierze mleko czy jajka (a jak sie dowiadują to wiele z nich ma uraz do jajek)
![]() ![]() ![]() ![]() Sama mam dom na wsi- ale jest to wieś rezydencjonalna- budowa to rezydencje i okazałe wille. W życiu tu nie widziałam żadnej krowy czy kur. Najśmieszniejsze jest to, że jak jechałam do miasta- byłam na przedmieściach- to widziałam owce, kozy, krowy, konie itp. ![]() ![]() Wydaje mi się, że opcja z wioską indiańską jest lepsza bo tam pewnie są i tak zwierzęta- konie itp. Będzie 2 in 1- natura, świeże powietrze, ognisko, może i przejażdżki na kucyku. Możesz przecież pojechać z siostrą na tę wycieczkę za 39zł- na pewno nie zaszkodzi jej, a pomoże. Edytowane przez bentkuff Czas edycji: 2013-04-11 o 16:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
and cigarettes
|
Cytat:
Poza tym - czy to takie straszne, że dzieci miałyby pojechać do parku rozrywki (pomijając już fakt, że wioska indiańska nim nie jest)? Myśmy w podstawówce jeździli, bez przesady, rozrywka też jest dzieciom potrzebna. Ja też. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W sumie teraz w ogóle coraz mniej hoduje się czegokolwiek, bo jeśli ktoś się już decyduje na coś innego niż kilka krówek - to na dużą skalę, bo male hodowle na sztuki się po prostu nie opłacają. Więc są gospodarstwa bardziej nastawione na hodowlę jednego, konkretnego rodzaju zwierząt |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
W każdym Twoim poście jest reklama jakiegoś miejsca.
Przypadek?nie sądzę.
Wszystko napisane przed "ale", jest nieważne. Edytowane przez monicar Czas edycji: 2013-04-11 o 19:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
wolałabym, aby moje dziecko (które bym miała) pojechało do wioski indiańskiej
![]() ![]()
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Jakbym była dzieckiem, wolałabym wioskę indiańską. Pamiętam, że za dzieciaka większe wrażenie robiło na mnie Western City (pod Karpaczem), niż jakiś wiejski skansen z kurami i osłami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Reklama kilometrowa, ale jaka subtelna
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
![]() Wioska indiańska, zdecydowanie. Jako dziecko jeździłam na takie super wycieczki na wieś. Normalnie szał ![]() W western city pod karpaczem też byłam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Cuchnie reklama,zwłaszcza,że autorka pisze posty tylko o atrakcjach turystycznych. Napisała,spełniła swoje zadanie i cisza z jej strony. Jakoś wkurza mnie to, jak nieproszony gosc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:55.