stiudia, koleżanka i problem ;) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-30, 15:54   #1
Analiza1
Przyczajenie

stiudia, koleżanka i problem ;)

Na potrzeby tego tematu założyłam nowe konto. Wiem, że mój problem nie jest jakiś hiper-ogromny, ale potrzebuję utwierdzić się w przekonaniu, że robię dobrze i nie jestem wredną zołzą

Sprawa dotyczy studiów i koleżanki, a wygląda następująco:
Na studiach z pewnego przedmiotu robimy pracę na zaliczenie w kilka osób. Całość jest podzielona na mniejsze kawałki i odpowiadamy za te kawałki w parach. Otóż moja para (najlepsza koleżanka) całkowicie olała sprawę. W ciągu roku był pisk, że ona to musi oddać do czerwca, bo później wyjeżdża na całe wakacje i nie może tego zostawić na wrzesień. Oczywiście na gadaniu się skończyło, bo nie kiwnęła nawet palcem, żeby cokolwiek zrobić. Zawsze było tłumaczenie się, że ma masę spraw na głowie (związanych z tym wyjazdem). Po skończonej sesji czerwcowej umówiłyśmy się tak, że robimy mailowo ten projekt, a ja dodatkowo chodzę na konsultacje. Uważam, że to i tak ukłon w jej stronę, bo tak naprawdę ja robiłam wszystko, jej zadanie polegało na kopiuj-wklej.

Wysłałam jej to co zrobiłam, byłam na konsultacjach, poprawiłam swój kawałek i od tej pory cisza. Zero kontaktu z jej strony. Kompletnie nie wiem co robić, bo sama tego nie skończę – to naprawdę sporo roboty, a pewne decyzje musimy podjąć razem, bo ja zwyczajnie nie wiem jak to dziadostwo skończyć. Nie mam pojęcia kiedy wraca (nie odpisuje na moje wiadomości od 2 miesięcy). Wg tego, co mówiła wcześniej wraca w ostatni dzień sesji poprawkowej… Jeśli faktycznie tak zrobi za cholerę nie oddamy tego projektu, co skutkuje uwaleniem semestru.

I teraz co wymyśliłam:
Na tych konsultacjach prowadzący stwierdził, ze do tego co robimy trzeba dodać jeszcze drugą, dużą część (to projekt instalacji). Więc pomyślałam, że ja zrobię tę drugą część, która może istnieć sama, bez tej pierwszej i mam gdzieś co szanowna koleżanka o tym myśli. Jeśli będzie miała chęć zaliczenia przedmiotu, to niech robi sama swój kawałek i oddaje na własną rękę.
Co do powyższego mam wątpliwości, bo jak już wróci i zainteresuje się tym projektem będzie miała wielkie pretensje do mnie, że ją stawiam w takiej sytuacji. Będzie wrzask i tłumaczenie się, że przecież ona nie miała czasu na to i ja oczywiście będę tą złą, która wystawiła koleżankę… Znam ją już trochę i wiem jak zareaguje. Nie mogę nawet liczyć, że jak wróci zajmie się tym projektem, bo w sumie ma sporo rzeczy na wrzesień i to może nie być dla niej sprawa priorytetowa. Dodatkowo zależy mi na ocenach ze względu na stypendium.

Proszę Was o radę- czy jak zrobię tak jak napisałam to będzie jakieś wielkie chamstwo?
Analiza1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-01, 07:39   #2
Analiza1
Przyczajenie

Dot.: stiudia, koleżanka i problem ;)

up?
Chociaż jedno słowo? Ktokolwiek?
Stary 2012-09-01, 07:47   #3
wampir
Zakorzenienie

Zrób tak.
Lajf is brutal i im szybciej Twoja koleżanka się tego nauczy tym lepiej
Dlaczego masz cierpieć za oboje - narobiłaś się, a i tak dupa z tego wyjść może

Także olej ją i rób swoje, tak żebyś nie była poszkodowana.
A jak tamta będzie mieć do Ciebie pretensje uświadom jej, że sama jest sobie winna i z jakiej racji miałaś mieć przez nią kłopoty. Babska solidarność? Bo się kolegujecie? bicz plis

-J.C

31
/365
wampir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-01, 07:56   #4
Analiza1
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez wampir Pokaż wiadomość
Zrób tak.
Lajf is brutal i im szybciej Twoja koleżanka się tego nauczy tym lepiej
Dlaczego masz cierpieć za oboje - narobiłaś się, a i tak dupa z tego wyjść może

Także olej ją i rób swoje, tak żebyś nie była poszkodowana.
A jak tamta będzie mieć do Ciebie pretensje uświadom jej, że sama jest sobie winna i z jakiej racji miałaś mieć przez nią kłopoty. Babska solidarność? Bo się kolegujecie? bicz plis
Dziękuję za odpowiedź
To, że będzie miała pretensje to pewność, znamy się 4 lata, pierwsze 2-3 było coś na kształt przyjaźni, jednak moja cierpliwość ma swoje granice. Dziewczyna jest straszną egoistką, wydaje jej się ,że wszyscy powinni nad nią skakać, a jak o coś się ją poprosi to owszem, zrobi- z przewracaniem oczami, 'jestem dla wszystkich za dobra' i wypominanie pół roku... Wiem, że nawet jakbym odwaliła tę pracę za nas dwie nie usłyszałabym nawet 'dziękuję'.
Wiem, że to może wydawać się głupie wobec niektórych problemów przedstawianych na intymnym Jak wróci i się dowie będzie odstawiała dantejskie sceny, królowa dramatu itd. Mnie takie coś kosztuje niestety sporo nerwów, a już z nią takie coś przechodziłam
Stary 2012-09-01, 08:04   #5
6291cc2e5cca5cd6ab177e5efe4c5e0758342977
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Analiza1 Pokaż wiadomość
Dziękuję za odpowiedź
To, że będzie miała pretensje to pewność, znamy się 4 lata, pierwsze 2-3 było coś na kształt przyjaźni, jednak moja cierpliwość ma swoje granice. Dziewczyna jest straszną egoistką, wydaje jej się ,że wszyscy powinni nad nią skakać, a jak o coś się ją poprosi to owszem, zrobi- z przewracaniem oczami, 'jestem dla wszystkich za dobra' i wypominanie pół roku... Wiem, że nawet jakbym odwaliła tę pracę za nas dwie nie usłyszałabym nawet 'dziękuję'.
Wiem, że to może wydawać się głupie wobec niektórych problemów przedstawianych na intymnym Jak wróci i się dowie będzie odstawiała dantejskie sceny, królowa dramatu itd. Mnie takie coś kosztuje niestety sporo nerwów, a już z nią takie coś przechodziłam
Wampir dobrze Ci radzi - rób swoje. Przeciez mozesz nie zaliczyć semestru, w imie czego? Źle pojętej babskiej solidarności?
Przeciez olała sprawę totalnie Mimo, że wszystko jej ułatwiłaś. Na kolejne zaliczenie znajdź już kogoś innego do pary, niech ktoś inny się z nią użera
6291cc2e5cca5cd6ab177e5efe4c5e0758342977 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-01, 08:22   #6
wampir
Zakorzenienie

Analiza życie jest za krótkie, żeby tracić czas na użeranie się z takimi ludźmi

-J.C

31
/365
wampir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-01, 08:38   #7
LatteLady
Raczkowanie

Też bym się nie pieściła specjalnie z taką koleżanką.
Zrób tak jak myślałaś..
A jeśli się obrazi, hm to może pora pomyśleć czy warto się otaczać tak niesłownymi ludźmi

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-09-01, 08:54   #8
Analiza1
Przyczajenie

Problem jest jeszcze taki, że jak ona tego nie zaliczy, to nie pojedzie na Erasmusa i za to też będzie mnie oczywiście obwiniać
Myślałam, żeby napisać jej maila, żeby wiedziała wcześniej w jakiej jest sytuacji, ale prawdę mówiąc obawiam się, że tym razem mi odpisze, że ona to ze mną zrobi, że wróci wcześniej itd, ja się głupia dam nabrać i koniec końców nic z tego nie będzie :P
Ale macie racje, zrobię tak jak napisałam w pierwszym poście i czekam na rozwój sytuacji. Rozmawiałam z koleżanką, z którą robimy ten projekt i też mnie poparła, więc w razie jakiegoś konfliktu nie jestem sama
Stary 2012-09-01, 09:23   #9
sunshine_92
Raczkowanie

Nawet nie próbuj robić tego za nią. Jak pisałaś, nawet dziękuję nie usłyszysz. Miej ją gdzieś, tak jak ona Ciebie i wasz projekt. Próbowałaś się kontaktować?No próbowałaś. Więc jej wszelkie pretensje może sobie wsadzić wiadomo gdzie.. A Erasmus, każdy jest kowalem własnego losu. Sama nie potrafi o siebie zadbać-nikt nie zrobi tego za nią. Czas utrzeć jej nosa.
-8 min buns- 7
-10 min z Mel B ramiona- 5

67-66-65-64->50

zakochana

sunshine_92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-01, 09:45   #10
jocelyne mary
Raczkowanie

Zrób tak, żebyś to Ty nie miała problemów. Skoro koleżanka sobie bimba i, zamiast Ci pomóc we wspólnym projekcie, wyjeżdża na całe wakacje, to dlaczego Ty masz ponosić konsekwencje jej nieróbstwa?
Wiesz, jaka jest, bo znasz ją od kilku lat. Niech się nauczy, że całe życie nie można bazować na innych. Kubeł zimnej wody na głowę jej się przyda. I niech się wścieka. Ale powinna być zła tylko na siebie, bo to ona zawaliła.
jocelyne mary jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-01, 09:49   #11
ever-dream
Wtajemniczenie

Współczuję ci takiej sytuacji, sama miałam taką nieraz na studiach Dlatego nienawidziłam pracy w grupach, bo zawsze znalazł się jakiś pasożyt. Zrób tak jak radzi ci wampir, trudno, najwyżej koleżanka się obrazi, ale co z tego, za taką znajomość to już bym dawno podziękowała Nie wiem jak można być takim egoistą i myśleć, że inni nie mają nic do roboty, tylko za kogoś zapieprzać

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-01, 09:52   #12
jocelyne mary
Raczkowanie

Cytat:
Problem jest jeszcze taki, że jak ona tego nie zaliczy, to nie pojedzie na Erasmusa i za to też będzie mnie oczywiście obwiniać
Myślałam, żeby napisać jej maila, żeby wiedziała wcześniej w jakiej jest sytuacji, ale prawdę mówiąc obawiam się, że tym razem mi odpisze, że ona to ze mną zrobi, że wróci wcześniej itd, ja się głupia dam nabrać i koniec końców nic z tego nie będzie :P
Ale macie racje, zrobię tak jak napisałam w pierwszym poście i czekam na rozwój sytuacji. Rozmawiałam z koleżanką, z którą robimy ten projekt i też mnie poparła, więc w razie jakiegoś konfliktu nie jestem sama
Możesz ją poinformować, ale tylko POINFORMOWAĆ. I absolutnie nic więcej! Z resztą nie raczyła Ci ani razu odpisać, więc chodzi raczej o to, że zrobiłaś naprawdę wszystko, aby ją zaangażować do pracy. Absolutnie nie zgadzaj się, żeby podpiąć ją pod Wasz projekt, itp.
jocelyne mary jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-01, 10:21   #13
Analiza1
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez jocelyne mary Pokaż wiadomość
Zrób tak, żebyś to Ty nie miała problemów. Skoro koleżanka sobie bimba i, zamiast Ci pomóc we wspólnym projekcie, wyjeżdża na całe wakacje, to dlaczego Ty masz ponosić konsekwencje jej nieróbstwa?
Będzie tłumaczenie, że ona tam przecież ciężko pracuje i nie miała biedna czasu, żeby zrobić projekt. Oczywiście co chwile na FB pojawiają się zdjęcia z imprez/wyjazdów

Cytat:
Wiesz, jaka jest, bo znasz ją od kilku lat. Niech się nauczy, że całe życie nie można bazować na innych. Kubeł zimnej wody na głowę jej się przyda. I niech się wścieka. Ale powinna być zła tylko na siebie, bo to ona zawaliła.
No właśnie - znam ją kilka lat i wiem, że działanie pod presją idzie jej całkiem dobrze. Inne projekty oddałyśmy w terminie, wszystko bardzo dobrze pozaliczane itd- efekty naszej pracy są świetne, o ile szanowna koleżanka ruszy 4 litery. Tu jak widać nie ma motywacji i pewnie liczy, że ja zrobię większość projektu

Cytat:
Możesz ją poinformować, ale tylko POINFORMOWAĆ. I absolutnie nic więcej! Z resztą nie raczyła Ci ani razu odpisać, więc chodzi raczej o to, że zrobiłaś naprawdę wszystko, aby ją zaangażować do pracy. Absolutnie nie zgadzaj się, żeby podpiąć ją pod Wasz projekt, itp.
No właśnie- ja ją poinformuję a ona mi wyjedzie z elaboratem jaka to ja jestem zła, zdradzam przyjaciółkę i będę miała wyrzuty sumienia Wolę to zostawić na czas, kiedy już oddam pracę i nie będę miała odwrotu

Cytat:
Napisane przez ever-dream Pokaż wiadomość
Współczuję ci takiej sytuacji, sama miałam taką nieraz na studiach Dlatego nienawidziłam pracy w grupach, bo zawsze znalazł się jakiś pasożyt. Zrób tak jak radzi ci wampir, trudno, najwyżej koleżanka się obrazi, ale co z tego, za taką znajomość to już bym dawno podziękowała Nie wiem jak można być takim egoistą i myśleć, że inni nie mają nic do roboty, tylko za kogoś zapieprzać
Tak, praca w grupach to masakra niestety :/ To akurat standard u koleżanki, czasami myślę, że ona uważa wręcz za mój obowiązek robienia wszystkiego tak, jak sobie jaśniepanna życzy.

Cieszę się, że utwierdzacie mnie w przekonaniu, że dobrze robię. Obawiam się trochę konfrontacji, ale za jelenia robić nie będę

Edytowane przez Analiza1
Czas edycji: 2012-09-01 o 10:25
Stary 2012-09-01, 10:44   #14
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
To akurat standard u koleżanki, czasami myślę, że ona uważa wręcz za mój obowiązek robienia wszystkiego tak, jak sobie jaśniepanna życzy.

Cieszę się, że utwierdzacie mnie w przekonaniu, że dobrze robię. Obawiam się trochę konfrontacji, ale za jelenia robić nie będę

Słuszna decyzja.

I na przyszłość- uważniej dobieraj sobie przyjaciół
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-01, 10:53   #15
Narrhien
Zakorzenienie

Przydałoby ci się trochę asertywności. Serio.

Laska cię olewa, wykorzystuje, okłamuje, stroi fochy, a ty... boisz się jej reakcji? Boisz się jej powiedzieć, że rezygnujesz ze wspólnej roboty bo zostawiła cię ze wszystkim samą, i niech sobie teraz radzi? Dziewczyno, gdzie twoje jaja?

Sama piszesz, że panna cały czas wrzuca zdjęcia z imprez na fejsa - to nie potrafisz na jej argument "Ja tyle pracowałam, nie miałam czasu!" odpowiedzieć 'No właśnie widzę, jak pracowałaś, zwłaszcza na tych imprezach!".

Weź się postaw, bo z takim podejściem daleko w życiu nie zajedziesz.

Ja się już na studiach nauczyłam, że liczyć mogę tylko na siebie i mam bardzo głęboko w poważaniu, co o mnie pomyślą inni.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-09-01, 10:54   #16
new_me
Zadomowienie

Cytat:
Proszę Was o radę- czy jak zrobię tak jak napisałam to będzie jakieś wielkie chamstwo?
chamstwo to to co ona robi, wiec sie nie przejmoj jak dziwczyny pisza tylko i wylacznie poinformuj "kolezanke" ze robisz to i to a ona niech robi co chce, ja bym jeszcze chyba napomknela o tej sytuacji reszcie grup, bo jak rozumiem odpowiedzialnosc jest zbiorowa wiec w najgorszym wypadku napisalabym jej ze albo laskawie ruszy 4 litery albo zostanie wykluczona z projektu a wy podzielicie sie praca
new_me jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-01, 11:25   #17
Analiza1
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez leniwca Pokaż wiadomość
I na przyszłość- uważniej dobieraj sobie przyjaciół
Właśnie w tym problem, na początku było super (jakieś 2 lata), później coraz gorzej- przejrzałam na oczy rok temu, jak mieszkałam z nią miesiąc. "Zmieniła się po ślubie"

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
Przydałoby ci się trochę asertywności. Serio.

Laska cię olewa, wykorzystuje, okłamuje, stroi fochy, a ty... boisz się jej reakcji? Boisz się jej powiedzieć, że rezygnujesz ze wspólnej roboty bo zostawiła cię ze wszystkim samą, i niech sobie teraz radzi? Dziewczyno, gdzie twoje jaja?

Sama piszesz, że panna cały czas wrzuca zdjęcia z imprez na fejsa - to nie potrafisz na jej argument "Ja tyle pracowałam, nie miałam czasu!" odpowiedzieć 'No właśnie widzę, jak pracowałaś, zwłaszcza na tych imprezach!".

Weź się postaw, bo z takim podejściem daleko w życiu nie zajedziesz.
Nie chodzi o to, że ja się jej nie postawię, nie będę wiedziała co powiedzieć itd. Mnie stresuje po prostu ta cała sytuacja, to, że będę musiała się użerać później z nią, słuchać jej aluzji rzucanych w eter i jojczenia jaka jestem niedobra. To po prostu mało komfortowe i tyle Ale w gruncie rzeczy masz racje, brakuje mi asertywności i to okazja, żeby się jej nauczyć bo jak już pisałam wyżej robić za nią niczego nie zamierzam
Stary 2012-09-01, 12:15   #18
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie w tym problem, na początku było super (jakieś 2 lata), później coraz gorzej- przejrzałam na oczy rok temu, jak mieszkałam z nią miesiąc. "Zmieniła się po ślubie"

Nie chodzi o to, że ja się jej nie postawię, nie będę wiedziała co powiedzieć itd. Mnie stresuje po prostu ta cała sytuacja, to, że będę musiała się użerać później z nią, słuchać jej aluzji rzucanych w eter i jojczenia jaka jestem niedobra. To po prostu mało komfortowe i tyle Ale w gruncie rzeczy masz racje, brakuje mi asertywności i to okazja, żeby się jej nauczyć bo jak już pisałam wyżej robić za nią niczego nie zamierzam
Kochana, nie musisz się z nią użerać Możesz ją zwyczajnie olać. Na wszelkie jej teksty, jojczenia i aluzje odpowiadaj wprost: "Sama jesteś sobie winna, więc się ode mnie odwal, bo ja za ciebie robić nie będę!" - albo coś w tym stylu, możesz łagodniej, możesz ostrzej, ale najważniejsze, żeby było stanowczo!

Wiem, że to trudne mi też jakiś czas zajęło nauczenie się tego, ale powiem ci, że teraz mi się o wiele lepiej żyje po prostu tak naprawdę ona nic ci zrobic nie może, a fochy... niech je sobie wsadzi w zadek, o!

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-01, 13:16   #19
Pia Gizela
Zadomowienie

My zrobiliśmy troszkę inaczej.

Też robiliśmy projekt, każdy był odpowiedzialny za jego część i jedna osoba się wykręcała od roboty przez miesiąc. Bo ona biedna taka, zawalona swoimi sprawami (pomijam już że w mojej drużynie akurat była dziewczyna, która miała dziecko małe, prowadzenie domu, męża i chorą babcię na głowie - i jakoś nigdy od niej narzekania nie słyszałam że nie da rady ) więc po kilku prośbach żeby zrobiła swoją część (bo wszystko stanowiło całość), odwaliliśmy za nią robotę a dzień wcześniej gdy owa koleżanka pytała czy robimy projekt, powiedzieliśmy jej że jest wszystko zrobione. Jaka była jej mina, gdy na projekcie nie widniało jej nazwisko

Pia Gizela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-01, 13:35   #20
2988c920f887451997ed59670eafbe58b42f5da3_61df6c3a62fb8
Konto usunięte

Cytat:
Ty tu nie jesteś niczemu winna, bo zrobiłaś swoją część. Rób swoje, oddaj jak najszybciej prowadzącemu, powiedz mu, jak wygląda sprawa i w razie problemów to Ty jej możesz zrobić awanturę, a nie ona Tobie.
Ewentualnie napisz do niej ostatnią wiadomość o takiej treści, że jeśli do tego i tego dnia nie przedstawi Ci tej wspólnej części gotowej, to Ty oddajesz tą drugą część sama, bo też masz swoje ważne pilne sprawy. Masz przecież dowody w postaci mailów, że Ty byłaś fair i się wywiązałaś ze swojej części.
2988c920f887451997ed59670eafbe58b42f5da3_61df6c3a62fb8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-01, 13:43   #21
bridget0505
Raczkowanie

Napisz jej w jakiej jest sytuacji,a gdy Ci odpisze że wróci szybciej itp ,to po prostu powiedz że jest już za późno ...

ludzie kochają iść na łatwizne...
Stary 2012-09-01, 15:30   #22
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Słuchaj, a niech cie obwinia. Pogada pogada i co z tego? Tu nie ma żadnej twojej winy. Poza tym sprawa z erasmusem tylko potwierdza to, że ona jest święcie przekonana, że ty odwalisz za nią całą robotę, bo nie chcesz sobie zawalić semestru.
Nie zwracaj uwagi na pasożyta, pisałaś, miała szanse sie odezwać, a wybrała imprezy.

Btw nie lubię grupowych projektów. Bo jak to mówią, umiesz liczyć licz na siebie.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości